Persberichten 1992

Tijdens het toernooi kunt u hier regelmatig het laatste nieuws terug vinden
Alle berichten kunt u hieronder terugvinden.

 

 

Finale 10e Kampioenschap Driebanden Ulvenhout

2 april 1992

In een bomvol café Flamingo is op donderdag 2 april het 10e kampioenschap driebanden Ulvenhout afgesloten. Zo’n ongeveer 175 biljartliefhebbers waren op deze avond afgekomen. En zij kwamen niet voor niets, want het is een geweldige biljarthappening geworden.
Om half acht werd de avond geopend met de wedstrijd om het kampioenschap ’92 in de A-klasse.
Sjef Bakx en Hans Snijders, die winnaar waren geworden van hun halve finalepoule, gingen het gevecht aan. Beide spelers waren duidelijk onder de indruk van de grote publieke belangstelling en kwamen maar moeizaam op gang. Nadat in de beginfase de strijd gelijk op
ging (na 11 beurten: 4-4) was het Sjef Bakx die het eerst zijn zelfcontrole terugvond. Hij begon regelmatig te scoren, bouwde een grote voorsprong op en bereikte de finish in 32 beurten. Hans Snijders bereikte tijdens deze partij nooit zijn normale peil. Hij bleef op 13 caramboles steken, waardoor de echte spanning in deze partij ontbrak. Sjef Bakx is zeer verdiend kampioen ’92 in de A-klasse geworden. Hij speelde een ijzersterk tournooi, waarin bij maar 1 van de 13 gespeelde partijen verloor en het prachtige gemiddelde van 0.768 behaalde.
Tijdens de prijsuitreiking mocht hij als kampioen behalve de beker voor de winnaar ook voor een jaar de ‘beker met de grote oren’ in ontvangst nemen.
Voor Hans Snijders rest alleen een mooie maar schrale troost. Hij behaalde het hoogste gemiddelde dat ooit in de finale is gescoord, namelijk 0.969 en dat liegt er niet om!
De eindstand in de A-klasse was als volgt:
1. Sjef Bakx
2. Hans Snijders
3. Hans Frijters
4. Wim Rijvers
5. Jac Elsevier
6. Bert Frijters
Intussen was de grootste biljarter allertijden: den symphatieke Belg Raymond Ceulemans in café Flamingo aangekomen. De jubileumcommissie en de wedstrijdcommissie wilden met zijn aanwezigheid de viering van het 10-jarig jubileum extra glans geven. En het is een schot midden in de roos geworden!
Zijn eerste optreden was een partij over 40 caramboles tegen de kersverse kampioen Sjef Bakx. Toen Raymond na de eerste 5 beurten ‘slechts 7 caramboles op het scorebord had laten noteren, begonnen enkele commissieleden zich wat zenuwachtig af te vragen of hij wel in zijn beste vorm was. Maar in de volgende 5 beurten barstte hij pas goed los. Hij presteerde het om in 5 beurten met onder meer prachtige series van 12 en 9 de resterende 33 caramboles te maken. Met een ovationeel applaus mocht hij de dankbaarheid van het publiek voor de topprestatie – 40 caramboles in 10 beurten, een gemiddelde van precies 4 – in ontvangst nemen.
Bovendien verstaat hij de kunst om zijn show van zweepslagstoten, pique’s, kopstoten, losse bandstoot van ogata, enz. met de nodige humor en een gezellig overkomend smeuiïg ‘Bels’ commentaar aan te kleden. Hij besloot zijn optreden met een korte speech waarin hij de deelnemers en de organisatiecommissie veel succes in de komende jaren toewenste. Met deze avond als afsluiting kunnen deelnemers, jubileumcommissie en wedstrijdcommissie terugzien op een zeer geslaagd tournooi.
Tot slot wil de wedstrijdcommissie en de jubileumcommissie de sponsors bedanken die door hun financiële steun de organisatie van deze avond mogelijk hebben gemaakt. De dank gaat uit naar: Fa. Wetsteyn, Oranjeboom Bier, Fa. v.d. Wijngaard, Fa. Nijkamp, de Kiencornmissie Ulvenhout, Autobedrijf De Baronie en F. Timmermans.

Halve Finales en Finale B-Klasse Gespeeld

20 maart 1992

Afgelopen week zijn de halve finales en de finale van de B-klasse gespeeld. Op donderdag 19 maart moesten in café ’t Hoekske Gerrit Hop, Peter van Boxel en Dymphie van der Pluym onderling uitmaken wie er uiteindelijk voor de partij om de eerste plaats zou mogen uitkomen. In de eerste partij ging Peter van Boxel voortvarend van start en liep snel uit tot 7-3. Maar toen Gerrit Hop zijn ritme gevonden had, was er geen houden meer aan. Gerrit won met 20-14.
In de tweede partij had Dyrnphie van der Pluym aan 35 beurten genoeg om Peter van Boxel te kloppen: 20-12. Gerrit Hop speelde in de beslissende partij tegen Dymphie van der Pluym zeer voorzichtig en hield zijn verdediging gesloten. Hij won verdiend met 20-16.
Eindstand:
1. Gerrit Hop
2. Dymphie v.d. Pluym
3. Peter van Boxel
In de 2e halve finale op vrijdag 20 maart in café Rompa traden Harrie Bakx, Henny Vroegop en Riny van Pelt jr. tegen elkaar in het strijdperk. In de eerste partij gaf een goed spelende Harrie Bakx, Riny van Pelt geen kans 20-10. Vervolgens wist Riny van Pelt in de partij tegen Henny Vroegop tot de stand 13-12 goed partij te bieden, maar de eindsprint van Henny was hem te machtig, 20-12 (31 beurten). In de laatste partij tegen Harrie Bakx nam Henny Vroegop halverwege de partij een voorsprong en gaf die niet meer uit handen: 20-14.
De finale werd op zaterdag 21 maart in Café Christianen gehouden. Het resultaat van de halve finales bracht in de wedstrijd om de 5e en 6e plaats Riny van Pelt jr. en Peter van Boxel tegenover elkaar. In een matige partij trok Peter van Boxel uiteindelijk aan het langste touw: 20-15. Dymphie van der Pluym had in de wedstrijd om de 3e en 4e plaats tegen Harrie Bakx nog wat goed te maken. Zij had namelijk in de poulewedstrijd van hem verloren. Na een spannende strijd won zij met 20-18.
De partij om het kampioenschap van de B-klasse tussen Gerrit Hop en Henny Vroegop was er een met een spannend slot. Gerrit Hop had steeds een voorsprong en met de stand van 18-12 in zijn voordeel leek het pleit beslecht. Maar een zeer geconcentreerde Henny Vroegop (hij goot b.v. de inhoud van zijn flesje spa over de broek van een commissielid in plaats van in zijn glas) bleek over een vlijmscherpe eindsprint te beschikken en maakte in de laatste 5 beurten 8 punten:
Dat leverde de volgende eindstand op:
1. Henny Vroegop, en kampioen van de B-klasse ’92.
2. Gerrit Hop
3. Dymphie van der Pluym
4. Harrie Bakx
5. Peter van Boxel
6. Riny van Pelt jr.
Voor het laatste kampioenschap dat van de A-klasse worden deze week de keuen uit de foudraals gehaald. Het resultaat van de voorronden in de drie poules van de A-klasse bepaalde, dat Sjef Bakx, Hans Snijders, Hans Frijters, Wim Rijvers, Jacq Elsevier en Bert Frijters zich plaatsen voor de halve finales.
Deze 6 spelers worden in 2 groepen van 3 spelers ingedeeld. De eerste halve finale wordt gespeeld op woensdag 25 maart in café Flamingo, terwijl de tweede op donderdag 26 maart in café De Harmonie plaats vindt. Aanvang op beide avonden 19.30 uur. De inzet van deze halve finales is niet gering. Het is nl. zo dat de winnaars van de 2 halve finales op donderdag 2 april a.s. niet alleen om het kampioenschap van A-klasse ’92 en de beker met de ‘grote oren’ met elkaar in de slag gaan. Maar het is ook zo, dat degene die kampioen wordt op die avond een partij tegen Raymond Ceulemans mag spelen en dat spreekt zeer sterk tot de verbeelding van iedere biljarter.
Tot slot verzoekt de jubilieumcommissie deelnemers, die een toegangskaart voor de finale-avond hebben en daar om een of andere reden geen gebruik van kunnen maken, deze kaart weer in te leveren. Dat kan gebeuren bij Café Flamingo of bij Tilo Machielse, er blijkt namelijk zoveel belangstelling voor deze avond te bestaan, dat weer ingeleverde kaarten onmiddellijk weet uitgegeven kunnen worden.

Finale C Klasse

14 maart 1992

Op zaterdag 14 maart vond in Café ’t Hoekske de finale van de C-klasse plaats.
De eindstand van de voorronden in de beide poules gaven aan dat Willem Goossen, Gerard Goossen, Piet van Rijen uit C1 en Ton Snepvangers, Jan Heestermans en Peter van Gils jr. uit C2 doorgingen naar de halve finales. Het resultaat van de halve finales was als volgt:
halve finale:
1. Piet van Rijen
2. Willem Goossen
3. Ton Snepvangers
2e halve finale:
1. Peter van Gils jr.
2. Gerard Goossen
3. Jan Heestermans .
De eerste partij in de finale (om de 5e en 6e plaats) werd gespeeld tussen Ton Snepvangers en Jan Heestermans. Ton nam vanaf de start een voorsprong en gaf die niet meer uit handen. Spannender was de partij om de 3e en 4e plaats tussen de broers Willem en Gerard Goosen, de beide ‘nestoren’ van het driebanden kampioenschap Ulvenhout (resp. 80 en 75 jaar oud) gaven elkaar geen duimbreed toe.
In de beginfase was Willem duidelijk beter op dreef dan Gerard en had constant een voorsprong van enkele punten. Maar dankzij een vlijmscherpe eindsprint wist Gerard uiteindelijk toch de overwinning naar zich toe te balen.
Tot slot werd in een langzamerhand vol gelopen café ’t Hoekske de partij om het kampioenschap van de C-klasse gespeeld.
De beide finalisten Piet van Rijen en Peter van Gils legden een goede partij op het groene laken. Aanvankelijk bood Peter van Gils met enkele fraaie caramboles goed tegenspel, maar moest tenslotte toch het hoofd buigen voor Piet van Rijen, die met sterk spel de partij in 27 beurten uitspeelde (gemiddelde 0.629!). Daarmee mocht Piet van Rijen als kampioen van de C klasse 1992 de wisselbeker voor een jaar mee naar huis nemen.
De eindstand was als volgt:
l. Piet van Rijen
2. Peter van Gils
3. Gerard Goossen
4. Willem Goossen
5. Ton Snepvangers
6. Jan Heestermans
Deze week gaat alle belangstelling uit naar de halve finales en de finale van de B klasse.
Verder wordt er ook al uitgekeken naar de halve finales en de finale van de A-klasse. De halve finales word gespeeld op woensdag 25 maart in café Flamingo en op donderdag 26 maart in café de Harmonie. De finale wordt op twee avonden gespeeld: namelijk op zaterdag 28 maart in café Flamingo, de wedstrijden om de 3e-4e en 5e-6e plaats.
De wedstrijd om de 1e-2e plaats vindt plaats op 2 april a.s. als ook Raymond Ceulemans zijn opwachting maakt in café Flamingo!

Tussenstanden

12 februari 1992

Nu het tournooi er ongeveer voor de helft opzit, wordt het interessant om de standenlijsten in de diverse poules eens nader te bekijken.
In de A1 heeft zich een kopgroep gevormd bestaande uit F. Denee, K. v. Hooydonk met 0 verliespartijen en J. Elsevier, H. Frijters en H. Goos met 1 verliespartij.
In poule A2 voeren H. Snijders en B. Frijters de ranglijst aan, terwijl F. v.d. Velden, A. Kwisthout en R. v.d. Mast met 1
en 2 verliespartijen nog alle uitzicht hebben op een halve fiinaleplaats.
W. Rijvers en T. Machielse zijn in poule A3 nog ongeslagen, maar zij voelen de hete adem van de goed spelende J. Bakx in hun nek. W. Pijpers, P. Pijpers en F. v. Dun doen met 1 en 2 verliespartijen nog volop mee. Sjot van Alphen is in deze poule met drie verliespartijen dan wel slecht van start gegaan, maar dankzij zijn nieuwe bril zal hij er waarschijnlijk nog een vlijmscherpe eindsprint uit kunnen persen (dat heeft hij in het verleden wel eens meer gepresteerd).
In de B-klasse gaan in B1 M. Peters. D. vd Pluym, M. Bink, G. Hop. G. v. Opstal zich opmaken voor het gevecht om de bovenste drie plaatsen, die recht geven op deelname aan de halve finale.
ln B2 is H. Vroegop met 7,5 winstpartijen praktisch zeker van een halve finaleplaats. P. v. Boxel, J. Verkooyen, N. Mallens, R. v. Pelt jr., A. Voermans en D. Voeten komen in aanmerking voor de overige twee plaatsen.
In de C-klasse hebben T. v. Oosterboscb, P. v. Rijen, P. Schalk, W. Goossen, B. Schalk, G. Goossen en H. Meeren nog alle kansen in eigen handen.
Ook in de C2 poule is er sprake van een grote groep kanshebbers. J. Sebregts, P. v. Gils jr., T. Snepvangers. J. Heestermans, J. Jochems en E. Nelemans zullen pas op eindstreep zekerheid hebben over wie er doorgaat naar de halve finale. Dit overzicht leert dat in de komende weken de beslissingen in alle poules gaan vallen. Biljartliefhebbers, supporters en belangstellenden kunnen uit het programma een keuze maken uit een aantal zeer interessante partijen.

Eerste Resultaten

28 januari 1992

In de afgelopen week zijn bij een gezellige drukte in de cafés weer een groot. aantal partijen gespeeld. Het is overigens nog te vroeg om conclusies te trekken uit de standenlijsten. Die zijn bijgewerkt tot en met 24 januari. Wel zijn er enkele dingen het vermelden waard. Zo is het opvallend dat de kampioen ’91 van de A-klasse, Cees Martens, een slechte start heeft gemaakt door zijn eerste drie partijen te verliezen.
Verder zijn er enkele nieuwkomers goed uit de startblokken gekomen: Jac Elsevier behaalde namelijk de volle winst uit zijn eerste drie partijen, terwijl Sjef Bakx na twee partijen een gemiddelde heeft van 0,771. Ook is al enkele keren de magische grens van één-gemiddeld doorbroken; Sjef Bakx had in zijn partij tegen Nico Wick maar 19 beurten nodig voor de 20 punten; Hans Frijters en Kees Graumans bereikten in hun partijen tegen resp. Harrie Goos en Cees van Miert na 18 beurten de finish.
Maar de show werd gestolen door Hans Snijders die in zijn partij tegen Ruud van de Mast met prachtig spel na 11 beurten uitkwam op het fabelachtige gemiddelde van 1.818!
In de B- en C-klasse vallen ook enkele goede prestaties te noteren. Zo heeft Adrie van der Pluym al een partij met een gemiddelde van 0,909 afgesloten.
In de C1 Klasse zijn Piet van Rijen en Peter Schalk na hun eerste wedstrijden met een algemeen gemiddelde van resp. 0,553 en 0,556 goed van start gegaan. Hetzelfde geldt voor Gerrit van Opstal in de B1 poule, die na zijn eerste partijen uitkomt op een gemiddelde van 0,557.