Persberichten 2020

Tijdens het toernooi kunt u hier regelmatig het laatste nieuws terug vinden
Alle berichten kunt u hieronder terugvinden.

 

 

Ton van der Velden (A-Klasse) en Hans Snijders (Hoofdklasse): de Kampioenen !

9 oktober 2021

In een goed bezette Taveerne van Jeugdland werden vrijdag de twee laatste finales van ons toernooi 2020 afgewerkt; 18 maanden na de oorspronkelijke datum.

211008-009

De finale in de A-klasse gaat van start

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Allereerst de finale in de A-klasse tussen Bert Frijters en Ton van der Velden. Ondanks dat het voor Bert de 13e finalewedstrijd was, bleek de spanning toch nog steeds aanwezig bij hem en ook Ton had wat plankenkoorts. Maar na een paar poedelbeurten brandde de strijd toch los. Ton speelde zeer gedegen en Bert liet nog eens zien wat hij al die jaren, dat hij biljart, heeft geleerd. Prachtige losbanders en alles met de juiste snelheid en zuiverheid. Tot beurt 23 ging het mooi op, 12-10 in het voordeel van Ton. Hij kwam er steeds beter in, terwijl Bert een beetje stokte. Na 40 beurten dacht Ton er te zijn bij een stand van 19-13, maar Bert vocht zich als een ouwe sluwe vos terug tot 19-17. Ton zette een slotoffensief in en beëindigde de partij in 46 beurten. Zo werd hij in zijn derde deelname aan het toernooi voor het eerst kampioen in de A-klasse. Proficiat aan Ton, maar ook respect voor de verliezend finalist Bert.

211008-005

Kampioen Ton van der Velden krijgt de prijzen uitgereikt

Tijdens een korte drank-,plas- en rookpauze, waarin het biljart een grondige (stofzuig)beurt kreeg en de ballen een uitgebreide poetsbeurt, was iedereen klaar voor het klapstuk van de avond, de finale in de Hoofdklasse tussen de eeuwige biljart-rivalen Hans Frijters en Hans Snijders. De twee matadoren maakten er een prachtige partij van. Hans Frijters ging van acquit met een serie van 3, die door Hans Snijders meteen werd gepareerd met eenzelfde serie. Zo ging het de hele tijd door, na  6 beurten was het 7-7. Hans Frijters vervolgde met een indrukwekkende serie van 6 caramboles. Daar schrok Hans Snijders wel even van en poedelde in de gelijkmakende beurt, maar herstelde zich toen in de volgende beurten en na 13 beurten was het weer gelijk,  14-14. D’r op en d’r over, dacht Hans Snijders  toen en denderde door terwijl zijn tegenstander ging haperen. Een serie van 4 in de 17e beurt was de genadeslag en in 20 (!) beurten voltooide Hans Snijders de partij met een eindstand van 25-16. Met een gemiddelde in de finale van 1.250 speelde Hans eigenlijk een normale partij (voor hem), want tijden de poulefase was dat ook zijn gemiddelde. 

211008-001

Hans Snijders gaat van acquit

211008-002

Hans Frijters in de voor hem zo typerende stijl

Naast de winst in de hoofdklasse won Hans Snijders ook de JUMBO-progressieprijs ( voor de tweede opeenvolgende keer), een prijs voor de speler met de beste verbetering van zijn toernooi-gemiddelde. Het zal niet gemakkelijk zijn om dat volgend jaar weer te herhalen, maar hij gaat er wel voor heeft hij beloofd.

211008-003

Kampioen Hans Snijders

Na deze hoogstaande finale, waar het publiek met volle teugen van had genoten, volgde nog de prijsuitreiking en een dankwoord van de commissie voor alle deelnemers, onze sponsors Dekkers Biljarts en Jumbo Ulvenhout en natuurlijk de kasteleins van de Flamingo Bar en de Taveerne Jeugdland. 

We hebben het toernooi toch nog volledig en goed kunnen afsluiten en vanaf 13 oktober zal iedereen zich weer in kunnen schrijven voor de 39e editie die op 3 januari 2022 zal starten. 

Slotavond 8 oktober in de Taveerne van Jeugdland !!

4 oktober 2021

Na een geslaagde  finaleavond van de C- en B-klasse vorige week vrijdag in de Flamingo Bar, rest ons nog de slotavond van het toernooi editie 2020 (!), met de finales in de twee hoogste klassen.

Op vrijdagavond 8 oktober starten we in de Taveerne van Jeugdland om 19u30 met de finale in de A-klasse, tussen Bert Frijters en zijn uitdager Ton van der Velden.

Bert, de eminence grise van onze deelnemers, en al veelvoudig kampioen in deze klasse, zal als winnaar van de poulefase proberen zich te revancheren voor zijn verliespartij in de voorronde tegen Ton, die op zijn beurt zal proberen om in zijn derde deelname aan ons toernooi een plaats op de erelijst te bemachtigen. Dat het spannend zal worden is een zekerheidje.

Na een korte drank-, plas- of rookpauze krijgen we als hoofdschotel van deze slotavond de titanenstrijd in de Hoofdklasse tussen Hans Frijters en Hans Snijders.

Hans F., zal als kampioen van de laatste twee gespeelde edities van ons toernooi, proberen om de felbegeerde trilogie te behalen, iets wat tot nu toe alleen zijn huidige tegenstander is gelukt, nl. in de jaren 2002 t/m 2004. Hans S. heeft de Corona-periode benut om andere kwaliteiten te ontdekken en na een Sabattical biljart year is hij zich in alle rust gaan voorbereiden op deze finale. Normaal gesproken is Hans al weken vóór de finale te vinden op de tafel waar de finale wordt gespeeld, maar dit jaar is hij daar nog niet gesignaleerd, dus we zijn zeer benieuwd. Dat het een spektakelstuk wordt en dat de toeschouwers er volop van zullen kunnen genieten is gegarandeerd met deze twee matadoren.

De commissie hoopt (en verwacht) een grote opkomst en samen met de familie Voesenek van de Taveerne zullen we van deze slotavond een mooi sluitstuk van ons toernooi 2020 maken.

Dus tot vrijdagavond!

De commissie.

Peer van Hooijdonk (C-klasse) en Nico Wick (B-klasse) kampioenen 2020!

25 september 2021

Na een periode van 18 maanden konden we afgelopen vrijdag eindelijk de uitgestelde finales in de C- en B-klasse van het toernooi 2020 afwerken. In een goed bezette Flamingo Bar traden  Peer van Hooijdonk en Gerrit Hop in het strijdperk om de titel in de C-klasse. Gerrit, met zijn 88 jaar de oudste deelnemer had volgens zijn zeggen zijn keu al anderhalf jaar niet meer aangeraakt. Hij ging dan ook moeizaam van start en haalde pas in zijn 17e beurt zijn eerste carambole. Peer stond toen al op 5. Maar eenmaal op gang bleef Gerrit zijn puntjes bij elkaar sprokkelen en na 31 beurten was de stand 8-7 in het voordeel van Peer. Het werd een slopende partij, zeker voor Gerrit, die het respect van alle aanwezigen won, door op die leeftijd nog geweldige patronen op het groene laken te etaleren. Helaas voor Gerrit duurde de uitputtingsslag iets te lang en na 54 beurten scoorde Peter zijn laatste carambole en behaalde daarmee volledig verdiend het kampioenschap in de C-klasse. Proficiat, maar ook Gerrit ontvang van het publiek een groot applaus.

finalist Gerrit Hop

Gerrit Hop in actie

Hierna volgende de finale in de B-klasse tussen de eeuwige rivalen Ruud Daniëls en Nico Wick. Tijdens de poulewedstrijden had Ruud Nico flink op zijn nummer gezet, dus Nico was erop gebrand om revanche te nemen. Hij had flink getraind de laatste maanden en had net als alle andere topsporters de laatste week vooral rust genomen. Ruud had dat ook gedaan, maar dat werd veroorzaakt door een lichte blessure aan zijn hand. Geen excuus natuurlijk, maar na een serie van 4 caramboles in de eerste beurt van Nico, zat Ruud toch wat beteuterd te kijken. “Dat begint goed”, dacht Nico, maar hij overschatte zich een beetje, want daarna viel hij bijna stil, terwijl Ruud weer een beetje in zijn spel kwam en na 19 beurten was de stand 6-5 in het voordeel van Nico. Ruud stoomde door met een hele mooie serie van 5 en nam de leiding over met 10-7. Elkaar vooral geen makkelijke ballen geven was het motto van beiden en één voor één sprokkelden ze de puntjes bij elkaar. Na 37 beurten 12-12. Dat was voor Nico het sein om gas te gaan geven en na beurt 45 stond het 18 tegen 13. Nico dacht er al te zijn, maar Ruud liet zich niet kisten en vocht terug. Na 53 beurten was de stand 19 om  18. Hoe spannend wil je het hebben. De laatste carambole voor Nico wilde maar niet komen, tot de 59ste (!) beurt het hem uiteindelijk lukte. Maar Ruud moest er ook nog maar twee en in de nastoot scoorde hij meteen, maar daar bleef het voor Ruud helaas bij. Zo werd Nico Wick de terechte kampioen van de B-klasse. Na 37 deelnames zijn tweede kampioenschap (pas).

Nico

Nico Wick

Vóór de prijsuitreiking werd er nog even stilgestaan bij het overlijden van Ad Oomens, tot voor kort penningmeester van de Commissie. De voorzitter bedankte verder de sponsors en natuurlijk ook de familie Timmermans, die het publiek van de nodige natjes en droogjes voorzag, waardoor de Commissie op een zeer geslaagde avond kan terugkijken. 

Op nu naar de slotavond op vrijdagavond 8 oktober in de Taveerne van Jeugdland met de finales in de A-klasse en als hoogtepunt de Hoofdklasse. Aanvang van de avond 19u30 !!   

Finale-avonden toernooi 2020 !!

8 augustus 2021

Beste Biljartliefhebbers,

Na een jaar van onzekerheid lijkt het er nu op, dat we eindelijk de uitgestelde finales van ons toernooi editie 2020 kunnen afwerken.

De commissie heeft in overleg met de finalisten en de gastheren de volgende datums vastgesteld.

Op vrijdagavond 24 september zullen in de Flamingo Bar de finales in de C en B-klasse worden gespeeld. Om 19u30 gaan Gerrit Hop en Peer van Hooijdonk uitmaken wie zich kampioen in de C-klasse mag noemen. Daarna strijden Nico Wick en Ruud Daniëls om de winst in de B-klasse. Na afloop van deze partijen volgt de prijsuitreiking van D-, C- en B-klasse. Door het terugtrekken van Ted Dons is Paul Billet vorig jaar al als kampioen in de D-klasse aangewezen.

Op vrijdagavond 8 oktober vindt dan de slotavond plaats in de Taveerne van Jeugdland, met de finales in de A-klasse en de Hoofdklasse. We vangen om 19u30 aan met de finale in de A-klasse tussen Bert Frijters en Ton van der Velden. Daarna volgt het hoogtepunt van de avond met de finale in de Hoofdklasse tussen de eeuwige rivalen Hans Frijters en Hans Snijders. Na de prijsuitreiking zal de familie Voesenek zorgen voor een aangename sfeer om met z’n allen het toernooi te evalueren.

De finalisten hebben dus nog ruim de tijd om zich na, voor velen, een biljartloze periode, de keu weer uit het rek te halen en zich goed voor te bereiden op de finale-partijen. Het schijnt, dat sommigen daar al volop mee bezig zijn. Zo hebben wij begrepen dat Nico Wick een overstap heeft gemaakt naar een semi-professionele biljartclub in het Ulvenhoutse. Of hier een grote transfersom voor is betaald, en zoja door wie, is de commissie echter niet bekend.

Kortom, we gaan weer beginnen, dus zet deze datums in jullie agenda, want een grote suppertersschare kan de spelers alleen maar motiveren.

Het beloven twee spannende (en gezellige) avonden te worden.

Tot dan!

De commissie

‘De Commissie en de Tantalus-kwelling…!’

15 oktober 2020

Het oorspronkelijke plan was de finales en de afsluitende avond in april te
vieren. Wisselende Corona-maatregelen dwongen de Commissie tot uitstel
na uitstel. Op het laatst leek alles in kannen en kruiken: de 17de oktober
’s middags in de Flamingo Bar de B- en C-finale (vanwege het terugtrekken
van Ted Dons uit de D-finale werd Paul Billet kampioen) en op zaterdag de
24ste de feestelijke afsluiting met finales van de A- en Hoofdklasse. Eens en
temeer bleek dat niets in dit leven zeker is en door Corona al helemaal niet.
De aangescherpte maatregelen van vorige week dinsdag zette alles
nogmaals op losse schroeven. Het is met geen Gazen Bol te voorspellen hoe
het nu verder moet en of de Kampioenschappen nog dit jaar überhaupt
kunnen worden afgesloten. Het lijkt voor de Commissie en uiteraard ook voor
de spelers een soort Tantalus-kwelling: een kwelling waarbij het gewenste
nabij is, maar onbereikbaar blijkt (*).
Goed. Alle finalisten zijn bekend. Die van de D-, C-, B- en A-klasse al enige
tijd. Die van de Hoofdklasse zijn na de voorrondes en de halve-finales
inmiddels ook bekend: Hans Frijters en Hans Snijders.
In de voorrondes vielen Wim van de Biesenen Kees Gommers af. De halve-finales
volgden tussen Hans Frijters en Kees Martens (25 – 9 in 18 beurten) èn tussen
Hans Snijders en Bob Roovers (25 – 23 in 17 beurten). Opvallend was, dat alle
partijen een zeer regelmatig verloop hadden, met andere woorden: geen
extreem hoge series (de hoogste series waren 8, gescoord door Wim van Biesen en
Hans Frijters, beide in de voorrondes).
En zoals zo vaak: het mooiste bleef bewaard tot het laatst: de strijd om de
derde en vierde plaats tussen Bob Roovers en Kees Martens. De partij werd
met overmacht beslist door Bob met een gemiddelde van 2.86…!
Ik wens de Commissie alle sterkte en wijsheid toe voor de te nemen
beslissingen. Het zal niet gemakkelijk worden.
(*) Het is een verhaal uit de Griekse mythologie, waar Tantalus zich de woede
van de Goden op de hals heeft gehaald en voor straf eeuwig dorst moet
lijden. Hij staat tot aan zijn lippen in het water en iedere keer als hij wil
drinken zakt het water.

A. Kiet

Finale Hoofdklasse toch weer Hans tegen Hans

13 oktober 2020

Maandagavond vonden in de Taveerne van Jeugdland de halve finales plaats in de Hoofdklasse.

In de eerste halve finale nam titelverdediger Hans Frijters het op tegen Cees Martens. Deze laatste trok zich niets aan van de reputatie van zijn tegenstander en leidde na 3 beurten met 6 tegen 3. Hans moest er duidelijk nog inkomen, maar met een mooie serie van 6 in de zevende beurt nam hij het initiatief duidelijk over. Hij denderde door, Cees verbijsterend achterlatend en in 18 beurten volbracht hij zijn partij (25 caramboles), met een mooi gemiddelde van 1.389 en plaatste zich daarmee wederom voor de finale.

In de tweede halve finale was het de vraag of Bob Roovers, onder het oog van zijn supportersschare, de druk aan zou kunnen om als nieuwkomer meteen tot de finale door te kunnen dringen. Het werd een zinderende partij van hoog niveau van twee spelers die volledig aan elkaar gewaagd waren. Na drie beurten was de stand 7 tegen 6 voor Hans en na 6 beurten 10 tegen 9 voor Bob. Deze kwam steeds beter op stoom en na veertien beurten leek hij af te stevenen op zijn eerste finaleplaats met een voorsprong van 22 tegen 14. Maar de onverschrokken Hans Snijders is dan op zijn best. Met twee series van 5 kwam hij naast en over Bob. In de zeventiende beurt maakte Bob zijn 23e carambole, maar  Hans stoomde door en volbracht zijn 25e carambole. Een top-wedstrijd waar alle  alle aanwezige liefhebbers van hebben kunnen genieten. Met zijn gemiddelde van 1.471 bereikte Hans Snijders dus de finale, die dus een herhaling wordt van vorig jaar. Nu maar hopen, dat die finale daadwerkelijk nog gespeeld kan worden.

 

De finalisten van de Hoofdklasse

Na de twee halve finales moesten de twee verliezers nog strijden om de 3e en 4e plaats. Normaal gesproken is dit een gezapig potje, maar Bob Roovers wilde nog één keer zijn klasse laten zien. Met series van 5 en 7 stevende hij af op een verbetering van het record van het hoogste partijgemiddelde. De huidige recordhouder Kees Gommers, die toevallig aanwezig was, zat zijn nagels te verbijten en slaakte een zucht van verlichting toen Bob in zijn vierde beurt op 18 caramboles bleef steken. Een evenaring dan? Maar nee, Bob kon slechts één carambole maken in zijn vijfde beurt. Uiteindelijk won hij in 7 beurten, met een gemiddelde van 2.857 ! De tegenstander van Bob, Cees Martens speelde in de schaduw van Bob ook zijn beste partij van de avond en haalde nog een mooi gemiddelde van 1.285. Bob dus derde in de Hoofdklasse, een mooie prestatie, al had hij gehoopt na 15 jaar voorbereiding meteen de titel te kunnen behalen. Wie weet volgend jaar? 

Kijk voor een kleine impressie van de tweede halve finale naar:   www.facebook.com/driebandenulvenhout.nl 

Halve finalisten Hoofdklasse bekend !

8 oktober 2020

Woensdagavond is in een corona-proof Taveerne van Jeugdland de tussenronde voor plaatsing in de halve finales van de Hoofdklasse afgewerkt.

De 6 hoogst geplaatsten uit de reguliere competitie streden in twee poules om de vier beschikbare plaatsen in de halve finales. In Poule A ging Wim van Biesen in zijn eerste partij tegen regerend kampioen Hans Frijters als een bezetene van start en leidde na 4 beurten met 12 tegen 4, maar Wim viel toen een beetje stil. Hans kwam met twee mooie series sterk terug en won uiteindelijk toch nog, Op de andere tafel won Kees Martens overtuigend van Kees Gommers.

Toen was het de beurt aan de nummers 1 en 2 van de competitie. Hans Snijders moest het in poule A opnemen tegen de reeds warmgedraaide Hans Frijters. Tot 13-13 na 13 beurten ging het gelijk op, maar toen sloeg Hans Frijters met een slotserie van 7 caramboles genadeloos toe. Hij was hiermee zeker van een plaats in de halve finale. Op tafel 2 moest nieuwkomer Bob Roovers het opnemen tegen Kees Martens. Bob kende geen genade en zijn trainingsfaciliteit thuis (Biljart Arena Roovers) wierp zijn vruchten af. Bob won met 20-7 in  17 beurten.    

In de derde partij in poule A moesten Hans Snijders en Wim van Biesen uitmaken wie van hen de tweede plaats in deze poule in beslag zou nemen en daarmee een plaats in de halve finale zou verdienen. Ook nu startte Wim sterk, maar Hans liet hem niet te ver uitlopen en na 22 beurten kwam Hans Snijders als winnaar uit de bus. Wim bleef op 14 caramboles staan. Op tafel twee vocht Kees Gommers tevergeefs voor zijn laatste kans tegen Bob Roovers. Die bleek na 16 beurten te sterk ondanks een paar mooie caramboles van Kees.

De vier spelers die zich geplaatst hebben voor de halve finales, die a.s. maandagavond gespeeld worden (aanvang 19u00) zijn dus Hans Frijters, die het op zal moeten nemen tegen Kees Martens, en Bob Roovers die Hans Snijders tegen zal komen. Wedstrijden waar we nu al naar uitkijken.

Conclusie van de avond was toch wel, dat de aanwezige spelers  de Corona-tijd goed waren doorgekomen en voor het thuisfront fijn, dat iedereen op tijd thuis was. 

‘…..de peildata voor de veertien wachtenden….!

28 april 2020

Zoals vermeld heeft de Commissie de persconferentie van 21 april j.l. afgewacht alvorens peildata aan te geven voor de resterende wedstrijden van de Ulvenhoutse Kampioenschappen 2020. De betrokken deelnemers weten daarmee tenminste waar ze aan toe zijn. Een eerste vereiste is, dat de horeca-lockdown versoepeld wordt. Daarnaast heeft de Commissie nadrukkelijk gesteld, dat veiligheid en gezondheid voorop moeten staan en dat houdt in, dat de speellocaties de daarvoor noodzakelijke voorzorgsmaatregelen zullen treffen. De berichten over het verloop van de crisis zijn weliswaar wat positiever, maar dat wil niet zeggen dat het virus in de komende maanden onschadelijk wordt gemaakt. Het zal dit jaar nog lustig rondwaren.
De peildata liggen in de maand oktober, te beginnen met woensdag 7 oktober in ‘Jeugdland’ met de tussenronde van de Hoofdklasse. De eerste zes uit de poule-fase spelen in twee poules om de vier halve-finaleplaatsen. Op de daaropvolgende vrijdagavond 9 oktober worden drie finales afgewerkt, te weten voor de D-, C- en B-klasse in ‘Flamingo Bar’. De halve-finales en de strijd om de derde en vierde plaats in de Hoofdklasse worden gespeeld op maandag 12 oktober in ‘Jeugdland’ en ook in ‘Jeugdland’ wordt op de Slotavond van het toernooi, op zaterdagavond 24 oktober om het kampioenschap in de A- en de Hoofdklasse gestreden.
Details over de betrokken deelnemers en de speelroosters kunnen, indien al niet bekend, worden bekeken op de website www.driebandenulvenhout.nl.
Mede namens de Commissie wens ik alle betrokkenen sterkte en geduld, en ik hoop voor hen dat er snel een mogelijkheid komt om de keu op te pakken om de ballen weer te laten rollen.
A. Kiet

……..nog 14 wachtenden voor U……..!

14 april 2020

Dat heeft de Commissie in de verste verte niet kunnen bevroeden. Niemand trouwens! Normaliter zou de Commissie direct na de zomer voor een eerste zitting samenkomen om de organisatie van de Kampioenschappen 2021 voor te bereiden. Nu wordt het wachten op ‘groen licht’ voor de afsluiting van het toernooi 2020. En er kan geen zinnig woord worden geschreven over òf en wanneer die nog dit jaar zou kunnen plaatsvinden.
Waar voor andere sporten geldt, dat de deelnemers (onder andere atleten, voetballers) hun conditie nog wel op een of andere manier op peil kunnen houden is dat voor biljarters absoluut uitgesloten. Zij zijn aangewezen op horeca-gelegenheden en speeltafels. En die zijn voorlopig niet beschikbaar. Krachttraining helpt (uitzonderingen daargelaten…!) niet. Trainen op uithoudingsvermogen (uitzonderingen daargelaten…!) evenmin. Het enige wat getraind en op peil kan worden gehouden is het concentratievermogen, bijvoorbeeld door middel van yoga en meditatie.
De zes Hoofdklasse spelers, waarvan de winnaars van de twee poules de finalisten worden, plus de A-, B-, C- en D-finalisten, totaal veertien spelers: zij allen moeten wachten.
Ik heb begrepen, dat de Commissie de eventuele nieuwe situatie na 28 april wil afwachten en daarna, afhankelijk van de omstandigheden, peildata wil aangeven. En dit wil doen, om de spelers te laten weten waar ze aan toe zijn. Maar ook die data liggen natuurlijk niet vast. Geduldig afwachten…!

A. Kiet

De spanning stijgt ten top.

17 maart 2020

Er zijn inmiddels drie klassen-finales bekend. Nadat op 7 maart j.l. Ted Dons en Paul Billet zich in de D-finale gespeeld hebben, volgden in ‘Jeugdland’ verleden woensdag Nico Wick en Ruud Daniëls voor de B-finale. Nico won zijn halve-finale van Ton Vos en Ruud versloeg Jan van der Meer. Op die woensdagavond speelden Jan en Ton een bizarre partij om de derde plaats. De stand na achttien beurten stond op 12 tegen 6 voor Ton, maar een opmerking vanuit het publiek (van zijn vrouw notabene!) bracht hem volledig van zijn stuk. Hij ‘scoorde’ acht-en-twintig poedels, liet daarmee Jan langszij en voorbij komen en verloor met 16 – 20!
Op ‘vrijdag de dertiende’ speelden de halve-finales in de C-klasse zich af in ‘Flamingo Bar’ tussen Rinus Blom tegen Gerrit Hop en Peer van Hooijdonk tegen Cees van Veltom, waarbij Gerrit (87 jaar jong!) en Peer als finalisten tevoorschijn kwamen. Om de derde plaats herstelde Cees zich en versloeg Rinus met duidelijke cijfers: 20 – 9.

Tenslotte zondagmiddag in de ‘Flamingo Bar’ twee spannende halve-finales in de A-klasse. Gerrit Poppelaars nam het op tegen Bert Frijters. In een mum van tijd stond Bert met 10 – 0 voor met bovendien een gemiddelde van 1.4 op het scorebord. Het duurde even voordat Gerrit op temperatuur geraakte, maar toen ging het dan ook hard. Hij wist zijn grote achterstand grotendeels goed te maken en kwam tot op drie punten van Bert. Die moest een aantal mindere beurten doorslikken, maar kon op tijd zijn draai vinden en scoorde uiteindelijk de winnende vijf-en-twintigste carambole. De tweede partij ging tussen Peter van Gils en Ton van de Velden. Van meet af aan waren beiden aan elkaar gewaagd. Maar na het bereiken van de stand 15 -15 bouwde Ton aan een voorsprong, die hij beurt na beurt uitbouwde om uiteindelijk met 25 – 20 zijn finaleplaats binnenhaalde.

Zondagmiddag werd door de Overheid de maatregel afgekondigd, dat vanaf 6 uur alle horeca-bedrijven (en de scholen) dichtgaan tot 6 april. De voortgang van het Ulvenhoutse toernooi is daarmee onderbroken. Een aangepast rooster voor de nog uitstaande wedstrijden zal dus eerst na 6 april kunnen worden afgewerkt. Uitstel is geen afstel. Mede namens de Commissie wens ik eenieder veel sterkte toe in de komende weken en als advies: houd de conditie op peil…..!
A. Kiet

Halve finales A-klasse nog net op tijd afgewerkt.

15 maart 2020

Zondagmiddag zijn in de ‘Flamingo Bar’ , net vóór het bekend worden van de maatregelen mbt het Corona-virus nog twee spannende halve-finales afgewerkt in de A-klasse. Gijs Poppelaars nam het op tegen Bert Frijters. In een mum van tijd stond Bert met 10 – 0 voor met bovendien een gemiddelde van 1.4 op het scorebord. Het duurde even voordat Gerrit op temperatuur geraakte, maar toen ging het dan ook hard. Hij wist zijn grote achterstand grotendeels goed te maken en kwam tot op drie punten van Bert. Die moest een aantal mindere beurten doorslikken, maar kon op tijd zijn draai vinden en scoorde uiteindelijk de winnende vijf-en-twintigste carambole. De tweede partij ging tussen Peter van Gils en Ton van de Velden. Van meet af aan waren beiden aan elkaar gewaagd. Maar na het bereiken van de stand 15 -15 bouwde Ton aan een voorsprong, die hij beurt na beurt uitbouwde om uiteindelijk met 25 – 20 zijn finaleplaats binnenhaalde. De finalisten in de A-klasse zijn dus Bert Frijters en Ton v.d.Velden.

De strijd om de 3e en 4e plaats werd uiteindelijk gewonnen door Gijs, die in 41 beurten Peter van Gils versloeg,

Door de afgekondigde maatregelen zijn de horeca-gelegenheden gesloten tot minimaal 6 april. Het toernooi is daardoor ook tot die tijd stilgelegd. Nadere berichten over verdere afwikkeling volgen, zodra hier meer duidelijkheid over is.

De commissie  

Gerrit Hop plaatst zich voor de finale C !

14 maart 2020

Vrijdagavond hebben in de Flamingo Bar de halve finales plaatsgevonden in de C-klasse.

Peer van Hooijdonk bevestigde in zijn partij tegen Cees van Veltom zijn constante presteren tijdens de competitie en versloeg Cees met 15 tegen 11 in 47 beurten. Proficiat Peer!

Nog meer respect moeten we hebben voor de nestor van ons deelnemersveld Gerrit Hop. Wars van alle corona-gedoe versloeg hij in 50 beurten Rinus Blom en bevestigde daarmee het inmiddels bekende gezegde: “onderschat mannen van vóór de oorlog nooit”.

 

De finale in de C-klasse gaat dus tussen Peer van Hooijdonk en Gerrit Hop en deze zal komende vrijdag plaatsvinden in de Flamingo Bar.

Zondagmiddag staan de halve finales in de A-klasse op het programma. Zolang er geen verdere beperkende maatregelen worden opgelegd m.b.t. horeca-gelegenheden gaan deze wedstrijden gewoon door.

Halve finale B …… een lange avond

12 maart 2020

Woensdagavond zijn in de Taveerne van Jeugdland de halve finales gespeeld in de B-klasse.

In een vreemde ambiance (geen publiek….) waren de spelers duidelijk onder de indruk van de omstandigheden. Ze miste de aanmoedigingen duidelijk en in twee zenuwslopende, maar wel heel spannende partijen bleken uiteindelijk Nico Wick en Ruud Daniëls de winnaars en plaatsten zich daarmee voor de finale avond op vrijdag 20 maart in de Flamingo Bar.  Handjes schudden na afloop was er niet bij, wat blijkt uit de bijgevoegde foto.

In de strijd om de 3e en 4e plaats leek Ton Vos het licht weer gevonden te hebben, want na 18 beurten leidde hij 12 tegen 5, met daarbij een aantal goddelijke stoten. Ton’s echtgenote plaatste hem weer met beide benen op de grond door haar opmerking “denk nou niet gelijk, dat je Jezus bent”. Ton raakte daardoor geheel de kluts kwijt en vervolgde met 28 poedels en verloor uiteindelijk met 20 tegen 16, waardoor Jan v.d.Meer toch nog een beker in de wacht sleept.

Vrijdag de halve finales in de C-klasse in de Flamingo Bar.

De eerste finaleplaatsen zijn bekend…!

9 maart 2020

Afgelopen zaterdagmiddag zijn de eerste vier van de D-klasse naar de ‘Flamingo Bar’ gekomen, om uit te maken wie van hen op zaterdagavond 20 maart de finale zullen spelen. Op de foto van links naar rechts Ger Roovers, Paul Billet, Ted Dons en Jack Dielemans. Nummer één van de poule Paul Billet tegen de nummer vier Jack Dielemans werd een moeizame lange tocht. Uiteindelijk, na zestig beurten (het toegestane maximum!) bleek Paul met elf caramboles de sterkere. In de wedstrijd tussen twee en drie was Ted Dons duidelijk de sterkere en scoorde na negen-en-twintig beurten zijn twaalfde carambole. Jack herpakte zich in zijn partij om de derde plek tegen Ger: 12 – 5. Ger Roovers kon deze middag geen partij bieden. Het was zijn dag niet.


In de finale op genoemde zaterdagavond dus Ted Dons tegen Paul Billet.
De eerste volgende krachtmetingen vinden op woensdagavond 11 maart plaats. Dan in ‘Jeugdland’. Nico Wick tegen Ton Vos en Jan van der Meer tegen Ruud Daniëls. En dat alles voor de finaleplaatsen van de B-klasse. Voor een ieder die het nog niet weet: iedereen is welkom en ……de entree is gratis!
A. Kiet

Finalisten D-klasse bekend

7 maart 2020

Zaterdag zijn in de Flamingo Bar de eerste halve finales gespeeld en wel in de D-klasse.

De nummer 1 uit de voorronde, Paul Billet, moest het opnemen tegen de man met het hoogste gemiddelde uit de D-klasse, Jack Dielemans. De zenuwen speelde beide spelers parten, want in een moeizame partij had de winnaar de volledige 60 beurten nodig. Paul won uiteindelijk met 11-7 en plaatste zich daarmee voor de finale, die gespeeld zal worden in de Flamingo Bar op vrijdagavond 20 maart. In die finale zal hij het op moeten nemen tegen Ted Dons, die zijn tegenstander Ger Roovers geen schijn van kans gaf en in 29 beurten zijn 12 caramboles volbracht, met een mooi gemiddelde dus van 0.414.

De verliezers van de halve finales speelden daarna om de 3e en 4e plaats en daar herstelde Jack Dielemans zich volledig door met 12 tegen 5 te winnen van Ger in 49 beurten.

A.s. woensdagavond op Jeugdland volgen de halve finales van de B-klasse met als eerste partij Nico Wick tegen Ton Vos en daarna de kraker tussen Ruud Daniëls en Jan v.d.Meer. Dat belooft wat !

De eindrondes gaan van start !

5 maart 2020

Het eerste gedeelte van het toernooi is afgesloten. Gisteren is de laatste wedstrijd gespeeld en de spelers die door zijn, moeten zich gaan voorbereiden op het vervolg.

Ondanks de vele wisselingen van wedstrijden is het toernooi tot nu toe vlotjes verlopen.In alle klassen was tot het laatst toe de spanning om te snijden en werden er prachtige wedstrijden gespeeld.

In de D-klasse gaan Paul Billet, Jack Dielemans, Ger Roovers en Ted Dons a.s. zaterdagmiddag in de Flamingo Bar uitmaken wie naar de finale gaan.

Peer van Hooijdonk, Rienus Blom, Gerrit Hop en Cees van Veltom hebben zich geplaatst in de C-klasse. Cees is de vervanger van Peter van Hooijdonk (Strijbeekseweg) die op dag van de halve finale verhinderd is.

De halve finalisten voor de B-klasse zijn Nico Wick, Ruud Daniëls, Jan v.d.Meer en Ton Vos.

In de A-klasse hebben zich, na een zeer spannende strijd, Bert Frijters, Gijs Poppelaars, Peter van Gils en Ton v.d.Velden geplaatst voor de halve finale.

In de Hoofdklasse, zoals bekend, wordt er door de 6 hoogst geplaatsten nog een kwalificatieronde gespeeld voor een plaats in de halve finale. Deelnemers hieraan zijn Hans Snijders, Bob Roovers, Hans Frijters, Kees Martens, Wim van Biesen en Kees Gommers.

Het volledige schema voor de eindrondes luidt als volgt:

      Zaterdagmiddag 7 maart        
Flamingo   Halve finale en 3e/4e plaats D-klasse        
14.00 uur:  P.Billet  J.Dielemans       Halve finale   D1
15.00 uur:  G.Roovers  T.Dons       Halve finale   D2
16.00 uur: verliezer partij D1 verliezer partij D2       3e/4e plaats   D3
                   
      Woensdagavond 11 maart        
Jeugdland Halve finale en 3e/4e plaats B-klasse        
20.00 uur:  N.Wick  T.Vos       Halve finale   B1
21.00 uur:  R.Daniels  J.v.d.Meer       Halve finale   B2
22.00 uur: verliezer partij B1 verliezer partij B2       3e/4e plaats   B3
                   
      Vrijdagavond 13 maart        
Flamingo   Halve finale en 3e/4e plaats C-klasse        
20.00 uur:  Peer v.Hooijdonk  C.v.Veltom       Halve finale   C1
21.00 uur:  R.Blom  G.Hop       Halve finale   C2
22.00 uur: verliezer partij C1 verliezer partij C2       3e/4e plaats   C3
                   
      Zondagmiddag 15 maart        
Flamingo   Halve finale en 3e/4e plaats A-klasse        
14.00 uur:  B.Frijters  G.Poppelaars       Halve finale   A1
15.00 uur:  P.v.Gils  T.v.d.Velden       Halve finale   A2
16.00 uur: verliezer partij A1 verliezer partij A2       3e/4e plaats   A3
                   
      Maandagavond 16 maart        
Jeugdland Tussenronde Hoofdklasse        
20.00 uur:  H.Frijters  W.v.Biesen       poule A   H1
20.00 uur:  K.Martens  K.Gommers       poule B   H2
21.00 uur:  H.Snijders winnaar partij H1       poule A   H3
21.00 uur:  B.Roovers winnaar partij H2       poule B   H4
22.00 uur:  H.Snijders verliezer partij H1       poule A   H5
22.00 uur:  B.Roovers verliezer partij H2       poule B   H6
                   
      Vrijdagavond 20 maart        
Flamingo   Finale D, C en B-klasse        
19.30 uur: winnaar partij D1 winnaar partij D2       Finale D-klasse   D4
20.30 uur: winnaar partij C1 winnaar partij C2       Finale C-klasse   C4
21.30 uur: winnaar partij B1 winnaar partij B2       Finale B-klasse   B4
                   
      Maandagavond 23 maart        
Jeugdland Halve finale en 3e/4e plaats Hoofdklasse      
20.00 uur: nr 1 poule A nr 2 poule B       Halve finale   H7
21.00 uur: nr 2 poule A nr 1 poule B       Halve finale   H8
22.00 uur: verliezer partij H7 verliezer partij H8       3e/4e plaats   H9
                   
      Zaterdagavond 28 maart        
Jeugdland Finale A en Hoofd-klasse        
20.00 uur: winnaar partij A1 winnaar partij A2       Finale A-klasse   A4
21.00 uur: winnaar partij H7 winnaar partij H8       Finale Hoofd-klasse H10

 

Dus ben je benieuwd hoe het verder afloopt in je eigen klasse kom dan een keer kijken.

Op onze website www.driebandenulvenhout.nl zullen de laatste uitslagen en verslagen snel gepubliceerd worden.

Blijf ons dus volgen en noteer alvast de datums van de finale-avonden, beslist een aanrader.

Aan alle deelnemers van de eindrondes veel succes !

De Commissie

 

Alle poule-eindstanden zijn nu bekend.

5 maart 2020

Met de wedstrijduitslagen van de afgelopen zaterdag- en zondagmiddag zijn de deelnemers aan de halve-finales en aan de voorronde van de Hoofdklasse bekend. Daarvoor was alleen de eindstand in de A- klasse bekend: met Bert Frijters op plaats één, gevolgd door Peter van Gils, Ton van de Velden en Gerrit Poppelaars. Hoewel John van Gils, Cees van Miert en Jean-Paul van de Luijtgaarden aanvankelijk goede papieren schenen te hebben, hebben zij het toch niet gered. Zoals al eerder gezegd: één ongelukkige dag kan het verschil van winst of verlies uitmaken.
In de Hoofdklasse heeft François Timmermans het niet kunnen redden. Hij had zijn laatste twee wedstrijden moeten winnen om zich bij de eerste zes te kunnen aansluiten. Zijn armblessure heeft vrijwel zeker een rol gespeeld. Kees Gommers sluit nu aan bij het vrolijke vijftal: Hans Snijders, Bob Roovers, Hans Frijters, Kees Martens en Wim van Biesen.
De eerste drie in de B-klasse waren bekend: Nico Wick, Jan van der Meer en Ton Vos hadden zich al geplaatst. Afgelopen zaterdagmiddag wist Ruud Daniëls zich met twee overwinningen op de tweede plaats te nestelen.
Met zijn winst op Piet van Rijen in de C-klasse wist Cees van Veltom door het afhaken van de als eerste geplaatste Peter van Hooijdonk zich als nummer vijf in de poule bij Peer van Hooijdonk, Rinus Blom en Gerrit Hop te scharen.
De halve-finales in de D-klasse worden gespeeld door Paul Billet, Ger Roovers, Ted Dons en Jack Dielemans. Ad Oomens heeft zich lang staande kunnen houden op plaats vier maar moest uiteindelijk het onderspit delven. Deze klasse moet als eerste a.s. zaterdag om 14.00 uur aantreden in ‘Flamingo Bar’.
Het volledige programma voor halve-finales en voorronde staat zoals bekend op de website www.driebandenulvenhout.nl. Dit als aanmoediging voor belangstellenden om deze interessante seances te bezoeken.

A. Kiet

De beslissingen zijn gevallen.

1 maart 2020

Met nog één inhaalwedstrijd te spelen zijn de namen bekend van de spelers die doorgaan naar de volgende rondes.

In de Hoofdklasse hebben de volgende spelers zich geplaatst voor de tussenronde welke op maandag 16 maart zal worden gespeeld in de Taveerne van Jeugdland, t.w. Hans Snijders, Bob Roovers, Hans Frijters, Kees Martens, Wim van Biesen en Kees Gommers. Hans Snijders verzekerde zich van de eerste plaats om de Jumbo Progressieprijs door in 12 beurten Kees Martens te verslaan. Hij komt daarmee op een toernooi-gemiddelde van 1.242, wat een nieuw record betekent voor ons Driebandenkampioenschap. Dat het soms om kleine verschillen gaat blijkt in deze klasse wel uit de strijd om de zesde plaats voor de tussenronde. Kees Gommers en Tilo Machielse eindigden in punten gelijk in het eindklassement, maar Kees had een net iets beter gemiddelde dan Tilo, namelijk 00637 tegen 0.631. Als Tilo zijn laatste carambole in zijn slotwedstrijd tegen Wim van Biesen 1 beurt eerder had gemaakt was hij door geweest…., maar dat is het spel. 

In de A-klasse nog zo’n voorbeeld van net niet. John van Gils verloor zijn laatste wedstrijd tegen Eric Martens met twee caramboles verschil en plaatste zich daardoor niet voor de halve finale, ondanks het beste gemiddelde in deze klasse. Bert Frijters, Peter van Gils, Ton v.d.Velden en Gijs Poppelaars zijn de deelnemers die doorgaan naar de halve finale op zondagmiddag 15 maart in de Flamingo Bar.

In de B-klasse hadden we afgelopen zaterdag de beslissende partij om de vierde beschikbare plaats voor de halve finale tussen Ruud Daniëls en John Voesenek. Ruud bleek over de sterkste zenuwen (of ervaring?) te beschikken en completeert het gezelschap halve finale spelers, dat verder bestaat uit Nico Wick, Jan v.d.Meer en Ton Vos. Deze halve finales worden gespeeld op woensdag 11 maart op Jeugdland.

In de C-klasse eindigde Peer van Hooijdonk, door zijn overwinning op Ad Voermans, op de eerste plaats en dat betekende ook dat Ad dit jaar niet verder mag. Doordat Peter van Hooijdonk op de dag van de halve finales (vrijdag 13 maart in de Flamingo) niet aanwezig kan zijn, wordt zijn plaats overgenomen door de nummer 5 uit het klassement, Cees van Veltom. Rinus Blom en Gerrit Hop zijn de andere halve finalisten.

In de D-klasse eindigden 3 spelers met 10 punten op de vierde plaats. Door een beter gemiddelde plaatste Jack Dielemans zich voor de halve finales, samen met Paul Billet, Ger Roovers en Ted Dons. A.s. zaterdagmiddag 7 maart gaan  zij op Jeugdland uitmaken wie doordringt naar de finale-avond. 

Onderschat mannen van vóór de oorlog nooit…!

25 februari 2020

Maandagavond 17 februari was de avond van ‘mannen van vòòr de oorlog’: de zeven-en-tachtig jarige Gerrit Hop versloeg met een gemiddelde van 0.800 (!) zijn C-klasgenoot Piet van Rijen en in de B-klasse ontdeed de twee-en-tachtigjarige Ruud Daniëls Nico Wick van zijn ongeslagen status; dit alles onder het toeziend oog van de vier-en-tachtigjarige Bert Frijters, aan wiens brein de bovenstaande stelling enige jaren geleden is ontsproten. De wedstrijd van Gerrit was de moeite van het toekijken waard. Heel rustig en bedachtzaam bekeek hij de mogelijk- en onmogelijkheden van het te spelen patroon, liep nog een extra rondje rond de tafel en scoorde zijn twaalf caramboles in vijftien beurten. In zijn C-klasse strijdt hij met Ad Voermans en eventueel Piet van Rijen om de vierde plek. De partij van Nico en Ruud was vooral voor Ruud van belang. Met zijn overwinning kwam hij op tien punten en mocht hij één van de twee resterende wedstrijden winnen of gelijk spelen, dan is ook hij verzekerd van deelname aan de halve finales. De wedstrijden van André Heestermans op woensdag 26 en die van John Voesenek en Ruud Daniëls op zaterdag 29 februari zullen alles duidelijk maken. Nico behoudt zijn eerste plaats in de poule en kan trots zijn op zijn zestien punten. Hij kan daarmee niet meer ingehaald worden, wat op zich een mooie prestatie is. Maar ook mannen van na de oorlog kunnen voor verrassingen zorgen. Zo ontnam vorige week woensdagavond Hans Frijters in een fenomenale partij Bob Roovers zijn ongeslagen positie. Hans had voor zijn twintig caramboles (we hebben het hier over de hoofdklasse…!) slechts tien beurten nodig…een gemiddelde van 2.00 dus. Hier gaat het om de zesde plek waarschijnlijk tussen Tilo Machielse en Joop Graumans. In de A-klasse zijn Bert Frijters, Gerrit Poppelaars en zeer waarschijnlijk John van Gils halve-finalisten. Cees van Miert heeft het niet meer in eigen hand en is afhankelijk van het resultaat van de partij tussen Ton van de Velden en Peter van Gils om het viertal compleet te maken. Veel is nog onzeker in de D-klasse. Op woensdag 26 februari vallen mogelijkerwijze de beslissingen. Het toernooi gaat de laatste week in. Nog even doorbijten, mannen…!

A. Kiet

We naderen het einde en de spanning stijgt……. !

23 februari 2020

Het was weer een week vol verrassende uitslagen. Zo leden de twee spelers, die nog ongeslagen waren, Bob Roovers in de Hoofdklasse en Nico Wick in de B-klasse, hun eerste nederlaag. Bob moest tegen een ontketende Hans Frijters zijn meerdere erkennen. Hans denderde in 10 beurten naar zijn 20 caramboles. Bob had de nodige supporters uit Bavel meegebracht en zij moesten constateren, dat het niveau in Ulvenhout toch wel erg hoog ligt. 

In deze klasse  zijn de kaarten nog niet helemaal geschut. Vier spelers zijn geplaatst, maar wie zich als nummer 5 en 6 voor de tussenronde kunnen plaatsen is nog open. Wim van Biesen, Tilo Machielse, Francois Timmermans en theoretisch Joop Graumans zullen het onderling uit moeten gaan vechten. Vrijdagavond zal daarover de beslissing vallen. In de Flamingo Bar kan Tilo zowel Wim als Francois in een rechtstreeks duel de genadeklap geven. Hopelijk is Francois hersteld van zijn blessure, want hij moet er tegenaan in de laatste week, met nog 5 wedstrijden in 4 dagen.

In de A-klasse is na de wedstrijden van afgelopen week alleen Bert Frijters zeker van een plaatst in de halve finale. Voor de overige 3 plaatsen zijn er nog 5 kandidaten. Gijs Poppelaars is uitgespeeld en zal samen met John van Gils, Peter van Gils en Ton v.d.Velden uit moeten maken wie door gaat naar de halve finales. Cees van Miert heeft het na zijn nederlaag tegen Bert Frijters niet meer in eigen hand en heeft nog maar een kleine theoretische kans. Alles hangt af van de laatste partijen van woensdag en vrijdag. Kees van Hooijdonk schakelde met zijn eerste overwinning Jean-Paul v.d.Luijtgaarden uit, die ondanks een heel mooi toernooi-gemiddelde van 0.503 zich toch niet kon plaatsen. Dat geeft wel aan hoe sterk deze klasse dit jaar is.  

In de B-klasse afgelopen week maar 1 partij, maar daarin leed Nico Wick wel zijn eerste nederlaag tegen een getergde Ruud Daniëls, die daarmee hoge ogen gooit naar de vierde plaatst voor de halve finales. Zaterdag kan hij zich in zijn partij tegen directe concurrent John Voesenek  definitief plaatsen. Bij verlies van Ruud maakt ook André Heestermans nog kans voor de volgende ronde.

In de C-klasse moeten de huidige nummers 4 en 5 Gerrit Hop en Ad Voermans beiden nog tegen de reeds geplaatste Rinus Blom. Gerrit is goed in vorm, want dat bewees hij afgelopen week door met een gemiddelde van 0.800 Piet van Rijen naar huis te sturen.

In de D-klasse zijn Paul Billet en Ger Roovers zeker van een plaats bij de laatste vier. Woensdagavond op Jeugdland valt de beslissing voor de twee overige plaatsen waar de vier kandidaten daarvoor, Ted Dons, Jan Heestermans, Jack Dielemans en Kees v.d.Broek in onderlinge partijen uit gaan maken wie door mag. Het belooft een spannende avond te worden in de Taveerne.

Voor de wedstrijden van de halve finales zoeken we nog enkele tellers/schrijvers. Wie zich nog niet heeft opgegeven en ons hierbij wil helpen kan zich altijd nog opgeven via email commissie@driebandenulvenhout.nl

De commissie

Het gaat er nu echt om spannen !

19 februari 2020

Om te beginnen met de Hoofdklasse. Daarin gaat het om de eerste zes plaatsen in de poule-fase. De eerste drie zijn wel zeker. Bob Roovers voert de ranglijst aan, gevolgd door Hans Snijders en Hans Frijters. De resterende drie plaatsen moeten worden bevochten door Kees Martens, Wim van Biesen, Tilo Machielse en Joop Graumans. Ook François Timmermans zou een rol kunnen spelen, maar naar wat ik heb gehoord is hij geblesseerd. De ernst van de blessure is mij niet bekend. Ik wens hem in ieder geval beterschap toe.
Dan de A-klasse, waarin Cees van Miert nog steeds aan kop gaat, maar zijn belagers, en dat zijn er zeker vijf en misschien wel meer (kijkt u zelf op de website onder ‘standen’) zullen hem niet met rust laten.
In de B-klasse is het Jan van der Meer gelukt om zich tussen Ton Vos en Nico Wick te wringen en zijn plaats in de halve finales veilig te stellen. Voor die ene kostbare plek die overblijft zijn komen André Heestermans (8 uit 8), John Voesenek (8 uit 8) en Ruud Daniëls (8 uit 6) in aanmerking.
Peter van Hooijdonk is zeker van zijn halve-finale plaats in de C-klasse, evenals Rinus Blom en Peer van Hooijdonk. De vraag is of Gerrit Hop zich kan handhaven op plek vier. Hij heeft een aantal gevaarlijke belagers. Zijn wedstrijd tegen Piet van Rijen a.s. maandagavond kon wel eens cruciaal blijken te zijn.
Dan de D-klasse. Paul Billet en Ted Dons zijn vrijwel zeker van halve-finale plaatsen. Maar in deze groep is niemand nog zeker, want tot en met Ad Oomens op plaats acht is eigenlijk niemand absoluut kansloos, gezien het aantal nog te spelen wedstrijden en de mogelijke winstpunten daaruit.
Nogmaals: de details van uitslagen en standen zijn te bekijken op de website. Vanaf deze plaats: veel succes allen…!

A. Kiet

Aan spanning geen gebrek, vooral in de A-klasse

16 februari 2020

Het was weer een weekje van hoog niveau! In alle klassen werden er weer topprestaties geleverd. Bob Roovers, één van de twee spelers zonder verliespunten, speelde woensdag weer een mooie partij tegen Wim van Biesen en versloeg die laatste in 15 beurten. “Daar moet ik overheen”, moet Hans Snijders gedacht hebben, want hij versloeg afgelopen zaterdag René Luiken in 13 beurten!  In de Hoofdklasse zijn Bob en Hans S nu zeker van een plaats in de tussenronde. Hans Frijters, Kees Martens en Wim van Biesen lijken op weg te zijn om hen te vergezellen en voor de laatste beschikbare plaats zijn nog 5 spelers in de race. Hopelijk is Francois Timmermans snel hersteld van zijn blessure, al zal de Carnavalstijd zijn schouder weinig rust gunnen. Daarna zal hij vol aan de bak moeten op het biljart om zijn kansen op de halve finales en zijn toppositie in de Jumbo Progressie-prijs te behouden. Woensdagavond op Jeugdland de topper tussen Hans Frijters en Bob Roovers. 

In de A-klasse behield Eric Martens zijn kans voor een halve finale-plaats door Bert Frijters te verslaan in 18 beurten. In deze klasse is de spanning echt om te snijden. Van de 10 nog actieve spelers in deze klasse, zijn er, met voor de meesten nog slechts 1 partij de spelen, zes kandidaten met maar 1 punt verschil. Ook de nummers 7 en 8 zijn nog zeker niet uitgeschakeld. Woensdagavond zullen op Jeugdland de eerste beslissingen gaan vallen en wij willen de druk niet verder opvoeren, maar als de koploper Cees van Miert zijn partij tegen Bert Frijters niet weet te winnen, kan hij zomaar uitgeschakeld zijn…..  De bookmakers doen goede zaken, hebben we begrepen.

In de B-klasse zijn Nico Wick (de tweede ongeslagen speler), Jan v.d.Meer en Ton Vos nu zeker van een plaats bij de laatste vier en de vierde zal worden bezet door één van de drie clubgenoten André Heestermans, John Voesenek en Ruud Daniëls.

In de C afgelopen vrijdag de topper tussen Peter en Peer van Hooijdonk. Nadat Peter in zijn eerste partij die avond Jac Jochems in 14 beurten naar huis stuurde (gem. 0.857), werd de spanning hem toch iets te veel en moest hij tegen Peer zijn eerste nederlaag incasseren (gem 0.128). Wat een verschil !   Peer is door deze overwinning geplaatst voor de halve finales, net als Rinus Blom. Voor de vierde plaats is iedereen nog kanshebber.

In de D-klasse is er nog niets definitief beslist, maar Paul Billet, Ted Dons en ook Ger Roovers kunnen de avond van de halve finale al vrij houden. Voor de vierde plek zijn er nog 5 kanshebbers, dus het blijft hier spannend.

Ondanks de vele wisselingen van partijen liggen we nog op schema en gaan we nog een spannende twee weken tegemoet, waarin de beslissingen moeten gaan vallen.

De commissie  

 

De eerste halve-finale plaatsen zijn veroverd!

12 februari 2020

Hoewel in de Hoofdklasse geen definitieve beslissingen zijn gevallen, mag men er toch van uitgaan dat het uiteindelijke verhaal niet veel anders zal zijn dan in de vorige jaren. Met die aanpassing dat naast Hans Snijders en Hans Frijters zich een nieuwkomer heeft gemeld voor de strijd om het kampioenschap: Bob Roovers, al veel besproken in voorgaande afleveringen, gaat nog steeds fier ongeslagen aan kop. Bij afwezigheid van onze Belgische vriend Guy Vanderhenst zullen de beide Hansen aan Bob nog een zware dobber hebben. Maar de balletjes kunnen raar rollen….!
In de A-, C- en D-klasse liggen voor velen de mogelijkheden nog voor het grijpen. Ik neem redelijkerwijs aan, dat Peter van Hooijdonk in de top van de C-klasse zich zal plaatsen. Maar in de D-klasse hebben bij de huidige stand de nummer 1 t/m 8 kansen te over de halve finale te halen. Niet alle acht uiteraard!  Ook in de A-klasse ligt de zaak volkomen open, zeker na het opgeven van de topposities door Jean-Paul v.d.Luijtgaarden en Cees van Miert. In de B-klasse zijn de eerste twee halve-finale plaatsen veroverd door Nico Wick en Ton Vos en gaat het dus om de invulling van de resterende twee. Hoewel voorspellingen riskant zijn, lijkt het erop dat de strijd zal gaan tussen Jan van der Meer, André Heestermans (over zijn partij tegen Sjaak Kools staat nog een leuk verhaaltje op de website), John Voesenek (gevaarlijk vanwege zijn zgn. ‘voesevarkentjes’) en Ruud Daniëls (onderschat nooit een man van vóór de oorlog.…!) En waarom riskant: Jan van de Luijtgaarden staat onderaan, moet nog vier wedstrijden en kan daarmee bij de bovenste vier eindigen. Dus de vier ‘virtuele’ kandidaten zijn gewaarschuwd…!

Het toernooi gaat een spannende eindfase tegemoet. Het moet nogmaals gezegd: op de website www.driebandenulvenhout.nl kan iedereen die geinteresseerd is alle details over uitslagen en standen nalezen.

 

A.Kiet

Nog maar ééntje……!

9 februari 2020

Wat denk je als B-klasse speler wanneer je na 7 beurten met 9-2 voor staat en na 17 beurten nog slechts één carambole verwijderd bent van een glorieuze overwinning tegen een tegenstander, die goed zijn best deed, maar nog niet op de helft was. Juist, kat in het bakkie ! De spelers van de volgende partij gingen zich zelfs al voorbereiden en dan …. gaat het ineens niet meer en komt de klad erin. Dat overkwam afgelopen zaterdag André Heestermans in zijn partij in de Flamingo Bar tegen de snelste speler van het toernooi, Sjaak Kools. Niets lukte meer en als je tegenstander zijn caramboles wel regelmatig maakt, kruipt het zweet toch in je handen en daarmee in je keu. Dan na 13 poedels lukt het eindelijk om die laatste carambole te maken. Pffff, maar dan is het nog niet ten einde want je tegenstander maakt in de nastoot zijn nummer 14 en kan dus nog gelijk komen. Dat leed werd André echter bespaard, Sjaak miste een maakbare bal.

Nico Wick, die de gehele wedstrijd met belangstelling had gekeken, begon hem ook al te knijpen, want hij moest diezelfde middag nog tegen André en hij wilde graag zijn ongeslagen positie in deze klasse behouden. Gelukkig voor hem ging André over naar een Juup en was (mede daardoor?) niet opgewassen tegen een dit jaar ontketende Nico, die zich daarmee als eerste zeker stelde van een halve finale plaats. Ook Ton Vos is door de uitslagen van de gespeelde wedstrijden afgelopen week, geplaatst. Voor plaats 3 en 4 strijden nog 4 spelers waaronder John Voesenek, die in zijn partij tegen Jan Ullings de aantal “voesenekjes” oftewel varkens nodig had .

In de A-klasse waren er afgelopen week twee verliezers en twee winnaars. Cees van Miert en Jean-Paul v.d.Luijtgaarden konden hun succesreeks van de afgelopen weken niet voortzetten en verloren beiden hun 2 wedstrijden. John van Gils en Gijs Poppelaars daarentegen zetten een andere koers in en wonnen na een matige start van het toernooi nu hun twee wedstrijden. Peter van Gils nam revanche op een mindere partij vorige week door in 17 beurten (!) zijn 18 caramboles tegen concurrent Ton v.d. Velden te volbrengen. Daardoor zijn nog 9 spelers kansrijk voor de volgende ronde. Het mooie in deze klasse is dat iedereen van iedereen kan winnen.

In de C-klasse deze week een geweldige partij van Jac Jochems. Hij voltooide in 14 beurten zijn partij met een mooi gemiddelde van 0.857. Chapeau ! Drie spelers lijken (ook qua gemiddelde) de top in deze klasse te zijn, maar alle andere spelers kunnen nog aanspraak maken op een halve finale plaats. Vrijdagavond spelen Peter en Peer van Hooijdonk in de Flamingo Bar de topper in deze klasse.

De D-klasse is dit jaar super spannend. Met voor iedereen nog minimaal 3 wedstrijden te spelen is het verschil tussen de nummers 1 en 8 slechts 3 punten. Met maandagavond op Jeugdland 4 en woensdag 3 wedstrijden moet er meer duidelijkheid komen in de stand.      

Dan tenslotte het geweld van de Hoofdklasse. Bob Roovers bleef afgelopen zondag ongeslagen, door de man die eerste staat in de rangschikking voor de Jumbo Progressieprijs, te verslaan in 20 beurten en hij heeft zich hiermee verzekerd voor een plaats in de tussenronde die op maandag 16 maart zal worden gehouden op Jeugdland. Een van zijn concurrenten zal dan hoogstwaarschijnlijk ook Hans Snijders zijn, maar wie de andere 4 zullen zijn is nog geheel open.  Zelfs de op dit moment onderaan staande René Luiken, die door ziekte een paar wedstrijden miste, is nog niet kansloos.

We gaan een spannend slot tegemoet !

 

De commissie

 

De eindfase komt langzamerhand in zicht….!

3 februari 2020

Er verandert nog niet echt veel opzienbarends, op enkele positiewisselingen na. Zo heeft Ted Dons In de D-klasse Paul Billet verdrongen van de eerste plaats en handhaaft Ad Oomens zich fraai op de vierde positie.
In de Hoofdklasse heeft Bob Roovers de koppositie overgenomen van Hans Snijders en in een aanvankelijk spannende wedstrijd afgelopen zondagmiddag in ‘Flamingo Bar’ tegen François Timmermans bevestigde hij zijn grote vorm met een gemiddelde van 1.00. Met acht om negen ging de strijd gelijk op, maar met een serie van vier nam Bob definitief afstand.
In de C-klasse handhaaft Peter van Hooijdonk zich met gemak. Zijn algemeen gemiddelde van 0.395 geeft hem uitzicht voor promotie naar de B-klasse. In die klasse dreigden John Voesenek en Ruud Daniëls af te glijden naar de degradatie-zone, maar het lijkt erop dat mijn waarschuwing in de vorige aflevering door hen ter harte genomen is: ze zijn duidelijk aan een opmars bezig. Nico Wick handhaaft zich hier als enige ongeslagene aan kop.
Om nog even terug te komen op mijn vorige bijdrage, waarin de hoogste serie ter sprake kwam. Die hoogste serie bedroeg 12. Voor wie het interesseert: Sjef Baks (inmiddels al jaren geleden overleden) scoorde dit aantal in 1993 en Hans Snijders (nog steeds zeer actief in de Hoofdklasse) in 1993 en 2009. En nu we het toch over records hebben: Kees Gommers heeft het hoogste partijgemiddelde van 4.00 (20 caramboles in 5 beurten!) behaald in de editie van 2015.
De spelers naderen de eindfase, waarin de eindklassering bepalend is voor het vervolg in de knock-out fase. Dat zijn de eerste vier in de A-, B-, C- en D-klasse. In de Hoofdklasse spelen de eerste zes een tussenronde met twee poules, waaruit de vier komen voor de knock-out fase. Ik zou zeggen: krijt op tijd en maak er iets van !

A. Kiet

Nog drie spelers ongeslagen !

2 februari 2020

Afgelopen week hebben drie deelnemers hun eerste nederlaag geleden. In de A-klasse moesten Cees van Miert en Bert Frijters hun meerdere erkennen in respectievelijk Gijs Poppelaars en Jean-Paul v.d.Luijtgaarden. In de D-klasse bezorgde Ted Dons de eerste verliespunten aan Paul Billet.

Er zijn  nu nog drie spelers ongeslagen. In de Hoofdklasse de nieuwkomer Bob Roovers, in de B-klasse Nico Wick en in de C-klasse Peter van Hooijdonk. Die laatste twee hadden het afgelopen zaterdag zwaar te verduren in hun partijen tegen respectievelijk Toon Aarts en Frans Timmermans. Frans legde Peter in het eerste gedeelte op de slachtbank en leek op een duidelijke overwinning af te gaan, maar Peter zag het licht en maakte met een formidabele eindsprint de partij uit (12-11).

In de wedstrijd tussen Nico en Toon was er maar één, die een goede wedstrijd liet zien en dat was scheidsrechter Cees van Veltom;  de biljarters zelf speelden ( en dat zijn hun eigen woorden) een draak van een partij. Desondanks staat Nico fier aan kop in de B-klasse. Ruud Daniels is door twee overwinningen deze week weer op de terugweg na een valse start. Ton Vos en Jan v.d.Meer lijken ook op weg naar een halve finale plaats, maar zij voelen wel de hete adem van André Heestermans, John Voesenek en de verrassende Sjaak Kools in hun nek.

In de D-klasse is er nog niets beslist. Ted Dons, Ad van Gils en Paul Billet gaan hoge ogen gooien, maar zeker 5 andere spelers hebben het nog helemaal zelf in de hand om het deze drie het moeilijk te maken. Vermeldingswaard is zeker ook de topprestatie van Jack Dielemans. Hij versloeg in 14 beurten Ger Roovers met een gemiddelde van 0.714!

In de C-klasse lijken de twee van Hooijdonkjes samen met Rinus Blom en Ad Voermans de dienst uit te maken, maar niets is zeker tot de laatste wedstrijden zijn gespeeld. 

In de A-klasse is het iedere week weer een verrassing. De twee ongeslagen spelers leden hun eerste nederlaag en daardoor is de spanning hier te snijden.  Vijf spelers met één nederlaag, maar de andere vijf zijn zeker niet kansloos en gaan de komende week zeker weer voor de nodige veranderingen in de stand zorgen. De verschillen zijn in deze klasse zeer klein.

In de Hoofdklasse is de strijd om de 4e tot en met de 6e plaats losgebarsten. Bob Roovers, Hans Snijders en Hans Frijters lijken hun ticket voor de volgende ronde in de pocket te hebben. Voor de andere plaatsen is er maar een verschil van 2 wedstrijdpunten.   Spanning te over dus met zondag a.s. in de Flamingo Bar 5! wedstrijden in deze klasse.

Francois Timmermans staat met voorsprong op de eerste plaats in het klassement om de progressie-prijs. Het zal moeilijk worden om hem hier nog van af te krijgen. 

De commissie

We zijn halverwege !

27 januari 2020

Het toernooi is zijn 5e week ingegaan. We hebben inmiddels 102 van de  235  partijen in de voorrondes gespeeld en in alle klassen is de spanning te snijden.

In de Hoofdklasse is nieuwkomer Bob Roovers na 5 partijen nog steeds ongeslagen en afgelopen woensdag speelde hij een wereldpartij en versloeg Kees Martens in 9 ! beurten, met een gemiddelde dus van 2.222. In zijn tweede partij die avond klopte hij ook nog eens de leider tot op dat moment, Hans Snijders. Afgelopen zondag deelde Francois Timmermans een gevoelige klap uit aan de kampioen van vorig jaar Hans Frijters. Na zijn eerste twee wedstrijden te hebben verloren (wel met uitstekende gemiddeldes) liet hij nu in slechts 11 beurten en met een geweldige serie van 11  zien, dat hij  grootse plannen heeft dit jaar. (deze laatste partij is nog niet in de Standen opgenomen!). Francois gooit hierdoor hoge ogen voor de Jumbo Progressieprijs. Hij staat daar nu fier aan kop, gevolgd door de winnaar van vorig jaar Hans Snijders en Peter van Gils. Zoals bekend gaan er uit de Hoofdklasse 6 spelers door naar de volgende ronde en daar heeft in principe iedereen nog kans op.   

In de A-klasse zijn er nog twee spelers zonder verliespartijen, nl Cees van Miert en Bert Frijters. Deze laatste heeft echter wel 1 partij remise gespeeld. De gepromoveerde Kees van Hooijdonk heeft nog wat problemen met de extra caramboles die hij moet maken in deze voor hem nieuwe klasse, maar met zijn gemiddelde van 0.463 heeft hij laten zien, dat hij in de juiste klasse staat. Ook in deze klasse zijn we bijna op de helft en lijkt de strijd voor een plaats in de halve finales nog lang niet gestreden. Aanstaande woensdag moet Jean-Paul van de Luijtgaarden proberen zijn stijgende lijn door te trekken tegen zijn voorbeeld Bert Frijters.

In de B-klasse staat Nico Wick na 4 gespeelde partijen ongeslagen fier bovenaan.  Zijn volgende partij is tegen Toon Aarts, die er op gebrand is om hem de eerste nederlaag toe te brengen, ondanks zijn tot nu toe ietwat tegenvallende prestaties. Alle ander spelers in deze Klasse hebben minimaal al twee verloren partijen, dus de strijd om een plaatsje in de halve finale is hier nog niet beklonken.

In de C-klasse is er nog maar 1 speler zonder verliespunten en dat is Peter van Hooijdonk, op de voet gevolgd door zijn naamgenoot Peer, die afgelopen zaterdag zijn eerste nederlaag leed tegen de dit jaar sterk spelende Rinus Blom. In de tweede partij moest Peer tegen zijn clubgenooot Jac Jochems. Op hun clubavond had Peer te kennen gegeven, dat hij nog wat meer op losbanders moest oefenen en dat had Jac goed in zijn oren geknoopt, want in de partij van zaterdag gaf hij alleen maar losbanders af.  Toch wist Peer de partij nog winnend af te sluiten. Zijn maat Piet van Rijen speelt dit jaar echt onder zijn kunnen, waar het aan ligt is nog niet bekend. Er wordt gefluisterd dat hij aan een  Dry January bezig is, hoewel ik toch een rood en geen blauw etiket op zijn flesje zie….

Dan de D-klasse, altijd een verrassing hoe het daar weer loopt. Paul Billet is nog ongeslagen, maar heeft nog maar 3 potjes gespeeld. Ted Dons en Ad van Gils staan op dit moment bovenaan en lijken ook op gemiddelde tot de beteren in deze klasse te horen. Maandagavond de topper tussen Ted en Paul, gevolgd door een ongetwijfeld spannende partij om de rode lantaarn tussen Jan Heestermans en Kees van Hooijdonk. 

Kortom spannende partijen de komende week en wie weet hoe de stand a.s. zondag weer is !

De commissie 

 

Nieuwkomers in de Hoofdklasse…!

27 januari 2020

Vooral twee nieuwkomers in de Hoofdklasse doen van zich spreken. Afgelopen zondagmiddag in ‘Flamingo Bar’, zogezegd de thuishaven van nieuwkomer (in de Hoofdklasse) François Timmermans. En dat zal zijn tegenspeler, Hans Frijters, geweten hebben en niet gauw meer vergeten. François miste weliswaar de aquitstoot, maar dat bracht hem geenszins van de wijs. Hij had maar elf (!) beurten nodig voor zijn twintig caramboles: slechts drie poedels en een fantastische serie van maar liefst elf. Die bracht hem in één klap van acht naar negentien, op een moment dat Hans nog met negen aan de leiding ging. Zover ik in de annalen van de Ulvenhoutse Kampioenschappen kon natrekken is ooit eerder een hogere serie gescoord: namelijk 12!. Jaren terug in een zinderende eindsprint scoorde Ad Voermans er ook elf in een finalepartij. Toch speelde Hans een prima partij met tien caramboles. Met zijn 0.9 scoorde hij het gemiddelde, waarvoor hij in de boeken staat.
Een andere nieuwkomer, Bob Roovers, won tot nu toe zijn vijf partijen met overtuiging. Na vijf partijen is zijn algemeen gemiddelde 1.042, maar vooral zijn hoogste serie is verbazingwekkend: 2.222 (!).
In de B-klasse versterkte Nico Wick zijn leidende positie en lijkt met François mee te gaan dingen naar de ‘Progressie Prijs’ (de prijs voor grootse stijging van het algemeen gemiddelde van 2019). in de stand voor die prijs gaat François trouwens aan kop! De uit de C-klasse gepromoveerden Jan van de Luijtgaarden, John Voesenek en Ruud Daniëls moeten niet verder wegglijden om te voorkomen dat ze weer degraderen. Het worden nog spannende tijden en niet alleen voor hen.

A. Kiet

Er komt tekening in de strijd…!

20 januari 2020

In de Hoofdklasse blijft Hans Snijders ongeslagen met na vier gewonnen partijen een algemeen gemiddelde van boven de 1.3 (!). Daarentegen vallen de prestaties van Choco van Vugt tegen. Hij moet zijn draai nog vinden. Misschien moet hij wat voorzichtiger zijn met voorspellingen en zijn ambities wat bijstellen.


In de A-klasse zijn ‘good old’ Bert Frijters en Cees van Miert nog ongeslagen. John van Gils vindt nog geen beloning voor zijn toch over het algemeen goede spel. Misschien zit hij in een tijdelijke dip, want ook zijn prestaties in het Karrewiel-toernooi waren niet bepaald overtuigend. Kom op John, mouwen opstropen, de broek optrekken, een paar keer diep ademhalen en er-tegen-aan!!
In de B-klasse werd de zegereeks van André Heestermans door Ruud Daniëls en Jan van der Meer onderbroken. Het was duidelijk zijn avond niet. Nico Wick gaat in deze klasse fier aan kop. Gezien zijn overwinningen en zijn gemiddelden lijkt hij al met een schuin oogje naar de A-klasse te lonken?
Datzelfde lijken Rinus Blom en Peter van Hooijdonk in de C-klasse voor ogen te hebben naar de B toe, waarbij Peter nog ongeslagen is en in zijn partij tegen Rinus toch met overtuiging de sterkere was.
De D-klasse wordt aangevoerd door de nog ongeslagen Paul Billet. Maar plotseling heeft Ad Oomens de geest gekregen zó ver voor Pasen als en staat trots op de derde plek. Volhouden Ad!
Ik kan niet voor de top-spelers uit de Hoofdklasse spreken, maar het lijkt mij dat in het algemeen de prestaties van de A-, B-, C- en D-klasse mede afhankelijk zijn van intuïtie, een bepaald gok-effect, het geluk van de dag en de ambiance van de locatie. Spelpatronen zijn over het algemeen gesproken bekend, maar of het punt daarmee gemaakt kan worden….? Iemand heeft eens tegen mij gezegd, dat als iedere speler zijn carambole alleen mag tellen, als hij vooraf moet zeggen hoe zijn speelbal moet rollen, dan werden er weinig punten vergaard. Het zal wel, ik ben geen deskundige. Maar laten we eerlijk zijn: de onzekerheid is toch ook een spannend onderdeel van het spel. En de vreugde van een geslaagde opzet is voor velen een effectief slaapmiddel. Laat ik het daarbij laten en iedereen verder veel succes toewensen.

A. Kiet

De strijd is nog volledig open…!

13 januari 2020

Er is nog geen zinnig woord te zeggen over de uiteindelijke winnaars. Immers, de kampioenschappen zijn nog geen twee weken onderweg. Opvallend is wel het gemak waarmee André Heestermans in de B-klasse zijn partijen tot nu toe heeft gewonnen. In zijn partij tegen Jan Ullings afgelopen zaterdag kon hij zich een reeks van zo’n negen poedels permitteren om op tijd zijn vijftiende carambole scoren. En dat was in ‘Jeugdland’ op zaterdagmiddag, met een volle tent vol jonge, zeer luidruchtige sporters. Vlak langs de speeltafels liepen ze naar zalen en toiletten. Beslist geen ideale wedstrijdomstandigheden, waarvan André minder last scheen te hebben dan zijn tegenspeler. 

Spectaculair is in ieder geval het extreem hoge niveau (tot nu toe…!) dat door de Hoofdklasse spelers wordt gespeeld; naast Hans Snijders, speelt nieuwkomer Bob Roovers verrassend sterk en ook Kees Martens laat zich van zijn sterkste kant zien. In de A-klasse valt het goede spel van Cees van Miert op. Het lijkt in ieder geval een zeer goede ingreep van de Commissie om het aantal te spelen caramboles voor de A-klasse terug te brengen van twintig naar achttien. Er moet tenslotte verschil zijn tussen A- en Hoofdklasse. Zoals gezegd op de weg naar de finalerondes, die nog heel lang is, kunnen veel onverwachte dingen, zowel positief als negatief, gebeuren. We zullen zien waar we uitkomen.

A.Kiet

Wervelende start van het toernooi !

5 januari 2020

Afgelopen vrijdagavond ging de 38e editie van start van het Driebandenkampioenschap Ulvenhout.

De beheerders van de Taveerne (de familie Voesenek) hadden er alles aan gedaan om deze “biljartarena” in topconditie op te leveren. Alle drie de tafels waren een aantal weken geleden voorzien van nieuwe lakens en tafel 3 ( het zwembad) had ook nog nieuwe banden gekregen. Daarnaast waren er 3 electronische scoreborden aangeschaft, waardoor het goed opgekomen publiek alle wedstrijden zeer goed konden volgen. Zelfs de (in sommige ogen……) uitbundige, maar sfeervolle kerstverlichting was weer voor een jaartje opgeslagen in het magazijn. Kortom, de ideale omstandigheden voor topprestates van onze  deelnemers.

Het toernooi startte op tafel 2 meteen met een kraker. Hans Snijders, de runner-up van vorig jaar, moest het opnemen tegen een promovendus uit de A-klasse van vorig jaar, de altijd gedreven Tilo Machielse.

Beiden hadden tussen Kerst en Nieuwjaar menig uurtje doorgebracht bij het traditionele Kersttoernooi in café den Hoek in Klein-Zundert en ze hebben hun ogen goed de kost gegeven, bleek al meteen bij het begin van de partij.  Hans Snijders, de winnaar van de Jumbo-progressie-prijs vorig jaar (de prijs voor de speler met de grootste verbetering van zijn  toernooi-gemiddelde) had blijkbaar van zijn vrouw instructies gekregen om ook dit jaar weer voor de aan de prijs verbonden waardebon van Jumbo te gaan, en startte zeer voortvarend. Maar ook Tilo, zeer gebrand om zijn vorig jaar iets ingezakte imago weer op te krikken,  ging in de flow mee. Zo ontstond al op de eerste avond een partij van zeer hoogstaand niveau. Uiteindelijk bleek Hans de sterkste met een zeer goed gemiddelde van  1.538 . “Als je dan verliest, dan maar met een goed gemiddelde” zei Tilo en met  1.308 mag hij zeer tevreden zijn. Dat bevestigde hij later op de avond door zijn partij tegen zijn clubgenoot Choco van Vugt, die ondanks vele trainingsuren in de week voorafgaand aan het toernooi, het onderspit moest delven. Hans Snijders op zijn beurt veegde in zijn tweede partij Wim van Biesen compleet van de tafel in 11 beurten (gem 1.818).

IMG_3563

 

Op tafel 1 stond een wedstrijd uit de A-klasse geprogrammeerd tussen de twee finalisten van de B-klasse van vorig jaar, nl kampioen Nick Gommers en Eric Martens. Nick had nog geprobeerd zich voor te bereiden op deze ongetwijfeld zware wedstrijd, door  ‘s middags nog even een potje te gaan spelen op Jeugdland”, maar daar bleken alle tafels volledig bezet te zijn en “hij maar moest reserveren de volgende keer”. Zijn tegenstander Eric had zich voornamelijk geestelijk en fysiek voorbereid en kwam als een terriër aan het groene laken. Tot 11 caramboles ging het gelijk op, maar toen trapte Eric het gaspedaal in en nam in 27 beurten revanche op zijn verloren finalepartij van vorig jaar.

In de B-klasse opende John Voesenek tegen zijn “angstgegner” Jan v.d.Meer en liet zien de laatste weken goed op dreef te zijn. Hij gaf geen goede ballen af, waardoor Jan, een technisch zeer begaafde speler, niet in zijn spel kwam. Het was Jan zijn avond blijkbaar niet, want ook zijn tweede partij verloor hij tegen een herrezen Nico Wick die met een gemiddelde van 0.789 zijn aspiraties voor het toernooi toonde. André Heestermans tenslotte overklaste in 26 beurten Toon Aarts. Die stond erbij en keek ernaar.

Tafel 3 was gereserveerd voor de C-klasse deze avond. Rinus Blom begon met een overwinning op de teruggekeerde Jac Jochems, maar moest in zijn tweede partij het onderspit delven tegen Peter van Hooijdonk. Zijn naamgenooot Peer van Hooijdonk versloeg in een spannende pot Cees van Veltom.

IMG_3569

Zaterdagmiddag was de openingsmiddag in onze ander speellocatie, de Flamingo Bar. De dit jaar zeer sterk bezette A-klasse speelde daar 4 partijen op de altijd perfect lopende blauwe biljarttafel.

Peter van Gils startte het toernooi zeer voortvarend en versloeg John van Gils. Daarna was het voor nieuwkomer Peter van Dongen even wennen aan de spanning van een toernooi, want hij verloor ruim van Ton v.d.Velden. Deze laatste behaalde  in de “Bavelse derby” tegen John van Gils zijn tweede overwinning en in de vierde partij van de dag deelden good-old Bert Frijters en Peter van Gils de punten in een zeer spannende partij.

Zondagmiddag was het aan de D-klasse om hun competitie te starten in de Flamingo Bar. Gerrit Roovers startte in de eerste partij tegen Ad van Gils en behaalde meteen zijn eerste twee punten. Paul Billet volgde zijn voorbeeld tegen Jan Heestermans, maar deed dat in 35 beurten, een keurig gemiddelde van 0.286 dus. Daar kwamen de spelers in de laatste partij helaas niet aan. Kees van Hooijdonk, die na 9 jaar weer de keu ter hand nam, moest nog wennen aan de kleur van het laken en ook Ad Oomens had wat problemen met de caramboles. Na de maximale aantal beurten had Ad meer caramboles gemaakt dan Kees en werd dus als winnaar uitgeroepen.

Kortom: het toernooi is gestart en het belooft weer spannend te worden.

T.Kiet (broer van A.)

 

Nog negen hele dagen op je nagels bijten…!

24 december 2019

De spanning stijgt. Nog negen dagen tot de derde januari ‘en dan kunnen de beren los’. Zo noemen jullie toch de spelers die plotseling midden in de partij in de ‘flow’ komen en de ene na de andere carambole maken?
Maar alle gekheid op een stokje: op 3 januari gaan de deuren van ‘Flamingo Bar’ en ‘Jeugdland’ voor jullie open. Had ‘Flamingo Bar’ bij de vorige editie de primeur met een fantastisch elektronisch scorebord, dit keer spant ‘Jeugdland’ de kroon met twee schitterende initiatieven, te weten drie digitale scoringsborden voor elke tafel een, en…..op drie tafels nieuwe lakens en banden. Ik was in de gelegenheid op een donderdagavond in ‘Jeugdland’ het enthousiasme van de ‘Klas van Meester Harrie’ te bewonderen en het enthousiasme van de ballen zelf, die alsmaar bleven rollen. Dit doet natuurlijk niets af aan de inspanningen, die Frans en François van ‘Flamingo Bar’ zich getroosten om hun materiaal in goede conditie te houden…! Mij is duidelijk gemaakt, dat niets boven een goed lopende tafel gaat met banden, die begrijpen wat de spelers bedoelen. Enfin, jullie zullen gaan genieten van een, mede door de service van de gastheren en -vrouwen, goed georganiseerd toernooi.
Ik moet toch een adviserende waarschuwing aan de spelers meegeven, die op 3 januari het toernooi in ‘Jeugdland’ openen. En die betreft de zorg voor de gezondheid van hun gezichtsvermogen. De zeer felle en zeer bonte feestverlichting is slechts te verdragen met een zeer donkere zonnebril. Maar mogelijk is die ‘versiering’ op 3 januari al weggeruimd.
In de vorige aflevering in dit Weekblad heb ik vermeld, dat de opening van het toernooi gelijktijdig in ‘Jeugdland’ en ‘Flamingo Bar’ zou plaatsvinden. Door omstandigheden is spelen op 3 januari in deze laatste niet mogelijk. Hiervan akte..!

Ik wens jullie prettige feestdagen, een niet te benevelde jaarwisseling en veel speelplezier, ook mede namens de Commissie.

A. Kiet

Voor wie het nog niet wist, het toernooi is al begonnen…!

18 november 2019

Bij het sluiten van de markt op 9 november j.l. om 12.00 uur en na enige telefonische aandrang kon de Commissie de balans opmaken: in het toernooi 2020 zullen twee-en-vijftig driebanders de strijd met elkaar aangaan. Helaas enigen minder dan vorige jaren. Het schijnt niet alleen Ulvenhout te treffen; ook andere toernooien in de regio, waaronder het vermaarde ‘Karrewieltoernooi’ in Bavel, hebben te kampen met een teruglopend aantal deelnemers. Dat heeft mijn inziens niet te maken met gebrek aan belangstelling, maar meer met de soms noodlottige gevolgen van vergrijzing en geen aanwas uit de jeugd. De toernooien zullen het ermee moeten doen. Waarbij vermeld moet worden, dat in het geval Ulvenhout een aantal vaste klanten door persoonlijke omstandigheden gedwongen het komende toernooi over moeten slaan. Maar, ijs en weder dienende, bij de negen-en-dertigste editie er weer bij zullen zijn. Namens de Commissie wens ik hen een spoedig herstel toe.
Enfin, twee-en-vijftig deelnemers dus. Dat betekent, dat in tegenstelling van andere jaren er geen twee B-klassen zijn ingedeeld.
De poule-indeling ziet er als volgt uit:

Hoofdklasse met elf: Hans Snijders, Hans Frijters, Kees Martens, Bob Roovers (nieuw), Joop Graumans, Wim van Biesen, Tilo Machielse, Choc van Vugt, Kees Gommers, René Luiken en François Timmermans.

A-klasse met elf: Jean-Paul van de Luijtgaarden (komt zegge en schrijve 0,0003 (!) gemiddelde te kort voor de Hoofdklasse), Gijs Poppelaars, Nick Gommers, Cees van Miert, Eric Martens, Bert Frijters, John van Gils, Ton van de Velden, Peter van Dongen (nieuw), Peter van Gils en Kees van Hooijdonk (meubelzaak Ulvenhout).

B-klasse met tien: Jan van der Meer, Jan Ullings (nieuw), Nico Wick, Toon Aarts, André Heestermans, Jan van de Luijtgaarden, Ruud Daniëls, John Voesenek, Sjaak Kools en Ton Vos.

C-klasse met tien: Piet van Rijen, Peter van Hooijdonk, Rinus Blom, Cees van Veltom, Piet Schalk, Ad Voermans, Peer van Hooijdonk, Jack Jochems, Gerrit Hop en Frans Timmermans.

D-klasse: Ted Dons, Ger Roovers, Ad van Gils, Paul Billet, Jan Heestermans, Bram van de Broek, JacDielemans, Keesje van de Broek, Kees van Hooijdonk (ex-garage) en Ad Oomens.

Met het voorronde-duel tussen Peter van Dongen en Jan Ullings op donderdag 14 november j.l., nodig om het spelgemiddelde van beide nieuwkomers vast te stellen, zijn de 38ste Ulvenhoutse Driebanden Kampioenschappen in feite al begonnen. Het was een gelijk opgaande wedstrijd over vijftien caramboles, die door Peter nipt werd gewonnen met een gemiddelde van 0,466 tegen 0,406 voor Jan. Als deze beiden zich hebben ingehouden, dan staan hun aanstaande tegenspelers nog het één en ander te wachten. Ik ben benieuwd.

A.Kiet

Masterclass in Veghel als voorbereiding……?

26 oktober 2019

In Veghel, tegenover superkruidenier ‘Jumbo’, werd afgelopen weekend door de ‘fine fleur’ van het driebanden-circuit (op dit circuit komt Verstappen met drie banden niet ver…!) om het wereldkampioenschap gestreden. De Commissie heeft jullie hierop geattendeerd en velen, zo heb ik gehoord, hebben zich hele dagen en avonden vergaapt aan de prestaties van Jaspers en consorten. Mogelijkerwijze zijn er onder de kijkers, die enkele tot dan toe ondenkbare patronen hebben ontdekt, waarmee zij hun toekomstige tegenspelers kunnen verrassen. Ik ben benieuwd.
Welnu, beste driebanders, de Commissie hoopt dat jullie door al dat moois niet vergeten, dat ook in Ulvenhout zoiets te gebeuren staat. En voor hen die zich nog niet hebben ingeschreven: doe het nu. Er is weliswaar nog tijd tot 9 november (tot 12.00 uur!), maar ook biljarters worden ouder en jullie weten: ‘hoe ouder je wordt hoe sneller de tijd gaat’. Alle informatie over de inschrijving kunnen jullie nalezen op de web-site www.driebandenulvenhout.nl.

A. Kiet

Na de hitte van de zomer, de hitte van de strijd…!

9 oktober 2019


Het was weer zover. Op donderdagavond 3 oktober j.l. heeft de Commissie de aftrap verricht voor de 38ste editie van de Ulvenhoutse Driebanden Kampioenschappen 2020 tijdens de openingsvergadering in ‘Jeugdland’. Weliswaar start het toernooi eerst op 3 januari 2020, maar er moet organisatorisch nog wel het een en ander gebeuren om na de succesvolle 37ste ook de 38ste editie probleemloos en soepel te laten verlopen. ‘Never change a winning team’, waarmee min of meer gezegd wordt, dat er geen noemenswaardige veranderingen worden verwacht in 2020. Dus dezelfde locaties als vorig jaar (‘Jeugdland’ en ‘Flamingo Bar’), geen verandering van het inschrijfgeld (€ 8.-), inschrijvingen weer via inschrijfformulieren (liggen vanaf 11 oktober a.s. klaar in de locaties) of online via de website (www.driebandenulvenhout.nl). Ingevulde inschrijfformulieren incl. de € 8.- kunnen bij één van de locaties worden afgegeven en de on-line inschrijvingen kunnen worden betaald via overmaking naar bankrekening NL84RABO3316335617. De Commissie hoopt op de deelname van rond 60 spelers, zodat ook de poules (Hoofdklasse en de klassen A, B-1 en B-2, C en D) onveranderd met 10 -11 bemand kunnen worden. Naast de Kampioenschapsprijzen zal ook in 2020 weer gestreden worden voor de ‘Jumbo Progressie Prijs’. Hiervoor komen slechts in aanmerking de spelers die ook in 2019 hebben deelgenomen. De winnaar is dan degene, die van alle deelnemers met het hoogste aantal punten zijn toernooigemiddelde van 2019 heeft verbeterd. De Commissie verwacht dat met 1 maart als laatste speeldag de voorrondes kunnen worden afgesloten en via kwart- en halve-finales naar de finales kan worden doorgestoten. Tijdens het toernooi kunnen alle uitslagen en standen worden gevolgd via de website. Deelnemers die geen on-line faciliteiten bezitten en toch benieuwd zijn naar de voortgang kunnen contact opnemen met een lid van de Commissie, die (ook onveranderd) bestaat uit voorzitter Toon Aarts, Ad Oomens, Choco van Vugt en Ruud Daniëls.
Namens de Commissie daag ik iedere driebanden-liefhebber uit dit feestelijke festijn mee te maken. Het zijn altijd heel gezellige en spannende speeldagen, waarvan aan de sfeer iedere keer weer wordt bijgedragen door gastvrije kasteleins Ik ben benieuwd of jullie de uitdaging aannemen. A. Kiet