Persberichten 2018

Tijdens het toernooi kunt u hier regelmatig het laatste nieuws terug vinden
Alle berichten kunt u hieronder terugvinden.

 

 

Een leven voor de sport

4 april 2018

Interview met een icoon van de Ulvenhoutse Driebanden Kampioenschappen.

Ik heb ook dit jaar weer verslag mogen doen van het wel en wee van de Ulvenhoutse Driebanden Kampioenschappen en heb vele wedstrijden op de voet gevolgd. Er was één man die qua prestatie en leeftijd mijn speciale belangstelling opwekte: Bert Frijters. Na gesprekken met hem en dan niet alleen over biljarten, bleek zijn enthousiasme voor sport in bredere zin. Ik belde hem voor de afspraak om hem te interviewen. ”Woensdagmiddag kan ik niet. Dan wordt ‘Dwars door Vlaanderen’ gereden. En die mag ik niet missen”. Dat bedoel ik dus…!

bert frijters sigaar

En iedereen kent hem, met sigaar. Toen ik afgelopen vrijdag hem voor de tweede keer bezocht, om het concept van de tekst te bespreken, vroeg ik aan een Ulvenhouter: “Hoe kom ik het snelst naar de Anneville-laan?”, was de wedervraag: “Waar moet je zijn?”. “Aan het eind net voor het viaduct”. “Bij Bert Frijters dus”.

 

In Ulvenhout, waar nu het Italiaanse restaurant ‘Intermezzo’ is gevestigd, stond vroeger de bakkerij van de familie Frijters. Het gezin bestond uit vader, moeder, twee zonen en drie dochters, waarvan Bert de oudste was. Bij Bert thuis hangt het diploma van zijn vader, Johannes F. Frijters, aan de wand, waarop vermeld staat dat hij in Amsterdam geslaagd is voor het vak van ‘IJsbereider’. Bert vertelt, dat hij ijsbestellingen moest wegbrengen en heel hard moest fietsen om te voorkomen dat het ijs zou smelten.  

bert frijters uvv

In de vijftiger jaren van de vorige eeuw voetbalde Bert bij UVV’40 als aanvoerder in het eerste elftal (geheel links op de foto). De competities van de Brabantse Bond. Met veel plezier vertelt hij, hoe dat destijds ging. “Het voetbalveld lag bij het Markdal, een hobbelig stukje grasland. Als het gras gemaaid moest worden gingen we met zo’n vijftien man, ieder met een gazonmaaiertje, aan de slag. Een touw aan de voorkant om te trekken en een ander die duwde. Nu, achteraf, is dat lachen. Toen was dat heel gewoon. Dat deed je voor je clubje. Er was ook geen kleedlokaal met warme douches, ha, ha, omkleden en wassen na de wedstrijd gebeurde in het zaaltje achter bij Café van Riel aan de Dorpstraat, waar nu het Japanse Sushi-restaurant is. Op het podium, achter het gordijn stonden een aantal waskommen en daar moesten we het mee doen”.

De huur van het veld koste vijf-en-twintig gulden per jaar. Tijdens het traditionele Nieuwjaarsbezoek van de voorzitter, de secretaris en de penningmeester aan de Pastorie kregen ze van mijnheer pastoor na een kopje koffie en een borreltje, de vijf-en-twintig gulden voor de huur. “Want van de contributie konden we dat geld niet bij elkaar krijgen. Die was tien cent per week en voor een gezin met bijvoorbeeld vier voetballers was soms die veertig cent zelfs teveel. Dan moet de penningmeester maar een volgende keer terugkomen”. 

In die tijd hadden zij uitwedstrijden, op de fiets onder anderen naar Molenschot en Ulicoten. “Vooral een fietstocht naar Ulicoten vergeet ik nooit meer. Ik kreeg een lekke band en moest achterop bij één van mijn maten. Een eind verder op, net buiten Chaam, was de weg opgebroken, los zand. En daar kon ik natuurlijk niet achterop blijven. Ik moest afstappen, mijn maten gingen verder en ik moest verder lopen de laatste kilometers. Ik kreeg nog wel van hen te horen, dat ik op tijd op het veld moest zijn. Dat waren nog eens tijden!”. Gevoetbald werd er op alles wat geen zondagse schoen was. Het meest in trek waren legerkistjes-met-ijzer-beslagen. “Ik weet nog dat enkele spelers in Rijen, met zijn leerlooierijen, echte voetbalschoenen lieten maken. Die werden gelijk opgesteld in het eerste, niet omdat ze beter waren, maar omdat ze echte voetbalschoenen hadden..!”

In dat Café van Riel stond een biljart en na de wedstrijd werd er een balletje gestoten. “Toen besloten we al, dat als we zouden stoppen met voetballen, dat we dan zouden gaan biljarten. En zo is het gekomen”. Dat stoppen kwam bij Bert toch nog onverwachts. Vanwege knieblessures ging het niet meer. 

Na zijn eindexamen in1952 bij het OLV (Onze Lieve Vrouwe Lyceum) in Breda ging Bert naar de Tilburgse Leergangen om de opleiding voor Leraar Lichamelijke Opvoeding te volgen. Daarvoor moest hij naar Den Bosch.

De Leergangen maakten daar gebruik van de faciliteiten van Stadion De Vliert. Met zijn diploma op zak werkte hij op verschillende scholen om uiteindelijk in 1960 bij de Middelbare Land- en Tuinbouwschool in Breda terecht te komen, waar hij in 1991 op zeven-en-vijftig jarige leeftijd zijn arbeidzame carrière beëindigde en in de Vut ging.

In 1985 had Frits Denee samen met onder anderen Marja Rompa de Ulvenhoutse Driebanden Kampioenschappen opgericht (Frits is de vader van Marco, die dit jaar in de D-klasse meespeelde). En het was Marja, die Bert  benaderde en hem voor de Commissie vroeg. Hij werd al direct tot voorzitter gebombardeerd, maar was net als de andere Commissieleden een manusje-van-alles. “Ik deed van alles. Verslagen schrijven, wat na mij Tilo Machielse deed, en nu gedaan wordt door jou. Marja helpen bij het roosteren. Dat moest allemaal handmatig, want een computer hadden we toen nog niet. Op vellen papier zo groot als een tafelblad werden de roosters ingevuld. Net als nu moest je er rekening mee houden, dat Jan niet op zondagen kon en Piet niet op dinsdag en woensdag beschikbaar was. Het toernooi begon altijd in de eerste week van het jaar en dus moeten we al in herfst daarvoor beginnen met de voorbereidingen. Intussen zat ik ook in het bestuur van de voetbal, waar ik ook de wedstrijdverslagen schreef”.

Het eerste jubileum, het tienjarige, werd in 1995 gevierd. In ‘Flamingo Bar’, (waar vorig jaar het jubileum van de vijf-en-dertigste editie plaatsvond) met als speciale gast Raymond Ceulemans, toen op de absolute top van zijn carrière. “We hadden de deelnemers aan het toernooi om suggesties gevraagd voor het jubileum. Daar kwam niet meer uit, dan ‘feesten, feesten, feesten’. Een enkeling schreef: ‘ja’, en verder niets. Dat was lachen. Ik heb toen contact met Ceulemans opgenomen. Die was bereid om voor duizend gulden te komen. Hij speelde toen een fantastische partij door na het inzetten van de turbo drie-en-dertig caramboles in vijf beurten te scoren. Zoiets vergeet je niet gauw.”

Bert heeft twaalf jaar in de Commissie gezeten. Maar biljarten doet hij nog steeds met volle overgave. Daarvan kunnen de deelnemers van het onlangs afgelopen toernooi van de Ulvenhoutse Kampioenschappen over meepraten: na twintig jaar opnieuw een kampioenschap in Ulvenhout en wel in A-klasse.

Als ik over de vader schrijf, mag ik de zoon ook niet vergeten. Hans (nu 55) heeft inmiddels ook een naam als biljarter opgebouwd. Bert vertelt, dat hij met Hans, toen een jaar of achttien, op een terrasje in Meerseldreef genoot van een drankje en ontdekte dat er een biljart stond. “Zullen we een partijtje spelen, Hans. Tien caramboles? Wij naar binnen en ik won met tien tegen één. Dat is dan je laatste keer, pa, zei Hans. Er stond een biljart te koop en dat hebben we hierboven neergezet. Hans trainde daar dagelijks. En als hij op zijn werk was, speelde ik daar op mijn eentje. Totdat hij ontdekte, dat ik daarboven sigaren rookte. Toen heeft hij de deur op slot gedaan. De lucht van die sigarenrook vond hij verschrikkelijk. En nu is het zo, dat in ons clubje in ‘Flamingo Bar’ hij drie-en-dertig caramboles moet maken tegen ik twee-en-twintig”.

Ook Hans werd dit jaar Ulvenhoutse Kampioen, in de Hoofdklasse.

Bert is nu vier-en-tachtig en met Gerrit Hop, die één jaar ouder is, behorend tot de  oudste deelnemers van het toernooi. En gezien hun frisse uitstraling zullen we nog jaren plezier hebben van hun deelname.

A.Kiet

De ballen zijn uitgerold…….

26 maart 2018

‘Peer de Pendelaar…!’

Hij heeft de medespelers van de D-klasse ongeslagen achter zich gelaten met een gemiddelde van 0.331. Peer van Hooijdonk! En waarom pendelaar? Omdat hij van de C naar de B en terug via de C naar de D heen en weer heeft gependeld! Daarom! Nu heeft hij bewezen met recht terug naar de C en misschien zelfs naar de B te kunnen.In de finale, in ‘Flamingo Bar’, afgelopen vrijdag, tegen Peter Schalk, ook niet de minste, was hij oppermachtig en met een schitterend gemiddelde van 0.545 wist hij de finale over twaalf caramboles te winnen. De prijzen gingen naar nummer drie Jack Kools (helaas door ziekte afwezig), nummer twee de medefinalist Peter Schalk en tenslotte de eerste prijs met de wisselbeker de kampioen Peer. 

 

‘Onderschat mannen van vóór de oorlog nòòit…!’

Finale in de A-klasse, ook in de ‘Flamingo Bar’, ook afgelopen vrijdag. De finalisten werden door voorzitter Toon Aarts aangekondigd als de nieuwe en de oude ster: nieuwkomer John Meeuwissen en ‘good old’ Bert Frijters. Een A-klasse-waardige, spannende en op hoog niveau gespeelde finale, die vooral op het eind ontzettend spannend werd. Bert had vanaf de elfde beurt de leiding, maar moest toezien hoe John met een aantal magische caramboles dichtbij kwam. Uiteindelijk maakte Bert in de een-en-dertigste beurt zijn vijf-en-twintig punten vol. John kon in gelijkmakende beurt nog één keer scoren, maar daar bleef het bij: 25 – 22! De man van vier-en-tachtig had na twintig jaar eindelijk weer een titel op zak, en hoe! Chapeau!!

  

‘Soms zijn zestig beurten maar net genoeg…!’

Dan op zaterdagavond in ‘Marie’ eerst de finale in de C-klasse tussen Ad Voermans en André Heestermans over vijftien caramboles. Bijna alles ging mis. Dat moet in de eerste plaats voor de beide spelers verschrikkelijk zijn geweest. Je komt echt niet zo maar in een finale. Dan heb je wat laten zien in de poule-fase en de daarop volgende halve-finales. Helaas was daar in de finale niets van terug te zien. Jammer voor de spelers èn de talrijke toeschouwers. Maar ja, ‘it’s all in the game’. Driebanden is niet altijd leuk!

De uitslag: 15 – 10 voor Ad in zestig beurten! De derde prijs ging naar Toon Aarts, de tweede naar André en de eerste naar kampioen Ad, die ook de wisselbeker thuis op het dressoir mag zetten.

‘Kwaliteit kost tijd…!’ 

Het klapstuk van van dezelfde avond in ‘Marie’ was natuurlijk de finale in de Hoofdklasse tussen Hans Frijters (de zoon van…!) en Guy Vanderhenst. De laatste kwam maar net op tijd binnen om de gelijkmakende nabeurt te spelen….grapje!!! Hij was al vanaf een uur of één die middag bezig geweest aan de biljarttafels in België, had drie partijen achter de rug, moest zich haasten naar Ulvenhout en kwam puffend (en in ieder geval op temperatuur) binnen en het eerste wat hij hoorde was: ….drie en nog twee…toen Hans aan het inspelen was…ook een grapje, natuurlijk.

Je kunt je in de topsport dit soort strapatsen niet veroorloven. Ook een briljante speler als Guy is niet van Belgisch hardsteen. Gedurende het spel had hij problemen met zijn concentratie, miste ballen die hij normaliter met de ogen dicht maakte. Hans had ook in het begin wat moeite om in zijn spel te komen, maar vanaf beurt tien kwam hij goed los en scoorde rustig en regelmatig zijn vijf-en-twintig caramboles bij elkaar. Hans, in het spoor van zijn vader de avond tevoren, de nieuwe kampioen van de Hoofdklasse, proficiat! De derde prijs ging naar Hans Snijders, de tweede naar Guy en de hoofdprijs met de wisselbeker naar Hans Frijters.

En dan moet ik niet vergeten te melden, dat aan alle kampioenen een cadeaubon ter waarde van € 50, beschikbaar gesteld door biljart-firma Dekkers in Oosterhout, werd uitgereikt.

Met een laatste toespraak van de voorzitter, waarin opnieuw dankwoorden de gastvrije kasteleins werden uitgesproken, kwam hiermee een eind aan de zes-en-dertigste editie van de Ulvenhoutse Kampioenschappen.

A.Kiet 

                                                                                    

‘De eerste finale is gespeeld, de overige vier volgen eind van deze week…!’

18 maart 2018

Met de resultaten van de halve-finales in de Hoofdklasse zijn nu ook de finalisten van die klasse bekend: Hans Frijters en Guy Vanderhenst. Zo blijft het tot de laatste snik een internationaal toernooi. Mooi toch?
Maar een stapje terug naar die halve-finales in ‘Flamingo Bar’ op vrijdagavond. In de eerste partij speelde Hans Frijters tegen Kees Gommers. Tot en met de zesde beurt leidde Kees het duel met een fikse voorsprong: 8 – 2. Hans kwam weliswaar met een serie van zes op gelijke hoogte, maar kon niet verhinderen dat Kees tot de drie-en-twintigste beurt het voortouw hield. Helaas bleef hij steken op 22, miste enkele cruciale kansen en moest toezien, dat Hans de partij uitspeelde: 25 – 22!
Het tweede duel ging tussen Hans Snijders en Guy Vanderhenst, de finalisten in 2016. Hans kreeg geen kans in zijn spel te komen. Het begon al met de bijna mislukte acquit-stoot, waarin een gelukkige klos de redding bracht. Wel kon hij met een serie van vier in de twaalfde beurt Guy op één punt naderen, maar nadat beiden zes poedels hadden gescoord, verdween Guy met een serie van vier uit het zicht en speelde de partij soepel uit: 25 – 19! De finale gaat dus tussen Guy Vanderhenst en Hans Frijters.


In de partij om de derde en vierde plaats, Hans Snijders tegen Kees Gommers, maakte Hans de hoogste serie van de avond (zeven) en speelde tegen de duidelijk gedesillusioneerde Kees een gewonnen wedstrijd: 25 – 17!

De volgende avond, zaterdag, was voor de B-klasse. De eerste partij ging om de derde en vierde plaats tussen Jan van Zundert en Toon Goos. Er ging ontzettend veel mis, soms vloeitjesdun, soms radicaal. De poedels overheersten. In totaal acht-en-zestig in de zeven-en-veertig beurten. Maar de spanning was er niet minder om. Tot de acht-en-dertigste beurt ging het gelijk op: 15 – 15. Toon viel stil en Jan had voor de resterende vijf caramboles nog negen beurten nodig: 20 – 15.


De finale dan tussen Cees van Miert en Jean-Paul van de Luijtgaarden. Ook hier ging weer ontzettend veel mis, net achterom of net voorlangs. Het wilde eenvoudigweg niet lukken. Na twintig beurten stond Jean-Paul voor met
6 – 5!! Uiteindelijk werd het na één-en-vijftig beurten 20 – 18 in het voordeel van Jean-Paul. Een verlichtende zucht (voor beiden?).


De voorzitter van de Commissie, Toon Aarts, reikte na een inleidende, bezielende toespraak, de bekers uit aan nummer drie Jan van Zundert, aan nummer twee Cees van Miert (waarbij de voorzitter Cees namens de Commissie bedankte voor de helpende hand bij de voorbereiding van het toernooi) en tenslotte aan de kampioen, Jean-Paul van de Luijtgaarden, die ook de wisselbeker mee naar huis mocht nemen.

Nog even ter herinnering de data voor de laatste finales:
Op 23 maart in ‘Flamingo Bar’ de finales van de A- en de D-klasse.
Op 24 maart in ‘Marie’ de finales van de C- en de Hoofdklasse.
De Commissie hoopt op veel enthousiast publiek.
A. Kiet

Behalve van de Hoofdklasse zijn alle finalisten bekend !

11 maart 2018

Afgelopen woensdag werden in ‘Jeugdland’ de voorrondes voor de halve-finales in de Hoofdklasse gespeeld. Zes spelers streden om de vier plaatsen.  De zes waren opgedeeld in twee poules. Hans Frijters, Guy Vanderhenst en Choco van Vugt op tafel 1; Hans Snijders, Kees Gommers en Wim van Biesen op tafel 2. In iedere poule werden drie partijen gespeeld en de nummers één en twee van iedere poule gaan door naar de halve-finales. Spectaculair waren de partijen tussen Hans Snijders en Kees Gommers, waarin Hans na drie beurten al zeventien caramboles had gescoord (resp. series van acht, zes en drie), na een aantal poedels met een serie van drie de twintig volmaakte en in negen beurten uitkwam op een gemiddelde van 2.222…! Ook Hans Frijters, in de andere poule, speelde een sterke partij tegen Guy Vanderhenst door in veertien beurten te zegevieren met een gemiddelde van 1.429.

Uiteindelijk moesten Wim van Biesen en Choco van Vugt het onderspit delven. De overige vier spelen op vrijdagavond 16 maart de halve-finales in ‘Flamingo Bar’.

Zaterdagmiddag in ‘Flamingo Bar’. De halve-finales van de D-klasse, te spelen over twaalf caramboles. Zowel Peer van Hooydonk (tegen Bram van de Broek), als Peter Schalk (tegen Jack Kools) bleken die middag veel te sterk voor hun tegenspelers. Met hun gemiddelden, resp. 0.324 en 0.413 zouden zij in de B niet misstaan. Zij gaan op 23 maart uitmaken, wie zich kampioen van de D mag noemen. Opnieuw in ‘Flamingo Bar’. De strijd om de derde en vierde plaats werd uiteindelijk na zeven-en-vijftig beurten met 12 – 9 door Jack gewonnen. Zijn speelstijl deed mij terugdenken aan de biathlon tijdens de afgelopen Winterspelen: aan komen lopen, richten en schieten. Maar daar is niks verkeerd mee, Jack, de derde prijs is binnen!

De volgende dag, zondagmiddag, weer bij ‘Flamingo Bar’, werden de halve-finales van de B-klasse gespeeld: Jan van Zundert tegen Jean-Paul van de Luijtgaarden en Cees van Miert tegen Toon Goos. Beide partijen waren ongemeen spannend. In beide partijen werd een hoogste serie van vijf gescoord, door Cees en Jean-Paul. Deze beiden gingen er met de overwinning vandoor. Cees stond na drie-en-veertig beurten met  19 – 18 voor, maar had nog twaalf beurten nodig voor de laatste carambole. Uiteindelijk werd het 20 – 19. In de andere partij leidde Jan tot en met de negen-en-twintigste beurt tot Jean-Paul in de dertigste beurt met een serie van vijf het voortouw nam en de voorsprong niet meer weggaf: 20 – 18.

De final wordt gespeeld op zaterdag 17 maart in café ‘Marie’. Dan wordt ook om de derde en vierde plaats gestreden tussen Toon Goos en Jan van Zundert.

A.Kiet

‘Onderschat mannen van vóór de oorlog niet….!’

4 maart 2018

Ik was afgelopen zaterdagmiddag getuige van twee mooie, en in het bijzonder heel spannende halve-finales in de A-klasse, te spelen over vijf-en-twintig caramboles. In de eerste tussen Harrie Goos en John Meeuwissen nam de één na de ander de leiding over, soms met drie of vier punten verschil. In de zes-en-twintigste beurt stonden beiden op zestien punten. Vanaf daar nam John met twee series van drie en een setje van twee afstand en beëindigde de partij in zijn voordeel: 25 – 22 in vijf-en-dertig beurten.

De tweede halve-finale tussen John van Gils en Bert Frijters toonde een geheel ander verloop. John trok al snel heel hard van leer en stond in de negentiende beurt met 12 – 6 voor. Maar toen kwam Bert beter in zijn spel en verkleinde beurt na beurt de achterstand, om in de acht-en-dertigste beurt John met een fraaie serie van vijf het nakijken te geven: 25 – 23.

Bert: ‘Onderschat mannen van vóór de oorlog niet….!’

Om de derde en vierde plaats speelde de vermoeidheid beide spelers, John van Gils en Harrie Goos, parten en bleek Harrie Goos de sterkste in zeven-en-veertig beurten: 25 -16.

De finale tussen John Meeuwissen en Bert Frijters wordt gespeeld op 23 maart in ‘Flamingo Bar’.

 

Voor het eerst in de geschiedenis van de Kampioenschappen werden verleden woensdag in ‘Jeugdland’ kwart-finales gespeeld in de B-klasse. Door een kortsluiting in het excentrische verwarmingssysteem van één van de beide tafels moesten alle vier partijen op één tafel worden afgewerkt.

Cees van Miert wist na een moeilijke start de vooruitgesnelde Ton Vos in te halen en een barrage af te dwingen, die hij uiteindelijk wist te winnen: 15 – 15 / 8 – 6.

Jan van Zundert, niet voor niets de nummer één in de voorronde, versloeg Cees van Veltom met 15 – 7; Jean-Paul van de Luijtgaarden won van Jac Jochems met 15 – 9 en Toon Goos van Piet van Rijen: 15 – 8.

De halve-finales worden gespeeld op 11 maart in ‘Flamingo Bar’: Toon Goos tegen Cees van Miert en Jan van Zundert tegen Jean-Paul.

 

En dan waren er op zondagmiddag nog de halve-finales van de C-klasse over vijftien caramboles. In de eerste partij speelde Ad van Gils tegen Ad Voermans. Ad van Gils begon vanaf acquit met een serie van vijf. Het antwoord van de andere Ad liet niet op zich wachten. Hij poetste de achterstand weg in de volgende zes beurten, liep langzaam uit en won de partij in veertig beurten: 15 – 13.

De tweede partij ging tussen André Heestermans en Toon Aarts. André stond na vijftien beurten met 9 – 4 voor. Toon liet dat niet op zich zitten en sprokkelde punt na punt de achterstand weg tot in de drie-en-veertigste beurt de stand gelijk werd: 13 – 13. In de vijf-en-veertigste beurt voltooide André zijn vijftien caramboles. In de nabeurt scoorde Toon nog eenmaal en moest de winst aan André laten. Dus Ad Voermans en André Heestermans spelen de finale op 24 maart in café ‘Marie’.

De strijd om plaats drie en vier tussen Toon en Ad liep uit op een barrage, die ook weer gelijk eindigde. Dus moesten penalty’s de beslissing brengen en  daarin bleek Toon de sterkste. Hij is derde in de C-klasse.

Voor wie nogmaals van biljart op hoog niveau wil genieten, kan op woensdag 7 maart in ‘Jeugdland’ de partijen in de voorronde van de halve-finales in de Hoofdklasse gaan zien. Kan spektaculair worden…!

A.Kiet

De kogels zijn door de kerk…..

26 februari 2018

In vier van de vijf klassen zijn de spelers voor de volgende ronde bekend. Alleen in B-1 ontbreekt nog de naam van de nummer drie. De B is so-wie-so een paart geval. Dit jaar voor het eerst gaan zowel uit de B-1 als de B-2 vier in plaats van drie spelers door. Daarmee loopt de B gelijk op met de A-, C- en D-klasse. En dan is het niet zo, dat die vier de nummers één tot en met vier uit de poule-fase zijn, nee, dat geldt alleen voor de eerste drie. De nummer vier is de speler met het hoogste algemeen gemiddelde van de rest.

Van de tien spelers in de Hoofdklasse gaan er zes over naar een tussenronde. De reden is, dat er een aanzienlijk verschil in persoonlijk gemiddelde is tussen de eerste drie en de overige zeven. Van die zeven moeten ook drie spelers de kans krijgen via een tussenronde de halve finale te bereiken.

Na de laatste partijen in de Hoofdklasse zondagmiddag bij ‘Marie’ heeft Tilo Machielse zich niet kunnen plaatsen. Hij zou dan zijn twee partijen hebben moeten winnen met een hoog gemiddelde. Tegen Guy Vanderhenst ging het mis en hoewel hij zich geweldig revancheerde, door met een gemiddelde van 1.00 te winnen van Peter van Gils, kon hij de schade toch niet meer goedmaken. Kees Gommers gaat nu, samen met Guy, de beide Hansen, Wim van Biesen en Choco van Vugt, door.

In de A-klasse gaan Harrie Goos, John van Gils, Bert Frijters en John Meeuwissen naar de halve-finales.

De situatie in B-1 is nog ongewis. Alleen Jean-Paul van de Luijtgaarden en Jan van Zundert zijn zeker. De nummers drie en vier worden bekend na de partij tussen Jan van der Meer en Ruud Daniëls op maandagavond. Mocht Ruud winnen, dan wordt Piet van Rijen de nummer drie en Ton Vos (hoogste gemiddelde) de nummer vier.

De kwart-finales in B-2 worden gespeeld door Cees van Miert, Toon Goos, Jac Jochems en Kees van Hooijdonk. Jac heeft deze plaats te danken aan Eric Martens, die aangegeven heeft, dat, mocht hij de finale halen, dan niet beschikbaar is. Daarmee heeft hij besloten zelf niet verder te spelen. Een sportieve geste! Kees van Hooijdonk dankt zijn vierde plaats aan zijn hoogste gemiddelde.

De vier uit de C-klasse zijn: Ad Voermans, André Heestermans, Toon Aarts en Ad van Gils.

En uit de D-klasse gaan Peer van Hooijdonk, Sjaak Kools, Peter Schalk en Bram van de Broek door naar de halve-finales.

Mede namens de Commissie aan alle winnaars van harte proficiat en veel sportief spelplezier in de volgende ronde. En aan de overige deelnemers de uitnodiging eens een middag of avond hun ‘broeders’ te komen aanmoedigen.

Hier nog een lijstje met verdere speeldata:

Woensdag 28 februari in ‘Jeugdland’ de kwart-finales van de B-klasse.

Zaterdagmiddag 3 maart in ‘Jeugdland’ de halve-finales van de A-klasse.

Zondagmiddag 4 maart in ‘Flamingo Bar’ de halve-finales van de C-klasse.

Woensdag 7 maart in ‘Jeugdland’ de tussenronde van de Hoofdklasse.

Zondagmiddag 10 maart in ‘Flamingo Bar’ de halve-finales van de D-klasse.

 A.Kiet

‘Het komt er nu op aan….!’

18 februari 2018

Het is maar een spelletje en je hoeft er je brood niet mee te verdienen. Maar een partij winnen is toch wel erg fijn. Als dat dan ook nog gebeurt met een mooi gemiddelde kun je de nacht lekker doorslapen. Verliezen, daarentegen, met een miserabel gemiddelde, kan slapeloze nachten veroorzaken.
Er zijn in de afgelopen week tot en met de zondagmiddag belangrijke beslissingen naderbij gekomen. Ik loop de klassen maar weer eens door.

Te beginnen met de Hoofdklasse, waar het om de zes hoogst geplaatsten gaat, ziet de voorlopige rangorde er als volgt uit. Guy Vanderhenst, Hans Snijders en Hans Frijters zijn definitief geplaatst. Door twee prima overwinningen tegen Kees Gommers en Frans van de Velden met hoge gemiddelden (resp. 1.052 en 0.870) komt Wim van Biesen samen met Choco van Vugt en Kees Gommers op negen punten. Tilo Machielse heeft nog twee partijen te gaan en kan ook op negen punten komen, waarbij moet worden opgemerkt dat hij dan met hoge gemiddelden moet winnen om een kans te maken bij de laatste zes te eindigen.

Dan de A-klasse. Hier gaat het om de laatste vier. Harrie Goos en John van Gils hebben zich definitief geplaatst. De spanning is in deze klasse om te snijden. Voor de twee resterende plaatsen zullen zes kandidaten tot het uiterste moeten gaan: John Meeuwissen, François Timmermans, René Luiken, Ton van de Velden, Ben Frijters en Leo van Vugt!

In klasse B-1 de laatste drie. Jan van Zundert is al zeker en voor de plaatsen twee, drie en vier komen maar liefst zeven kandidaten in aanmerking: Frans Timmermans, Jean-Paul van de Luijtgaarden, Nico Wick, Piet van Rijen, Hans Joppen, Ton Vos en Jan van der Meer.

In klasse B-2 is nog niemand geplaatst en lopen zich voor de vier plaatsen nog alle overige negen deelnemers warm. Zoals bekend moest Nick Gommers zich om medische redenen terugtrekken en hem wacht een moeilijke operatie. Nick, alle sterkte toegewenst en ik hoop bij de volgende aflevering van de kampioenschappen weer over jou te kunnen schrijven.

Dan de C-klasse, waar zich Ad Voermans en Dré Heestermans hebben geplaatst. Behalve Rinus Blom en Paul Billet hebben de overige spelers nog een theoretisch kans om zich aan de zijde van Ad en Dré te plaatsen.

In de D-klasse heeft Peer van Hooijdonk zich geplaatst en voor de overige drie plaatsen zijn er nog vijf kanshebbers: Peter Schalk, Ger Roovers, Marco Denee, Bram van de Broek en Sjaak Kools.

Ik wens alle kanshebbers veel succes.

A. Kiet

‘Wij zijn nu over de helft……!’

5 februari 2018

Tot de laatste dag van de voorronde op 25 februari blijkt niet alles, maar wel veel mogelijk. Er tekenen zich nu duidelijke verschillen af.

In de D-klasse hebben de drie toppers zich gehandhaafd, maar ook hier kunnen Sjaak Kools en Ger Roovers met hun drie nog te spelen partijen ver komen, zeker gezien hun gemiddelde. Ad Oomen, u allen wel bekend van het werk dat hij verricht om iedereen tevreden te stellen, heeft zijn eerste zege geboekt tegen Marco Denee en zijn algemeen gemiddelde opgevijzeld van 0.129 naar 0.156.

In de C-klasse deed Ad Voermans op zondagmiddag goede zaken, door zijn partij te winnen met een gemiddelde van 0.545. Hij gaat zonder puntverlies aan kop en stuurt duidelijk aan op herovering van zijn plaats in de B.

De B-1 wordt, eveneens zonder puntverlies, aangevoerd door Jan van Zundert, die Nico Wick wist te verslaan met 15 – 9. Hier bevinden zich Hans Joppen en Jan van der Meer op wat teleurstellende plaatsen 7 en 8. Kom op mannen: jullie kunnen beter!

In de B-2 handhaven zich Eric Martens en Toon Goos aan kop, met een flink aantal achtervolgers op het vinkentouw.

Nieuwkomer John van Gils gaat in de A-klasse zonder puntverlies aan kop, maar ook hier blijft het spannend. Harrie Goos heeft pas één partij verloren en maakt, zeker na zijn partij met 1.333 gemiddeld, een sterke indruk.

De topper tussen Hans Snijders en Hans Frijters  in de Hoofdklasse eindigde in remise, waarmee de eerste zijn tweede plaats achter Guy Vanderhenst handhaafde. Maar onze zuiderbuur bevestigt steeds weer zijn reputatie en gaat zonder puntverlies aan kop. Tilo Machielse ten slotte moet woensdag a.s. vol aan de bak om de poulefase nog succesvol af te sluiten.

Het blijft spannend en zoals mijn broer in de vorige aflevering schreef, is het de moeite waard het verdere verloop op de voet te volgen.

A. Kiet

We zijn bijna op de helft !

29 januari 2018

Het toernooi vordert gestaag. Inmiddels is week 4 voorbij en die heeft weer verrassende uitslagen opgeleverd. Voor sommige deelnemers een bevestiging, dat ze het toch nog in zich hebben en voor anderen gewoonweg een teleurstelling waar vaak geen oorzaken voor gevonden kunnen worden. Ligt het aan het materiaal, aan de slechte ballen die de tegenstander weglegt, aan de “varkens” die hij maakte, aan het biljart of moet de oorzaak toch bij de biljarter zelf gezocht worden?

De eerste tekenen in de standen worden zichtbaar.

In de D-klasse zijn er nog 3 spelers zonder puntverlies, nieuwkomer Marc Denee, Peter Schalk en Peer van Hooijdonk, die met een mooi gemiddelde van 0.323 wil laten zien, dat hij toch in de C-klasse thuishoort.

De C-klasse leverde deze week een paar mooie partijen op. Zo speelde good-old Gerrit Hop een topwedstrijd tegen Ad van Gils, hij won met een gemiddelde van 0.600. In een andere partij startte Peter van Hooijdonk moeizaam tegen Toon Aarts, maar deklasseerde hem daarna met twee series van 3 en een slotserie van 5, en dat alles in 17 beurten, gemiddeld dus boven de 0.700.

In de twee B-klassen is de spanning om te snijden. Oude rotten zoals Nico Wick, Jan van Zundert en Jack Jochems halen de wedstrijdpunten binnen, terwijl de “jonge honden” Jean-Paul van de Luijtgaarden en Nick Gommers wel hoge gemiddeldes scoren, maar toch al een paar wedstrijden het onderspit hebben moeten delven. Herintreder Eric Martens wordt met zijn verzorgde spel ook goede kansen toebedeeld. Cees van Miert is na een slechte start aan een indrukwekkende opmars bezig. Hij kan zich dit jaar helemaal op zijn spel concentreren. Dat je nooit de moed op moet geven, zagen we in de partij van Ruud Daniels tegen Ton Vos. Na een 8-1 achterstand won Ruud uiteindelijk toch nog met 15-13. Opmerkelijk was ook het sloopwerk van Frans Timmermans. Nauwelijks gepromoveerd vanuit de C-klasse loopt hij over Jan van de Meer met 15-7 en Hans Joppen met 15-8 heen. De dan de wedstrijd tussen Jean-Paul van de Luijtgaarden en Ton Vos. Bij de stand 15-14 voor Ton presteerde JP het in de nabeurt om de witte bal te missen en met een miraculeuze klos toch nog de gelijkmaker te scoren!

In de A-klasse doen nieuwkomers John van Gils en John Meeuwissen het goed. Ze zijn duidelijk een aanwinst voor het toernooi. Spanning volop in deze klasse.

De Hoofdklasse levert altijd mooie en vooral leerzame partijen op. Ik raad daarom ook alle deelnemers aan om eens een “avondje Hoofdklasse” te doen, je steekt er altijd wat van op.

Komende week staan er weer een aantal spannende partijen op het programma, zoals woensdag 31 jan op Jeugdland, de topper tussen Hans Snijders en Hans Frijters. Vrijdag 2 feb gaan Nico Wick en Jan van Zundert op Jeugdland de strijd aan voor de koppositie in de B1-klasse. En tenslotte maandag 5 feb, ook op Jeugland de topper in de B-2 tussen Eric Martens en de herboren Cees van Miert. Kortom reden genoeg om e.e.a. te volgen. Kijk daarom ook regelmatig op onze website www.driebandenulvenhout.nl voor het programma en de laatste ontwikkelingen.

T.Kiet (de broer van A.)

Het wordt weer tijd om te kijken hoe de zaken er bij staan..!

22 januari 2018

Een verrassing op zondagmiddag was in de Hoofdklasse de zege van Kees Gommers op Hans Snijders (zijn eerste nederlaag tot nu toe!), die in de eenentwintigste beurt met 15 tegen 14 voor stond, waarop Kees met een magistrale serie van 6 caramboles aan alle illusies van Hans een einde maakte.

Het toernooi is nu, op 21 januari, drie weken onderweg. Het aantal partijen dat de individuele spelers achter zich hebben staan verschilt nogal, waardoor het moeilijk is voorspellingen te doen. Als ik de diverse klassen doorloop zie ik het volgende beeld:

In de C-klasse leiden twee Heestermannen, Edwin en André. Maar Ad Voermans, Ad van Gils en de twee ex-B spelers Toon Aarts en Peter van Hooydonk kunnen zeker niet worden afgeschreven.

Dan de D-klasse: Marco Denee en Bram van de Broek hebben nog geen misstap gezet en Peter Schalk zit hen op de hielen.

Over de B-klassen valt vrijwel niets te zeggen: iedereen kan van iedereen winnen. Al zal het moeilijk worden Toon Goos in paniek te brengen, die duidelijk leidt in B-2.

In de B-1 hebben Nico Wick en Jan van Zundert hun partijen gewonnen en ook Hans Joppen maakt een sterke indruk.

In de A-klasse heeft Harrie Goos zichzelf al tot halve finalist gebombardeerd. En met nog drie partijen te gaan is dat misschien niet eens overdreven. Maar in deze klasse speelt ook Leo van Vugt heel sterk.

De Hoofdklasse is altijd een verhaal apart. Nu Guy Vanderhenst weer meespeelt, lijkt het erop dat het weer zal gaan tussen hem en de beide Hansen.

Maar niets is zeker in dit leven….! 

A. Kiet

Een bal kan raar rollen…!

14 januari 2018

Hoe bizar kan een spelletje driebanden wezen?

Als Ruud Daniëls zijn eerste partij op zaterdagmiddag in ‘Flamingo Bar’ tegen Jean-Paul van de Luijtgaarden met een gemiddelde van 0.625 wint en in zijn tweede wedstrijd tegen Hans Joppen slechts vier caramboles maakt…. ?

Nog gekker ging het toe verleden woensdag op de ‘zandbak’ (tafel-1) in ‘Jeugdland’, waar Hans Snijders tegen Choco van Vugt streed en zijn gele bal zò fanatiek raakte, dat deze van de tafel af stuitte met veel geraas, bijna over het ‘zwembad’ (tafel-2) vloog, de spelers daar zich bijna een hartverzakking schrokken, zijn weg vervolgde door de gang naar de squashbanen en daar onder een tafeltje in de hoek tot stilstand kwam.

Na een grondige poetsbeurt door scheidsrechter Tilo mocht de bal weer aan het spel deelnemen.

Maar er spelen zich ook leuke speltakels af. Zo was ondergetekende op zondagmiddag getuige van toernooi-icoon ‘good old’ Leo van Vugt in ‘Flamingo Bar’. Hij speelde tegen François Timmermans, een A-klasse partij voor twintig caramboles. Hij werkte die af in vijftien beurten….! Gemiddelde: 1.333….!

20180114-03

A. Kiet

De kop is er af…..

8 januari 2018

 

Met het officiële startsein door de Commissie-voorzitter is het festijn dan eindelijk vorige week dinsdag begonnen. Jan Heestermans en Peter van Hooydonk mochten een begin maken met hun twaalf caramboles in de C-klasse. Na een  voorspoedige start van Jan en een moeizaam begin van Peter veroverde deze laatste toch de overhand en won zijn eerste wedstrijdpunten. Later op de avond verloor hij van Ad Voermans (dè Ad Voermans die in één van de vorige edities een finale-partij uitmaakte met een serie van elf caramboles!)  

 En dit alles in de ‘Flamingo Bar’ met het prachtige, moderne score-scherm. Bij iedere carambole wordt het gemiddelde automatisch berekend en wordt ook de hoogste serie aangegeven. In het bestand staan alle spelers per klasse opgeslagen.

 

Het is nog te vroeg in de tijd om voorspellingen te doen. In ieder geval hebben zich bij de gespeelde wedstrijden geen spectaculaire bijzonderheden voorgedaan. Maar wat niet is, zal zeker nog komen!

A.Kiet

Het feest gaat beginnen !

28 december 2017

Het toernooi 2018 gaat beginnen. Komende dinsdag worden de eerste punten verdeeld. Jan Heestermans en Peter van Hooydonk verzorgen de ‘afstoot’ in de richting van het kampioenschap.

De voorbereidingen zijn in volle gang, de messen worden geslepen en ook de tafels merken dat het langzaamaan ernst wordt. Bij ‘Jeugdland’, ‘Flamingo Bar’ en ‘Marie’ zijn ze voorzien van nieuwe lakens.

Maar ook de spelers blijken zich intensief voor te bereiden. En alvast hun visitekaartjes af te geven. Zo presteerde Harrie Goos het om een partij met een gemiddelde van 1.7 (één punt zeven!) af te werken op zijn geliefde Jeugdlandse ‘zandbak’. En ‘herintreder’ Eric Martens liet zich ook niet onbetuigd en speelde een partij ruim boven de één!

Ik wil maar zeggen (en dat vooral aan de A en B!): een gewaarschuwd man telt voor twee…!

Enkele ‘Ulvenhoutse’ deelnemers hebben inspiratie opgedaan bij het Kerst- toernooi van Louis Havermans in Zundert, waar de driebanden-elite aan meedoet (we zullen eens zien wat Dré Heestermans daarvan opgestoken heeft!) en anderen, hebben die zich warm gespeeld tijdens het Bavelse Driebandentoernooi bij ‘Het Karrewiel’ (‘nieuwkomer’ John van Gils en Ruud Daniëls).

Dat belooft wat voor de komende maanden. Hopelijk wordt er niet teveel kruit verschoten. Want je kunt zo voor de vuist weg wel eens een hoog gemiddelde spelen, maar als het er op aan komt ziet de wereld er plotsklaps heel veel anders uit.

We zullen het allemaal zien!

A. Kiet

De eerste lootjes…!

24 december 2017

Ja mensen, het is bijna zover. Na het uitbuiken en het optrekken van de alcoholnevels zullen Jan Heestermans en Peter van Hooijdonk op 2 januari om 19.30 in Flamingo Bar de ‘afstoot’ verrichten voor het 36ste Ulvenhoutse Driebanden toernooi.

Zij spelen in de C-klasse en daar gaat het om twaalf caramboles.

Jan was meerdere malen kampioen van de D en na de resultaten in 2017 gepromoveerd naar de C; Peter gaat bewijzen, dat hij per ongeluk uit de B is gevallen…?

Iedereen is welkom om de start van nieuwe seizoen mee te maken.

Voor de spelers is het zeer motiverend voor publiek hun partij af te werken. Op naar Flamingo Bar dus op 2 januari…!

A. Kiet

Programma eindrondes vastgesteld

17 december 2017

Het programma voor de eindrondes is vastgesteld.

Het complete programma is nu opgenomen in de links op ons tabblad “Programma”

De finales van de diverse klassen vinden plaats op:

D-klasse: vrijdagavond 23 maart in de Flamingo

C-klasse: zaterdagavond 24 maart bij Marie

B-klasse: zaterdagavond 17 maart bij Marie

A-klasse: vrijdagavond 23 maart in de Flamingo

Hoofdklasse: zaterdagavond 24 maart bij Marie

Zet deze datums in je agenda.

De Commissie

De tweehonderd-een-en-tachtig wedstrijden zijn ingepland !

8 december 2017

Eerder dan verwacht is de Commissie, met de onschatbare hulp van Cees van Miert, er in geslaagd alle wedstrijden over de drie locaties (Jeugdland, Marie en Flamingo Bar) te verdelen. Het volledige programmarooster staat op de website www.driebandenulvenhout.nl. Inmiddels hebben alle deelnemers het rooster op hun e-mail ontvangen. Er is zoveel mogelijk rekening gehouden met de individuele wensen van de deelnemers, maar vanwege organisatorische beperkingen is dat niet voor de volle 100% gelukt. Jammer voor degene(n) die het treft, maar het is helaas niet anders.

Op ‘Jeugdland’ (tafels 1 en 2) zijn 117, bij ‘Marie’ 56 en bij ‘Flamingo Bar’ 108 wedstrijden ingepland. Het is de uitdrukkelijke wens van de Commissie, dat de deelnemers zelf ingeval van verhindering, met hun tegenspeler een nieuwe datum regelen. In het rooster kunnen zij zien, waar extra vrije ruimte beschikbaar is. In uiterste nood zal Commissie-lid Ad Oomens zeker bereid zijn een helpende hand toe te steken. Belangrijk is, dat iedere wijziging aan de Commissie moet worden doorgegeven, zodat deze het overzicht behoudt.

Mede namens de Commissie wens ik allen prettige feestdagen, en vooral wens ik alle deelnemers een intensieve voorbereiding en een sportief toernooi toe.

Op naar 2 januari. 

A.Kiet

Bij de dood van Ton van Dorst

26 november 2017

Mij bereikte het bericht, dat Ton van Dorst is overleden. Ton was een zeer trouwe deelnemer aan de Ulvenhoutse Kampioenschappen. Met uitzondering van 2013 speelde hij vanaf 2008 mee: zes maal in de D-klasse en drie maal in de C. Mensen die hem van nabij hebben meegemaakt karakteriseren hem als een aimabele, zeer enthousiaste biljarter. Aan de tafel nam hij ruim de tijd bij het bestuderen van het beste patroon. Dat wekte soms wrevel op bij de tegenstander, mede doordat de oorzaak van het langere denken bij de meesten niet bekend was. Sinds zijn ziekte jaren geleden, had Ton problemen met zijn concentratie. Zo zie je maar weer: gedragsveranderingen hebben zo hun eigen verhaal. Misschien moeten we daaruit toch lering treffen niet te snel te oordelen.
Mijn condoleances, mede namens de Commissie, gaan naar de familie.

Door de dood van Ton gaat de D-klasse van start met negen spelers. De overige indelingen blijven onveranderd.
Wat betreft het aanstaande toernooi wacht iedereen nu met smart op het wedstrijdrooster. Daarbij zal nog enig geduld moeten worden beoefend. Het is ieder jaar weer een hele klus om alles op een rijtje te krijgen. Er moet rekening worden gehouden met de beschikbaarheid van de locaties en de speciale wensen van de deelnemers met betrekking tot hùn beschikbaarheid. Maar wat ik in de wandelgangen heb opgevangen, zal het nog twee tot drie weken in beslag nemen, als zich geen ernstige problemen voordoen.
A. Kiet

De poule-indeling is bekend !

14 november 2017

Beste Biljartliefhebbers,

 

De commissie is blij om mee te kunnen delen, dat er zich 61 deelnemers hebben aangemeld voor het toernooi 2018 dat op 2 januari a.s. in de Flamingo Bar zal starten.

Twee oude bekenden hebben zich dit jaar weer aangemeld, alsmede 6 nieuwelingen. Helaas wordt het komend jaar wel een mannentoernooi, maar ik heb wel begrepen, dat dit niets te maken heeft met de “#metoo” hype.

Eric Martens komt na 3 jaar afwezigheid de gelederen van de B-klasse weer versterken en Guy Vanderhenst gaat na zijn gedwongen afwezigheid van vorig jaar weer een gooi doen naar het kampioenschap in de Hoofdklasse.

Bijzonder verheugd zijn we met het grote aantal nieuwelingen. Twee leden van “de Fotsers” hebben de stap gewaagd om zich te meten met de concurrentie, nl. John Meeuwesen en Marco Denee. John zal samen met de “bavianen” John van Gils en Ton van der Velden (broer van Frans) de A-klasse gaan versterken. Marco, zoon van mede-oprichter van ons toernooi Frits Denee, zal in de D-klasse proberen de prestaties van zijn vader, die in 1990 kampioen werd, te evenaren.  John Voesenek kon als “kastelein” niet achter blijven bij zijn collega’s en gaat zijn kunnen tonen in de B-klasse. Naast Marco wordt de D-klasse versterkt met de komst van Keesje van den Broek. Alle herintreders en nieuwelingen veel succes !

De commissie rest nu de zware taak om het wedstrijdschema samen te gaan stellen. Elk jaar wordt dit moeilijker, omdat de wensen van de deelnemers steeds uitgebreider worden. We zullen proberen om hieraan zoveel mogelijk te voldoen, maar wij hopen dat jullie er begrip voor hebben als dat in sommige gevallen niet helemaal mogelijk is. Gelukkig kan de commissie bij deze zware klus nog bogen op de steun en ervaring van Cees van Miert.

Rest ons nog om de poule-indeling voor 2018 bekend te maken.

Poule-indeling tournooi 2018      
         
Hoofdklasse     A-klasse  
         
 H.Snijders 1,105    L.v.Vugt 0,545
 H.Frijters 0,904    B.Frijters 0,542
 G.Vanderhenst 0,880    J.Meeuwesen 0,540
 K.Martens 0,806    J.v.Gils 0,530
 J.Graumans 0,773    C.v.Aperen 0,503
 K.Gommers 0,764    R.Luiken 0,497
 C.v.Vugt 0,739    H.Goos 0,490
 T.Machielse 0,678    T.vd.Velden 0,475
 W.v.Biesen 0,605    Frs.Timmermans 0,460
 F.vd.Velden 0,586    C.Schalk 0,444
 P.v.Gils 0,567      
         
         
B1-klasse     B2-klasse  
         
 H.Joppen 0,433    E.Martens 0,423
 JP.vd.Luijtgaarden 0,417    T.Goos 0,400
 T.Vos 0,398    N.Gommers 0,394
 N.Wick 0,394    C.v.Miert 0,389
 J.vd.Luijtgaarden 0,380    Jos Heestermans 0,378
 J.v.Zundert 0,375    J.Jochems 0,367
 P.v.Rijen 0,366    K.v.Hooijdonk 0,360
 J.vd.Meer 0,356    J.Dielemans 0,340
 R.Daniels 0,339    C.v.Veltom 0,336
 F.Timmermans 0,327    J.Voesenek 0,325
         
         
C-klasse     D-klasse  
         
 Jan Heestermans 0,324    M.Denee 0,254
 T.Aarts 0,323    Peer v.Hooijdonk 0,253
 E.Heestermans 0,307    S.Kools 0,252
 Peter v.Hooijdonk 0,302    G.Roovers 0,223
 A.Voermans 0,284    B.vd.Broek 0,215
 P.Billet 0,281    P.Schalk 0,213
 G.Hop 0,280    A.Oomens 0,184
 T.Dons 0,275    K.vd.Broek 0,175
 A.v.Gils 0,272    G.Harris 0,142
 A.Heestermans 0,270      
 R.Blom 0,269      
         

Zoals je kunt zien staan er mooie confrontaties op het programma, waaronder twee vader/zoon wedstrijden, altijd speciaal. De commissie heeft hoge verwachtingen en hoopt op een spannend en vooral gezellig toernooi.

Zodra het programma samengesteld is, zullen we dit via de gebruikelijke kanalen bekend maken.
De verwachting is dat we dat omstreeks half december kunnen doen.

 

Met sportieve groet namens de commissie,

Toon Aarts

 

Iedereen is binnen, dus we kunnen beginnen !

12 november 2017

De deelnemers voor het toernooi in 2018 zijn bekend. Zoals bekend sloot de inschrijving afgelopen zaterdagmiddag om 12.00 uur en is de Commissie zeer verheugd te kunnen melden, dat ruim zestig driebanders nu kunnen worden verdeeld over zes poules, te weten Hoofdklasse, A-, B- (2), C- en D-klasse.

Een tweede verheugend nieuwtje is, dat er zes nieuwe (d.w.z. nooit eerder deelgenomen) spelers zich hebben aangemeld. En deze inbreng van nieuw ‘bloed’ zal de continuïteit van het toernooi hopelijk ten goede komen.

Verder zijn er nog twee ‘herintreders’: onze zuiderbuur Guy Vanderhenst, die de vorige editie heeft gemist en daarvoor tweemaal kampioen in de Hoofdklasse werd èn Eric Martens, die drie jaar afwezig is geweest.

Allen van harte welkom en jullie zullen ervaren, dat je er geen spijt van zult krijgen. Helaas zit er na vele jaren geen vrouw meer bij.

Een vol deelnemersveld dus, en de Commissie kan nu aan de slag om de poules samen te stellen. In de volgende bijdrage in dit weekblad zal de poule-indeling bekend worden gemaakt.

A. Kiet

Een laatste oproep aan alle Driebanders … !

5 november 2017

 

Over twee maanden (zo snel gaat de tijd) zijn de eerste wedstrijden binnen de 36ste Ulvenhoutse Driebanden Kampioenschappen al weer gespeeld en zijn de eerste punten binnengehaald.

Maar wat op dit moment veel belangrijker is voor al degenen, die zich nog niet hebben ingeschreven: komende zaterdag 11 november om 12.00 uur sluit de inschrijving.

De teller van het aantal inschrijvingen stond afgelopen weekend op bijna vijftig. Als deze week zich nog een tiental biljarters meldt wordt het aantal bereikt waarmee andere jaren werd gespeeld, verdeeld op grond van speelgemiddelde over vijf klassen: Hoofd-, A-, B-1 en B-2, C- en D-klasse.

Zorg dat je er bij komt, want de gezelligheid, het speelgenot en de uitdaging mag je niet missen. Ter herinnering: inschrijfformulieren liggen bij ‘Jeugdland’, ‘Café Marie’ en ‘Flamingo Bar’.

En inschrijven kan ook via de website www.driebandenulvenhout.nl.

A. Kiet

 

Inschrijving Driebanden Kampioenschap Ulvenhoout

29 oktober 2017

 

Na de eerste aankondiging zijn we inmiddels twee weken verder en er hebben zich al ruim dertig deelnemers ingeschreven. Zoals eerder aangekondigd sluit de inschrijving op zaterdag 11 november, om 12.00 uur. Voor wie zich nog niet heeft aangemeld liggen de inschrijfformulieren klaar op de bekende locaties (Jeugdland, Flamingo Bar en Café Marie). Inschrijven is echter ook mogelijk via de website (www.driebandenulvenhout.nl). Neem gerust eens een kijkje op de site, daar kun je alle informatie over het toernooi vinden, en ……voor het inschrijfgeld (€ 8.00) hoef je het niet te laten.

 

Iedereen die enthousiast is voor de biljartsport en met name voor het driebandenspel kan in Ulvenhout meedoen voor de prijzen. Op ieder niveau zijn er kansen. Speel je een gemiddelde van 0.20 dan maak je kans in de D-klasse; met 0,30 ben je een topper in de C-klasse, 0,40 gemiddeld kan winnend zijn in de B-klasse en met 0,50 doe je volop mee in de A-klasse.

De echte toppers (vorig jaar 0,55 en hoger) strijden in de Hoofdklasse om de titel.

De organisatie zou graag zien, dat er wat meer ‘jongeren’, zeg maar even in de leeftijd tot veertig, zich komen melden, maar leeftijd is natuurlijk geen voorwaarde voor deelname. Iedereen die voldoet aan die voorwaarden (zie het wedstrijdreglement op onze bovengenoemde website) is van harte welkom, jong of minder jong.

Deelnemers van vorige jaargangen weten hoe spannend, inspirerend en vooral gezellig het is om je te meten met andere biljartliefhebbers.

Dus heb je je nog niet aangemeld, doe het alsnog en wacht niet tot het laatste moment, want vol=vol.

De commissie heeft er alle vertrouwen in, dat de 36e editie van het toernooi weer bol zal staan van spanning op ieders niveau.

A.Kiet

We gaan weer beginnen !

7 oktober 2017

In Ulvenhout (onder de rook van Bavel) gaat op 2 januari 2018 de 36ste editie van de ‘Ulvenhoutse Driebanden Kampioenschappen’ van start. Continuïteit is kwaliteit, vandaar dat het evenement verder gaat, waar het begin dit jaar is opgehouden. Vandaar ook aflevering 31 van schrijver dezes.

Op 8 april werd de 35ste editie feestelijk afgesloten met een ware driebanden-happening in de ‘Flamingo Bar’, waar Ulvenhoutse kampioenen mochten spelen met vader en zoon Ceulemans. Dat was genieten voor de ware liefhebbers.

Wat geweest is, is geweest. Op 5 oktober j.l. is de ‘Commissie’, nu onder voorzitterschap van Toon Aarts als opvolger van Cees van Miert, voor het eerst weer bijeen geweest om het draaiboek voor volgend jaar door te spreken.

De ‘Commissie’ is nu volledig gericht op de nieuwe uitdaging om voldoende driebanders te motiveren voor deelname aan de nieuwe editie.

Vanaf 13 oktober a.s. zullen de inschrijfformulieren op de bekende locaties klaar liggen. Inschrijven is ook mogelijk via de website: www.driebandenulvenhout.nl. Het inschrijfgeld bedraagt € 8.00. De inschrijving sluit op 11 november om 12.00 uur.

Zoals bekend wordt er gespeeld in verschillende klassen. De indeling van de spelers geschied op grond van hun gemiddelde. Van de ‘oude’ deelnemers zijn de gemiddelden uit de editie 2017 bekend. Voor eventuele ‘nieuwelingen’, waarvan het gemiddelde niet bekend is, zullen tussen 13 en 17 november voorwedstrijden worden georganiseerd.

Rond 18 november zal de poule-indeling via website en e-mails aan de deelnemers bekend worden gemaakt.

De organisatie heeft er vertrouwen in, dat het toernooi ook volgend jaar weer sportief en enthousiast zal verlopen. 

A. Kiet