Persberichten 2020

Tijdens het toernooi kunt u regelmatig het laatste nieuws terug vinden
in het weekblad “Nieuw Ginneken”.
Deze berichten kunt u ook hieronder terugvinden.
Zo kunt u alles nog eens op uw gemak doornemen.

 

 

Ton van der Velden (A-Klasse) en Hans Snijders (Hoofdklasse): de Kampioenen !

9 oktober 2021

In een goed bezette Taveerne van Jeugdland werden vrijdag de twee laatste finales van ons toernooi 2020 afgewerkt; 18 maanden na de oorspronkelijke datum.

211008-009

De finale in de A-klasse gaat van start

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Allereerst de finale in de A-klasse tussen Bert Frijters en Ton van der Velden. Ondanks dat het voor Bert de 13e finalewedstrijd was, bleek de spanning toch nog steeds aanwezig bij hem en ook Ton had wat plankenkoorts. Maar na een paar poedelbeurten brandde de strijd toch los. Ton speelde zeer gedegen en Bert liet nog eens zien wat hij al die jaren, dat hij biljart, heeft geleerd. Prachtige losbanders en alles met de juiste snelheid en zuiverheid. Tot beurt 23 ging het mooi op, 12-10 in het voordeel van Ton. Hij kwam er steeds beter in, terwijl Bert een beetje stokte. Na 40 beurten dacht Ton er te zijn bij een stand van 19-13, maar Bert vocht zich als een ouwe sluwe vos terug tot 19-17. Ton zette een slotoffensief in en beëindigde de partij in 46 beurten. Zo werd hij in zijn derde deelname aan het toernooi voor het eerst kampioen in de A-klasse. Proficiat aan Ton, maar ook respect voor de verliezend finalist Bert.

211008-005

Kampioen Ton van der Velden krijgt de prijzen uitgereikt

Tijdens een korte drank-,plas- en rookpauze, waarin het biljart een grondige (stofzuig)beurt kreeg en de ballen een uitgebreide poetsbeurt, was iedereen klaar voor het klapstuk van de avond, de finale in de Hoofdklasse tussen de eeuwige biljart-rivalen Hans Frijters en Hans Snijders. De twee matadoren maakten er een prachtige partij van. Hans Frijters ging van acquit met een serie van 3, die door Hans Snijders meteen werd gepareerd met eenzelfde serie. Zo ging het de hele tijd door, na  6 beurten was het 7-7. Hans Frijters vervolgde met een indrukwekkende serie van 6 caramboles. Daar schrok Hans Snijders wel even van en poedelde in de gelijkmakende beurt, maar herstelde zich toen in de volgende beurten en na 13 beurten was het weer gelijk,  14-14. D’r op en d’r over, dacht Hans Snijders  toen en denderde door terwijl zijn tegenstander ging haperen. Een serie van 4 in de 17e beurt was de genadeslag en in 20 (!) beurten voltooide Hans Snijders de partij met een eindstand van 25-16. Met een gemiddelde in de finale van 1.250 speelde Hans eigenlijk een normale partij (voor hem), want tijden de poulefase was dat ook zijn gemiddelde. 

211008-001

Hans Snijders gaat van acquit

211008-002

Hans Frijters in de voor hem zo typerende stijl

Naast de winst in de hoofdklasse won Hans Snijders ook de JUMBO-progressieprijs ( voor de tweede opeenvolgende keer), een prijs voor de speler met de beste verbetering van zijn toernooi-gemiddelde. Het zal niet gemakkelijk zijn om dat volgend jaar weer te herhalen, maar hij gaat er wel voor heeft hij beloofd.

211008-003

Kampioen Hans Snijders

Na deze hoogstaande finale, waar het publiek met volle teugen van had genoten, volgde nog de prijsuitreiking en een dankwoord van de commissie voor alle deelnemers, onze sponsors Dekkers Biljarts en Jumbo Ulvenhout en natuurlijk de kasteleins van de Flamingo Bar en de Taveerne Jeugdland. 

We hebben het toernooi toch nog volledig en goed kunnen afsluiten en vanaf 13 oktober zal iedereen zich weer in kunnen schrijven voor de 39e editie die op 3 januari 2022 zal starten. 

Slotavond 8 oktober in de Taveerne van Jeugdland !!

4 oktober 2021

Na een geslaagde  finaleavond van de C- en B-klasse vorige week vrijdag in de Flamingo Bar, rest ons nog de slotavond van het toernooi editie 2020 (!), met de finales in de twee hoogste klassen.

Op vrijdagavond 8 oktober starten we in de Taveerne van Jeugdland om 19u30 met de finale in de A-klasse, tussen Bert Frijters en zijn uitdager Ton van der Velden.

Bert, de eminence grise van onze deelnemers, en al veelvoudig kampioen in deze klasse, zal als winnaar van de poulefase proberen zich te revancheren voor zijn verliespartij in de voorronde tegen Ton, die op zijn beurt zal proberen om in zijn derde deelname aan ons toernooi een plaats op de erelijst te bemachtigen. Dat het spannend zal worden is een zekerheidje.

Na een korte drank-, plas- of rookpauze krijgen we als hoofdschotel van deze slotavond de titanenstrijd in de Hoofdklasse tussen Hans Frijters en Hans Snijders.

Hans F., zal als kampioen van de laatste twee gespeelde edities van ons toernooi, proberen om de felbegeerde trilogie te behalen, iets wat tot nu toe alleen zijn huidige tegenstander is gelukt, nl. in de jaren 2002 t/m 2004. Hans S. heeft de Corona-periode benut om andere kwaliteiten te ontdekken en na een Sabattical biljart year is hij zich in alle rust gaan voorbereiden op deze finale. Normaal gesproken is Hans al weken vóór de finale te vinden op de tafel waar de finale wordt gespeeld, maar dit jaar is hij daar nog niet gesignaleerd, dus we zijn zeer benieuwd. Dat het een spektakelstuk wordt en dat de toeschouwers er volop van zullen kunnen genieten is gegarandeerd met deze twee matadoren.

De commissie hoopt (en verwacht) een grote opkomst en samen met de familie Voesenek van de Taveerne zullen we van deze slotavond een mooi sluitstuk van ons toernooi 2020 maken.

Dus tot vrijdagavond!

De commissie.

Peer van Hooijdonk (C-klasse) en Nico Wick (B-klasse) kampioenen 2020!

25 september 2021

Na een periode van 18 maanden konden we afgelopen vrijdag eindelijk de uitgestelde finales in de C- en B-klasse van het toernooi 2020 afwerken. In een goed bezette Flamingo Bar traden  Peer van Hooijdonk en Gerrit Hop in het strijdperk om de titel in de C-klasse. Gerrit, met zijn 88 jaar de oudste deelnemer had volgens zijn zeggen zijn keu al anderhalf jaar niet meer aangeraakt. Hij ging dan ook moeizaam van start en haalde pas in zijn 17e beurt zijn eerste carambole. Peer stond toen al op 5. Maar eenmaal op gang bleef Gerrit zijn puntjes bij elkaar sprokkelen en na 31 beurten was de stand 8-7 in het voordeel van Peer. Het werd een slopende partij, zeker voor Gerrit, die het respect van alle aanwezigen won, door op die leeftijd nog geweldige patronen op het groene laken te etaleren. Helaas voor Gerrit duurde de uitputtingsslag iets te lang en na 54 beurten scoorde Peter zijn laatste carambole en behaalde daarmee volledig verdiend het kampioenschap in de C-klasse. Proficiat, maar ook Gerrit ontvang van het publiek een groot applaus.

finalist Gerrit Hop

Gerrit Hop in actie

Hierna volgende de finale in de B-klasse tussen de eeuwige rivalen Ruud Daniëls en Nico Wick. Tijdens de poulewedstrijden had Ruud Nico flink op zijn nummer gezet, dus Nico was erop gebrand om revanche te nemen. Hij had flink getraind de laatste maanden en had net als alle andere topsporters de laatste week vooral rust genomen. Ruud had dat ook gedaan, maar dat werd veroorzaakt door een lichte blessure aan zijn hand. Geen excuus natuurlijk, maar na een serie van 4 caramboles in de eerste beurt van Nico, zat Ruud toch wat beteuterd te kijken. “Dat begint goed”, dacht Nico, maar hij overschatte zich een beetje, want daarna viel hij bijna stil, terwijl Ruud weer een beetje in zijn spel kwam en na 19 beurten was de stand 6-5 in het voordeel van Nico. Ruud stoomde door met een hele mooie serie van 5 en nam de leiding over met 10-7. Elkaar vooral geen makkelijke ballen geven was het motto van beiden en één voor één sprokkelden ze de puntjes bij elkaar. Na 37 beurten 12-12. Dat was voor Nico het sein om gas te gaan geven en na beurt 45 stond het 18 tegen 13. Nico dacht er al te zijn, maar Ruud liet zich niet kisten en vocht terug. Na 53 beurten was de stand 19 om  18. Hoe spannend wil je het hebben. De laatste carambole voor Nico wilde maar niet komen, tot de 59ste (!) beurt het hem uiteindelijk lukte. Maar Ruud moest er ook nog maar twee en in de nastoot scoorde hij meteen, maar daar bleef het voor Ruud helaas bij. Zo werd Nico Wick de terechte kampioen van de B-klasse. Na 37 deelnames zijn tweede kampioenschap (pas).

Nico

Nico Wick

Vóór de prijsuitreiking werd er nog even stilgestaan bij het overlijden van Ad Oomens, tot voor kort penningmeester van de Commissie. De voorzitter bedankte verder de sponsors en natuurlijk ook de familie Timmermans, die het publiek van de nodige natjes en droogjes voorzag, waardoor de Commissie op een zeer geslaagde avond kan terugkijken. 

Op nu naar de slotavond op vrijdagavond 8 oktober in de Taveerne van Jeugdland met de finales in de A-klasse en als hoogtepunt de Hoofdklasse. Aanvang van de avond 19u30 !!   

Finale-avonden toernooi 2020 !!

8 augustus 2021

Beste Biljartliefhebbers,

Na een jaar van onzekerheid lijkt het er nu op, dat we eindelijk de uitgestelde finales van ons toernooi editie 2020 kunnen afwerken.

De commissie heeft in overleg met de finalisten en de gastheren de volgende datums vastgesteld.

Op vrijdagavond 24 september zullen in de Flamingo Bar de finales in de C en B-klasse worden gespeeld. Om 19u30 gaan Gerrit Hop en Peer van Hooijdonk uitmaken wie zich kampioen in de C-klasse mag noemen. Daarna strijden Nico Wick en Ruud Daniëls om de winst in de B-klasse. Na afloop van deze partijen volgt de prijsuitreiking van D-, C- en B-klasse. Door het terugtrekken van Ted Dons is Paul Billet vorig jaar al als kampioen in de D-klasse aangewezen.

Op vrijdagavond 8 oktober vindt dan de slotavond plaats in de Taveerne van Jeugdland, met de finales in de A-klasse en de Hoofdklasse. We vangen om 19u30 aan met de finale in de A-klasse tussen Bert Frijters en Ton van der Velden. Daarna volgt het hoogtepunt van de avond met de finale in de Hoofdklasse tussen de eeuwige rivalen Hans Frijters en Hans Snijders. Na de prijsuitreiking zal de familie Voesenek zorgen voor een aangename sfeer om met z’n allen het toernooi te evalueren.

De finalisten hebben dus nog ruim de tijd om zich na, voor velen, een biljartloze periode, de keu weer uit het rek te halen en zich goed voor te bereiden op de finale-partijen. Het schijnt, dat sommigen daar al volop mee bezig zijn. Zo hebben wij begrepen dat Nico Wick een overstap heeft gemaakt naar een semi-professionele biljartclub in het Ulvenhoutse. Of hier een grote transfersom voor is betaald, en zoja door wie, is de commissie echter niet bekend.

Kortom, we gaan weer beginnen, dus zet deze datums in jullie agenda, want een grote suppertersschare kan de spelers alleen maar motiveren.

Het beloven twee spannende (en gezellige) avonden te worden.

Tot dan!

De commissie

‘De Commissie en de Tantalus-kwelling…!’

15 oktober 2020

Het oorspronkelijke plan was de finales en de afsluitende avond in april te
vieren. Wisselende Corona-maatregelen dwongen de Commissie tot uitstel
na uitstel. Op het laatst leek alles in kannen en kruiken: de 17de oktober
’s middags in de Flamingo Bar de B- en C-finale (vanwege het terugtrekken
van Ted Dons uit de D-finale werd Paul Billet kampioen) en op zaterdag de
24ste de feestelijke afsluiting met finales van de A- en Hoofdklasse. Eens en
temeer bleek dat niets in dit leven zeker is en door Corona al helemaal niet.
De aangescherpte maatregelen van vorige week dinsdag zette alles
nogmaals op losse schroeven. Het is met geen Gazen Bol te voorspellen hoe
het nu verder moet en of de Kampioenschappen nog dit jaar überhaupt
kunnen worden afgesloten. Het lijkt voor de Commissie en uiteraard ook voor
de spelers een soort Tantalus-kwelling: een kwelling waarbij het gewenste
nabij is, maar onbereikbaar blijkt (*).
Goed. Alle finalisten zijn bekend. Die van de D-, C-, B- en A-klasse al enige
tijd. Die van de Hoofdklasse zijn na de voorrondes en de halve-finales
inmiddels ook bekend: Hans Frijters en Hans Snijders.
In de voorrondes vielen Wim van de Biesenen Kees Gommers af. De halve-finales
volgden tussen Hans Frijters en Kees Martens (25 – 9 in 18 beurten) èn tussen
Hans Snijders en Bob Roovers (25 – 23 in 17 beurten). Opvallend was, dat alle
partijen een zeer regelmatig verloop hadden, met andere woorden: geen
extreem hoge series (de hoogste series waren 8, gescoord door Wim van Biesen en
Hans Frijters, beide in de voorrondes).
En zoals zo vaak: het mooiste bleef bewaard tot het laatst: de strijd om de
derde en vierde plaats tussen Bob Roovers en Kees Martens. De partij werd
met overmacht beslist door Bob met een gemiddelde van 2.86…!
Ik wens de Commissie alle sterkte en wijsheid toe voor de te nemen
beslissingen. Het zal niet gemakkelijk worden.
(*) Het is een verhaal uit de Griekse mythologie, waar Tantalus zich de woede
van de Goden op de hals heeft gehaald en voor straf eeuwig dorst moet
lijden. Hij staat tot aan zijn lippen in het water en iedere keer als hij wil
drinken zakt het water.

A. Kiet

Halve finalisten Hoofdklasse bekend !

8 oktober 2020

Woensdagavond is in een corona-proof Taveerne van Jeugdland de tussenronde voor plaatsing in de halve finales van de Hoofdklasse afgewerkt.

De 6 hoogst geplaatsten uit de reguliere competitie streden in twee poules om de vier beschikbare plaatsen in de halve finales. In Poule A ging Wim van Biesen in zijn eerste partij tegen regerend kampioen Hans Frijters als een bezetene van start en leidde na 4 beurten met 12 tegen 4, maar Wim viel toen een beetje stil. Hans kwam met twee mooie series sterk terug en won uiteindelijk toch nog, Op de andere tafel won Kees Martens overtuigend van Kees Gommers.

Toen was het de beurt aan de nummers 1 en 2 van de competitie. Hans Snijders moest het in poule A opnemen tegen de reeds warmgedraaide Hans Frijters. Tot 13-13 na 13 beurten ging het gelijk op, maar toen sloeg Hans Frijters met een slotserie van 7 caramboles genadeloos toe. Hij was hiermee zeker van een plaats in de halve finale. Op tafel 2 moest nieuwkomer Bob Roovers het opnemen tegen Kees Martens. Bob kende geen genade en zijn trainingsfaciliteit thuis (Biljart Arena Roovers) wierp zijn vruchten af. Bob won met 20-7 in  17 beurten.    

In de derde partij in poule A moesten Hans Snijders en Wim van Biesen uitmaken wie van hen de tweede plaats in deze poule in beslag zou nemen en daarmee een plaats in de halve finale zou verdienen. Ook nu startte Wim sterk, maar Hans liet hem niet te ver uitlopen en na 22 beurten kwam Hans Snijders als winnaar uit de bus. Wim bleef op 14 caramboles staan. Op tafel twee vocht Kees Gommers tevergeefs voor zijn laatste kans tegen Bob Roovers. Die bleek na 16 beurten te sterk ondanks een paar mooie caramboles van Kees.

De vier spelers die zich geplaatst hebben voor de halve finales, die a.s. maandagavond gespeeld worden (aanvang 19u00) zijn dus Hans Frijters, die het op zal moeten nemen tegen Kees Martens, en Bob Roovers die Hans Snijders tegen zal komen. Wedstrijden waar we nu al naar uitkijken.

Conclusie van de avond was toch wel, dat de aanwezige spelers  de Corona-tijd goed waren doorgekomen en voor het thuisfront fijn, dat iedereen op tijd thuis was. 

‘…..de peildata voor de veertien wachtenden….!

28 april 2020

Zoals vermeld heeft de Commissie de persconferentie van 21 april j.l. afgewacht alvorens peildata aan te geven voor de resterende wedstrijden van de Ulvenhoutse Kampioenschappen 2020. De betrokken deelnemers weten daarmee tenminste waar ze aan toe zijn. Een eerste vereiste is, dat de horeca-lockdown versoepeld wordt. Daarnaast heeft de Commissie nadrukkelijk gesteld, dat veiligheid en gezondheid voorop moeten staan en dat houdt in, dat de speellocaties de daarvoor noodzakelijke voorzorgsmaatregelen zullen treffen. De berichten over het verloop van de crisis zijn weliswaar wat positiever, maar dat wil niet zeggen dat het virus in de komende maanden onschadelijk wordt gemaakt. Het zal dit jaar nog lustig rondwaren.
De peildata liggen in de maand oktober, te beginnen met woensdag 7 oktober in ‘Jeugdland’ met de tussenronde van de Hoofdklasse. De eerste zes uit de poule-fase spelen in twee poules om de vier halve-finaleplaatsen. Op de daaropvolgende vrijdagavond 9 oktober worden drie finales afgewerkt, te weten voor de D-, C- en B-klasse in ‘Flamingo Bar’. De halve-finales en de strijd om de derde en vierde plaats in de Hoofdklasse worden gespeeld op maandag 12 oktober in ‘Jeugdland’ en ook in ‘Jeugdland’ wordt op de Slotavond van het toernooi, op zaterdagavond 24 oktober om het kampioenschap in de A- en de Hoofdklasse gestreden.
Details over de betrokken deelnemers en de speelroosters kunnen, indien al niet bekend, worden bekeken op de website www.driebandenulvenhout.nl.
Mede namens de Commissie wens ik alle betrokkenen sterkte en geduld, en ik hoop voor hen dat er snel een mogelijkheid komt om de keu op te pakken om de ballen weer te laten rollen.
A. Kiet

……..nog 14 wachtenden voor U……..!

14 april 2020

Dat heeft de Commissie in de verste verte niet kunnen bevroeden. Niemand trouwens! Normaliter zou de Commissie direct na de zomer voor een eerste zitting samenkomen om de organisatie van de Kampioenschappen 2021 voor te bereiden. Nu wordt het wachten op ‘groen licht’ voor de afsluiting van het toernooi 2020. En er kan geen zinnig woord worden geschreven over òf en wanneer die nog dit jaar zou kunnen plaatsvinden.
Waar voor andere sporten geldt, dat de deelnemers (onder andere atleten, voetballers) hun conditie nog wel op een of andere manier op peil kunnen houden is dat voor biljarters absoluut uitgesloten. Zij zijn aangewezen op horeca-gelegenheden en speeltafels. En die zijn voorlopig niet beschikbaar. Krachttraining helpt (uitzonderingen daargelaten…!) niet. Trainen op uithoudingsvermogen (uitzonderingen daargelaten…!) evenmin. Het enige wat getraind en op peil kan worden gehouden is het concentratievermogen, bijvoorbeeld door middel van yoga en meditatie.
De zes Hoofdklasse spelers, waarvan de winnaars van de twee poules de finalisten worden, plus de A-, B-, C- en D-finalisten, totaal veertien spelers: zij allen moeten wachten.
Ik heb begrepen, dat de Commissie de eventuele nieuwe situatie na 28 april wil afwachten en daarna, afhankelijk van de omstandigheden, peildata wil aangeven. En dit wil doen, om de spelers te laten weten waar ze aan toe zijn. Maar ook die data liggen natuurlijk niet vast. Geduldig afwachten…!

A. Kiet

De spanning stijgt ten top.

17 maart 2020

Er zijn inmiddels drie klassen-finales bekend. Nadat op 7 maart j.l. Ted Dons en Paul Billet zich in de D-finale gespeeld hebben, volgden in ‘Jeugdland’ verleden woensdag Nico Wick en Ruud Daniëls voor de B-finale. Nico won zijn halve-finale van Ton Vos en Ruud versloeg Jan van der Meer. Op die woensdagavond speelden Jan en Ton een bizarre partij om de derde plaats. De stand na achttien beurten stond op 12 tegen 6 voor Ton, maar een opmerking vanuit het publiek (van zijn vrouw notabene!) bracht hem volledig van zijn stuk. Hij ‘scoorde’ acht-en-twintig poedels, liet daarmee Jan langszij en voorbij komen en verloor met 16 – 20!
Op ‘vrijdag de dertiende’ speelden de halve-finales in de C-klasse zich af in ‘Flamingo Bar’ tussen Rinus Blom tegen Gerrit Hop en Peer van Hooijdonk tegen Cees van Veltom, waarbij Gerrit (87 jaar jong!) en Peer als finalisten tevoorschijn kwamen. Om de derde plaats herstelde Cees zich en versloeg Rinus met duidelijke cijfers: 20 – 9.

Tenslotte zondagmiddag in de ‘Flamingo Bar’ twee spannende halve-finales in de A-klasse. Gerrit Poppelaars nam het op tegen Bert Frijters. In een mum van tijd stond Bert met 10 – 0 voor met bovendien een gemiddelde van 1.4 op het scorebord. Het duurde even voordat Gerrit op temperatuur geraakte, maar toen ging het dan ook hard. Hij wist zijn grote achterstand grotendeels goed te maken en kwam tot op drie punten van Bert. Die moest een aantal mindere beurten doorslikken, maar kon op tijd zijn draai vinden en scoorde uiteindelijk de winnende vijf-en-twintigste carambole. De tweede partij ging tussen Peter van Gils en Ton van de Velden. Van meet af aan waren beiden aan elkaar gewaagd. Maar na het bereiken van de stand 15 -15 bouwde Ton aan een voorsprong, die hij beurt na beurt uitbouwde om uiteindelijk met 25 – 20 zijn finaleplaats binnenhaalde.

Zondagmiddag werd door de Overheid de maatregel afgekondigd, dat vanaf 6 uur alle horeca-bedrijven (en de scholen) dichtgaan tot 6 april. De voortgang van het Ulvenhoutse toernooi is daarmee onderbroken. Een aangepast rooster voor de nog uitstaande wedstrijden zal dus eerst na 6 april kunnen worden afgewerkt. Uitstel is geen afstel. Mede namens de Commissie wens ik eenieder veel sterkte toe in de komende weken en als advies: houd de conditie op peil…..!
A. Kiet

De eerste finaleplaatsen zijn bekend…!

9 maart 2020

Afgelopen zaterdagmiddag zijn de eerste vier van de D-klasse naar de ‘Flamingo Bar’ gekomen, om uit te maken wie van hen op zaterdagavond 20 maart de finale zullen spelen. Op de foto van links naar rechts Ger Roovers, Paul Billet, Ted Dons en Jack Dielemans. Nummer één van de poule Paul Billet tegen de nummer vier Jack Dielemans werd een moeizame lange tocht. Uiteindelijk, na zestig beurten (het toegestane maximum!) bleek Paul met elf caramboles de sterkere. In de wedstrijd tussen twee en drie was Ted Dons duidelijk de sterkere en scoorde na negen-en-twintig beurten zijn twaalfde carambole. Jack herpakte zich in zijn partij om de derde plek tegen Ger: 12 – 5. Ger Roovers kon deze middag geen partij bieden. Het was zijn dag niet.


In de finale op genoemde zaterdagavond dus Ted Dons tegen Paul Billet.
De eerste volgende krachtmetingen vinden op woensdagavond 11 maart plaats. Dan in ‘Jeugdland’. Nico Wick tegen Ton Vos en Jan van der Meer tegen Ruud Daniëls. En dat alles voor de finaleplaatsen van de B-klasse. Voor een ieder die het nog niet weet: iedereen is welkom en ……de entree is gratis!
A. Kiet

Alle poule-eindstanden zijn nu bekend.

5 maart 2020

Met de wedstrijduitslagen van de afgelopen zaterdag- en zondagmiddag zijn de deelnemers aan de halve-finales en aan de voorronde van de Hoofdklasse bekend. Daarvoor was alleen de eindstand in de A- klasse bekend: met Bert Frijters op plaats één, gevolgd door Peter van Gils, Ton van de Velden en Gerrit Poppelaars. Hoewel John van Gils, Cees van Miert en Jean-Paul van de Luijtgaarden aanvankelijk goede papieren schenen te hebben, hebben zij het toch niet gered. Zoals al eerder gezegd: één ongelukkige dag kan het verschil van winst of verlies uitmaken.
In de Hoofdklasse heeft François Timmermans het niet kunnen redden. Hij had zijn laatste twee wedstrijden moeten winnen om zich bij de eerste zes te kunnen aansluiten. Zijn armblessure heeft vrijwel zeker een rol gespeeld. Kees Gommers sluit nu aan bij het vrolijke vijftal: Hans Snijders, Bob Roovers, Hans Frijters, Kees Martens en Wim van Biesen.
De eerste drie in de B-klasse waren bekend: Nico Wick, Jan van der Meer en Ton Vos hadden zich al geplaatst. Afgelopen zaterdagmiddag wist Ruud Daniëls zich met twee overwinningen op de tweede plaats te nestelen.
Met zijn winst op Piet van Rijen in de C-klasse wist Cees van Veltom door het afhaken van de als eerste geplaatste Peter van Hooijdonk zich als nummer vijf in de poule bij Peer van Hooijdonk, Rinus Blom en Gerrit Hop te scharen.
De halve-finales in de D-klasse worden gespeeld door Paul Billet, Ger Roovers, Ted Dons en Jack Dielemans. Ad Oomens heeft zich lang staande kunnen houden op plaats vier maar moest uiteindelijk het onderspit delven. Deze klasse moet als eerste a.s. zaterdag om 14.00 uur aantreden in ‘Flamingo Bar’.
Het volledige programma voor halve-finales en voorronde staat zoals bekend op de website www.driebandenulvenhout.nl. Dit als aanmoediging voor belangstellenden om deze interessante seances te bezoeken.

A. Kiet

Onderschat mannen van vóór de oorlog nooit…!

25 februari 2020

Maandagavond 17 februari was de avond van ‘mannen van vòòr de oorlog’: de zeven-en-tachtig jarige Gerrit Hop versloeg met een gemiddelde van 0.800 (!) zijn C-klasgenoot Piet van Rijen en in de B-klasse ontdeed de twee-en-tachtigjarige Ruud Daniëls Nico Wick van zijn ongeslagen status; dit alles onder het toeziend oog van de vier-en-tachtigjarige Bert Frijters, aan wiens brein de bovenstaande stelling enige jaren geleden is ontsproten. De wedstrijd van Gerrit was de moeite van het toekijken waard. Heel rustig en bedachtzaam bekeek hij de mogelijk- en onmogelijkheden van het te spelen patroon, liep nog een extra rondje rond de tafel en scoorde zijn twaalf caramboles in vijftien beurten. In zijn C-klasse strijdt hij met Ad Voermans en eventueel Piet van Rijen om de vierde plek. De partij van Nico en Ruud was vooral voor Ruud van belang. Met zijn overwinning kwam hij op tien punten en mocht hij één van de twee resterende wedstrijden winnen of gelijk spelen, dan is ook hij verzekerd van deelname aan de halve finales. De wedstrijden van André Heestermans op woensdag 26 en die van John Voesenek en Ruud Daniëls op zaterdag 29 februari zullen alles duidelijk maken. Nico behoudt zijn eerste plaats in de poule en kan trots zijn op zijn zestien punten. Hij kan daarmee niet meer ingehaald worden, wat op zich een mooie prestatie is. Maar ook mannen van na de oorlog kunnen voor verrassingen zorgen. Zo ontnam vorige week woensdagavond Hans Frijters in een fenomenale partij Bob Roovers zijn ongeslagen positie. Hans had voor zijn twintig caramboles (we hebben het hier over de hoofdklasse…!) slechts tien beurten nodig…een gemiddelde van 2.00 dus. Hier gaat het om de zesde plek waarschijnlijk tussen Tilo Machielse en Joop Graumans. In de A-klasse zijn Bert Frijters, Gerrit Poppelaars en zeer waarschijnlijk John van Gils halve-finalisten. Cees van Miert heeft het niet meer in eigen hand en is afhankelijk van het resultaat van de partij tussen Ton van de Velden en Peter van Gils om het viertal compleet te maken. Veel is nog onzeker in de D-klasse. Op woensdag 26 februari vallen mogelijkerwijze de beslissingen. Het toernooi gaat de laatste week in. Nog even doorbijten, mannen…!

A. Kiet

Het gaat er nu echt om spannen !

19 februari 2020

Om te beginnen met de Hoofdklasse. Daarin gaat het om de eerste zes plaatsen in de poule-fase. De eerste drie zijn wel zeker. Bob Roovers voert de ranglijst aan, gevolgd door Hans Snijders en Hans Frijters. De resterende drie plaatsen moeten worden bevochten door Kees Martens, Wim van Biesen, Tilo Machielse en Joop Graumans. Ook François Timmermans zou een rol kunnen spelen, maar naar wat ik heb gehoord is hij geblesseerd. De ernst van de blessure is mij niet bekend. Ik wens hem in ieder geval beterschap toe.
Dan de A-klasse, waarin Cees van Miert nog steeds aan kop gaat, maar zijn belagers, en dat zijn er zeker vijf en misschien wel meer (kijkt u zelf op de website onder ‘standen’) zullen hem niet met rust laten.
In de B-klasse is het Jan van der Meer gelukt om zich tussen Ton Vos en Nico Wick te wringen en zijn plaats in de halve finales veilig te stellen. Voor die ene kostbare plek die overblijft zijn komen André Heestermans (8 uit 8), John Voesenek (8 uit 8) en Ruud Daniëls (8 uit 6) in aanmerking.
Peter van Hooijdonk is zeker van zijn halve-finale plaats in de C-klasse, evenals Rinus Blom en Peer van Hooijdonk. De vraag is of Gerrit Hop zich kan handhaven op plek vier. Hij heeft een aantal gevaarlijke belagers. Zijn wedstrijd tegen Piet van Rijen a.s. maandagavond kon wel eens cruciaal blijken te zijn.
Dan de D-klasse. Paul Billet en Ted Dons zijn vrijwel zeker van halve-finale plaatsen. Maar in deze groep is niemand nog zeker, want tot en met Ad Oomens op plaats acht is eigenlijk niemand absoluut kansloos, gezien het aantal nog te spelen wedstrijden en de mogelijke winstpunten daaruit.
Nogmaals: de details van uitslagen en standen zijn te bekijken op de website. Vanaf deze plaats: veel succes allen…!

A. Kiet

De eerste halve-finale plaatsen zijn veroverd!

12 februari 2020

Hoewel in de Hoofdklasse geen definitieve beslissingen zijn gevallen, mag men er toch van uitgaan dat het uiteindelijke verhaal niet veel anders zal zijn dan in de vorige jaren. Met die aanpassing dat naast Hans Snijders en Hans Frijters zich een nieuwkomer heeft gemeld voor de strijd om het kampioenschap: Bob Roovers, al veel besproken in voorgaande afleveringen, gaat nog steeds fier ongeslagen aan kop. Bij afwezigheid van onze Belgische vriend Guy Vanderhenst zullen de beide Hansen aan Bob nog een zware dobber hebben. Maar de balletjes kunnen raar rollen….!
In de A-, C- en D-klasse liggen voor velen de mogelijkheden nog voor het grijpen. Ik neem redelijkerwijs aan, dat Peter van Hooijdonk in de top van de C-klasse zich zal plaatsen. Maar in de D-klasse hebben bij de huidige stand de nummer 1 t/m 8 kansen te over de halve finale te halen. Niet alle acht uiteraard!  Ook in de A-klasse ligt de zaak volkomen open, zeker na het opgeven van de topposities door Jean-Paul v.d.Luijtgaarden en Cees van Miert. In de B-klasse zijn de eerste twee halve-finale plaatsen veroverd door Nico Wick en Ton Vos en gaat het dus om de invulling van de resterende twee. Hoewel voorspellingen riskant zijn, lijkt het erop dat de strijd zal gaan tussen Jan van der Meer, André Heestermans (over zijn partij tegen Sjaak Kools staat nog een leuk verhaaltje op de website), John Voesenek (gevaarlijk vanwege zijn zgn. ‘voesevarkentjes’) en Ruud Daniëls (onderschat nooit een man van vóór de oorlog.…!) En waarom riskant: Jan van de Luijtgaarden staat onderaan, moet nog vier wedstrijden en kan daarmee bij de bovenste vier eindigen. Dus de vier ‘virtuele’ kandidaten zijn gewaarschuwd…!

Het toernooi gaat een spannende eindfase tegemoet. Het moet nogmaals gezegd: op de website www.driebandenulvenhout.nl kan iedereen die geinteresseerd is alle details over uitslagen en standen nalezen.

 

A.Kiet

De eindfase komt langzamerhand in zicht….!

3 februari 2020

Er verandert nog niet echt veel opzienbarends, op enkele positiewisselingen na. Zo heeft Ted Dons In de D-klasse Paul Billet verdrongen van de eerste plaats en handhaaft Ad Oomens zich fraai op de vierde positie.
In de Hoofdklasse heeft Bob Roovers de koppositie overgenomen van Hans Snijders en in een aanvankelijk spannende wedstrijd afgelopen zondagmiddag in ‘Flamingo Bar’ tegen François Timmermans bevestigde hij zijn grote vorm met een gemiddelde van 1.00. Met acht om negen ging de strijd gelijk op, maar met een serie van vier nam Bob definitief afstand.
In de C-klasse handhaaft Peter van Hooijdonk zich met gemak. Zijn algemeen gemiddelde van 0.395 geeft hem uitzicht voor promotie naar de B-klasse. In die klasse dreigden John Voesenek en Ruud Daniëls af te glijden naar de degradatie-zone, maar het lijkt erop dat mijn waarschuwing in de vorige aflevering door hen ter harte genomen is: ze zijn duidelijk aan een opmars bezig. Nico Wick handhaaft zich hier als enige ongeslagene aan kop.
Om nog even terug te komen op mijn vorige bijdrage, waarin de hoogste serie ter sprake kwam. Die hoogste serie bedroeg 12. Voor wie het interesseert: Sjef Baks (inmiddels al jaren geleden overleden) scoorde dit aantal in 1993 en Hans Snijders (nog steeds zeer actief in de Hoofdklasse) in 1993 en 2009. En nu we het toch over records hebben: Kees Gommers heeft het hoogste partijgemiddelde van 4.00 (20 caramboles in 5 beurten!) behaald in de editie van 2015.
De spelers naderen de eindfase, waarin de eindklassering bepalend is voor het vervolg in de knock-out fase. Dat zijn de eerste vier in de A-, B-, C- en D-klasse. In de Hoofdklasse spelen de eerste zes een tussenronde met twee poules, waaruit de vier komen voor de knock-out fase. Ik zou zeggen: krijt op tijd en maak er iets van !

A. Kiet

Nieuwkomers in de Hoofdklasse…!

27 januari 2020

Vooral twee nieuwkomers in de Hoofdklasse doen van zich spreken. Afgelopen zondagmiddag in ‘Flamingo Bar’, zogezegd de thuishaven van nieuwkomer (in de Hoofdklasse) François Timmermans. En dat zal zijn tegenspeler, Hans Frijters, geweten hebben en niet gauw meer vergeten. François miste weliswaar de aquitstoot, maar dat bracht hem geenszins van de wijs. Hij had maar elf (!) beurten nodig voor zijn twintig caramboles: slechts drie poedels en een fantastische serie van maar liefst elf. Die bracht hem in één klap van acht naar negentien, op een moment dat Hans nog met negen aan de leiding ging. Zover ik in de annalen van de Ulvenhoutse Kampioenschappen kon natrekken is ooit eerder een hogere serie gescoord: namelijk 12!. Jaren terug in een zinderende eindsprint scoorde Ad Voermans er ook elf in een finalepartij. Toch speelde Hans een prima partij met tien caramboles. Met zijn 0.9 scoorde hij het gemiddelde, waarvoor hij in de boeken staat.
Een andere nieuwkomer, Bob Roovers, won tot nu toe zijn vijf partijen met overtuiging. Na vijf partijen is zijn algemeen gemiddelde 1.042, maar vooral zijn hoogste serie is verbazingwekkend: 2.222 (!).
In de B-klasse versterkte Nico Wick zijn leidende positie en lijkt met François mee te gaan dingen naar de ‘Progressie Prijs’ (de prijs voor grootse stijging van het algemeen gemiddelde van 2019). in de stand voor die prijs gaat François trouwens aan kop! De uit de C-klasse gepromoveerden Jan van de Luijtgaarden, John Voesenek en Ruud Daniëls moeten niet verder wegglijden om te voorkomen dat ze weer degraderen. Het worden nog spannende tijden en niet alleen voor hen.

A. Kiet

Er komt tekening in de strijd…!

20 januari 2020

In de Hoofdklasse blijft Hans Snijders ongeslagen met na vier gewonnen partijen een algemeen gemiddelde van boven de 1.3 (!). Daarentegen vallen de prestaties van Choco van Vugt tegen. Hij moet zijn draai nog vinden. Misschien moet hij wat voorzichtiger zijn met voorspellingen en zijn ambities wat bijstellen.


In de A-klasse zijn ‘good old’ Bert Frijters en Cees van Miert nog ongeslagen. John van Gils vindt nog geen beloning voor zijn toch over het algemeen goede spel. Misschien zit hij in een tijdelijke dip, want ook zijn prestaties in het Karrewiel-toernooi waren niet bepaald overtuigend. Kom op John, mouwen opstropen, de broek optrekken, een paar keer diep ademhalen en er-tegen-aan!!
In de B-klasse werd de zegereeks van André Heestermans door Ruud Daniëls en Jan van der Meer onderbroken. Het was duidelijk zijn avond niet. Nico Wick gaat in deze klasse fier aan kop. Gezien zijn overwinningen en zijn gemiddelden lijkt hij al met een schuin oogje naar de A-klasse te lonken?
Datzelfde lijken Rinus Blom en Peter van Hooijdonk in de C-klasse voor ogen te hebben naar de B toe, waarbij Peter nog ongeslagen is en in zijn partij tegen Rinus toch met overtuiging de sterkere was.
De D-klasse wordt aangevoerd door de nog ongeslagen Paul Billet. Maar plotseling heeft Ad Oomens de geest gekregen zó ver voor Pasen als en staat trots op de derde plek. Volhouden Ad!
Ik kan niet voor de top-spelers uit de Hoofdklasse spreken, maar het lijkt mij dat in het algemeen de prestaties van de A-, B-, C- en D-klasse mede afhankelijk zijn van intuïtie, een bepaald gok-effect, het geluk van de dag en de ambiance van de locatie. Spelpatronen zijn over het algemeen gesproken bekend, maar of het punt daarmee gemaakt kan worden….? Iemand heeft eens tegen mij gezegd, dat als iedere speler zijn carambole alleen mag tellen, als hij vooraf moet zeggen hoe zijn speelbal moet rollen, dan werden er weinig punten vergaard. Het zal wel, ik ben geen deskundige. Maar laten we eerlijk zijn: de onzekerheid is toch ook een spannend onderdeel van het spel. En de vreugde van een geslaagde opzet is voor velen een effectief slaapmiddel. Laat ik het daarbij laten en iedereen verder veel succes toewensen.

A. Kiet

De strijd is nog volledig open…!

13 januari 2020

Er is nog geen zinnig woord te zeggen over de uiteindelijke winnaars. Immers, de kampioenschappen zijn nog geen twee weken onderweg. Opvallend is wel het gemak waarmee André Heestermans in de B-klasse zijn partijen tot nu toe heeft gewonnen. In zijn partij tegen Jan Ullings afgelopen zaterdag kon hij zich een reeks van zo’n negen poedels permitteren om op tijd zijn vijftiende carambole scoren. En dat was in ‘Jeugdland’ op zaterdagmiddag, met een volle tent vol jonge, zeer luidruchtige sporters. Vlak langs de speeltafels liepen ze naar zalen en toiletten. Beslist geen ideale wedstrijdomstandigheden, waarvan André minder last scheen te hebben dan zijn tegenspeler. 

Spectaculair is in ieder geval het extreem hoge niveau (tot nu toe…!) dat door de Hoofdklasse spelers wordt gespeeld; naast Hans Snijders, speelt nieuwkomer Bob Roovers verrassend sterk en ook Kees Martens laat zich van zijn sterkste kant zien. In de A-klasse valt het goede spel van Cees van Miert op. Het lijkt in ieder geval een zeer goede ingreep van de Commissie om het aantal te spelen caramboles voor de A-klasse terug te brengen van twintig naar achttien. Er moet tenslotte verschil zijn tussen A- en Hoofdklasse. Zoals gezegd op de weg naar de finalerondes, die nog heel lang is, kunnen veel onverwachte dingen, zowel positief als negatief, gebeuren. We zullen zien waar we uitkomen.

A.Kiet

Wervelende start van het toernooi !

5 januari 2020

Afgelopen vrijdagavond ging de 38e editie van start van het Driebandenkampioenschap Ulvenhout.

De beheerders van de Taveerne (de familie Voesenek) hadden er alles aan gedaan om deze “biljartarena” in topconditie op te leveren. Alle drie de tafels waren een aantal weken geleden voorzien van nieuwe lakens en tafel 3 ( het zwembad) had ook nog nieuwe banden gekregen. Daarnaast waren er 3 electronische scoreborden aangeschaft, waardoor het goed opgekomen publiek alle wedstrijden zeer goed konden volgen. Zelfs de (in sommige ogen……) uitbundige, maar sfeervolle kerstverlichting was weer voor een jaartje opgeslagen in het magazijn. Kortom, de ideale omstandigheden voor topprestates van onze  deelnemers.

Het toernooi startte op tafel 2 meteen met een kraker. Hans Snijders, de runner-up van vorig jaar, moest het opnemen tegen een promovendus uit de A-klasse van vorig jaar, de altijd gedreven Tilo Machielse.

Beiden hadden tussen Kerst en Nieuwjaar menig uurtje doorgebracht bij het traditionele Kersttoernooi in café den Hoek in Klein-Zundert en ze hebben hun ogen goed de kost gegeven, bleek al meteen bij het begin van de partij.  Hans Snijders, de winnaar van de Jumbo-progressie-prijs vorig jaar (de prijs voor de speler met de grootste verbetering van zijn  toernooi-gemiddelde) had blijkbaar van zijn vrouw instructies gekregen om ook dit jaar weer voor de aan de prijs verbonden waardebon van Jumbo te gaan, en startte zeer voortvarend. Maar ook Tilo, zeer gebrand om zijn vorig jaar iets ingezakte imago weer op te krikken,  ging in de flow mee. Zo ontstond al op de eerste avond een partij van zeer hoogstaand niveau. Uiteindelijk bleek Hans de sterkste met een zeer goed gemiddelde van  1.538 . “Als je dan verliest, dan maar met een goed gemiddelde” zei Tilo en met  1.308 mag hij zeer tevreden zijn. Dat bevestigde hij later op de avond door zijn partij tegen zijn clubgenoot Choco van Vugt, die ondanks vele trainingsuren in de week voorafgaand aan het toernooi, het onderspit moest delven. Hans Snijders op zijn beurt veegde in zijn tweede partij Wim van Biesen compleet van de tafel in 11 beurten (gem 1.818).

IMG_3563

 

Op tafel 1 stond een wedstrijd uit de A-klasse geprogrammeerd tussen de twee finalisten van de B-klasse van vorig jaar, nl kampioen Nick Gommers en Eric Martens. Nick had nog geprobeerd zich voor te bereiden op deze ongetwijfeld zware wedstrijd, door  ‘s middags nog even een potje te gaan spelen op Jeugdland”, maar daar bleken alle tafels volledig bezet te zijn en “hij maar moest reserveren de volgende keer”. Zijn tegenstander Eric had zich voornamelijk geestelijk en fysiek voorbereid en kwam als een terriër aan het groene laken. Tot 11 caramboles ging het gelijk op, maar toen trapte Eric het gaspedaal in en nam in 27 beurten revanche op zijn verloren finalepartij van vorig jaar.

In de B-klasse opende John Voesenek tegen zijn “angstgegner” Jan v.d.Meer en liet zien de laatste weken goed op dreef te zijn. Hij gaf geen goede ballen af, waardoor Jan, een technisch zeer begaafde speler, niet in zijn spel kwam. Het was Jan zijn avond blijkbaar niet, want ook zijn tweede partij verloor hij tegen een herrezen Nico Wick die met een gemiddelde van 0.789 zijn aspiraties voor het toernooi toonde. André Heestermans tenslotte overklaste in 26 beurten Toon Aarts. Die stond erbij en keek ernaar.

Tafel 3 was gereserveerd voor de C-klasse deze avond. Rinus Blom begon met een overwinning op de teruggekeerde Jac Jochems, maar moest in zijn tweede partij het onderspit delven tegen Peter van Hooijdonk. Zijn naamgenooot Peer van Hooijdonk versloeg in een spannende pot Cees van Veltom.

IMG_3569

Zaterdagmiddag was de openingsmiddag in onze ander speellocatie, de Flamingo Bar. De dit jaar zeer sterk bezette A-klasse speelde daar 4 partijen op de altijd perfect lopende blauwe biljarttafel.

Peter van Gils startte het toernooi zeer voortvarend en versloeg John van Gils. Daarna was het voor nieuwkomer Peter van Dongen even wennen aan de spanning van een toernooi, want hij verloor ruim van Ton v.d.Velden. Deze laatste behaalde  in de “Bavelse derby” tegen John van Gils zijn tweede overwinning en in de vierde partij van de dag deelden good-old Bert Frijters en Peter van Gils de punten in een zeer spannende partij.

Zondagmiddag was het aan de D-klasse om hun competitie te starten in de Flamingo Bar. Gerrit Roovers startte in de eerste partij tegen Ad van Gils en behaalde meteen zijn eerste twee punten. Paul Billet volgde zijn voorbeeld tegen Jan Heestermans, maar deed dat in 35 beurten, een keurig gemiddelde van 0.286 dus. Daar kwamen de spelers in de laatste partij helaas niet aan. Kees van Hooijdonk, die na 9 jaar weer de keu ter hand nam, moest nog wennen aan de kleur van het laken en ook Ad Oomens had wat problemen met de caramboles. Na de maximale aantal beurten had Ad meer caramboles gemaakt dan Kees en werd dus als winnaar uitgeroepen.

Kortom: het toernooi is gestart en het belooft weer spannend te worden.

T.Kiet (broer van A.)

 

Nog negen hele dagen op je nagels bijten…!

24 december 2019

De spanning stijgt. Nog negen dagen tot de derde januari ‘en dan kunnen de beren los’. Zo noemen jullie toch de spelers die plotseling midden in de partij in de ‘flow’ komen en de ene na de andere carambole maken?
Maar alle gekheid op een stokje: op 3 januari gaan de deuren van ‘Flamingo Bar’ en ‘Jeugdland’ voor jullie open. Had ‘Flamingo Bar’ bij de vorige editie de primeur met een fantastisch elektronisch scorebord, dit keer spant ‘Jeugdland’ de kroon met twee schitterende initiatieven, te weten drie digitale scoringsborden voor elke tafel een, en…..op drie tafels nieuwe lakens en banden. Ik was in de gelegenheid op een donderdagavond in ‘Jeugdland’ het enthousiasme van de ‘Klas van Meester Harrie’ te bewonderen en het enthousiasme van de ballen zelf, die alsmaar bleven rollen. Dit doet natuurlijk niets af aan de inspanningen, die Frans en François van ‘Flamingo Bar’ zich getroosten om hun materiaal in goede conditie te houden…! Mij is duidelijk gemaakt, dat niets boven een goed lopende tafel gaat met banden, die begrijpen wat de spelers bedoelen. Enfin, jullie zullen gaan genieten van een, mede door de service van de gastheren en -vrouwen, goed georganiseerd toernooi.
Ik moet toch een adviserende waarschuwing aan de spelers meegeven, die op 3 januari het toernooi in ‘Jeugdland’ openen. En die betreft de zorg voor de gezondheid van hun gezichtsvermogen. De zeer felle en zeer bonte feestverlichting is slechts te verdragen met een zeer donkere zonnebril. Maar mogelijk is die ‘versiering’ op 3 januari al weggeruimd.
In de vorige aflevering in dit Weekblad heb ik vermeld, dat de opening van het toernooi gelijktijdig in ‘Jeugdland’ en ‘Flamingo Bar’ zou plaatsvinden. Door omstandigheden is spelen op 3 januari in deze laatste niet mogelijk. Hiervan akte..!

Ik wens jullie prettige feestdagen, een niet te benevelde jaarwisseling en veel speelplezier, ook mede namens de Commissie.

A. Kiet

Voor wie het nog niet wist, het toernooi is al begonnen…!

18 november 2019

Bij het sluiten van de markt op 9 november j.l. om 12.00 uur en na enige telefonische aandrang kon de Commissie de balans opmaken: in het toernooi 2020 zullen twee-en-vijftig driebanders de strijd met elkaar aangaan. Helaas enigen minder dan vorige jaren. Het schijnt niet alleen Ulvenhout te treffen; ook andere toernooien in de regio, waaronder het vermaarde ‘Karrewieltoernooi’ in Bavel, hebben te kampen met een teruglopend aantal deelnemers. Dat heeft mijn inziens niet te maken met gebrek aan belangstelling, maar meer met de soms noodlottige gevolgen van vergrijzing en geen aanwas uit de jeugd. De toernooien zullen het ermee moeten doen. Waarbij vermeld moet worden, dat in het geval Ulvenhout een aantal vaste klanten door persoonlijke omstandigheden gedwongen het komende toernooi over moeten slaan. Maar, ijs en weder dienende, bij de negen-en-dertigste editie er weer bij zullen zijn. Namens de Commissie wens ik hen een spoedig herstel toe.
Enfin, twee-en-vijftig deelnemers dus. Dat betekent, dat in tegenstelling van andere jaren er geen twee B-klassen zijn ingedeeld.
De poule-indeling ziet er als volgt uit:

Hoofdklasse met elf: Hans Snijders, Hans Frijters, Kees Martens, Bob Roovers (nieuw), Joop Graumans, Wim van Biesen, Tilo Machielse, Choc van Vugt, Kees Gommers, René Luiken en François Timmermans.

A-klasse met elf: Jean-Paul van de Luijtgaarden (komt zegge en schrijve 0,0003 (!) gemiddelde te kort voor de Hoofdklasse), Gijs Poppelaars, Nick Gommers, Cees van Miert, Eric Martens, Bert Frijters, John van Gils, Ton van de Velden, Peter van Dongen (nieuw), Peter van Gils en Kees van Hooijdonk (meubelzaak Ulvenhout).

B-klasse met tien: Jan van der Meer, Jan Ullings (nieuw), Nico Wick, Toon Aarts, André Heestermans, Jan van de Luijtgaarden, Ruud Daniëls, John Voesenek, Sjaak Kools en Ton Vos.

C-klasse met tien: Piet van Rijen, Peter van Hooijdonk, Rinus Blom, Cees van Veltom, Piet Schalk, Ad Voermans, Peer van Hooijdonk, Jack Jochems, Gerrit Hop en Frans Timmermans.

D-klasse: Ted Dons, Ger Roovers, Ad van Gils, Paul Billet, Jan Heestermans, Bram van de Broek, JacDielemans, Keesje van de Broek, Kees van Hooijdonk (ex-garage) en Ad Oomens.

Met het voorronde-duel tussen Peter van Dongen en Jan Ullings op donderdag 14 november j.l., nodig om het spelgemiddelde van beide nieuwkomers vast te stellen, zijn de 38ste Ulvenhoutse Driebanden Kampioenschappen in feite al begonnen. Het was een gelijk opgaande wedstrijd over vijftien caramboles, die door Peter nipt werd gewonnen met een gemiddelde van 0,466 tegen 0,406 voor Jan. Als deze beiden zich hebben ingehouden, dan staan hun aanstaande tegenspelers nog het één en ander te wachten. Ik ben benieuwd.

A.Kiet

Masterclass in Veghel als voorbereiding……?

26 oktober 2019

In Veghel, tegenover superkruidenier ‘Jumbo’, werd afgelopen weekend door de ‘fine fleur’ van het driebanden-circuit (op dit circuit komt Verstappen met drie banden niet ver…!) om het wereldkampioenschap gestreden. De Commissie heeft jullie hierop geattendeerd en velen, zo heb ik gehoord, hebben zich hele dagen en avonden vergaapt aan de prestaties van Jaspers en consorten. Mogelijkerwijze zijn er onder de kijkers, die enkele tot dan toe ondenkbare patronen hebben ontdekt, waarmee zij hun toekomstige tegenspelers kunnen verrassen. Ik ben benieuwd.
Welnu, beste driebanders, de Commissie hoopt dat jullie door al dat moois niet vergeten, dat ook in Ulvenhout zoiets te gebeuren staat. En voor hen die zich nog niet hebben ingeschreven: doe het nu. Er is weliswaar nog tijd tot 9 november (tot 12.00 uur!), maar ook biljarters worden ouder en jullie weten: ‘hoe ouder je wordt hoe sneller de tijd gaat’. Alle informatie over de inschrijving kunnen jullie nalezen op de web-site www.driebandenulvenhout.nl.

A. Kiet

Na de hitte van de zomer, de hitte van de strijd…!

9 oktober 2019


Het was weer zover. Op donderdagavond 3 oktober j.l. heeft de Commissie de aftrap verricht voor de 38ste editie van de Ulvenhoutse Driebanden Kampioenschappen 2020 tijdens de openingsvergadering in ‘Jeugdland’. Weliswaar start het toernooi eerst op 3 januari 2020, maar er moet organisatorisch nog wel het een en ander gebeuren om na de succesvolle 37ste ook de 38ste editie probleemloos en soepel te laten verlopen. ‘Never change a winning team’, waarmee min of meer gezegd wordt, dat er geen noemenswaardige veranderingen worden verwacht in 2020. Dus dezelfde locaties als vorig jaar (‘Jeugdland’ en ‘Flamingo Bar’), geen verandering van het inschrijfgeld (€ 8.-), inschrijvingen weer via inschrijfformulieren (liggen vanaf 11 oktober a.s. klaar in de locaties) of online via de website (www.driebandenulvenhout.nl). Ingevulde inschrijfformulieren incl. de € 8.- kunnen bij één van de locaties worden afgegeven en de on-line inschrijvingen kunnen worden betaald via overmaking naar bankrekening NL84RABO3316335617. De Commissie hoopt op de deelname van rond 60 spelers, zodat ook de poules (Hoofdklasse en de klassen A, B-1 en B-2, C en D) onveranderd met 10 -11 bemand kunnen worden. Naast de Kampioenschapsprijzen zal ook in 2020 weer gestreden worden voor de ‘Jumbo Progressie Prijs’. Hiervoor komen slechts in aanmerking de spelers die ook in 2019 hebben deelgenomen. De winnaar is dan degene, die van alle deelnemers met het hoogste aantal punten zijn toernooigemiddelde van 2019 heeft verbeterd. De Commissie verwacht dat met 1 maart als laatste speeldag de voorrondes kunnen worden afgesloten en via kwart- en halve-finales naar de finales kan worden doorgestoten. Tijdens het toernooi kunnen alle uitslagen en standen worden gevolgd via de website. Deelnemers die geen on-line faciliteiten bezitten en toch benieuwd zijn naar de voortgang kunnen contact opnemen met een lid van de Commissie, die (ook onveranderd) bestaat uit voorzitter Toon Aarts, Ad Oomens, Choco van Vugt en Ruud Daniëls.
Namens de Commissie daag ik iedere driebanden-liefhebber uit dit feestelijke festijn mee te maken. Het zijn altijd heel gezellige en spannende speeldagen, waarvan aan de sfeer iedere keer weer wordt bijgedragen door gastvrije kasteleins Ik ben benieuwd of jullie de uitdaging aannemen. A. Kiet