Persberichten 2013

Tijdens het toernooi kunt u hier regelmatig het laatste nieuws terug vinden
Alle berichten kunt u hieronder terugvinden.

 

 

In memoriam Christ Oudshoorn

23 maart 2013

Donderdag 21 maart kregen wij het trieste bericht dat ons commissielid en biljartliefhebber Christ Oudshoorn is overleden. Woorden die uitdrukken wat onze gevoelens zijn, kunnen wij niet vinden. Het is niet te begrijpen en onvoorstelbaar dat we niet meer met Christ kunnen praten of een potje biljarten. Nog maar enkele dagen daarvoor zaten we gezellig naar een boeiende biljartwedstrijd te kijken. Toen we een paar jaar geleden vroegen aan Christ of hij mee wilde helpen met de organisatie van het driebandentoernooi in Ulvenhout kregen we een volmondig ja. We kenden Christ natuurlijk en wisten al een beetje wat voor man het was. Secuur in alle afspraken en taken die hij op zich nam, direct in de communicatie met luide stem en een feilloos geheugen voor allerlei zaken. Als Christ binnen was, dan wist je dat hij binnen was! Hij kon je aankijken en je wist dat hij het meende. Hij liet ook niet zo maar los als hij dacht dat hij gelijk had tijdens een discussie over wat dan ook. En bij twijfel stond hij erop dat uitgezocht werd hoe het precies zat. Maar bovenal was hij bereid anderen te helpen, te steunen en was niet snel hem iets te veel.

Wij voelen het als een een groot verlies dat we onze biljartvriend niet meer kunnen ontmoeten. Het is stil geworden.
Uit respect voor alles wat Christ heeft gedaan voor het biljarten in Ulvenhout heeft de commissie besloten het driebandenkampioenschap stil te leggen en te beëindigen voor dit tournooi.
Het kampioenschap van Ulvenhout 2013 zal op deze wijze altijd verbonden blijven met hetgeen Christ Oudshoorn heeft betekend als biljartvriend voor de Ulvenhoutse gemeenschap.

De commissie driebanden Ulvenhout.
Tilo, Cees en Nico.

Naderende Finales

18 maart 2013

We naderen de finales en dat is te merken aan de spelers die de halve finales spelen. Veel te nerveus en soms op het randje balancerend tussen hoop en ravijn worstelen de driebanders zich naar de mogelijkheid om kampioen te worden. De verliezers likken hun wonden en hopen op beter volgend jaar. Een enkele speler vervloekt de tafel, de keu, het krijt, zijn tegenstander en alles wat verder maar in de buurt komt. Maar het was weer overal gezellig en we zien uit naar de komende twee weken als de finales van het driebandenkampioenschap gespeeld worden!

Bij café cafetaria Paulussen moesten afgelopen zondag de halve finales van de B-Klasse gespeeld worden. Rini Oomen nam het op tegen Nico Wick en na een zeer voorzichtig begin (1 om 2 na 10 beurten) was het Nico die het bal opende met serie van telkens 1 maar was het Rini die uit het niets in een paar beurten 8 punten bij zijn totaal zag bijgeschreven, hetgeen na 30 beurten de stand van 13-12 in het voordeel van Rini Oomen op het bord bracht. Rini die zich eerder in het toernooi al als een ware sluipmoordenaar had getoond, wist Nico subtiel om de tuin te leiden en met series van 1 en 2 en uiteindelijk met een totaal van 20 caramboles was hij de eerste finalist. Nico had nog de nabeurt maar kwam niet verder dan 16.
In de andere halve finale moesten Pascal van Vugt en Jan van Zundert de keuen kruisen. Beide spelers gaven niets toe en na 30 beurten was de stand 13-13. Pascal maakte zich als eerste los en wist in de 38e beurt op 19 caramboles te komen. Jan van Zundert gaf niet op en kreeg onverwacht nog een paar kansen om gelijk te komen. Dat deed Jan en hij deed nog meer: hij maakt het laatste punt en Pascal had geen nabeurt. 19 om 20 in het voordeel geeft aan dat de heren niet droog naar huis zijn gegaan. De strijd om de eervolle 3e plaats werd gemakkelijk gewonnen door Nico Wick. Hij versloeg Pascal van Vugt met 20-11. De finale tussen Jan van Zundert en Rini Oomen wordt aanstaande vrijdagavond bij café Christianen gespeeld.

De Hoofdklassers moesten zich op Jeugdland eerst door de kwalificatie spelen. Voor Choc leverde dat weinig op. In de eerste wedstrijd was Kees Gommers te sterk met 20-14 en daarna kreeg hij billenkoek van Guy Vanderhenst die in 15 beurten met 20-3 won. Op de andere tafel won Hans Snijders van Tilo Machielse die daarna nog een kans kreeg wanneer hij van Hans Frijters zou winnen. Met 17-14 in 10 beurten leek hem dat ook te lukken maar de keu weigerde verder dienst bij de laatste 3 punten. Hans Frijters won alsnog de partij met 20-18.

Tijdens de halve finales afgelopen zaterdagavond bij café Christianen moest Hans Frijters het opnemen tegen Guy Vanderhenst. Guy startte ijzersterk met een serie van 7 maar Hans wist snel terug te komen. Na een gelijkopgaande wedstrijd was het toch Guy die met nog eens twee series van 5 als eerste aantikte op 25 punten in 19 beurten en Hans Frijters op 22 liet staan. Het talrijk opgekomen publiek wist zich met onder meer Piet van Rijen en Ad Oomens uitstekend te vermaken met het vertoonde spel. Toen hierbij ook nog de driebandenkennis van Bram Valencia werd toegevoegd, kon men niet anders concluderen dat hier experts aan het woord waren.
In de andere halve finale moest Tilo Machielse invallen voor Kees Gommers en invallen is niet zijn sterkste kant. De bijna vlekkeloos leidende arbiter Kees van Veltom was sterk bezig maar kon hem ook niet verder helpen. Hans Snijders won gemakkelijk in 28 beurten (25-12) en mag zich gaan opmaken voor de finale tegen Guy Vanderhenst. De strijd om de 3e plaats werd door Hans Frijters gewonnen.
De finale van de Hoofdklasse tussen Hans Snijders en Guy Vanderhenst wordt zaterdagavond 30 maart bij café-zaal Flamingo gespeeld.

Voor alle uitslagen, standen en reacties in het gastenboek maar vooral voor het programma van de finales moet u deze site raadplegen zodat u optimaal geïnformeerd bent en beslagen ten ijs de biljartwedstrijden in Ulvenhout bezoekt.

De commissie

Voorrondes B en Halve Finales D en A

11 maart 2013

We wisten het al langer en er werd soms fluisterend over gesproken. Driebanden is na de vrouw het grootste mysterie in de wereld waar veel mannen maar weinig van begrijpen. Onvoorspelbaar, niet luisteren en afwijken in een richting die niemand begrijpt zijn zo maar wat woorden die men aan de driebandentafel kan horen. Zowel in de B-Klasse als in de D-Klasse en de A-Klasse hebben grote verrassingen plaats gevonden. Prachtig natuurlijk voor sommige spelers, waar andere hun grijze haren, voor zover aanwezig, uit hun hoofd trokken bij zoveel “pech”!

Vorige week woensdagavond op Jeugdland kreeg Cees Schalk geen vat op het spel van Pascal van Vugt. Na een aarzelende start wist Pascal de wedstrijd overtuigend te winnen met een prachtige reeks van 11 punten in 7 beurten. Van Rini Oomen verloor Pascal nipt met één carambole maar dat was geen schande want Rini verliest nu eenmaal niet graag dit jaar. En omdat Rini ook makkelijk van Cees Schalk won met een prachtig gemiddelde van 0,714 waren de eerste twee halve finalisten van de B-Klasse, Rini Oomen en Pascal van Vugt, bekend.
Op de andere tafel moesten de driebandencommissieleden Nico Wick en Christ Oudshoorn het tegen elkaar opnemen. Christ verloor met 2 punten verschil en moest afwachten wat Nico daarna tegen Jan van Zundert ging uitrichten. Niet zo veel want Jan won gemakkelijk van Nico met 15-10. Christ vocht voor wat ie waard was in zijn partij tegen Jan van Zundert en hij kwam ver maar net niet ver genoeg. Winst had in ieder geval gemoeten maar het werd 15-15. Dat betekende dat Nico Wick en Jan van Zundert hun ticket voor de halve finale konden ophalen. A.s. zondag 17 maart worden om 14.00 uur de halve finales van de B-Klasse gespeeld. In de Julianazaal van het roemruchte cafetaria Paulussen aan de Dorpsstraat in Ulvenhout speelt Rini Oomen tegen Nico Wick. In de ander halve finale neemt Jan van Zundert het op tegen Pascal van Vugt. Er zijn nog enkele kaarten verkrijgbaar maar u moet er snel bij zijn. Het belooft wat te worden daar!

De halve finales van de D-Klasse afgelopen zaterdagavond op Jeugdland brachten spanning en sensatie op het moment dat je het niet verwacht maar wel hoopt. Paul Billet begreep niet waarom Jan v.d. Luitgaarden zo vaak punten maakte en hij zo weinig. Na een stroeve start bleek Jan er na 30 beurten 10 te hebben en Paul 5. Met nog 2 caramboles te gaan liet Jan het hem niet meer afpakken en na 39 beurten voltooide hij de partij en bereikte hij de finale van de D-Klasse. Wie het gaat opnemen in de finale tegen Jan v.d. Luitgaarden moest daarna beslist worden in de horrorpartij tussen Cees van Dun en Bram, the Gardenman, v.d. Broek. Waar Cees van Dun eerder in het toernooi zijn enorme goede vorm had getoond door een partij met een gemiddelde van maar liefst 0,833 te winnen, liep hij nu tegen een muur op die “Bram” heette. In slechts 24 beurten was het gedaan, over en klaar. “Moeder, moeder” schijnt Cees nog geroepen te hebben maar er was geen kruid gewassen tegen het geweld van Bram. Het ene punt was nog mooier dan het andere en men zegt, die er bij waren, dat Bram sommige ballen fluitend en met de ogen gesloten na de eindbestemming stuurde, hetgeen aparte maar zeer rake patronen opleverde. Cees van Dun was stuk gespeeld en kon in de wedstrijd om de 3e en 4e plaats tegen Paul Billet geen vuist meer maken. Paul won met 8-5 en wist een bronzen plak veilig te stellen. Bram v.d. Broek en Jan v.d. Luitgaarden gaan vrijdagavond 22 maart bij café Christianen om 20.00 uur uitmaken wie driebandenkampioen 2013 wordt in de D-Klasse. Smullen!

Voor Frans Timmermans is niets te gek. De uitbater van café-zaal Flamingo had vorige week zo maar een nieuw biljart gekocht. Gevraagd naar deze stap verklaarde Frans dat na de poulewedstrijden in de verschillende Klassen tijdens het kampioenschap nu de echte wedstrijden er aan kwamen en dan is niets te veel. Het oude biljart er uit en een geweldige nieuwe tafel er in. Harry Goos begreep meteen wat er van hem werd gevraagd en speelde zijn halve finale tegen Adri v.d. Pluijm met zeer veel zelfvertrouwen. De machine Goos haperde geen moment en na 45 beurten tikte Harry de 25 punten aan en had Adri met 19 caramboles het nakijken. De andere halve finale daarna tussen Francois Timmermans en Albert Kwisthout was van ongekend hoog niveau. Francois speelde thuis en dat was in het begin goed te merken. Na 20 beurten had Francois 18 punten en moest Albert, die op dat moment slechts 12 punten had gemaakt, het ergste vrezen. Maar dan kent men Albert nog niet. Hij ging in gesprek met de tafel, zette zijn bril recht en gaf gas. De inhaalrace werd indrukwekkend. Iedere beurt was het raak en het ene punt al mooier dan het andere. Francois zag bijtijds het gevaar maar kon slechts met de grootste moeite voorkomen dat zijn eerste halve finale op het nieuwe biljart uitliep op een familiedrama. Hij maakte het 25e punt in de 28e beurt en Albert moest er toen nog 3. De eerste twee liepen er perfect op maar bij het laatste punt ging het toch nog mis. Het scheelde een paar haren maar genoeg om te verliezen. Dat betekent dat Harry Goos net als vorig jaar in de finale staat van het driebandenkampioenschap van de A-Klasse en het dan opneemt tegen wederom een kastelein: Francois Timmermans. Prachtig!

Voor alle uitslagen, standen en reacties in het gastenboek maar vooral ook voor het actuele driebandenprogramma moet u www.driebandenulvenhout.nl raadplegen zodat u optimaal geïnformeerd bent en beslagen ten ijs de biljartwedstrijden in Ulvenhout bezoekt.

Finalisten Bekend

3 maart 2013

De afgelopen week heeft het driebandenkampioenschap van Ulvenhout de spelers opgeleverd die de eindwedstrijden gaan spelen. Dat heeft veel strijd opgeleverd waarbij sommige spelers werkelijk alles uit de biljartkast hebben gehaald om nog een ronde verder te komen. Het bereiken van de halve finales dan wel de extra voorronde van de halve finales is immers de enige manier om het straks eventueel tot kampioen te schoppen.

In de Hoofdklasse mogen Hans Frijters, Hans Snijders, de Choc, Guy Vanderhenst, Tilo Machielse en Cees Gommers gaan uitmaken wie er kampioen wordt. Met drie spelers die een algemeen moyenne van boven de 0,9 hebben gespeeld zijn Hans Frijters, Hans Snijders en Guy Vanderhenst favoriet maar het verleden van het driebandenkampioenschap heeft laten zien dat er graag gejaagd wordt op het bezoedelen van van reputaties en het krenken van favorieten. Enfin, we zullen het gaan zien. Woensdag 13 maart moeten de heren op Jeugdland aan de bak en om problemen met de loting wie op welke tafel speelt te voorkomen, komt Hans Snijders wat later.

In de A-Klasse wisten Harry Goos en Francois Timmermans zich verzekerd van een halve finaleplaats. Het afgelopen weekend moest nog belangrijke beslissingen brengen en dat liep uit in het voordeel van Albert Kwisthout en Adrie v.d. Pluijm. Peter van Gils kreeg in zijn partij tegen Albert Kwisthout nog diverse kansen om de halve finale te bereiken maar trof geen doel. Harry Goos gaat natuurlijk voor prolongatie van zijn titel van vorig jaar maar zal in de halve finale op zondagmiddag 10 maart bij de Flamingo eerst moeten afrekenen met Adrie v.d. Pluijm, hetgeen geen gemakkelijke opgave zal zijn. In de andere halve finale neemt Albert Kwisthout het op tegen Francois Timmermans.

In de B-Klasse is het vooral gezellig en spreekt men pas lang daarna over de uitslagen van de biljartwedstrijden. In de B1-Klasse werd Nico Wick gemakkelijk eerste en neemt hij Pascal van Vugt (wat een debuut) en Jan van Zundert mee naar de extra voorronde van de halve finales. Uit de B2 komen Rini Oomen, die slechts één nederlaag opliep, Cees Schalk en Christ Oudshoorn naar de voorronde op woensdag 6 maart op Jeugdland.

In de C-Klasse kon het ook alle kanten op maar zijn het uiteindelijk de stalen zenuwen geweest van sommige spelers die de doorslag gaven. André Heestermans moest en zou verder komen en dat is hem gelukt. Hij gaat het opnemen in de halve finale tegen Jack Dielemans. In de andere halve finale komen we Jack Snepvangers tegen die gehakt wil gaan maken van Ted Dons. Niet makkelijk en Ted zal zich hevig gaan verzetten, zo heeft hij beloofd.

De meer dan uitstekend spelende Paul Billet is met een behoorlijke voorsprong van 4 punten op nummer twee Cees van Dun, eerste in de poule van D-Klasse geworden. De door niets van stuk te brengen Bram v.d. Broek maakt met Jan v.d. Luitgaarden het kwartet van de halve finales van de D-Klasse compleet. Cees van Dun neemt het dan op tegen Bram Valencia en Paul Billet zal proberen Jan v.d. Luitgaarden stil te krijgen.

Voor alle uitslagen, standen en reacties in het gastenboek maar vooral ook voor het actuele driebandenprogramma moet u deze site raadplegen zodat u optimaal geïnformeerd bent en beslagen ten ijs de biljartwedstrijden in Ulvenhout kunt bezoeken.

In het Archief kunt u bijvoorbeeld in de eindstanden van 2013 ook alvast een voorlopige poule indeling voor 2014 terugvinden.

De commissie

Laatste Week Poulewedstrijden

25 februari 2013

Het driebandenkampioenschap van Ulvenhout zit in zijn laatste week wat betreft de poulewedstrijden. Vanaf volgende week gaan de heren en wellicht een enkele dame strijden in de halve finales of wedstrijden die alsnog recht geven op een plaats in de halve finale (Hoofdklasse en B-Klasse). Spanning volop zo leert een rondje langs de biljartvelden in de verschillende Klassen.

In de Hoofdklasse strijden Kees Gommers , Jan van de Broek en Tilo Machielse om nog één beschikbaar ticket voor de kwalificatiewedstrijden. In de A-Klasse lijken Harrie Goos, Adri v.d. Pluijm, Francois Timmermans, Peter van Gils en Albert Kwisthout te knokken om de vier plaatsen in de volgende ronde maar kan Dimphy v.d. Pluym nog roet in hun eten gooien. In de B1-Klasse heeft Patrick van Vugt zich verrassend naar de leiding in deze Klasse gewerkt. Na een wat aarzelend begin heeft hij de lessen van broer Choc, die twee Klassen hoger zeer goed speelt, bekwaam verwerkt. Nico Wick, Jan van Zundert en Hans Joppen volgen echter op de voet en ook Ton Vos zal zijn laatste cartouche nog niet hebben verschoten. In de B2-Klasse heerst koning Rini Oomen als nooit tevoren. Met de maximale score van 16 punten uit 8 wedstrijden heeft hij met nog één week voor de boeg maar liefst het dubbele aantal punten van de nummers 2 t/m 7. Dus eerste in de B2 is Rini, dan een hele tijd niets en vervolgens maar liefst zes man met 8 punten, waarvan er maar twee door mogen naar de kwalificatiewedstrijden op Jeugdland. In de C-Klasse is de zeer spanning te snijden. Zeven spelers strijden nog om 4 plaatsjes in de halve finale. Ted Dons, Sjaak Kools en Jack Dielemans staan prima maar Rinus Blom, Jan Heestermans, Jack Snepvangers en natuurlijk Dré Heerstermans doen nog volop mee. Ook in de D-Klasse gaat het er hard aan toe. Geen van de spelers geven een duimbreed toe. Paul Billet, Cees van Dun, Bram de Gardenman en natuurlijk Ad Oomens en Bets Oomen lijken de beste papieren te hebben maar er zijn slechts vier plaatsen beschikbaar! Koploper Cees van Dun moest overigens in een prachtig partij het hoofd buigen voor Johanna v.d. Luijtgaarden. Johanna wist steeds zeer moeilijke, niet te maken stoten voor Cees achter te laten op het groene laken en won overtuigend in 60 beurten met 6 tegen 4.

De Commissie

Voorlopig Poule Indeling 2014

8 februari 2013

Om na de carnaval weer een goede stimulans te hebben voor de laatste partijen, hieronder de poule indeling zoals die er in 2014 uit zou zien met de huidige gemiddelden en bovendien de bekers waar het nu allemaal om gaat.

 

 

 

 

 

 

Hoofdklasse A Klasse
 H.Frijters 0,885  J.vd.Broek 0,536
 G.Vanderhenst 0,852  Frs.Timmermans 0,525
 H.Snijders 0,827  J.v.Zundert 0,505
 C.v.Vugt 0,753  A.vd.Pluijm 0,488
 K.Martens 0,694  D.vd.Pluijm 0,480
 F.vd.Velden 0,640  E.Martens 0,478
 T.Machielse 0,639  R.Oomen 0,469
 A.Kwisthout 0,633  JP.vd.Luijtgaarden 0,460
 H.Goos 0,571  H.Joppen 0,450
 B.Frijters 0,566  C.Schalk 0,444
 K.Gommers 0,557  J.Graumans 0,443
B1 Klasse B2 Klasse
 C.v.Miert 0,435  P.v.Gils 0,433
 J.vd.Meer 0,425  N.Wick 0,412
 F.Klemans 0,408  C.Oudshoorn 0,382
 J.Bogaerts 0,381  T.Vos 0,373
 R.Blom 0,363  P.v.Rijen 0,359
 K.v.Hooydonk 0,359  F.Schalk 0,355
 T.Dons 0,355  P.v.Vugt 0,352
 A.Voermans 0,349  P.Zuijdwijk 0,341
 C.v.Veltom 0,332  G.v.Opstal 0,329
 J.vd.Luijtgaarden 0,327  F.Timmermans 0,308
 E.Heestermans 0,275  J.v.Hooydonk 0,273
C Klasse D Klasse
 C.v.Dun 0,269  P.Koertshuis 0,247
 G.Roovers 0,265  P.Billet 0,225
 P.Schalk 0,265  B.Oomen 0,220
 G.Hop 0,264  B.vd.Broek 0,199
 J.Snepvangers 0,263  A.Oomens 0,175
 Jos Heestermans 0,263  J.vd.Luitgaarden 0,166
 S.Kools 0,258  F.Jochems 0,136
 A.vd.Graaf 0,258  B.Paulussen 0,121
 J.Dielemans 0,255  G.Harris 0,119
 Jan Heestermans 0,251  Joh.vd.Luijtgaarden 0,102
 A.Heestermans 0,249  A.Jongenelen 0,095

Doe er je voordeel mee,

De Commissie

Even De Benen Strekken

4 februari 2013

Het is voor de meeste spelers van het driebandenkampioenschap een zegen. Even niet biljarten vanwege het carnavalsfeest in Bosuilendorp. De benen strekken, armen en handen los maken in de polonaise en zoveel mogelijk ontspannen. En dat is hard nodig als we laatste resultaten onder ogen krijgen. Natuurlijk uitschieters naar boven maar even zoveel gevloek om gemiste ballen, niet te maken stoten en onuitstaanbare geluiden om over de mistgordijnen van menig sigaar nog maar te zwijgen. En ook werd er nog een technische hoogstandje bij café Christianen gesignaleerd en met veel succes ingevoerd.

In de D-Klasse is na het tumult tijdens de afgelopen weken de rust weder gekeerd. Cees van Dun gaat rechtstreeks af op een halve finaleplaats na 5 gewonnen wedstrijden en de maximum score! Een duidelijk geval van Carnavalskampioen. Paul Billet, Bets Oomen, Ad Oomens en Fons Jochems zitten in het achtervolgende peloton en zullen voor de andere drie plaatsen gaan strijden, alhoewel je het nooit weet wat er na carnaval allemaal nog kan gebeuren.

Ook in de C-Klasse zit een stille maar krachtige raket, Rinus Blom genaamd. “Was niet van plan om nog te gaan verliezen”’, hoorden we hem zeggen na vier gespeelde en gewonnen wedstrijden en dat getuigt van zelfvertrouwen, al zullen de heren Dons en Heestermans (tweemaal) daar heel anders over denken.

In de B2 ziet Cees Schalk na een flitsende start Rini Oomen langszij komen. Nog zo’n jongen die het biljarten sinds dit jaar heel anders is gaan benaderen. Rini doet alles met mate en dat betaalt zich uit op het groene laken. Vijfmaal winst na vijf wedstrijden en het einde is nog lang niet in zicht.

Voor Cees van Veltom begint het er nu toch een beetje somber uit te zien in de B2 met vier verloren wedstrijden. Wat is er aan de hand met Cees? Er schijnt iets gebeurd te zijn bij café Christianen en boze tongen beweren dat net voordat Cees daar aan de partij moest beginnen, er geknoeid zou zijn met de ballenpoetsmachine van Leo en Dimphy. Met de wat voor machine? Ja, u leest het goed met de ballenpoetsmachine. Dit wonder wordt voordat de biljartwedstrijden beginnen , opgesteld op de grond in het café. Het is namelijk zo’n grote machine dat die niet op tafel kan. Vervolgens legt Leo (die dit beter kan dan Dimphy) één voor één de ballen in de machine en dan gebeurt het. Met een enorme snelheid en een beetje spuug en lauw bier worden de ballen rondgedraaid in de ballenpoetsmachine. Horen en zien vergaat bij dit spektakel en na enkele minuten komen de ballen er fris en zeer glad uit. Ze ruiken ook lekker tijdens het spelen en het laat maar weer eens zien hoe de spelers van het driebandenkampioenschap van Ulvenhout met technisch hoogstaand materiaal verwend worden. Het is meer dan waarschijnlijk dat er wat anders in de ballenpoetsmachine wordt gegooid op het moment dat Cees van Veltom moet spelen. Wordt nog vervolgd als we er achter komen hoe het precies in elkaar zit.

In de B1 spelen Hans Joppen, Nico Wick en Ton Vos elkaar de bal toe want ze staan gedrieën bovenaan. Geen zuivere koffie, zeker niet met Ton Vos er bij die mogelijk over nog meer trucs beschikt dan Hans en Nico samen.

In de A-Klasse neemt men gelukkig nog de tijd om een partij te spelen. Afgelopen vrijdagavond stonden er drie wedstrijden op het programma bij Jeugdland en dat heeft iederen die daar was geweten ook. Klokslag half acht werd er gestart en pas ver na 12 uur was het gedaan. Volgens Cees van Miert was Harry Goos naar huis en hadden de spelers de sleutel gekregen om af te sluiten. Ruim vier uur heeft Cees van Miert op zijn voeten gestaan (tellen, spelen en weer tellen) en naar een groen laken gekeken. “Geloof maar dat je daar veel van kunt leren”, zei Cees na afloop om een uur of drie ’s nachts.

In de Hoofdklasse verliep alles zonder problemen en moest koploper Guy Vanderhenst uit België een gevoelige nederlaag aanvaarden tegen zijn grote leermeester uit Nederland Tilo Machielse. Voorts was er een knappe partij van Choc tegen Joop Graumans in 16 beurten te melden en kunnen de heren nog tot ver na carnaval gaan uitmaken wie zich bij de beste zes speelt.

Voor alle uitslagen, standen en reacties in het gastenboek maar vooral ook voor het actuele driebandenprogramma moet u www.driebandenulvenhout.nl raadplegen zodat u optimaal geïnformeerd bent en beslagen ten ijs naar de biljartwedstrijden kunt afreizen.

De Commissie

Nog Niet In Vorm

28 januari 2013

De meeste biljarters hebben nog niet de vorm die nodig is om om kampioen te worden. Dat is de belangrijkste conclusie na de eerste drie weken van het driebandenkampioenschap 2013 van Ulvenhout. In alle Klassen zijn er partijen waar men de wenkbrauwen bij fronst en denkt hoe is het mogelijk dat die bal het net niet doet maar zijn er ook juweeltjes van wedstrijden geweest die het ergste doen vrezen voor de overige wedstrijden. Zo goed wordt er gespeeld!

In de D-Klasse is daar toch vooral het fenomeen Cees van Dun uit Ulvenhout maar al te lang wonend in Bavel. Jan van de Luitgaarden was het slachtoffer toen Cees les gaf en in 12 beurten de 10 caramboles op het scorebord bijgeschreven zag (0,833 gemiddelde). Vanzelfsprekend staat hij fier bovenaan in de D-Klasse met een algemeen gemiddelde dat goed kan meedoen in de B-Klasse! Maar er was ook vuurwerk in het rechterrijtje van de D-Klasse. Bert Paulussen presteerde het onmogelijke door een reeds bij voorbaat gedachte verloren partij tegen Ad Oomens in winst om te zetten. Een sterk staaltje biljarten was ook te zien in de partij tussen Fons Jochems en Johanna van de Luijtgaarden. Johanna moest nog wat recht zetten na haar dramatische nederlaag tegen Paul Billet eerder in het toernooi met 10-1. Zowel Fons als Johanna wilden niet verliezen en dat betekende dat ze landurig het zogenaamde carotte (winterpeen) speelden. Eigenlijk zie je dit alleen maar in de hoogste regionen van het driebanden maar ook in de D-Klasse draait men de hand er niet meer voor om. Carotte is dat men er alles aan doet om te voorkomen dat de tegenstrever een punt maakt. Dat kan door slecht maakbare patronen achter te laten op de tafel, in de weg te gaan staan als de ander moet stoten of het krijt van Fons zijn keu te vegen als die even niet oplet. Hoe het ook zij, na 60 beurten wist Johanna Fons te vloeren met 5 tegen 2 en daar kon Fons het mee doen.
Het was afgelopen zondagmiddag nog lang onrustige bij cafetaria Paulussen.

In de C-Klasse wordt met genoegen vastgesteld dat Jan Heestermans een eenzame weg volgt door 8 punten in 4 wedstrijden bij elkaar te rapen maar dat ook Ted Dons en Jack Dielemans goed volgen.

In de B2-Klasse blijft Cees Schalk met een meer dan uitstekend gemiddelde spelen al moeten de zware weken in februari natuurlijk nog komen. Het zal er fel aan toe gaan waar het de eerste drie plaatsen betreft. Alle toppers en tobbers staan nog dicht bij elkaar en dat betekent dat zowel Piet van Rijen als Kees van Hooydonk nog volop kans hebben, ondanks alle grappen hierover.

In de B1-Klasse heeft Hans Joppen laten zien dat de jeugd wat hem betreft nog veel kan leren van een gemotiveerde in rust verkerende bakker. Met fantastisch spel wist Hans in 13 beurten met 15 tegen 5 te winnen van Edwin Heestermans. Edwin moest toegeven dat hij een dergelijke oorvijg van de oude Joppen niet had zien aankomen. Met dergelijke partijen kom je vanzelf bovenaan te staan en Hans is waarschijnlijk niet van plan daar meer van af te komen, wat Nico Wick ook probeert.

In de A-Klasse wordt nog wat losjes gespeeld. Het vuurwerk wordt bewaard tot na carnaval. Albert Kwisthout en Harrie Goos voeren het veld aan maar dat kan snel veranderen als spelers als Peter van Gils, Erik Martens of Frans Schalk zich kwaad maken.

In de Hoofdklasse speelt Guy Vanderhenst nog steeds zonder fouten en dus bovenaan en maakte Frans v.d. Velden indruk door te winnen van Hans Snijders. Voor alle uitslagen en standen maar vooral ook voor het actuele driebandenprogramma dient u zeker www.driebandenulvenhout.nl te raadplegen zodat u goed op de hoogte bent.

De commissie

De Kop Is Er Af

14 januari 2013

De kop is er af. Vrijwel alle deelnemers aan het driebandenkampioenschap van Ulvenhout hebben één of meerdere partijen gespeeld en dat betekent meestal dat de heren en dames biljarters hebben kunnen vaststellen of de vorm er is.

In de Hoofdklasse was er het debuut van Guy Vanderhenst uit Meerle en het was meteen raak. Tegen Frans v.d. Velden wist hij de zaak in 16 beurten te klaren en tegen Joop Graumans ging het in 20 beurten ook niet slecht. Dat levert een gemiddelde op van boven de 1 en dan doe je beste al een beetje mee in Ulvenhout. Het is nog vroeg om er iets over te zeggen maar hij lijkt een aanwinst te zijn voor het kampioenschap. Hans Snijders deed het nog iets beter door tweemaal in 16 beurten te winnen.
In de A-Klasse is Albert Kwisthout goed van start gegaan met winst op Adrie v.d. Pluijm en een gelijkspel tegen moeder Dimphy. All in the family bleef het afgelopen week want moeder legde het daarna in een goede partij van Adrie af tegen zoonlief.
In de B1-Klasse is het debuut van Pascal van Vugt niet onopgemerkt gebleven. De broer van Choc vindt zich met een winstpartij op Hans Joppen en een gelijkspel tegen Gerrit van Opstal bovenaan terug op het standenlijstje.
In de B2-Klasse gaf Pieter Zuijdwijk afgelopen zaterdag les aan Jos Heestermans. De theorie had Jos wel begrepen maar de praktijk bleek toch een stuk lastiger op het groene veld. Dhr. Zuijdwijk demonstreerde zijn gehele arsenaal aan gekende patronen en dan kan het hard gaan, zo bleek. Met vier series van drie en nog wat losse punten zette hij Jos met 15 tegen 2 aan de kant. Het gaat hard waaien in deze klasse. Wat te denken van de overwinning van good old Piet van Rijen (15-12) op Cees Schalk.
Voor actuele informatie over het programma graag vooral even kijken op www.driebandenulvenhout.nl voordat u van huis gaat.

De commissie

Eindelijk Gestart

6 januari 2013

Na enige zware weken van voorbereiding voor de commissie is afgelopen weekend voor de 31e keer in de geschiedenis van de biljartsport in Ulvenhout het driebandenkampioenschap begonnen. Zoals altijd laat natuurlijk nog geen enkele speler het achterste van zijn of haar tong zien maar zijn er natuurlijk al wel opvallende uitslagen te melden die te denken geven.

Bij het schrijven van dit artikel was nog geen uitslag vernomen van de battle in de D-Klasse tussen Bert Paulussen, de cafetariakoning van de Dorpstraat, en Annemarie Jongeneelen wiens vader, net als ik, vroeger het hoogste ambt van carnaval heeft uitgeoefend. Of dit voldoende indruk op Bert Paulussen maakt, valt te betwijfelen. Bert weet meestal op zijn kenmerkende, galante wijze wel raad met vrouwen aan het biljart en zal zeker niet zonder slag of stoot hebben gestreden. Sommige spelers overdrijven dat inhouden in het begin van het toernooi helaas wel. Zo maakte Jack Snep in de C-Klasse pas zijn 11e carambole in de 60e beurt in zijn partij tegen Sjaak Kools maar deze tactiek werkte zeer slecht uit want na 60 beurten stopt het. En jawel, Sjaak ging er nog even voor staan en ging in zijn laatste beurt met drie caramboles van acquit en won met 12-11. Zo doe je dat als je (weer) kampioen wilt worden.
Nee, dan doet de dit jaar naar de B-Klasse gedegradeerde Cees Schalk dat heel wat beter. Hij liet Fré Kjlemans even maar wel gelijk de eerste partij zien dat het in de B-Klasse dit jaar met Cees buitengewoon zwaar wordt voor iedereen. Hij won zijn partij easy in 20 beurten tegen Fré Klemans en geloof maar dat dat niet de laatste keer zal zijn.
Nog een andere speler die denkt dat je maar beter niet direct alles uit de kast moet trekken het eerste speelweekend is Cees van Veltom. Hij verloor van Christ Oudshoorn met 15-10 maar laat u zich niet in slaap sussen. Cees heeft een vol jaar getraind in Zundert en heeft met de Kerst tijdens het driebandentoernooi in Zundert van de grote mannen alle stoten gezien en uit zijn hoofd geleerd. Let maar op de komende weken, dat wordt nog wat met Cees!
In de Hoofdklasse toonde Hans Snijders goede vorm door beide partijen tegen Choc en Bert Frijters met 1,25 gemiddeld te winnen. Tilo Machielse verloor kansloos van Cees Gommers die er een vreemde manier van biljarten dit jaar op nahoudt. Hij geeft alleen maar rotballen, vervelende patronen en niet te maken punten weg. We zijn benieuwd hoeveel slachtoffers Cees Gommers met dit spel nog gaat maken maar knap is het natuurlijk wel. En zo zijn we alles bij elkaar genomen toch weer leuk bezig met ons mooie driebandenkampioenschap.
Voor het laatste nieuws, mooie actiefoto’s van de deelnemers en programmawijzigingen kunt u zoals bekend terecht op de mooiste driebandensite van Nederland.

De driebandencommissie wenst alle deelnemers en supporters een sportief en gezond 2013!

Eerste Ballen Rollen

5 januari 2013

De eerste ballen rollen m.b.t. het tournooi 2013.
Op deze site is het programma terug te vinden, dit kan afwijken van jullie programmaboekje!
Dus houd deze pagina goed in de gaten, en ook: informeer elkaar.
Want het kan zijn, dat wij tussen de vele e-mails en telefoontjes door iemand hebben gemist!
Wat de tussenstanden betreft: wij streven ernaar, deze iedere donderdag te kunnen publiceren, dus inclusief de wedstrijden gespeeld
t/m woensdag ervoor.
Dus de eerste tussenstand publiceren wij a.s. donderdag 10 januari, zo mogelijk voor 21.00 u.

Rest ons jullie veel biljartplezier toe te wensen, want je weet: dat staat voorop !

De commissie

Laatste Verrichtingen voor Programmaboekje

14 december 2012

Op dit moment worden de laatste verrichtingen gedaan om jullie weer een mooi programmaboekje te kunnen presenteren.
Het is ons gelukt alle ons bekende voorkeuren, wijzigingen en wat voor wensen er dan ook zijn ( tot vandaag ! ) te verwerken in het programma. Met die uitzondering, dat het niet altijd mogelijk is, iedereen die dat graag wilt, een of twee wedstrijden te laten spelen per wedstrijddag.
Het programmaboekje wordt nu in elkaar gezet, en zal dus a.s. donderdag vanaf 18.00 u. in alle biljartgelegenheden liggen.
Wij vragen jullie dringend het programma op te halen en wel in de gelegenheid waar het inschrijfformulier is ingeleverd.
En niet te wachten tot het op de website verschijnt, wat overigens pas op zijn vroegst na kerstmis zal gebeuren.

Het zal bekend zijn, dat de programmering van de wedstrijden een klus is, die vele uren tijd vergt, een enorme puzzelklus.
Wij vertrouwen er op, dat een ieder zich aan het wedstrijdschema houd, en dus bij hoge uitzondering een wedstrijd ondergeschikt maakt aan een andere afspraak.

De commissie wenst eenieder alvast fijne en prettige feestdagen, een gezond 2013, en natuurlijk veel biljartplezier!

Christ, Cees, Tilo en Nico

Enorme Belangstelling

24 november 2012

Enorme belangstelling en er moest geloot worden om op 66 deelnemers uit te komen maar de driebandencommisie heeft inmiddels alle spelers een plek kunnen geven in de verschillende Klassen. Spanning en sensatie is beloofd want het zal er als nooit tevoren om spannen wie er uiteindelijk in maart volgend jaar met de bekers in de lucht staan te zwaaien in Ulvenhout.

De driebandencommissie probeert op 66 deelnemers uit te komen die verdeeld over vijf Klassen aan de strijd beginnen. Omdat de B-Klasse uit twee afdelingen bestaat komt dat neer op 6 groepen van 11 deelnemers, waardoor iedere deelnemer tien keer uit zijn krammen mag schieten in de aanloop naar de halve finales. Zoveel deelnemers zorgen voor een heleboel partijen en een heleboel hoofdpijn bij de driebandencommissie om iedereen te laten spelen op het moment dat het uitkomt. Inclusief de finales gaat het om ongeveer 360 wedstrijden! Een geweldige puzzel die dit jaar voor het eerst door Cees van Miert wordt gemaakt. Hij verheugt zich erop want deze puzzelaar komt geweldig aan zijn trekken wanneer al deze wedstrijden in een paar weken moet worden gepland en gespeeld.

Enkele nieuwkomers zijn er in het spelersveld van de editie 2013 te ontdekken. Het nieuwe gezicht in de D-Klasse is Annemarie Jongeneelen. Al op jonge leeftijd zo wordt gezegd had zij de smaak van het biljarten te pakken en zij heeft zich na lange, intensieve studies zeer goed voorbereid op haar debuut in de Koningsklasse. Zij zal van zich af moeten bijten om overeind te blijven tegen gerenommeerde en imponerende tegenstanders als lange Adje (Oomens) en de altijd zeer verfijnd zachtjes spelende Bertje (Paulussen). Een andere, nieuwe klant in de D-Klasse luistert naar de naam Jan van de Luitgaarden en mag absoluut niet verward worden met de Jan van de Luijtgaarden uit de B1-Klasse van Johanna, die gelukkig ook weer aan de tafel komt! Jan uit de D is geen familie van Jan uit de B1 en ze schijnen als je ze ziet ook goed uit elkaar gehouden te kunnen worden.

In de C-Klasse niets als rust en ernst met zeer serieus spelende deelnemers waarvan de meeste al jaren meedoen. Voor sommige spelers in de C-Klasse zijn er gelukkig aanzienlijk meer kansen op succes nu Cees van Veltom definitief naar de B2-Klasse is vertrokken. Peter Schalk zal nogmaals willen schitteren maar ook van Dré Heestermans mag het nodige verwacht worden na zijn debuut in 2012. En dan hebben we het nog maar niet over de in deze Klasse debuterende en naar nieuwe successen smachtende kampioen van de D-Klasse 2012 Sjaak Kools.

In de B2-Klasse schuift Johan van Hooydonk voor de eerste keer aan. Gevraagd naar zijn motivatie vertelde hij dat hij het driebandenspel al jaren vanaf een kruk bestudeert vanuit vak C en nu zelf de keu wil hanteren om het publiek van zijn kwaliteiten te laten genieten. In de B1-Klasse is Pascal van Vugt (ja, de broer van Choc) met stip op 1 binnen gekomen. Het is niet te hopen dat hij veel lessen neemt bij broer C want dan gaan we nog wat beleven en zijn we nog niet thuis. Geen verrassingen is de A-Klasse waar alleen plaats is voor doorgewinterde biljarters die er het beste van hopen op het groene laken maar vooral blij zijn met elkaar in zo’n mooie Klasse.

De Hoofdklasse kan rekenen op een extra concurrent die zijn debuut mag maken in Ulvenhout. Guy Vanderhenst is na de begin dit jaar helaas overleden Sjef Bakx het Belgisch antwoord uit Meerle. Aangemeld voor het Ulvenhoutst driebandenkampioenschap en via loting in het toernooi gekomen (evenals Pascal van Vugt) zal hij het de heren bovenin de Hoofdklasse ongetwijfeld zeer lastig gaan maken.

Het succes van het driebandenkampioenschap Ulvenhout is ongeëvenaard. Een perfecte organisatie in combinatie met optimale speelomstandigheden in de topcafés en restaurants (dun Bert) van Ulvenhout maken het toernooi dankzij de vele enthousiastie deelnemers jaarlijks tot een hoogtepunt. We kunnen bijna niet wachten tot het weer zover is.

De Commissie

Pouleindeling 2013 Bekend

22 november 2012

De inschrijving voor 2013 is inmiddels gestopt. We kunnen weer spreken van een succesvolle inschrijving.
Helaas zijn er een aantal oud deelnemers die het komend toernooi niet mee kunnen doen. Maar we kunnen ook weer een aantal nieuwe deelnemers verwelkomen.

Hieronder de poule indeling voor 2013:

Hoofdklasse A-klasse
Hans Snijders 0.978 Harrie Goos 0.552
Guy Vanderhenst 0.900 Adrie vd. Pluijm 0.521
Hans Frijters 0.755 Peter v. Gils 0.492
Kees Gommers 0.713 Albert Kwisthout 0.484
Joop Graumans 0.700 Eric Martens 0.479
Tilo Machielse 0.661 Dimph vd. Pluijm 0.478
Kees Martens 0.645 Franç.Timmermans 0.474
Frans vd. Velden 0.606 Jan vd. Meer 0.470
Choc v. Vugt 0.603 Cees v. Miert 0.460
Jan vd. Broek 0.575 JP vd. Luijtgaarden 0.448
Bert Frijters 0.553 Frans Schalk 0.443
B1-klasse B2-klasse
Pascal v. Vugt 0.440 Cees Schalk 0.438
Ad Voermans 0.411 Fré Klemans 0.408
Jan v. Zundert 0.396 Rini Oomen 0.389
Jac Bogaerts 0.381 Kees v.Hooydonk 0.380
Hans Joppen 0.377 Christ Oudshoorn 0.357
Gerrit v. Opstal 0.355 Frans Timmermans 0.334
Nico Wick 0.328 Jos Heestermans 0.326
Jan vd.Luijtgaarden 0.316 Johan v.Hooydonk 0.315
Aart vd. Graaf 0.311 Pieter Zuijdwijk 0.309
Edwin Heestermans 0.308 Piet v. Rijen 0.308
Ton Vos 0.307 Cees v. Veltom 0.302
C-klasse D-klasse
Peter Schalk 0.291 Bets Oomen 0.198
Ted Dons 0.288 Cees v. Dun 0.190
Paul Koertshuis 0.276 Jan vd.Luitgaarden 0.190
Jac Snepvangers 0.264 Ad Oomens 0.189
Gerrit Hop 0.262 Fons Jochems 0.181
Rinus Blom 0.259 Bram vd. Broek 0.181
Ger Roovers 0.254 Paul Billet 0.156
Jack Dielemans 0.241 Bert Paulussen 0.138
André Heestermans 0.239 Annemarie Jongenelen 0.120
Sjaak Kools 0.231 Gerald Harris 0.115
Jan Heestermans 0.212 Joh. vd.Luijtgaarden 0.081

Cees gaat nu aan de mega puzzle beginnen zodat vanaf 20 december de programmaboekjes klaar liggen in de gelegenheid waar het formulier ingeleverd is.

We zien u graag terug bij de 31ste Kampioenschappen Driebanden van Ulvenhout,
De commissie

Laaste Oproep Inschrijving 2013

5 november 2012

Tot 17 november kunt u zich nog inschrijven voor het 31e kampioenschap driebanden van Ulvenhout. Zoals altijd start dit toernooi direct na Nieuwjaar in vijf verschillende klassen. Kampioen worden, net geen kampioen worden of degraderen, het kan allemaal tijdens het jaarlijks kampioenschap van Ulvenhout. Ernstige ongeregeldheden blijven tijdens de biljartpartijen meestal uit, al moet er soms door de arbitrage streng worden opgetreden, bijvoorbeeld wanneer de kleding van de spelers niet correct is of wanneer er door het publiek te hard word gesproken of gelachen tijdens de wedstrijd.

De opzet van het toernooi is al jaren ongewijzigd. Spelers kunnen van tevoren op het inschrijfformulier aangeven wanneer zij niet of liever vooral wel kunnen spelen. Als in december het wedstrijdprogramma klaar is kan iedere speler precies zien wanneer, waar en hoe laat hij of zij moet blijarten. Dat voorkomt lang wachten en nog mooier, als je al moet wachten dan tel of schrijf je samen met je tegenstander de partij van de twee spelers die voor of na jou hun wedstrijd spelen. De halve finales en de finales worden in maart 2013 gespeeld. Binnenkort zullen de preciese data van deze wedstrijden op deze site vermeld worden.

Mocht u niet op tijd in de buurt van een café komen waar de inschrijformulieren klaar liggen, dan kunt u het formulier ook downloaden van internet en wel vanaf deze prachtige site en even afgeven bij Nico Wick of Christ Oudshoorn.

De commissie

31e Driebandenkampioenschap van Ulvenhout

8 oktober 2012

Van januari tot april 2013 wordt voor de 31e keer het kampioenschap driebanden van Ulvenhout gespeeld.
Na de onvergetelijke avond in de Taveerne van Jeugdland een half jaar geleden ter gelegenheid van de 30e editie is het al weer tijd om de het volgende driebandenkampioenschap van Ulvenhout aan te kondigen. Geen jubileumjaar maar wel een brugjaar voor talenten die op het groene laken een definitieve stap naar een hoger spelniveau willen zetten.
Zo, de toon is weer gezet!

Liefhebbers van het driebanden die willen meedoen aan het 31e driebandenkampioenschap van Ulvenhout kunnen vanaf aanstaande zaterdag 13 oktober een inschrijfformulier bij de deelnemende café’s ophalen of hier downloaden. De formulieren kunnen ingeleverd worden bij de deelnemende café’s of bij één van de commissieleden. Het inschrijfgeld bedraagt 7 euro.

Het driebandentoernooi in Ulvenhout staat al jaren bekend om de persoonlijke aanpak. Je bent niet zo maar één van de vele deelnemers maar een gast die zijn speelwensen kan doorgeven waar de organisatie rekening mee probeert te houden. Je kunt op het inschrijfformulier vermelden wanneer je niet of juist wel kunt spelen. Zelfs met verjaardagen, vakanties en de bruiloft van Jan en Mieke proberen we rekening te houden mits u dat natuurlijk wel goed aangeeft op het inschrijfformulier. Toch hebben we de laatste jaren gemerkt dat ondanks deze mogelijkheden sommige spelers het opgestelde wedstrijdprogramma niet nakomen en vragen of hun wedstrijd toch verzet kan worden. Dat maakt het programma helaas tot een enorme puzzel. Graag doen wij een beroep op u als deelnemer om het wedstrijdprogramma alleen in geval van nood te wijzigen.

Eind december krijgt u het programmaboekje waarin alle wedstrijden zijn opgenomen (inclusief de finalewedstrijden) en waarmee dus rekening is gehouden met uw speelwensen. De halve finales en de finales worden in maart 2013 gespeeld. Vanaf eind december zullen alle speeldata van de wedstrijden op onze internetsite vermeld worden.

Als u denkt om mee te doen voor de eerste keer maar nog twijfelt, kunnen we u gerust stellen. Het driebandentoernooi van Ulvenhout is één van de leukste en best georganiseerde biljarttoernooien. Althans dat vinden de deelnemers zelf. Deze site wordt voorafgaande aan en tijdens het toernooi actueel gehouden. Op de site staan het definitieve wedstrijdprogramma, de uitslagen, de standen in de verschillende klassen. Daarnaast bevat de site biljartnieuws over het toernooi, een gastenboek en aardige links naar andere biljartsites. U moet het maar eens bekijken. Veel plezier daarmee maar nu eerst…..

INSCHRIJVEN VOOR DE 31e EDITIE!!!

De Commissie