Persberichten 2011

Tijdens het toernooi kunt u hier regelmatig het laatste nieuws terug vinden
Alle berichten kunt u hieronder terugvinden.

 

 

In memoriam: Ton Snepvangers

22 september 2011


Afgelopen dinsdag 20 september kregen wij het trieste bericht dat ons commissielid
maar bovenal onze biljartvriend Ton Snepvangers is overleden. Het is nauwelijks te
bevatten dat hij er niet meer is. Al vele jaren werkten wij samen met Ton om het
driebandenkampioenschap van Ulvenhout te organiseren. Wij hebben hem leren kennen als
iemand die zeer nauwkeurig en toegewijd de wedstrijdschema’s in elkaar stak, de uitslagen
verwerkten in de standenlijsten en de inkomsten en uitgaven van de driebandencommissie
bijhield. Samenwerken met Ton riep nooit vragen op. Dat was vanzelfsprekend en het
contact met anderen ging hem gemakkelijk af. Ton was de man niet van de grote zinnen of
de moeilijke woorden maar wist met trefzekere opmerkingen precies aan te geven wat hij
er van vond. Met zijn nuchtere humor kon hij grote uitspraken of meningen van anderen
op prachtige wijze nuanceren. Dat was soms nodig aan het biljart en aan het buffet maar
ook tussen de wedstrijden door was hij aanspreekbaar voor vragen en opmerkingen van de
spelers. Wie Ton kent, weet dat deze gemoedelijke, bescheiden man zijn talenten langdurig
heeft ingezet voor het plezier van vele Ulvenhouters. Deze levensgenieter, muzikant,
biljarter en fantastische mens laat ons achter met dierbare en fijne herinneringen. We zijn
verdrietig maar trots dat we jarenlang zo’n grote vriend in ons midden hadden maar zullen
Ton heel erg missen.

Tilo Machielse, Cees van Miert, Christ Oudshoorn en Nico Wick

Jac Dielemans en Kees Martens Kampioenen van de D- en Hoofdklasse

6 april 2011

Afgelopen zaterdagavond werd op sportpark Jeugdland Jac Dielemans kampioen van de D-Klasse na een lastige wedstrijd tegen Ad Oomens. Kees Martens wist na een moeilijke match de finale van de Hoofdklasse te winnen door Sjef Bakx te verslaan. .
Niemand was zo zenuwachtig als Ad Oomens voorafgaande aan de finale van de D-Klasse. Als geen ander weet hij wat de last is om finalist te zijn op het belangrijkste biljarttoernooi van het jaar.
“Gedachten die hem kwelden, vervolgden en onstelden verdreef hij zacht” zou dichter Gazelle gezegd hebben maar deze wijze woorden waren zaterdagavond niet aan Ad besteed. Na 20 beurten nam Ad een kleine voorsprong van 2 punten (5-3) die hij in de 40e beurt helaas voor hem weer ingeleverd had (7-7). Jac Dielemans voelde dat het moment was aangebroken om Ad definitief van zich af te schudden. Met 5 caramboles in de laatste 4 beurten wist hij op prachtige wijze de wedstrijd te winnen. Ad kon hier geen antwoord op geven en Jac Dielemans werd kampioen van de D-Klasse. Erg gelukkig na afloop gaf Jac aan dat het in het begin van de finalepartij nog niet zo lekker liep en dat Ad een lastige tegenstander is die je nooit zo maar even verslaat. Ad Oomens gaf aan dat de mist uit de openstaande deur naar de rookruimte een duidelijk zicht op de moeilijke patronen verhinderde en dat hij daardoor enige punten had laten liggen. Voorts waren er vreemde banen op het laken te zien (Harrie Goos had het biljart extreem mooi gekuist) die hem bij sommige stoten hadden afgeleid en was ook de scheidsrechter (Ton Snepvangers) niet bereid twijfelachtige caramboles te tellen. Kortom het zat niet mee maar Ad kon er uiteindelijk wel vrede mee hebben want zijn naam prijkt immers al op de site van de eregallerij met de kampioenen driebanden van Ulvenhout. Jac Dielemans zal in ieder geval het komende jaar met zijn familie en vrienden volop genieten van het driebandenkampioenschap en de titel. Proficiat!

Na een kleine pauze was het de beurt aan de heren Kees Martens en Sjef Bakx om de finale van de Hoofdklasse op gang te brengen. Hier werd naar uitgezien want het was inmiddels al 18 jaar geleden dat Sjef had meegedaan en kampioen was geworden in Ulvenhout.
Kees Martens had een ijzersterk toernooi achter de rug. In de poulewedstrijden speelde hij met een gemiddelde van 0,930 en verloor geen enkele partij. Op weg naar de finale is dat zo gebleven en dat is een buitengewoon goede prestatie. De finalepartij verliep moeizaam. Beide spelers hielden de eerste 20 beurten de deur stevig dicht en biljartkenners weten dan wel hoe laat het is, namelijk dat ze voorlopig nog niet naar huis kunnen. Dat resulteerde in weinig caramboles (5-5 na 10 beurten). Daarna kon Kees een paar punten maken en wist hij in de 20e beurt een voorsprong te nemen van 4 punten. Sjef kwam nog terug met series van 4 en 5 maar Kees maakte in de laatste beurten 7 punten en won verdiend de finale met 25-17 in 36 beurten.
Sjef vond net als iedereen dat zijn tweede plaats toch zeer verdienstelijk was en dat hij volgend jaar als alles goed gaat, weer graag meedoet. Kees was blij dat hij ook de laatste partij na zo’n mooi verlopen toernooi had weten te winnen omdat een gewonnen finale nu eenmaal de slagroom op de taart is. Proficiat!

Na afloop bedankte Nico Wick Harrie en Nel Goos hartelijk voor hun gastvrijheid en stak Bert Frijters een grote complimentenpluim op de hoed van de driebandencommissie. Volgend jaar wordt het driebandenkampioenschap van Ulvenhout voor de 30e keer georganiseerd. De commissie zal proberen een prachtige slotavond samen te stellen. Sommigen onder u weten nog heel goed wat een danseres uit Noorwegen 5 jaar geleden allemaal te weeg bracht. Graag wil de driebandencommissie sponsors vragen om het 30-jarig jubileum in 2012 financieel te ondersteunen. Alle foto’s en uitslagen van het grote driebandenspektakel in Ulvenhout 2011 zijn natuurlijk te vinden op www.driebandenulvenhout.nl.

Ton Vos en Peter van Gils Kampioenen van de C- en A Klasse

30 maart 2011

Na een buitenaardse wedstrijd is afgelopen zaterdagavond Ton Vos in café-zaal Flamingo kampioen driebanden van de C-Klasse geworden ten koste van Fré Klemans. Twee uur later liet Peter van Gils zich tot kampioen uitroepen van de A-Klasse na een zeer spannende wedstrijd tegen Erik Martens. .
Een uitverkocht huis met zeker 60 tot 70 toeschouwers vormde de mooie entourage voor de finale-avond van het driebandenkampioenschap van Ulvenhout van de C-Klasse en de A-Klasse. Ruim voor acht uur waren de finalisten Ton Vos en Fré Klemans al aan het inspelen om zich voor te bereiden op de finale van de C-Klasse.
Toen de arbiter van dienst eindelijk het verlossende fluitje gaf om te starten ging Ton Vos er vandoor alsof hij om half negen weer thuis moest zijn. Na 5 beurten had hij al 10 punten gemaakt waarbij de ene carambole nog mooier was dan de andere. Zonder onderbrekingen denderde Ton over het biljartlaken en verpulverde de arme Fré Klemans.
Fré maakte ook veel punten maar tegen orkaan Ton was hij niet bestand.
Aandoenlijk en mooi was het om te zien hoe Fré met een groot aantal zwijnen, die in een gemiddeld natuurpark niet hadden misstaan, nog even trachten de boel op te houden maar ook die konden het tij niet keren want Ton Vos maakte alles en speelde om nooit meer op te houden.
De 18 benodigde caramboles bereikte hij in slechts 13 beurten! Met een gemiddelde van 1,384 is Ton Vos met een ongekend record voor de C-Klasse kampioen geworden. Mevrouw Vos was tot tranen geroerd en kon zich niet herinneren dat Ton ooit zo goed met de keu had gespeeld. En Ton? Die kon zijn geluk ook niet op en moest toegeven dat hij sinds zijn trouwdag nooit meer zoveel geluk had gekend. Het kan verkeren en het laat maar weer eens zien hoe het driebandenspel het leven van gewone en leuke mensen voor een heel jaar kan veranderen.

Doordat de finale van de C-Klasse zo ongeveer om tien voor half negen afgelopen was kwamen er nog mensen binnen die vroegen wanneer de finale van de C-Klasse begon. Veel vroeger dus dan gedacht moesten de finalisten Peter van Gils en Erik Martens aan de bak voor het kampioenschap in de A-Klasse. Na een rustig begin en een gelijkopgaande strijd wist Peter van Gils na 25 beurten een kleine voorsprong te nemen van 4 punten (15-11). Erik Martens knokte zich echter terug met zeer verzorgd technisch spel en fraaie punten en wist zich na 35 beurten naar de koppositie in de partij te spelen door 3 punten uit te lopen (15-18).
Maar Peter herstelde zich op indrukwekkende wijze en wist op dat moment met mooie caramboles een serie van 7 uit zijn koker te krijgen. Met name de losbandstoot waarbij de witte bal met 150 km per uur richting gele en rode bal werd gestoten was van ongekende schoonheid. Voor Erik was het een hard gelag. Was hij na een achterstand immers voortreffelijk teruggekomen en had hij zelfs een voorsprong bereikt, nu moest hij wederom aan de tafel komen om een achterstand weg te werken. En het publiek kreeg waar voor hun niet betaalde entreegeld want Erik ging er toch nog eens even goed voor staan en maakte in de 42e beurt net als Peter zijn 24e carambole en dus nog 1 te maken voor beiden.
Wat een thriller, hoe kun je het bedenken en de gedachten gingen al uit naar een gelijk spel en dus een barrage. Maar nee, Peter stak het uit en Erik kon in de nabeurt het laatste punt niet maken. Peter van Gils was de terechte kampioen met 25-24 in 46 beurten want aan de meet worden de prijzen pas echt uitgereikt, zo wij allen weten.

Ad Voermans Fenomenaal Kampioen in B-Klasse

23 maart 2011

Met een alles of niets sprint, en het werd alles, is Ad Voermans afgelopen vrijdagavond op werkelijk magistrale wijze driebandenkampioen geworden in de B-Klasse van Ulvenhout. Woorden schoten te kort om te beschrijven wat er nou eigenlijk was gebeurd en tot ver na twaalf uur was het onrustig in de Dorpstraat van Ulvenhout. De strijd om de 3e plaats in de B-Klasse werd gewonnen door Jack Jochems. In de D-Klasse en de Hoofdklasse waren de troostprijzen voor Fons Jochems en Hans Snijders.

Door omstandigheden moest uitgeweken worden naar café-zaal Flamingo waar gelukkig extra voorraad was ingeslagen om de vele supporters en toeschouwers bij de finale van de B-Klasse te bedienen. Voorafgaande aan de grote finale werd eerst om de 3e plaats gespeeld.
Christ Oudshoorn moest het opnemen tegen Jack Jochems die niet van plan was om het zo maar kado te geven, integendeel. Met subtiel en verdedigend spel want dan gaat er niks kapot, gingen beide spelers voorzichtig van start en leek Christ na 32 beurten een veilige voorsprong te hebben van 5 caramboles bij de stand 17-12 voor hem. Maar Christ viel ongelukkig stil en Jack dacht dat nog moest kunnen en dat was ook zo. Na 58 beurten prikte Jack Jochems zijn laatste carambole aan de keu en won met 20-18 van Christ Oudshoorn de strijd om de 3e plaats.
Iedereen ging er voor zitten want toen kwamen de grote meneren van dit jaar in de B-Klasse aan de biljarttafel. Ad Voermans wist dat het niet makkelijk zou worden tegen Rini Oomen in de finale. Rini Oomen die ook regelmatig in de A-Klasse verblijft is een degelijke biljarter die door weinig zaken kan worden afgeleid. Ad moet het meer hebben van uitschieters die in het leven van een biljarter soms beslissend kunnen zijn. De heren gingen van start in hun finale om het kampioenschap van de B-Klasse en Ad moest ervaren dat het voor geen meter ging. Na 10 beurten was het 5-3 voor Rini en na 30 beurten had Rini de voorsprong vergroot naar 14-7 om vervolgens na 36 beurten met 18-9 een zeer veilige voorsprong te hebben van 9 punten. Rini had ook nog de nabeurt, dus met nog 2 caramboles te gaan werden de flessen champagne hier en daar al voor hem ontkurkt, terwijl hij die helemaal niet lust. Maar toen had Ad genoeg van zijn eigen zwakke spel tot dan toe. Hij was niet van huis gegaan om zo maar de vergetelheid in te glijden als verliezend finalist in 2011 want alleen de namen van de winnaars komen immers op het metaal van eeuwigblijvende wisselbekers te staan. Ad Voermans vertrok in de 37e beurt met een serie die pas stopte toen men hem vertelde dat de partij uit was.
Met prachtige driehoeken, over en weertjes van de mooiste soort en doorschiettrekstoten die men in Bavel zou moeten opzoeken in een biljartboek wist Ad Voermans het onmogelijke te volbrengen. Een serie van 11 volstond om Rini Oomen te kloppen die verbaasd en geheel in de war de nabeurt nog speelde maar miste. Met zo’n uitslag kun je thuiskomen en het zal voor Ad wennen zijn om het hele jaar nog de felicitaties te moeten horen voor zijn mooie overwinning in Ulvenhout.

In de D-Klasse werden de halve finales afgelopen zaterdagavond gespeeld bij café Christianen. Bram v.d. Broek mocht in de arena treden tegen Jack Dielemans. Jack won in 32 beurten met 12-9 en Bram gaf aan in het interview na de wedstrijd dat hij stiekem op meer had gehoopt, ook nog wel goed terug kwam maar dat Jack net dat beetje meer had om de partij te winnen. Wat dat dan is, dat beetje, kunnen biljarters nooit zo goed onder woorden brengen. Het is zo weinig dat je het niet kunt zien of vastpakken. Het zit tussen de oren en daar moet het ook maar blijven zitten want dan weet je in ieder geval nooit van tevoren wie er zal winnen. In de andere halve finale kreeg Fons Jochems het zwaar te verduren met Ad Oomens, die eigenlijk als enige van tevoren wel wist dat hij kon winnen. Ad won verdiend met 12-9 waarna de strijd om de 3e plaats tussen Fons Jochems en Bram v.d. Broek knap en op souplesse gewonnen werd door Fons in 55 beurten.

In de Hoofdklasse was de halve finale afgelopen zondagmiddag in café zaal Flamingo tussen Sjef Bakx en Tilo Machielse boeiend omdat de heren elkaar weinig prijs gaven. In een goede partij won Sjef van Tilo in 25 beurten met 25-22. De andere halve finale tussen Kees Martens en Hans Snijders was net zo spannend. In het laatste stuk wist Kees met verzorgd spel een kleine voorsprong te nemen maar Hans kwam nog terug. Net niet genoeg en Kees won in 27 beurten met 25-23. Hans Snijders werd verdiend 3e in de Hoofdklasse door daarna met 25-21 van Tilo Machielse te winnen.

Eerste Halve Finales

16 maart 2011

Afgelopen weekend werden in de Ulvenhoutse cafés de halve finales gespeeld in de A-, B- en C-Klasse.

In het half verbouwde cafetaria Paulussen (bij Bert wordt zoals bekend de keuken flink onder handen genomen) leverden de halve finalisten van de C-Klasse geen half werk. Frans Timmermans moest in de halve finale aantreden tegen Ton Vos die we inmiddels zijn leren kennen als een strategische biljarter. Tot de 31e beurt liet Ton Frans Timmermans de indruk dat hij mee kon en doen en was de stand 11 om 8 in het voordeel van Ton. Echter Ton vond op dat moment dat er genoeg gespeeld was op de biljarttafel van het driesterren frietrestraurant en besloot tot een eindsprint van ongekende C-Klasse. Frans maakte nog 1 punt waar Ton 7 caramboles uit de keu draaide, waardoor hij verdiend in 44 beurten met 18-9 wist te winnen en zich makkelijk plaatste voor de finale.
In de andere halve finale moest Fré Klemans het opnemen tegen Jan Heestermans. Jan had goed gekeken wat er met Frans Timmermans gebeurde in de vorige partij en begon furieus met 5 caramboles in 7 beurten. Fré Klemans zag het aanvankelijk gelaten aan maar wist dat er nog zware hindernissen genomen moesten worden. Jan Heestermans viel stil en Fré caramboleerde zich in 39 beurten naar een 18-10 eindstand in zijn voordeel. In de strijd om de 3e plaats trok de kastelein van de café-zaal Flamingo aan het langste eind en won Frans Timmermans verdiend van Jan Heestermans met 18-9 in 45 beurten.

De halve finales in de A-Klasse begonnen bij café Christianen met een zeer goed spelende Peter van Gils die het opnam tegen Cees Schalk. In slechts 32 beurten versloeg Peter Cees met 25-9, waarbij met name het makkelijke spel en de vloeiende driebandenpatronen van Peter van Gils een lust voor het oog waren van het aanwezige publiek. Ook de extra uitleg van sommige stoten door de aanwezige voor dit doel speciaal ingevlogen driebanddeskundigen Ad Oomens en Piet van Rijen waren meer dan welkom. In de andere halve finale moest Erik Martens het opnemen tegen Francois Timmermans. Erik wist na 26 beurten een kleine voorsprong op te bouwen van 2 punten en deze nog wat verder uit te bouwen. Na 56 beurten wist Erik te winnen met 25 tegen 20 voor Francois. De strijd om de 3e plaats werd daarna gewonnen door Francois Timmermans. Hij versloeg Cees Schalk in 37 beurten met 25-18.

De finales van de C-Klasse (Ton Vos tegen Fré Klemans) en de A-Klasse (Peter van Gils tegen Erik Martens) worden zaterdagavond 26 maart gespeeld in café-zaal Flamingo. Aanvang 20.00 uur en ongetwijfeld zult u op tijd moeten komen voor de beste plaatsen, als u vanaf een VIP-plaats wilt genieten van deze twee mooie finales.

De halve finales in de B-Klasse bij café Christianen afgelopen zondagmiddag werden een prooi van Ad Voermans en Rini Oomen. Eerst won Ad Voermans in een moeizame partij met 19-15 van Jack Jochems, die weliswaar de hulp van de goden inriep maar het verschil in zijn voordeel niet kon maken. In de andere halve finale moest Christ Oudshoorn het opnemen tegen Rin i Oomen. Rini voelde zich uitstekend en dat betekende dat Christ weinig kansen kreeg. De uitslag was veelzeggend: Christ ging in 36 beurten met 20-3 de boot in. De strijd om de 3e plaats (Christ Oudshoorn tegen Jack Jochems) en de finale van de B-Klasse (Rini Oomen tegen Ad Voermans) vinden a.s. vrijdagavond 18 maart plaats bij cafetaria Paulussen, aanvang 20.00 uur. Mocht de keuken nog dicht zijn, dan zal Bert Paulussen zorgen voor een mobiele frituur.

Halve Finalisten B-Klasse Bekend

4 maart 2011

Net voor het carnavalsgeweld losbarstte in Ulvenhout werd vorige week woensdag op sportpark Jeugdland door de winnaars van de B1- en B2-Klasse gestreden voor de halve finaleplaatsen.

In poule A moest Ad Voermans het opnemen tegen Jack Bogaerts. Waarschijnlijk bevangen door de zenuwen kwamen beide spelers maar niet echt uit hun krammen want na 20 beurten was de stand 2 om 4 in het voordeel van Jack. Maar het grote werk moest nog beginnen want plotseling en totaal niet verwacht draaide Ad Voermans er een serie van 8 uit! Deze voorsprong werd niet meer uit handen gegeven en Ad won de partij met 15-6. Ad Voermans had de smaak duidelijk te pakken en moest in zijn tweede partij tegen Rini Oomen spelen. In een voortreffelijke partij zette hij Rini aan de kant met 15 om 8 caramboles in 17 beurten, hetgeen hem een plaats in de halve finale van de B-Klasse bezorgde. Daarna werd het spannend wie de andere halve finaleplaats zou opeisen. In een gelijkopgaande strijd was het uiteindelijk Rini Oomen die met 15-13 won van Jack Bogaerts.

In poule B moest Piet van Rijen het biljartbal openen tegen Jac Jochems. Jac wist na 10 beurten een kloofje te slaan van 4 punten die Piet niet meer wist te overbruggen. De gehele partij keek hij tegen een achterstand aan en Jac won de partij op betrekkelijk eenvoudige wijze met 15-10. Van geheel andere aard was vervolgens de partij van Jac Jochems tegen Christ Oudshoorn. Alsof Jac er niet stond, zo ging Christ te keer en maaide hi Jac van de tafel met 15-4 in 25 beurten. Uitstekende prestatie en dus werd de laatste partij erg belangrijk. Zou Piet van Rijen het nog redden. Al vaker hebben we de afgelopen jaren gezien dat hij over meerdere levens beschikt en dat hij niet te beroerd is om er soms nog één bij te doen. Tegen Christ Oudshoorn was echter geen kruid gewassen. Christ won opnieuw in een uitstekende partij met 15-10 van Piet.

De halve finales in de B-Klasse zijn bekend. Op zondagmiddag 13 maart worden bij Christianen de halve finales van de B-Klasse gespeeld. Christ Oudshoorn speelt dan in de halve finale tegen Rini Oomen. In de andere halve finale moet Ad Voermans het opnemen tegen Jac Jochems. Het biljartkampioenschap van Ulvenhout 2011 wordt vrijdagavond 11 maart vervolgd met de halve finales van de C-Klasse bij cafetaria Paulussen. Gezien de te verwachten drukte bij dun Bert wordt aangeraden tijdig te komen en zelf een stoel mee te brengen in verband met een kleine verbouwing.

Ge Wit Nooit

2 maart 2011

“Ge wit nooit” Kun je met hoofdletters plakken op de afgelopen week van het driebandenkampioenschap van Ulvenhout. Dramatische wendingen die ervoor gezorgd hebben dat enkele spelers de volgende ronde hebben bereikt op een bijna niet voor te stellen wijze. Natuurlijk dit alles ook tot teleurstelling van die speler die het als tegenstander moest ontgelden maar je kunt er een hoop van leren, in ieder geval vloeken.
In de D-Klasse is Jac Dielemans 1e geworden met 18 punten uit 10 wedstrijden en een ijzersterk algemeen gemiddelde van 0,267. Hij plaatst zich dus makkelijk voor de halve finales waarvoor zich ook Ad Oomens, Fons Jochems en Bram van de Broek, the gardenman, hebben geplaatst.
In de C-Klasse heeft Ton Vos met verzorgd spel de 1e plaats behaald. Met 16 punten uit 10 wedstrijden gaat hij met vertrouwen de halve finales tegemoet en komt daar Fré Klemans, Jan Heestermans en Frans Timmermans tegen.
In de twee poules van de B-Klasse is gestreden om een plaats in de kwartfinale. In de B2-Klasse heeft Rini Oomen zich met 15 punten uit 9 wedstrijden overtuigend geplaatst met een prachtig algemeen gemiddelde van 0,451. Piet van Rijen en Ad Voermans sluiten zich hier graag bij aan, waarbij Piet van Rijen van geluk mag spreken dat hij weer zover is gekomen.
In de B1-Klasse was de verwarring tot op de laatste speeldag groot. Eerst leek het erop dat Nico Wick zich na winst op Jean Paul v.d. Luytgaarden en een ongemakkelijke winst op Christ Oudshoorn ging plaatsen voor de kwartfinale van de B-Klasse. De partij tegen Christ werd namelijk ernstig ontsierd door de vele varkens van Nico maar ja, hij won de partij wel met een gemiddelde van maar liefst 0,938!
De laatste partij tussen Jac Jochems en Nico Wick moest de beslissing brengen in de B1-Klasse. Tegen Jac Jochems (koning varkens maken maar zelf ook ook nog kandidaat voor de volgende ronde) ging Nico Wick onderuit en was Jac de verdiende winnaar. Dat het spannend was bewees de einduitslag in de B1-Klasse. De bovenste drie spelers, Christ Oudshoorn, Jac Bogaerts en Jac Jochems behaalden alle drie 12 punten uit 9 wedstrijden.
In de A-Klasse heeft Albert Kwisthout sterk gespeeld en is 1e geworden met 13 punten uit 9 wedstrijden en een algemeen gemiddelde van 0,590. Samen met Peter van Gils, Francois Timmermans en Eric Martens speelt hij in de halve finales.
In de Hoofdklasse had Choc nog een zeer kleine kans om de volgende ronde te behalen. Dan moest hij wel zijn laatste 3 partijen winnen. Na winst op Sjef Bakx speelde hij tegen Adrie v.d. Pluijm. Adrie maakte alles en wist na 7 beurten een voorsprong van 17-3 te bereiken. Wat er toen gebeurde is nog steeds niet duidelijk maar Adrie wist de partij alsnog te verliezen met 20-18. Waarschijnlijk mag Adrie straks bij de Jumbo een jaar lang gratis boodschappen doen, anders is het niet te begrijpen.
Choc kon zijn geluk niet op en bedacht dat in de laatste partij tegen Kees Gommers misschien hetzelfde kon gebeuren. En jawel, het wonder geschiedde nog een keer: na een achterstand tegen Kees Gommers van 18-10 wist Choc de stand wederom om te buigen in 20-18 winst en dus plaatsing in de kwartfinale van de Hoofdklasse. Misschien is de lotto iets voor Choc en kan Kees Gommers straks boodschappen gaan doen met Adrie. Kees Martens eindigde zeer overtuigend als 1e in de Hoofdklasse.
Met 20 punten uit 10 wedstrijden en een algemeen gemiddelde van 0,930 onderstreept hij zijn grote vorm. Hans Snijders, Sjef Bakx, Kees Gommers en Tilo Machielse sluiten aan bij de volgende ronde in de Hoofdklasse.

Hard Spel

2 februari 2011

Ongekend hard spel maar technisch wel voortreffelijk uitgevoerd werd ten tafel gebracht door Bert Paulussen, eigenaar van het oudste en lekkerste cafetaria van Ulvenhout en uitbater van een modern café met aanpalende zalen, waaronder een biljartroom.

Niet eerder heeft dun Bert dergelijk imposant spel op de biljarttafel laten zien als in zijn partij tegen Johanna v.d. Luijtgaarden vorige week. Dat resulteerde in 10 caramboles in slechts 16 beurten waarbij Bert in de laatste 3 beurten maar liefst 6 prachtige punten uit de keu wist te toveren. Ad Oomens ziet zijn 1e plaats in de D-Klasse nog niet in gevaar komen maar iedereen moet toch vanaf nu zeer rekening gaan houden met deze geslepen op leeftijd zijnde oude vos.
In de A-Klasse werd afgelopen vrijdag strijd geleverd op Jeugdland.Een sterk spelende Dimphy v.d. Pluijm verraste Ruud van Es door in de laatste 6 beurten 10 caramboles te maken (20-15 voor Dimphy in 36 beurten). Het wordt blijkbaar een gewoonte voor de Ulvenhoutse kasteleins om in de laatste paar beurten zo ongeveer de helft van het aantal te behalen caramboles bij elkaar te spelen. Misschien dat ze zich plots realiseren dat er ook sluitingstijden zijn.
Goed voorbeeld doet volgen want ook Peter van Gils had in zijn partij tegen Jan van Zundert maar 8 beurten nodig voor de laatste 12 punten (20-12 voor Peter in 25 beurten). Cees van Miert wist in 46 beurten van Ruud van Es te winnen en verzuchtte dat hij meer foto’s als punten maakt. Iets waar we nauwelijks bezwaar tegen kunnen maken, want wekelijks zijn de nieuwste door Cees genomen foto’s van het Ulvenhouts driebandenkampioenschap te zien op de site www.driebandenulvenhout.nl.
De spannende partij tussen Jack Jochems en Ted Dons werd een nipte overwinning voor Jack die Ted wist te verslaan met 1 punt verschil (15-14), waarbij de mooie serie van 7 van Jack Jochems bij de talrijke supporters op Jeugdland niet onopgemerkt bleef. Belangrijk hierbij is nog te vermelden dat Jack geen enkele big in de biljarttas had meegenomen om zijn punten in deze partij op de voor hem bekende wijze te verhogen.
Dat nieuwe ballen ook niet altijd een zege zijn voor de biljarters werd in ieder geval door Adrie v.d. Pluijm en Tilo Machielse afgelopen zondag in café Flamingo bewezen. Na een vlotte start (10 om 10 in 12 beurten) sloeg het noodlot toe. Maar liefst 54 beurten waren er nodig om Adrie naar de finish te krijgen. Tilo bleef op 17 staan en dus was de conclusie dat er sprake geweest moest zijn van toverballen, tennisballen of gewoon slechte nieuwe ballen want aan de biljarters ligt het, zoals u weet, nooit.

Speciale Kleding

26 januari 2011

Sportkleding werd al eeuwen geleden gedragen door gladiatoren en heeft vooral als betekenis dat het er serieus aan toe gaat en dat het ergens om gaat. De sporters treden in het strijdperk en behalve hun wapens hebben zich ook verkleed om aan te geven dat ze goed bezig zijn met hun sport. Zo ook de biljarters. Gewapend met hun keu én krijtje hijsen zij zich in een zwarte broek (want je kunt natuurlijk altijd verliezen) en trekken een wit hemd aan met daarover een kleurig giletje. Hierdoor zijn ze dus niet alleen een nette verschijning in de biljartroom maar ook iemand waarmee rekening moet worden gehouden. Tot nu toe bleef dat weg van de spelers die aan de biljarttafels verschijnen tijdens het Ulvenhoutse driebandenkampioenschap maar afgelopen week hadden we dan toch met Jos Geerts in de A-Klasse een primeur (zie foto) en ja, dat ziet er goed uit! Misschien moeten we zoeken naar een kledingsponsor voor alle deelnemers aan het Ulvenhouts Driebandenkampioenschap.

Ad Oomens heeft geen speciale kleding nodig om tot grote prestaties te komen. Hoogstens een extra pintje. In De D-Klasse heerst een guur bewind sinds Ad bijna niet meer te verslaan is. Winst Op Cees van Dun en Bert Paulussen onderstrepen zijn buitengewoon grote vorm aan de biljarttafel. Bram de Gardenman, Gerald Harris from Great Brittain en Fons Jochems, gewoon uit Ulvenhout volgen met enige achterstand.
In de C-Klasse gaan Ton Vos en Fré Klemans samen aan kop. Frans Timmermans en en Ton van Dorst volgen op korte afstand.
In de B2- Klasse heeft Jan v.d. Luytgaarden met niemand compassie. Hij heeft tot nu toe alle partijen gewonnen en met 8 punten uit 4 wedstrijden is hij ongenaakbaar. Piet van Rijen en Rini Oomen volgen maar dan wel op gepaste afstand. Ondanks een beroerde start en een slecht gemiddelde zoals hij zelf zegt, staat de immer goed geklede Nico Wick nu toch min of meer op de eerste plaats in de B1-Klasse. Jack Snepvangers volgt goed en ook Frans Schalk heeft in een knappe partij afgelopen zondag tegen Jack Jochems op het groene laken bij dun Bert (15-3 voor Frans in 17 beurten) zijn eerste punten binnen.
Met ieder 6 punten staan Albert Kwisthout en Francois Timmermans aan kop in de A-Klasse.
In de Hoofdklasse staan Tilo Machielse, Hans Snijders, Cees Martens en Sjef Bakx er goed voor.
De klasseringen gelden tot vorige week donderdag, dus er kan wel het nodige weer veranderd zijn.

Iedereen Kan Winnen

19 januari 2011

Tijdens het driebandenkampioenschap van Ulvenhout kan iedereen van iedereen winnen hoor je wel eens zeggen.
De spanning die de wedstrijden met zich mee brengen wordt sommige spelers te veel en als je dat niet goed verteert, dan kun je verliezen. Andersom gebeurt ook en dat is natuurlijk voor de biljartliefhebber veel leuker. Spelers die boven zichzelf uitstijgen en plotseling ballen maken die ze anders in een heel jaar nog niet gemaakt krijgen!
In de Hoofdklasse zien we Kees Gommers strijden met tegenstanders die eens flink uithalen. Hij speelt erg goed maar verliest omdat zijn tegenstanders daarvan handig profiteren. Tegen Kees Martens moest hij de keu neerleggen na 14 beurten (20-13 voor Kees Martens), terwijl hij tegen Hans Snijders afgelopen zondag het hout weer in de koffer kon steken na 17 beurten (20-13 voor Hans Snijders). Frans v.d. Velden overkwam het ook. Verloren met zeer goed spel van een ijzersterke Choc in 15 beurten (20-13 voor voor Choc) en een gelijkspel tegen Tilo Machielse in 22 beurten (20-20).

In de A-Klasse valt vooral het harde spel op van Albert Kwisthout. Met niets ontziende kracht wist hij vorige week het biljart van Bert Paulussen te beschadigen door zo hard te stoten dat reparatie onvermijdelijk is geworden. Typisch geval van een onvaste hand met het vervelende gevolg dat het biljart enige centimeters verschoven is en nu niet meer afloopt richting de duivenkooi maar richting de frituur.
In de B1-Klasse was het spel van Jack Snepvangers veel te veel veel voor Nico Wick die dan ook kansloos ten onder ging. Jack zag na 19 beurten de 15 punten vol, toen Nico nog aan zijn 5e punt moest beginnen. U begrijpt het: voor de een was de spanning te veel, voor de ander een uitdaging om het beste er uit te halen.
Ook Ad Voermans in de B2-Klasse wist het andere commissielid Ton Snepvangers op dezelfde wijze te raken. Eerst vriendelijk een kopje koffie en en pintje drinken maar dan toch vooral hard uithalen en duidelijk maken wie de beste biljarter is. Ad had eveneens maar 19 beurten nodig voor de 15 punten terwijl Ton nog maar 3 punten had!
Ton Vos uit de C-Klasse heeft getraind en dat betaalt zich vaak direct uit in de officiële wedstrijden. Tegen Gerrit Hop was hij al na 25 beurten klaar (15-4 voor Ton).
Cees van Hooijdonk is in de D-Klasse meteen in het diepe gesprongen. Zijn debuut in het driebandenkampioenschap leverde hem een verloren match tegen Ad Oomens op, waarvan wij weten dat hij graag een debutant op zijn plaats zet (10-5 voor Ad in slechts 22 beurten!). Maar ook winst op Paul Billet die hij na 60 beurten met een puntje minder voor Paul (8-7 voor Cees) aan de kant zette.

Weer Voldoende Deelnemers

22 december 2010

De Commissie Driebanden Ulvenhout heeft afgelopen weken voldoende spelers (64) kunnen contracteren voor het aanstaande 29e driebandenkampioenschap van Ulvenhout.
Van januari tot en met maart zullen de vele liefhebbers van het groene laken weer opgelucht adem kunnen halen. Hun sport en dierbare hobby zorgt voor de nodige ontspanning tijdens de donkere, koude dagen.
Terwijl het buiten vele graden vriest en de sneeuw de wereld toedekt, knispert binnen bij de Ulvenhoutse kasteleins het haardvuur en rollen de ballen bijna geruisloos over het groen laken. Ja, ja, das mooi en bijna is het weer zover.
Vanaf woensdag 22 december kunt u bij het etablissement waar u zich heeft ingeschreven, het programmaboekje van het toernooi 2011 ophalen. U kunt natuurlijk het programma daarnaast ook altijd raadplegen op www.driebandenulvenhout.nl.
De spelers zijn gewoonte getrouw ingedeeld in 5 verschillende klassen. In de Hoofdklasse is de come back van Sjef Bakx aanstaande. Wie zijn legendarische losbandstoten nog kan herinneren uit de begin jaren 90 zal uitzien naar zijn partijen. Ook wist Sjef in die jaren twee keer Ulvenhouts kampioen te worden en is hij samen met Hans Snijders nog steeds recordhouder hoogste serie (12 caramboles) van het toernooi. Feit is ook dat veelvoudig kampioen in de Hoofdklasse Hans Frijters afwezig is , dus daar zal de concurrentie van willen profiteren. Met de komst van de kampioen van vorig jaar in de B-Klasse, Wim Klaassen belooft het een spannende pot te worden in de Hoofdklasse.
De gevestigde orde in de A-Klasse moet dit jaar uitkijken voor de nieuwkomers uit de B-Klasse. Jan v.d. Meer, Ruud van Es, Jan van Zundert en natuurlijk de uit de Hoofdklasse gedegradeerde Peter van Gils zullen gevaarlijke kandidaten voor de titel blijken te zijn.
Voor de B-Klasse is de commissie er niet in geslaagd om Patrick Zwaanswijk vast te leggen. De oud-speler van NAC die tegenwoordig uitkomt voor een kangeroeteam in Australië, wilde alleen meedoen in Ulvenhout wanneer hij alle partijen op één dag mocht spelen. Daar kon de commissie natuurlijk niet op ingaan. Gelukkig blijft er nog genoeg leuk spul over in de B-Klasse. De altijd slecht tegen zijn verlies kunnende Nico Wick beproeft in de B1 zijn geluk tegen nieuwe sterren in deze Klasse als Jos Heestermans, Jac Snepvangers en Jac Bogaerts. De B2 is voor een groot deel ververst met nieuwkomers als Edwin Heestermans, Piet van Rijen, Jan v.d. Luijtgaarden, Kees van Ginneken, Pieter Zuijdwijk en Rinus Blom.
De ook zo goed als vernieuwde C-Klasse kent nog de vertrouwde spelers van vorig jaar Paul Koertshuis, Gerrit Hop, Jan Heestermans, Ger Roovers en Peter Schalk. De rest is nieuw of is komen binnenstormen vanuit de D-Klasse, waaronder natuurlijk de kampioen van vorig jaar Cees van Veltom.
De D-Klasse tenslotte heet de nieuwkomers Gerald Harrie (uit Engeland denken we)en Kees van Hooijdonk (van de auto’s, niet van de meubels) van harte welkom.

Inschrijving Driebanden Toernooi 2011

3 november 2010

Tot 14 november kunt u zich nog inschrijven voor het 29e kampioenschap driebanden van Ulvenhout. Zoals altijd start dit toernooi direct na Nieuwjaar in vijf verschillende klassen.
Kampioen worden, net geen kampioen worden of degraderen, het kan allemaal tijdens het jaarlijks kampioenschap van Ulvenhout. Ernstige ongeregeldheden blijven tijdens de biljartpartijen meestal uit, al moet er soms door de arbitrage streng worden opgetreden.
De opzet van het toernooi is al jaren ongewijzigd. Dat komt door de succesformule. Spelers kunnen van tevoren op het inschrijfformulier aangeven wanneer zij niet of liever vooral wel kunnen spelen. Als het wedstrijdprogramma klaar is (half december) kan iedere speler precies zien wanneer, waar en hoe laat hij of zij moet biljarten. Dat voorkomt lang wachten en nog mooier, als je al moet wachten dan tel of schrijf je samen met je tegenstander de partij van de twee spelers die voor of na jou hun wedstrijd spelen. De halve finales en de finales worden in maart 2011 gespeeld.
Vanaf eind december zullen de preciese data van deze wedstrijden op onze internetsite vermeld worden. Mocht u niet op tijd in de buurt van een café komen waar de inschrijfformulieren klaar liggen, dan kunt u het formulier ook downloaden van internet en wel vanaf onze prachtige site: www.driebandenulvenhout.nl.