Persberichten 2019

Tijdens het toernooi kunt u hier regelmatig het laatste nieuws terug vinden
Alle berichten kunt u hieronder terugvinden.

 

 

Het was weer een mooi toernooi !

12 april 2019

Met twee drukbezochte, spannende en vooral gezellige finaleavonden hebben we de 37e editie van ons driebanden kampioenschap afgesloten.

Nog even de kampioenen op een rijtje:

Hoofdklasse: Hans Frijters

A-klasse:       Rene Luiken

B-klasse:       Nick Gommers

C-klasse:       John Voesenek

D-klasse:       Rinus Blom

De Jumbo-progressieprijs is gewonnen door Hans Snijders.

Via onderstaande  link kun je alle uitslagen nog eens op je gemak nakijken.

 https://www.driebandenulvenhout.nl/archief/

Ook is hier de voorlopige poule-indeling voor 2020 in opgenomen, dit op basis natuurlijk van dezelfde deelnemers als in 2019. 

De commissie kan terugkijken op een zeer geslaagd toernooi, met voor de vierde keer op rij een verbetering van het toernooi-gemiddelde.

Wij willen onze sponsors Dekkers Biljarts uit Oosterhout en Jumbo Supermarkt Ulvenhout hartelijk bedanken voor de door hen beschikbaar gestelde prijzen. Verder natuurlijk de kasteleins van onze twee speellocaties: de Flamingo Bar  en de Taveerne Jeugdland. Zonder hun medewerking kan zo’n toernooi nooit slagen. En als laatste natuurlijk alle deelnemers.

De commissie gaat nu het toernooi nog evalueren en bekijken waar eventueel verbeteringen mogelijk zijn en wij staan natuurlijk open voor jullie suggesties.

Rest ons iedereen nog een fijne vakantieperiode toe te wensen en begin oktober 2019 zullen jullie benaderd worden voor de inschrijving voor de 38e editie van het Driebanden Kampioenschap Ulvenhout 2020!

De commissie

 

‘Eind goed, al goed…!’

30 maart 2019

Onder de ogen van een groot aantal biljart-liefhebbers in een overvolle ‘Flamingo Bar’ gisteravond werden de 37ste Ulvenhoutse Driebanden Kampioenschappen met twee mooie finales afgesloten. Twee mooie en spannende finales. Eerst de finale van de B-klasse tussen Nick Gommers en Eric Martens. Deze partij ging lang gelijk op. Tot de stand 14 – 14. Het was zo spannend, dat de vriendin van Nick, Monique, er buikpijn van kreeg. Dat wil toch wat zeggen, niet waar? Eigenlijk had deze wedstrijd een barrage verdiend. Maar het mocht niet zo wezen. Nick was de gelukkigste van de twee en won uiteindelijk met 20 – 18. Daarmee herhaalde hij zijn prestatie van 2017.

Het klapstuk van de avond werd verzorgd door het duo Hans & Hans (Snijders en Frijters) in de finale van de Hoofdklasse. Ik heb me laten vertellen, dat deze twee al voor de achtste keer hun keu’s kruisten. Met Han Frijters (HF), als degene die de meeste keren aan het langste eind trok. Dit keer ging het tot ver in de twintig beurten gelijk op. Toen HF met een grote serie van zeven zijn vieren-twintigste carambole scoorde leek het pleit beslist. Maar net als in de halve finale tegen Kees Martens zat hij toch te titsen op zijn stoel, toen Hans Snijders dichter bij kwam. Maar deze strandde op drie-en-twintig en HF maakte de partij uit. Hij werd voor de tiende keer kampioen van de Hoofdklasse.

HS ging niet met lege handen naar huis. Naast de beker voor de tweede prijs won hij ook als eerste de ‘Jumbo Progressie Prijs’. Hij had de voorronde afgesloten met een verbetering van zijn algemeen gemiddelde met bijna 0.2 punten en de voorzitter memoreerde ook nog dat hij het hoogste partijgemiddelde in die voorronde had gescoord. Noem dat maar niks…!

Daarmee werden de Kampioenschappen op een waardige manier afgesloten. Na de uitreiking van de bekers, de bloemen en de cadeaubonnen besloot de voorzitter van de Commissie met een dankwoord aan de vele toeschouwers, aan de sponsoren ‘Jumbo’ en ‘Dekkers’ (biljart-specialist in Oosterhout) en aan iedereen die ook dit toernooi weer tot een succes hebben gemaakt, in het bijzonder de gastheren Frans en François en het echtpaar Voesenek. En als laatste mededeling: in oktober opent de inschrijving voor de 38ste editie. Het is maar dat jullie het weten.

A. Kiet

‘De eerste finale avond…!’

24 maart 2019

Gisteravond werd het begin van het einde ingeluid van de 37ste Ulvenhoutse Driebanden Kampioenschappen met de finale-avond voor de A-, C- en D-klasse.
De finalisten van de D-klasse, Rinus Blom en Peter Schalk, beten de spits af in hun partij over twaalf caramboles. Peter leek het eerste vat te krijgen op het spel, terwijl Rinus pas in de negende beurt zijn eerste setje van twee
produceerde. Peter moest genoegen nemen met alleen maar eentjes en die bleken onvoldoende gewicht in de
schaal te leggen. Rinus scoorde nog een serie van drie en besliste de partij in zijn voordeel in de vijfenveertigste beurt. Peter bleef steken op negen. Kampioen van de D-klasse: Rinus Blom.

In de volgende partij om het kampioenschap van de C-klasse traden John Voesenek en Ruud Daniëls in het strijdperk. Het ging aanvankelijk redelijk gelijk op, maar in de twintigste beurt nam John duidelijk het voortouw en gaf dat niet meer uit handen. Hij moest echter nogal wat poedels over zich heen laten gaan voordat hij zijn laatste, vijftiende, carambole kon scoren. Ruud volgde hem weliswaar op de voet, maar kon John’s stilvallen niet benutten en strandde op dertien. Kampioen van de C-klasse: John Voesenek.

Tot slot dan de strijd tussen de finalisten van de A-klasse: René Luiken en Jean Paul van de Luijtgaarden, kortweg JP genoemd. Het werd een regelmatige zege van René. JP kwam niet in zijn spel, zag geen kans een grotere serie te scoren, moest zich behelpen met een paar setjes van twee en dat bleek onvoldoende om René te bedreigen. Deze
had toch nog zeven-en-veertig beurten nodig om zijn vijf-en-twintig caramboles te maken met een
hoogste serie van vier. Kampioen van de A-klasse: René Luiken.

Voorafgaand aan de prijsuitreiking aan de drie kampioenen sprak de voorzitter van de Commissie, Toon
Aarts, zijn waardering uit aan het gastpaar Voesenek voor hun beslissing de speeltafel van (ex)-Marie over te
nemen, waardoor ‘Jeugdland’ tot een echte biljart-arena is geworden. Voorts sprak hij zijn dank uit aan de
sponsors supermarkt ‘Jumbo’ (bloemen voor de gastvrouw en de kampioenen) en biljart-specialist ‘Dekkers’ uit Oosterhout (tegoedbonnen voor de winnaars).

A. Kiet

‘Het was genieten voor de neutrale toeschouwers…!’

23 maart 2019

Gisteravond in ‘Flamingo Bar’ speelden de vier uit de slijtageslag in de Hoofdklasse overgebleven top-spelers om de twee finale-plaatsen: als eersten Hans Snijders tegen Choco van Vugt. Hans miste de acquit en had zeven poedels nodig om dan in de achtste beurt vol uit te halen met een serie van zeven. Choco bleef tot in de zestiende beurt goed in zijn spoor, maar moest uiteindelijk toch in Hans zijn meerdere erkennen. Hij had pech met haardunne missers geen aansluitende grotere serie te maken, maar verwende de toeschouwers met fraaie caramboles. Als je nagaat dat beiden evenveel poedels, zegge en schrijven zestien, produceerden dan maakt een grotere serie vaak toch het verschil. In ieder geval was het genieten…!
In de tweede halve-finale tussen Hans Frijters en Kees Martens werd het uiteindelijk nog kantje boord. Tot aan de drie-en-twintigste beurt gingen beiden zij aan zij: 21 – 20 in het voordeel van Hans. Door net teveel poedels raakte Kees wat achterop en profiteerde Hans door zijn vijf-en-twintigste punt te scoren. Maar Kees had de gelijkmakende beurt, produceerde een mooie serie van vier en miste de vijfde op een haar. Ik zag dat Hans toch wat zat te titsen op zijn stoel en uiteindelijk opgelucht kon ademhalen.
In de partij om de derde en vierde plaats ging Kees lang aan kop tot en met de vijftiende beurt. Toen volgde voor hem een te groot aantal poedels en kon Choco eindelijk zijn grotere serie van zeven maken, waarmee hij Kees gedecideerd achter zich liet.
Samenvattend: Hans Snijders – Choco van Vugt 25 – 16 in 28 beurten. Hans Frijters – Kees Martens 25 – 24 in 29 beurten.
Beide Hansen spelen de finale op 29 maart in ‘Flamingo Bar’.


Choco van Vugt – Kees Martens 25 – 16 in 26 beurten, waardoor Choco zich verzekerde van de derde plaats.
En dan nog een opmerking over het arbitrerende paar, Tilo Machielse en André Heestermans. Je moet, zeker als teller verrekte goed op de hoogte zijn van alle mogelijke patronen. En goed opletten. Dat gepriegel in een hoekje van enkele centimeters, waar dan blijkt dat de speelbal toch drie banden heeft gehad….ik bedoel maar.
Alle toeschouwers hebben genoten en dat kon je goed afleiden aan het kloppen en tikken op de bezoekerstafel na en prachtige carambole.
A. Kiet

‘Zeer goede tot excellente gemiddelden in de halve-finales D-klasse….!’

17 maart 2019

Deze middag werden de halve-finales en de strijd om de derde en vierde plaats gespeeld in ‘Flamingo Bar’. De eerste partij tussen Gerrit Hop en Peter Schalk begon zeer voorspoedig voor Gerrit. Eén carambole verwijderd van de twaalf, op elf dus, speelde hij nog op een gemiddelde van 0.458. Peter daarentegen had enige tijd nodig om op stoom te komen. Hij maakte zijn tweede carambole eerst in de veertiende beurt. Maar zoals zo vaak: de prijzen worden pas na het laatste punt verdeeld. Uiteindelijk werd het na een fikse inhaalrace van Peter 12 – 12 in 35 beurten. Dus barrage: 6 caramboles in maximaal 30 beurten. Het was tenslotte Peter, die zijn zesde punt maakte na negen-en-twintig extra beurten. Finaleplaats voor hem. De tweede halve-finale tussen Rinus Blom en Marco Denee was zeer eenzijdig, in voetbaltermen éénrichtingsverkeer. Rinus bleek uitstekend in vorm en liet Marco ver achter zich. Zijn twaalf caramboles in éénen-twintig beurten (12 – 3), wat een A-klasse gemiddelde opleverde van 0.571….! Chapeau, Rinus! De derde plaats werd uiteindelijk gewonnen door Marco Denee. Maar hij had het maximale aantal van zestig beurten nodig voor 11 caramboles. Uitslag 11 – 9…! De finale tussen Rinus en Peter vindt plaats op zaterdag 23 maart in ‘Jeugdland’.

A. Kiet

De eerste finalisten zijn bekend

10 maart 2019

Afgelopen woensdag, zaterdag en zondag zijn de partijen om de finaleplaatsen in de A- en de C-klasse en om de halve-finaleplaatsen in de B-klasse gespeeld.

Om te beginnen met de B-klasse op woensdag in ‘Jeugdland’. Beide poules in de B-klasse (B-1 en B-2) leverden in totaal acht uitverkorenen voor de kwart-finales. Jan van der Meer (tegen Jan van Zundert: 15 – 9), Nick Gommers (tegen Piet van Rijen: 15 – 14), Cees van Miert (tegen Nico Wick: 15 – 10) en Eric Martens (tegen Jan van de Velden: 15 – 12) spelen in de halve-finales op woensdag 13 maart in ‘Jeugdland’. Jan van der Meer speelt dan tegen Eric Martens en Nick Gommers tegen Cees van Miert. Vooral de partij van Nick tegen Piet baarde opzien. Na achttien beurten stond Nick achter met 4 tegen 13. Piet scoorde weliswaar zijn veertiende carambole, maar viel volledig stil en gaf daarmee Nick de kansen om hem uiteindelijk voorbij te streven. Een soort ‘Houdini-act’.

Op de zaterdag werden de partijen in de A-klasse om de finaleplaatsen en om de derde en vierde plaats gespeeld in ‘Flamingo Bar’. René Luiken won van Tilo Machielse (25 – 14 in negen-entwintig beurten)) en Jean Paul van de Luijtgaarden moest flink aan de bak. Hij stond ver achter op John Meeuwissen en won uiteindelijk toch zijn vijf-en-twintig caramboles (25 – 21 in negen-en-dertig beurten)). Jean Paul en John spelen hun finale partij op zaterdag 23 maart in ‘Jeugdland’. Tilo werd uiteindelijk derde, door John te verslaan met 25 – 12 in vijf-en-dertig beurten).

Op de zondagmiddag daarna speelden Sjaak Kools, Jan van de Luijtgaarden (U), John Voesenek en ‘lucky loser’ Ruud Daniëls om de finale plaatsen en plaats drie en vier in de C-klasse. Ruud versloeg Sjaak (15 – 6 met een mooie laatste serie van 5 in drie-en-dertig beurten)) en John was te sterk voor Jan (15 – 8 in twintig beurten!), zodat eveneens op zaterdag 23 maart twee spelers uit de ‘Jeugdlandklas’ van meester Harrie (Goos) om de kampioensbokaal zullen strijden. In de strijd om plaats drie en vier was Jan de meerdere van Sjaak (‘Potverdomme…in de voorronde nummer 1 met maar één verliespartij en nou met lege handen naar huis….!’): 15 – 13 in achten-dertig beurten. Het kan verkeren…!

A.Kiet

Halve finalisten B-klasse zijn bekend.

7 maart 2019

Afgelopen woensdagavond vonden in de Taveerne van Jeugdland de kwartfinales plaats in de B-klasse.

De acht deelnemers hadden zich goed voorbereid tijdens de Carnavalsdagen, met name Piet van Rijen kwam als een raket uit de startblokken tegen Nick Gommers. Piet stond na 13 beurten met 9 tegen 4 ruim voor en ging gestaag door tot de 21e beurt. Nick stond toen op 8 caramboles en Piet maakte kwam met  twee weergaloze punten op “twee en nog één!” en dacht de buit binnen te hebben, maar de benodigde derde carambole kwam een halve centimeter tekort om de partij uit te maken, te lui dus……. Dat was ook het sein voor Nick om een alles of niets slotoffensief in te zetten, met twee series van 3 in beurt 23 en 24 kwam hij naast Piet, die nog steeds in een dip zat na zijn gemiste kans. Beide spelers hadden nog 7 beurten nodig voordat uiteindelijk de beslissing viel. Uiteindelijke was Nick de gelukkige en Piet kon op zijn trouwdag zijn Joke niet verrassen met een plaats in de halve finale. Hij zal nu dus iets anders moeten verzinnen……

Op de andere tafel moest “lucky loser” Nico Wick het opnemen tegen Cees van Miert. De twee ex-commissieleden waren aan elkaar gewaagd, maar Cees wist de partij in 31 beurten naar zich toe te trekken.

Daarna was het de beurt aan Ton van de Velden en Eric Martens. Het was een gelijkopgaande partij met mooie caramboles. Na 22 beurten was de stand 13-11 in het voordeel van Eric en leek de beslissing gevallen, maar het duurde toch nog 11 beurten voordat Eric de partij met winst kon beëindigen. Op tafel 2 ging Jan van der Meer voortvarend van start tegen Jan van Zundert. Geen series deze keer van Jan M, maar steeds 1 carambole per beurt, waardoor hij na 12 beurten met 12-1 voor stond. Jan van Zundert kwam maar niet op gang. Pas in de 14e beurt begon het te draaien bij hem en kroop hij stilletjes aan dichter bij zijn tegenstander die wat olie in zijn motor moest gooien, want die ging echt haperen. Maar met een prachtige “contra” (zijn handelsmerk) kwam hij weer op gang en na 20 beurten maakte Jan v.d.Meer de 15 caramboles vol en zijn naamgenoot bleef in de nabeurt steken op 9. Jan v.d.Meer dus met een mooi gemiddelde van 0.750.

 

Op woensdag 13 maart gaan de 4 winnaars op Jeugdland nu strijden om een plaats in de Finale. Het beloven mooie partijen te worden, want ze kunnen, ieder op hun eigen manier, een mooie partij neerzetten. 

Eerstkomende einderonde in het toernooi is nu op zaterdagmiddag a.s. in de Flamingo Bar , waar dan de halve finales van de A-klasse worden gespeeld. Komt allen kijken !  

De eindrondes komen er aan !

1 maart 2019

Nu de laatste wedstrijden zijn gespeeld, kunnen we de voorlopige balans opmaken.

Over het algemeen kunnen we stellen, dat het niveau dit jaar erg hoog lag.

In de Hoofdklasse lag het totale gemiddelde met 0.735 bijna 8% hoger dan vorig jaar, mede dankzij twee partijen met een gemiddelde van 2.00 van Hans Snijders en Guy Vanderhenst. De 6 spelers die zich voor de volgende ronde hebben geplaatst (Hans Frijters, Hans Snijders, Kees Martens, Joop Grauwmans, Guy Vanderhenst en Choc van Vugt) hebben een gezamelijk gemiddelde van 0.825, dus dat geeft de sterkte wel aan. Het beloofd een spannende volgende ronde te worden op 15 maart op Jeugdland, waarin de 6 gaan strijden om de 4 plaatsen in de halve finale. 

Ook in de A-klasse is een hoger gemiddelde gescoord dan vorig jaar, nl  0.508 t.o.v.  0.490 vorig jaar. De spanning zat er tot aan de laatste partij in en de 4 halve finalisten John Meeuwissen, Tilo Machielse, Jean-Paul van de Luijtgaarden en René Luiken gaan op zaterdagmiddag 9 maart in de Flamingo Bar strijden om een plaats in de finale.

De B-klasse had dit jaar een uitzonderlijk niveau, gemiddeld 0.388 tegenover 0.356 vorig jaar. In de kwartfinale op woensdagavond 6 maart in de Taveerne van Jeugdland, gaan de 8 gekwalificeerden de strijd aan voor de halve finale plaatsen. Met 3 spelers met een gemiddelde boven 0.500 (Cees van Miert, Nick Gommers en Eric Martens) beloofd dit een spannende avond te worden, waarbij de overige 5 (Jan v.d.Meer, Ton v.d.Velden, Jan van Zundert, Piet van Rijen en Nico Wick) in deze knock-out fase zeker niet kansloos zijn.

De C-klasse zat dit jaar op een vergelijkbaar niveau als vorig jaar, met een verrassende nr 1, nl. de dit jaar gepromoveerde Sjaak Kools. Hij gaat het in de halve finale op zondagmiddag 10 maart in de Flamingo Bar opnemen tegen Jan v.d.Luijtgaarden, John Voesenek en Ruud Daniels. 

Ook in de D-klasse is dit jaar een grote progressie gemaakt. Het algemeen gemiddelde steeg met ruim 12% t.o.v. vorig jaar. In deze klasse gaat de ongeslagen Peter Schalk het in de halve finale op zondagmiddag 17 maart in de Flamingo Bar opnemen tegen de getergde Rinus Blom, Marco Denee en onze nestor Gerrit Hop.

Kortom tot nu toe een toernooi van hoog niveau en de eindrondes beloven dan ook zeer spannend te worden. Reden genoeg dus om een avondje gezellig te komen kijken.

Schema:

woensdagavond 6 maart Jeugdland: kwartfinale B

zaterdagmiddag 9 maart Flamingo: halve finale A

zondagmiddag 10 maart Flamingo: halve finale C

woensdagavond 13 maart Jeugdland: halve finale B

vrijdagavond 15 maart Jeugdland:  tussenronde Hoofdklasse

zondagmiddag 17 maart Flamingo: halve finale D

vrijdagavond 22 maart Flamingo: halve finale Hoofdklasse

zaterdagavond 23 maart Jeugdland: Finale-avond voor de D, C en A-klasse

vrijdagavond 29 maart Flamingo: Finale-avond voor de B en Hoofdklasse

De commissie  

‘Nog zeventien wedstrijden te gaan….!’

26 februari 2019

We zijn er bijna. In een aantal klassen zijn de beslissingen voor de knock-out fase gevallen.
In de Hoofdklasse gaan Hans Snijders, Hans Frijters, Kees Martens, Guy Vanderhenst, Choco van Vugt en Joop Graumans door. Joop was lang ongeslagen tot zijn partij tegen Hans Snijders. Hans liep snel weg van Joop en stond met 19 – 10 voor, toen Joop de geest kreeg en een serie van zes scoorde. Na een poedel van Hans zag hij zijn kans schoon, scoorde drie mooie caramboles en de vierde, de winnende, lag met zijn bek open. Helaas, het noodlot sloeg toe: zijn speelbal kwam enkele millimeters te kort en strandde in het zicht van de haven. Hans maakte zijn twintigste en bezorgde Joop daarmee zijn eerste nederlaag. De laatste partijen afgelopen maandag zijn alleen nog van belang voor wie-tegen-wie speelt.
In de A-klasse gaan John Meeuwissen, Tilo Machielse en Jean-Paul van de Luijtgaarden naar de halve-finales. De strijd om de vierde plaats werd gisteravond uitgevochten in de Flamingo Bar door René Luiken en John van Gils. René had aan een remise genoeg.
In de klasse B-1 hebben Cees van Miert, Nick Gommers en Jan van der Meer zich geplaatst voor de kwart-finales. De strijd om de vierde plaats (de speler met het hoogste gemiddelde van de overige niet rechtstreeks geplaatsten) gaat tussen vier spelers, waarvan Eric Martens momenteel de beste papieren heeft. Hij mag dan in zijn laatste twee partijen geen averij oplopen.
In de klasse B-2 is alles klaar en duidelijk. François Timmermans, Hans Joppen en Ton van de Velden staan één, twee en drie. Maar omdat zowel François als Hans op de geplande avond (woensdag 6 maart) verhinderd zijn schuiven de nummers vier en vijf, Jan van Zundert en Piet van Rijen, op en is de vierde plek in de kwart-finales voor ‘lucky loser’ Nico Wick met zijn hoogste gemiddelde van de overige spelers
In de C-klasse ligt het minder ingewikkeld: Jan van de Luijtgaarden (U), Sjaak Kools en André Heestermans gaan naar de halve-finales. Afgelopen maandag is de beslissing voor de vierde man gevallen. Dat zal (zeer waarschijnlijk) John Voesenek zijn geworden, als hij tenminste uit zijn twee
partijen tenminste één punt heeft kunnen scoren. Zo niet, dan is ‘good-old’ Ruud Daniëls de gelukkige.
In de D-klasse zijn alleen Peter Schalk en Rinus Blom geplaatst voor de halve-finales. Voor de overige twee plaatsen strijden Marco Denee, Ger Roovers en Jan Heestermans in hun laatste partijen. Marco heeft daarbij de beste papieren. Ger moet dan van de ongeslagen Peter Schalk winnen en Jan moet Marco in een rechtstreeks duel verslaan.
De laatste speeldagen staan bol van de spanning….!
De ‘Progressie Prijs’ kan Hans Snijders bijna niet meer ontgaan. Met een verbetering van zijn gemiddelde met 0,197 lijkt hij de beste papieren te hebben. Maar…. de prijzen worden pas aan de meet verdeeld.
A. Kiet

‘ De laatste speeldag op 27 februari nadert snel…!’

17 februari 2019

Het einde van de voorrondes nadert nu met rasse schreden en het dringen voor de plaatsing in de knock-out fase neemt zienderogen toe. Wat die knock-out fase betreft, moet ik een eerdere mededeling corrigeren: uit de twee B-poules zijn het niet totaal zes, maar acht spelers die doorgaan, namelijk uit iedere poule de nummers 1, 2 en 3 op basis van de wedstrijdpunten, aangevuld met de speler met het hoogste gemiddelde. Hoe ziet dat er per klasse momenteel uit?
In de Hoofdklasse zullen het .hoogstwaarschijnlijk Hans Frijters, Kees Martens, Joop Grauwmans, Hans Snijders, Choco van Vugt en Guy Vanderhenst worden.
In de A-klasse: Jean-Paul van de Luijtgaarden, John Meeuwesen, Tilo Machielse (in zijn partij van afgelopen vrijdag maakte hij een serie van negen!) en John van Gils.
In de B-1 is eigenlijk alleen Cees van Miert vrijwel zeker, gooien ook Jan van der Meer en Nick Gommers hoge ogen en van de rest is eigenlijk nog niemand absoluut kansloos.
In de B-2 hebben François Timmermans, Ton van de Velden, Hans Joppen, Jan van Zundert en Piet van Rijen volop kans, waarvan er uiteraard twee moeten afvallen. En voor de beide poules heeft degene met het hoogste gemiddelde een extra kans om als vierde speler door te gaan.

In de C-klasse zijn het hoogstwaarschijnlijk Jan van de Luijtgaarden (U), Sjaak Kools, André Heestermans en John Voesenek. Ruud Daniëls heeft een zeer theoretische kans. Dan zou John Voesenek zijn laatste twee wedstrijden moeten verliezen met een slecht gemiddelde.
In de D-klasse gaat het tussen Peter Schalk, Rinus Blom, Marco Denee, Jan Heestermans, Ger Roovers en Gerrit Hop. Dat wordt dus nog billen-knijpen. Maar, zoals vermeld, alles onder voorbehoud, want er kunnen altijd onverwachte verrassingen optreden.
De Commissie is zich volop aan het voorbereiden op de knock-out fase en heeft met succes rondgebeld om het vereiste aantal schrijvers en arbiters te charteren.
Ik wens allen veel succes met de laatste lootjes…!

A. Kiet

‘De wedstrijd is pas gespeeld, als de laatste carambole is gemaakt…!’

11 februari 2019

In de vorige aflevering werd melding gemaakt van bizarre voorvallen. Maar ook een reguliere partij kan bizar verlopen. Zoals afgelopen zondagmiddag in ‘Flamingo Bar’. In de partij in de B-klasse tussen Cees van Veltom en François Timmermans rekende Cees zich al min of meer rijk, toen hij in de elfde beurt met 10 tegen 3 voorstond, maar na 6 poedels stond hij weer met beide benen op de Flamingo-tegels. François maakt daar ruimschoots misbruik van door hem in de achttiende beurt voorbij te streven en in de vier-en-twintigste beurt zijn vijftien punten te voltooien. Uitslag: 15 – 13.

Jos Heestermans stond in zijn partij in de C-klasse tegen Ted Dons in de tiende beurt met 8 tegen 1 voor en moest toe drie-en-twintig poedels incasseren. Ted krabde zich eens goed achter de oren, zag het licht aan het einde van de tunnel en scoorde er lustig op los om in de veertigste beurt zijn twaalfde carambole te scoren. Uitslag: 12 – 10.

Er komt wat meer tekening in de strijd om plaatsen voor de knock-out fase. In de Hoofdklasse zijn dat de eerste zes, in de A-, C- en D-klasse de eerste vier en in de B-1 en de B-2 ieder vier (totaal acht). In de Hoofdklasse staan Hans Frijters en Joop Graumans ongeslagen aan kop. Samen met Kees Martens nemen zij toch al wat afstand van de rest. René Luiken is in de A-Klasse als enige ongeslagen, maar de anderen zijn nog geenszins kansloos. In de B-1 heeft Cees van Miert pas één verliespunt, maar ook anderen hebben nog kansen. In de B-2 staan de eerste vijf dicht op elkaar. Jan van de Luijtgaarden (U) heeft in de C-klasse zijn ongeslagen positie gehandhaafd en de strijd voor plaats vier is nog open. In de D-klasse staat Peter Schalk nog steeds ongeslagen aan kop en ook hier wordt nog gestreden om plaats vier.
Progressie-prijs. De eerste vijf: 1. Hans Snijders 2. Frans van de Velden 3. Ruud Daniëls 4. René Luiken 5. Kees Martens

A. Kiet

Leo van der Pluym overleden.

4 februari 2019

Gisteren ontvingen we het trieste bericht, dat Leo van der Pluym is overleden.

Hoewel Leo nooit zelf aan ons toernooi heeft deelgenomen, was hij natuurlijk nauw verbonden aan het Ulvenhoutse biljartwereldje, als rechterhand van zijn vrouw Dimphy, samen jarenlang gastheer en gastvrouw van het toernooi in hun zo markante café Christianen (Marie).

Wij wensen Dimphy, Adrie, Heidi, de kleinkinderen en verdere familie veel sterkte bij het verwerken van dit grote verlies.

‘Wat een niveau!’

4 februari 2019

Er staat ons nog het een en ander te wachten. Na het record van Sjaak Kools, C-klasse, met zijn twaalf caramboles in tien beurten nu een spectaculaire uitslag in de B-klasse. Cees van Miert speelde op maandagavond tegen Nick Gommers en voltooide zijn vijftien caramboles in zes (!) beurten met een laatste serie van acht. Einduitslag: 15 – 2. Een nieuw hoog gemiddelde van 2.5!

Wat de momentane standen betreft is er niet veel nieuws te melden. Er zijn een aantal spelers die tot nu toe alles gewonnen hebben, maar vanwege het soms grote verschil in gespeelde wedstrijden is het moeilijk voorspellingen te doen. In de Hoofdklasse zijn dat Joop Graumans en Hans Frijters, in de A-klasse René Luiken, in B-2 Piet van Rijen, in de C-klasse Jan van de Luijtgaarden (U) en in de D-klasse Peter Schalk.
Ik heb gemerkt door mijn rondgang langs de verschillende tafels, dat er in feite drie soorten spelers zijn, drie soorten met het oog op de gestelde doelen. Tot de eerste soort behoren de spelers die als doel hebben kampioen te worden in hun klasse; tot de tweede soort die spelers, die via hun gemiddelde willen promoveren. En de derde soort bestaat uit de spelers die in hun klasse willen blijven. Voor allen geldt, dat als er iets extra’s te halen is, dat dat dan is meegenomen. Tot de eerste soort kun je gemoedelijk alle Hoofdklassers rekenen. En het ziet er naar uit, dat, anders dan in vorige edities, op een enkeling na de meesten dat doel kunnen bereiken. Het lijkt erop, dat de toppers dichter op elkaar staan.
Parallel aan het Ulvenhoutse toernooi wordt ook in het Bavelse ‘Karrewiel’ een driebandentoernooi afgewerkt. Daarin spelen doorgaans een aantal biljarters die ook in Ulvenhout meedoen. Vorige week dinsdagavond streden André Heestermans en Hans Joppen om een finaleplaats. Hans Joppen won die partij en speelde vorige zaterdag in het finalekwartet. Op die avond werden halve finales en de finale afgewerkt. Uiteindelijk moest Hans het in de halve finale afleggen tegen Joop Graumans. Hans: ‘Hij maakte zijn caramboles zo gemakkelijk alsof het libre betrof’. Joop won tenslotte de finale en werd kampioen.

A. Kiet

‘ Weer een nieuw record…!’

29 januari 2019

Er staat ons nog het een en ander te wachten. Na het record van Sjaak Kools, C-klasse, met zijn twaalf caramboles in tien beurten nu een spectaculaire uitslag in de B-klasse. Cees van Miert speelde op maandagavond tegen Nick Gommers en voltooide zijn vijftien caramboles in zes (!) beurten met een laatste serie van acht. Einduitslag: 15 – 2. Een nieuw hoog gemiddelde van 2.5!

A. Kiet

‘ Weer volop hoge scores !’

29 januari 2019

Het kampioenschap is nu een aantal weken bezig, en ondanks het feit dat niet alle spelers hetzelfde aantal wedstrijden hebben gespeeld, en er dus nog van alles kan gebeuren, zowel ten goede als ten kwade, tekenen zich toch de eerste contouren af.

Zo gaat in de Hoofdklasse Kees Martens aan kop met 6 uit 7 gewonnen partijen, op de hielen gezeten door de ongeslagen Hans Frijters en Joop Graumans.

In de A-klasse staat René Luiken met 4 uit 4 op plaats één met Jean-Paul van de Luijtgaarden met 3 uit 4 op een uitzichtrijke positie.

In de beide B-klassen is de situatie ongewis, al speelt Hans Joppen in de B-2 met 4 uit 4 een sterk toernooi.

In de C-klasse zijn Jan van de Luijtgaarden (U) en André Heestermans nog ongeslagen en in de D-klasse treffen Peter Schalk en Jan Heestermans hetzelfde lot.

Opvallend is dat Peer van Hooijdonk, gepromoveerd van de D- naar de B-klasse, zich goed handhaaft.

 

In de voorlopige stand van de Progressie-prijs zijn wat verschuivingen. De eerste vijf zijn: 1. Hans Snijders 2. Ruud Daniëls 3. François Timmermans 4. Jan v.d. Luijtgaarden (U) 5. 

A.Kiet

 

‘Resultaten in het verleden, enzovoort….!’

20 januari 2019

Een beter voorbeeld dan in het voorval met Hans Joppen is er niet. Maakte hij in een vorige partij zijn vijftien caramboles in zestien beurten, afgelopen vrijdagavond had hij vijf-en-vijftig beurten nodig. Na vier-en-twintig beurten stond zijn teller op 12, vijf-en-twintig poedels verder volgde nummer 13 en tenslotte 14 en 15 in de vier-en-vijftigste en vijf-en-vijftigste beurt. Het kan zo maar iedereen gebeuren. Het blijft een heikel spelletje.


Vorige week woensdagavond werd een verplaatste partij gespeeld tussen Ted Dons en Ruud Daniëls. Er was geen teller en schrijver beschikbaar. Gelukkig was Nick Gommers er met zijn vriendin Monique. En zij verklaarde zich bereid om te schrijven. Een voorbeeld van ‘burger’ participatie. Even later nam John Voesenek de taak van teller op zich. Zo had alles weer zijn ordelijke verloop.

Aan deze editie van de Kampioenschappen is nog een tweede competitie vastgeknoopt. Het betreft de strijd om de ‘Progressie Prijs’. De winnaar wordt degene, die aan het einde van de voorrondes, de grootste toename ten opzichte van zijn algemeen gemiddelde uit 2018 heeft gescoord. En die toename wordt gerekend in absolute punten. Tot en met 19 januari ziet de voorlopige stand voor de eerste tien er als volgt uit:

Naam alg.gem. 2018 Klasse gem. 19/1 verschil plaats
 H.Snijders 0,765 H 1,116 0,351 1
 R.Daniels 0,279 C 0,479 0,200 2
 N.Wick 0,366 B2 0,556 0,190 3
 Frc.Timmermans 0,475 B2 0,625 0,150 4
 G.Roovers 0,233 D 0,364 0,131 5
 C.v.Veltom 0,322 B2 0,438 0,116 6
 JP.vd.Luijtgaarden 0,492 A 0,603 0,111 7
 J.vd.Luijtgaarden (U) 0,270 C 0,378 0,108 8
 F.v.d.Velden 0,599 H 0,704 0,105 9
 T.Machielse 0,571 A 0,667 0,096 10

De volledige lijst, alsmede alle uitslagen en standen zoals gebruikelijk staan elders op de website.

A. Kiet

‘De eerste verrassingen al in de eerste twee weken…!’

13 januari 2019

Dat in de Hoofdklasse met hoge gemiddelden wordt gespeeld is niet verrassend, noblesse oblige. Hoewel we de 1.3 met een serie van negen door Choco van Vugt niet mogen bagatelliseren.
Hans Joppen heeft weliswaar al een status opgebouwd in de reeks Ulvenhoutse kampioenschappen waaraan hij heeft deelgenomen. Altijd in de B-klasse. Maar met zijn serie van zeven en de vijftien caramboles in zestien beurten heeft hij toch een aantal nachten wakker gelegen.

Nog verrassender waren resultaten, die werden geboekt in de C-klasse. Ruud Daniëls, gedegradeerd uit de B-klasse, speelde zijn twaalf caramboles uit in dertien beurten. Goed, beter, maar de overtreffende trap gold vorige week voor Sjaak Kools, die met twee fraaie series van vier, de twaalf caramboles afraffelde in tien beurten. De wedstrijd startte om 19.30 uur en zijn twaalfde punt viel 0m 19.42 uur: twaalf minuten, twaalf caramboles, tien beurten. Sjaak mag dit vieren als een kampioenschapsrecord. Dit is in de C-klasse nog nooit vertoond.
Het is nog veel te vroeg om uitspraken te doen over de standen. Daar wachten we nog een paar weken op. En dan geldt zoals altijd: resultaten in het verleden behaald, bieden nooit garanties voor de toekomst. Maar wat je hebt, dat houdt je.
We kunnen vaststellen, dat het toernooi sterk is begonnen. En hopen op voortzetting op het ingezette niveau.

A. Kiet

De eerste punten zijn gemaakt…!

5 januari 2019

Afgelopen woensdagavond was het dan zo ver. In ‘Jeugdland’ werd op drie tafels tegelijkertijd het startschot gegeven voor de zeven-en-dertigste editie van de Ulvenhoutse Driebanden Kampioenschappen. Met de beschikking over drie tafels konden in totaal twaalf wedstrijden worden gespeeld. Het werd een hele drukte rond de tafels: zes spelers, drie arbiters en drie schrijvers. Maar het verliep allemaal zonder problemen, men voegde zich, zoals dat heet.
Er werden al direct ‘schoten-voor-de-boeg’ afgegeven. Waarschuwingsschoten bedoeld voor de concurrentie .……

Zo wist Peter Schalk in de D-klasse zijn tegenspeler te verschalken en zijn tien caramboles in vijf-en-twintig beurten, 0.4 gemiddeld, te scoren.

In zijn Hoofdklasse duel toornde Choco van Vugt met kop en schouders boven zijn medespelers uit door in vijftien beurten (serie van negen!) zijn twintig caramboles weg te spelen. Ik bedoel maar…! Ook Joop Graumans en Kees Martens wonnen hun partijen in negentien beurten, boven de 1.0 gemiddeld dus. De debutant in deze klasse, Harrie Goos, toonde nog wat gewenningsproblemen, maar zal zeker nog van zich laten horen.

In de B-klasse verraste Toon Aarts zichzelf door clubgenoot Jan van der Meer te kloppen. Een deelnemer in de D-klasse dacht zijn tegenspeler psychologisch onder druk te kunnen zetten door veel te laat te komen en hem dus lang te laten wachten. Met succes: hij won zijn partij. En er waren een aantal partijen die over meer dan veertig beurten liepen. Het is voor sommigen even wennen.
Ter informatie: iedere zondag rond 12.00 uur staan op de website (www.driebandenulvenhout.nl) alle uitslagen en de actuele tussenstanden.
Het blijft een heikel spelletje, dat driebanden. Ik hoorde iemand verzuchten, en ik citeer, ‘Hoe is het mogelijk dat ik iedere keer weer enthousiast en vol goede moed mijn keu in elkaar schroef en dat ding na de partij in diggelen kan slaan…?’ Het blijft heikel, maar wel heel mooi…!

A. Kiet

Nog twee weken om de messen te slijpen….!

26 december 2018

 
Bij wijze van spreken, natuurlijk! Aan de afgelopen zes-en-dertig toernooien zijn nooit messen te pas gekomen, werd er nooit met ‘het mes op tafel’ gespeeld en dat zal ook bij de aanstaande zeven-en-dertigste niet gebeuren. Iedereen wil graag winnen, maar nooit ten koste van alles: altijd sportief en met respect voor de tegenspeler.
Maar alle deelnemers zullen zich, ieder op zijn eigen manier, op de kampioenschappen voorbereiden. Van enkelen weet ik dat hun voorbereiding voor een belangrijk deel plaatsvindt in Klein-Zundert. In Bier- en Eetcafé, annex biljart-centrum Den Hoek vindt namelijk van 27 t/m 30 december een Driebanden Kersttoernooi plaats. Daar speelt de crème-de-la-crème van het driebanden-circus mee, nationaal en internationaal. Zij willen daar de trucjes van de meesters afkijken. Het is maar een idee…!
Wel kort dag, want het zijn dan nog maar twee dagen tot aan de tweede januari. We zullen zien of het wat opgeleverd heeft.

er zijn geen afbeeldingen gevonden


Nu ‘Jeugdland’ over drie speeltafels beschikt gebeurt er iets unieks in de geschiedenis van het Ulvenhoutse toernooi: de Commissie-voorzitter Toon Aarts zal het ‘startschot’ geven voor de acquit op de drie tafels tegelijkertijd: Guy Vanderhenst tegen Joop Graumans in de Hoofdklasse, Rinus Blom tegen Peter Schalk in de D-klasse en André Heestermans tegen Jos Heestermans in de C-klasse zullen daarmee het toernooi openen.
Ondergetekende wenst, ook namens de Commissie, nogmaals alle deelnemers een plezierig, sportief en succesvol kampioenschap.

A. Kiet

Schema eindrondes bekend.

16 december 2018

De datums voor de eindrondes van het 37e driebandenkampioenschap van Ulvenhout zijn rond.

De voorronde eindigt vóór het Carnavalsweekend en daarna starten we op woensdag 6 maart met de kwartfinales van de B-klasse.              

Dus zet de datums van de speelavonden van je eigen klasse in de agenda en noteer vooral de twee finaleavonden:

  • Zaterdagavond 23 maart voor de D-, de C- en de A-klasse in de Taveerne van Jeugdland
  • Vrijdagavond  29 maart voor de B- en de Hoofdklasse in de Flamingo Bar.

 

Het totale schema luidt als volgt:

 

      Woensdagavond 6 maart       Nr
Jeugdland Kwart Finale B-klasse          
20.00 uur: nr.1 B1-klasse nr 4 B2-klasse HG       Kwart finale   B1
20.00 uur: nr 2 B1-klasse nr 3 B2-klasse       Kwart finale   B2
21.00 uur nr 3 B1-klasse nr 2 B2-klasse       Kwart finale   B3
21.00 uur nr 4 B1-klasse HG nr 1 B2-klasse       Kwart finale   B4
                   
      Zaterdagmiddag 9 maart        
Flamingo   Halve finale en 3e/4e plaats A-klasse        
14.00 uur: nr 1 A-klasse nr 4 A-klasse       Halve finale   A1
15.00 uur: nr 2 A-klasse nr 3 A-klasse       Halve finale   A2
16.00 uur: verliezer partij A1 verliezer partij A2       3e/4e plaats   A3
                   
      Zondagmiddag 10 maart        
Flamingo   Halve finale en 3e/4e plaats C-klasse        
14.00 uur: nr 1 C-klasse nr 4 C-klasse       Halve finale   C1
15.00 uur: nr 2 C-klasse nr 3 C-klasse       Halve finale   C2
16.00 uur: verliezer partij C1 verliezer partij C2       3e/4e plaats   C3
                   
      Woensdagavond 13 maart        
Jeugdland Halve finale en 3e/4e plaats B-klasse        
20.00 uur: winnaar partij B1 winnaar partij B2       Halve finale   B5
21.00 uur: winnaar partij B3 winnaar partij B4       Halve finale   B6
22.00 uur: verliezer partij B5 verliezer partij B6       3e/4e plaats   B7
                   
      Vrijdagavond 15 maart        
Jeugdland Voorronde halve finales Hoofdklasse        
20.00 uur: nr 3 Hoofdklasse nr 5 Hoofdklasse       poule A   H1
20.00 uur: nr 4 Hoofdklasse nr 6 Hoofdklasse       poule B   H2
21.00 uur: nr 1 Hoofdklasse winnaar partij H1       poule A   H3
21.00 uur: nr 2 Hoofdklasse winnaar partij H2       poule B   H4
22.00 uur: nr 1 Hoofdklasse verliezer partij H1       poule A   H5
22.00 uur: nr 2 Hoofdklasse verliezer partij H2       poule B   H6
                   
      Zondagmiddag 17 maart        
Flamingo   Halve finale en 3e/4e plaats D-klasse        
14.00 uur: nr 1 D-klasse nr 4 D-klasse       Halve finale   D1
15.00 uur: nr 2 D-klasse nr 3 D-klasse       Halve finale   D2
16.00 uur: verliezer partij D1 verliezer partij D2       3e/4e plaats   D3
                   
      Vrijdagavond 22 maart        
Flamingo   Halve finale en 3e/4e plaats Hoofdklasse        
20.00 uur: nr 1 poule A nr 2 poule B       Halve finale   H7
21.00 uur: nr 2 poule A nr 1 poule B       Halve finale   H8
22.00 uur: verliezer partij H7 verliezer partij H8       3e/4e plaats   H9
                   
      Zaterdagavond 23 maart        
Jeugdland Finale D, C en A-klasse          
19.30 uur: winnaar partij D1 winnaar partij D2       Finale D-klasse   D4
20.30 uur: winnaar partij C1 winnaar partij C2       Finale C-klasse   C4
21.30 uur: winnaar partij A1 winnaar partij A2       Finale A-klasse   A4
                   
      Vrijdagavond 29 maart        
Flamingo   Finale B en Hoofdklasse        
20.00 uur: winnaar partij B5 winnaar partij B6       Finale B-klasse   B8
21.00 uur: winnaar partij H7 winnaar partij H8       Finale Hoofd-klasse   H10

 

 

De ballen gaan weer rollen !

4 december 2018

De commissie heeft het programma weer rond.

Het was weer een zware bevalling om alle wensen van de deelnemers zo goed mogelijk in te vullen binnen de beschikbare speeldagen op onze speellocaties.

In totaal zijn er 252 wedstrijden ingepland.

In de “Flamingo-bar” wordt er gespeeld op vrijdagavond en op zaterdag- en zondagmiddag en deze locatie is volledig volgeboekt.

Op Jeugdland hebben we op maandag- en woensdagavond de beschikking over 3 tafels, en op vrijdagavond 2 tafels. Hier is nog ruimte om eventuele wedstrijden te verzetten.

Het toernooi 2019 start op woensdag 2 januari a.s in de Taveerne van Jeugdland, met in totaal 12 ! wedstrijden op de drie tafels.

Tafel 1 is het biljart bij de toiletten en tafel 3 is aan de kant van de doorgang naar de tennishal.

Zoals gebruikelijk hebben de tafels op Jeugdland een bijnaam (“zwembad” en “zandbak”) en de middelste tafel (ex Marie) wordt tegenwoordig dan ook  “de jacuzzi” genoemd.

U kunt het programma vanaf heden op verschillende manieren op onze site terug vinden.

Volledig downloaden in excel formaat:

https://driebandenulvenhout.nl/data/programma/programma.xls

Printen rechtstreeks vanaf de site:

https://www.driebandenulvenhout.nl/programma-compleet/

En zoals gewoonlijk zijn de eerstvolgende 7 dagen telkens terug te vinden op:

https://www.driebandenulvenhout.nl/programma/

Voor degene die nog om een geprinte versie van het programma hebben gevraagd, kunnen die vanaf komend weekend ook afhalen bij de 2 speellocaties.

De planning voor de eindrondes is nog niet bekend. Zodra dat is, brengen wij u hiervan uiteraard zo snel mogelijk op de hoogte.

De commissie hoopt echt dat u zoveel mogelijk het programma ongewijzigd laat en alleen in uitzonderlijke gevallen hiervan afwijkt.

Probeer in dat laatste geval ook eerst zelf een oplossing te vinden voordat u de wedstrijdleider (Ad Oomens) daarvan op de hoogte brengt.

In het programma kun je de nog “vrije” speelmogelijkheden terugvinden.

 

De commissie wenst u alvast fijne feestdagen en we zien elkaar in het nieuwe jaar.

‘Het feest kan beginnen; alle inschrijvingen zijn binnen…!’

14 november 2018

Afgelopen zaterdag om 12.00 uur sloot de inschrijvingstermijn voor deelname aan de 37ste Ulvenhoutse Driebanden Kampioenschappen. De Commissie heeft op de speellocaties de formulieren opgehaald en ’s middags in ‘Flamingo Bar’ de balans opgemaakt. Daar bleek dat op het allerlaatste moment zich nog twee biljarters hadden opgegeven: de Hoofdklassespeler en zuiderbuur Guy Vanderhenst en als nieuwkomer uit Bavel Gijs Poppelaars, die in de A-klasse gaat spelen. In totaal gaan 58 spelers, verdeeld over 6 poules in januari 2019 de strijd aan. De indeling ziet er dan als volgt uit:

 

Hoofdklasse, waarvan de spelers 20 caramboles moeten maken.

Hans Frijters, Guy Vanderhenst, Joop Graumans, Hans Snijders, Kees Martens, Wim van Biesen, Choco van Vugt, Kees Gommers, Frans van de Velden en Harrie Goos.

A-klasse, eveneens 20 caramboles.

Tilo Machielse, André Kwisthout, John Meeuwesen, Rene Luiken, Gijs Poppelaars, Bert Frijters, Leo van Vugt, John van Gils, Jean-Paul van de Luijtgaarden en Peter van Gils.

B1-klasse, 15 caramboles

Eric Martens, Cees van Miert, Ton Vos, Nick Gommers, Jan van der Meer, Frans Timmermans, Ad Voermans, Toon Aarts en Kees van Hooijdonk.

B2-klasse, eveneens 15 caramboles

François Timmermans, Ton van de Velden, Jan van Zundert, Hans Joppen, Nico Wick, Peter van Hooijdonk, Piet van Rijen, Peer van Hooijdonk en Cees van Veltom.

C-klasse, 12 caramboles.

André Heestermans, Ad van Gils, Jac Dielemans, John Voesenek, Jos Heestermans, Ruud Daniëls, Ted Dons, Sjaak Kools, Jan van de Luijtgaarden (U’hout)en Jan van de Luitgaarden (Breda).

D-klasse, 10 caramboles.

Rienus Blom, Gerrit Hop, Peter Schalk, Ger Roovers, Jan Heestermans, Paul Billet, Marco Denee, Bram van de Broek, Ad Oomens en Keesje van de Broek.

 

De Commissie wenst allen een gezellig en sportief toernooi toe.

En ondergetekende zal de verrichtingen op het groene en blauwe laken op de voet volgen.

A.Kiet

Schrijf je nog snel in ! Het kan nog tot zaterdag 10 november 12.00 uur !!!

31 oktober 2018

Poster Driebanden_Ulvenhout_2019

‘De 37ste editie komt er aan…!’

8 oktober 2018

Met de eerste bijeenkomst van de Commissie op 4 oktober j.l. is het startschot gegeven voor de 37ste editie van de Driebandenkampioenschappen van Ulvenhout.

Naast de gewone agendapunten, die voor jullie nauwelijks interessant zijn, moeten toch een aantal belangrijke zaken worden vermeld.

Zoals iedereen zal weten is een belangrijke wijziging, namelijk díe betreffende de speellocaties. ‘Café Marie’ valt als speellocatie af en de speeltafel daar is verhuisd naar ‘Jeugdland’, waar nu drie tafels naast elkaar staan. Met ‘Flamingo Bar’ wordt dus op twee locaties gespeeld.

 

Zoals bekend spelen de deelnemers in vijf klassen (Hoofdklasse, A-, B-, C- en D-klasse), ingedeeld op basis van hun gemiddelden behaald in 2018. Een belangrijke wijziging betreft de spelers die door ziekte in 2018 moesten afhaken. Zij die meer dan de helft van het aantal wedstrijden hebben gespeeld, krijgen als gemiddelde dat wat ze in die wedstrijden hebben behaald; zij die slechts de helft of minder daarvan hebben afgewerkt krijgen het gemiddelde waarmee ze het toernooi in 2018 zijn begonnen.

De definitieve indeling kan pas worden opgemaakt, als alle inschrijvingen binnen zijn.

 

Over die inschrijvingsprocedure moeten hier een aantal belangrijke punten worden doorgegeven. De Commissie hoopt op een vol deelnemersveld en stelt 66 als maximum vast. In principe komen de deelnemers uit Ulvenhout, Galder en Strijbeek (verspreidingsgebied van ‘Nieuw Geluid’, voorloper van het ‘Weekblad Nieuw-Ginneken’) en biljarters, die aangesloten zijn bij een Ulvenhoutse biljartclub. Voorrang krijgen de 63 spelers, die ook in 2018 hebben gespeeld. Geïnteresseerde ‘nieuwelingen’, die niet aan deze voorwaarden voldoen, komen op een wachtlijst in de volgorde van inschrijfdatum.

De inschrijvingstermijn start op 12 oktober en sluit op 10 november om 12.00 uur. Inschrijvingsformulieren liggen vanaf de twaalfde op de speellocaties. On-line inschrijvingsformulieren staan dan op de website.

 

Als noviteit komt er een prijs voor de speler, die de grootste vooruitgang met het gemiddelde heeft geboekt: de ‘Best Performer Prijs’ (de naam kan nog gewijzigd worden in die van een eventuele sponsor). Die verbetering wordt gemeten in absolute punten, d.w.z. verbetering van 0.322 naar 0.412 bedraagt 0.090. Het spreekt vanzelf, dat voor deze prijs alleen die spelers in aanmerking komen, die in 2018 hebben deelgenomen.

 

De Commissie heeft er alle vertrouwen in dat op 2 januari 2019 de afstoot plaatsvindt van weer een succesvol toernooi en zij wenst allen een sportief evenement. Ondergetekende zal de voortgang op de voet volgen.

A.Kiet

In Memoriam

6 augustus 2018

Vorige maand ontvingen wij het trieste bericht, dat één van de speellocaties voor het jaarlijkse Driebandenkampioenschap van Ulvenhout, ons is ontvallen.

Cafe Marie (voorheen Christianen)  is toegetreden in het illustere rijtje van Café Wim de Jong, de Beatrix-zaal van Cafetaria Paulussen, Café Rompa oftewel de Fijnproever, ‘t Hoekske en zalencomplex de Harmonie. Door de verkoop van het pand en de plannen van de nieuwe eigenaren, zullen de biljartliefhebbers uit Ulvenhout geen gebruik meer kunnen maken van deze toplocatie.

Wie herinnert zich niet de gezellige wedstrijdmiddagen en -avonden in dit unieke oer-Brabantse etablissement. Een dorpscafé pur sang, waar iedereen zich “thuis” voelde, waar de (soms) luidruchtige stamgasten mee konden genieten van de topprestaties van onze Ulvenhoutse biljart-fanaten; waar ooit tijdens een partij tussen lange Willem van de Broek en Sjot van Alphen (volgens onze historicus op 12 oktober 1971) alle drie de ballen uit het biljart werden gestoten en lange Willem beweerde dat het punt bij de voordeur was gemaakt; waar de uitbaters Marie, Dimphy en Leo en later Kees en Mary tussen de (soms) kunststoten door, zorgden voor de inwendige mens in de vorm van bitterballen, verse worst en kaas, en waar er tijdens Carnaval op het biljart meer “ballen” te vinden waren dan tijdens het toernooi; het kon er allemaal !

Een bijna voltallige commissie was vorige week aanwezig bij de ontmanteling van het biljart, dat door veel biljarters (niet alle) werd gezien als het beste biljart van Ulvenhout. Met veel vakmanschap van de firma Dekkers uit Oosterhout, sinds vorig jaar ook mede-sponsor van ons toernooi, werd de tafel van de banden ontdaan, het laken ontspannen en de leiplaat met veel mankracht en de grootste voorzichtigheid van het onderstel getild, dit alles onder toezicht van een zwaar aangeslagen ex-uitbater.  

IMG_1237

Met veel respect werden de onderdelen in de vrachtwagen gedragen, waarna het biljart aan haar laatste tocht zou beginnen. De commissie besloot om de indrukwekkende stoet te volgen en was blij verrast toen de vrachtwagen op de Rouppe v.d.Voortlaan plotseling linksaf sloeg naar Sportcomplex Jeugdland.

Wat bleek, het biljart was overgenomen door de uitbaters van de Taveerne, John en Annemiek Voesenek, die het als hun plicht voelden om dit erfstuk voor ons dorp te behouden en ze hebben hiermee de unieke kans gegrepen om de kwaliteit van hun biljartfaciliteiten te upgraden. Als kers op de taart deelde John aan de commissie mee, dat de nieuwe tafel in een proefopstelling komt te staan naast de twee al bekende tafels daar, het “zwembad” en de “zandbak”.

IMG_1233

Samen met de toptafel bij de Flamingo bar, behouden we dus de vier tafels, die de commissie nodig heeft om het driebandentoernooi in de huidige vorm en omvang te kunnen blijven organiseren.

Kortom een triest verhaal met toch nog een happy end.

Commissie Driebanden Ulvenhout