Persberichten 2017

Tijdens het toernooi kunt u hier regelmatig het laatste nieuws terug vinden
Alle berichten kunt u hieronder terugvinden.

 

 

Het zit er weer op

24 april 2017

Het kampioenschap 2017 zit er weer op.
Een toernooi waar we met plezier op terugkijken. De spelers zijn tevreden, dus de commissie is dat ook.

Eind september komt de commissie weer voor het eerst bij elkaar, en eind oktober starten de inschrijvingen voor het biljartseizoen 2018.
Volgend jaar wordt het driebandenkampioenschap van Ulvenhout voor de 36e keer georganiseerd.
De commissie zal weer proberen er een fantastisch toernooi van te maken.

Alle berichten en nog meer foto’s kunt u zoals altijd terug vinden bij de persberichten en op de foto pagina.

Daarnaast zijn alle uitslagen terug te vinden in het archief.

Reacties zijn altijd welkom en die kunt U eventueel kwijt in het gastenboek.

Heeft u nog niet eerder meegespeeld, en bent u dat wel van plan?
Informeer dan of u speelgerechtigd bent, en sluit u aan bij de biljartfamilie van Ulvenhout !

We hopen dat u er ook weer bij bent, in goede gezondheid.

De Commissie

Jubileumavond ter gelegenheid van het 35ste toernooi werd een groot succes…!’

9 april 2017

Er is over de Jubileumavond al heel veel geschreven en de verwachtingen waren hoog gespannen. En die zijn uitgekomen. Met Raymond en Kurt Ceulemans als grote trekpleisters werd de avond redelijk druk bezocht. Er waren nogal wat verrassende absenten, maar dat kon de pret niet drukken. De koppelpartijen, waarbij de successieve groepskampioenen met de meesters mochten duelleren en de partij van de hoofdklassekampioen, Hans Snijders, die het in zijn eentje mocht opnemen tegen Raymond, waren een genot om te aanschouwen. De koppelpartijen waren interactief, in de zin dat iedereen zich ermee mocht bemoeien en waar een drieste enkeling het zelfs waagde Raymond en Kurt aanwijzingen te geven van ‘hoe de bal gespeeld moest worden’. Ik hoef hierbij geen naam te noemen, want iedereen weet wie ik bedoel. Hilariteit alom!

De avond was geweldig goed georganiseerd. Natuurlijk ging het initiatief, om de Ceulemannen te contracteren uit van de Commissie, met name van Cees van Miert. Maar de hele entourage, waarin de avond verliep, was verzorgd door ‘Flamingo’. En dan bedoel ik: de inrichting van de zaal, het plaatsen van het biljart, niet te vergeten het prachtige (en zeer praktische) nieuwe scorebord, de hapjes die werden rondgedeeld: alle eer aan Frans en François Timmermans. Chapeau, mannen, jullie mogen blijven!

Eén detail moet ik er nog expliciet bij vermelden. Zoals gezegd speelden de kampioenen met de Ceulemannen de koppelpartijen. François, als kampioen van de A-klasse, zou daarin aantreden met Raymond. Als een respectvolle geste stond hij zijn plaats af aan ‘good old’ Bert Frijters, een man van het eerste uur. Die was overdonderd en verrast, zo zeer dat hij snel naar huis moest om zijn tranen te drogen en zijn keu te halen. Het zal duidelijk zijn dat er genoeg te beleven viel. Ook buiten het biljart-gebeuren.

Voor Cees van Miert was het op deze avond dè gelegenheid om zijn ‘voorzittersstokje’, na tien jaar trouwe dienst (zoals dat heet!) over te dragen aan Toon Aarts. Deze laatste overhandigde Cees een afscheidsgeschenk namens de Commissie, uit erkentelijkheid voor het vele werk dat hij voor de Ulvenhoutse kampioenschappen heeft gedaan en voor de prettige en ontspannen samenwerking binnen de Commissie. Choco van Vugt maakte Anita deelgenoot van haar man’s succes door haar een fraai bloemstuk te overhandigen.
Nu de naam ‘bloemstuk’ gevallen is: ook alle bloemstukken die tijdens de prijsuitreikingen in de afgelopen finale-rondes werden uitgereikt, werden geschonken door sponsor ‘Jumbo’. En nu de naam ‘sponsor’ gevallen is, kan ik niet nalaten om namens de Commissie, de andere sponsors te bedanken: ‘Flamingo Bar’ en de twee, die anoniem willen blijven, waaronder ‘dè bakker
uit het Ginneken’. Tenslotte werden de Commissie-leden werden door ‘Flamingo’ bedacht met een fraaie bier-tray.

Nu alles gezegd en gedaan is, vallen we met z’n allen in een groot zwart gat waaruit we weer omhoog kruipen bij een volgend toernooi.
Namens de Commissie wens ik allen een zonnige zomer. Geniet ervan!

A. Kiet

BILJARTSENSATIE IN ULVENHOUT

6 april 2017

Dat wordt op 8 april hèt sluitstuk van de Jubileumavond van de 35ste editie van de Ulvenhoutse Driebanden Kampioenschappen in ‘Flamingo Bar’ aan de Dorpsstraat in Ulvenhout.

Hans Snijders is meerdere malen kampioen van de Hoofdklasse geweest, maar dit jaar leverde de titel een extraatje op: de eer om tegen Raymond Ceulemans te mogen uitkomen. Hij is er op gebrand om het Raymond moeilijk te maken.

Maar dit zal niet het enige optreden zijn van Raymond. Met zijn zoon Kurt zal hij de kampioenen van de andere categorieën (A-, B-, C- en D-klasse) aan de hand nemen in een aantal koppelpartijen.

Ieder die de edele driebandensport een warm hart toedraagt en iedereen, die zo-wie-zo van spektakel houdt, is welkom om dit unieke gebeuren mee te beleven.

De entree is uiteraard gratis.

De Jubileumavond begint om 20.00 uur, zoals gezegd in ‘Flamingo Bar’ in Ulvenhout.

Kom dat zien…!

De commissie

De laatste vier finales zijn nu gespeeld en dus kunnen we ons opmaken voor de Jubileumavond op 8 april

27 maart 2017

Ik moet beginnen met een duidelijke rectificatie: geen ART-partij om de derde en vierde plaats tussen Tilo en Kees, zoals in de vorige aflevering vermeld. Het was een spannende wedstrijd, die uiteindelijk gewonnen werd door Tilo met 25 – 24 in vier-en-dertig beurten. Ik hoop dat met mijn excuses beiden weer rustig kunnen slapen.

Zaterdag en zondag zijn de laatste finales gespeeld.
Op zaterdag de C- en de A-finales. Eerst moest Jac Dielemans het opnemen tegen Cees van Veltom om vijftien caramboles. Jac kwam moeilijk op gang, maar leek zich op tijd te herstellen en stond na vier-en-twintig beurten met 14 tegen 11 voor. Toen viel zijn licht uit, hij viel stil en zag geen kans zijn laatste carambole te maken, terwijl Cees door het oog van de naald ontsnapte en in de vier-en-dertigste beurt zijn vijftiende punt scoorde. Daarmee werd hij de nieuwe C kampioen. 

De daarop volgende A-finale tussen Harrie Goos en François Timmermans verliep relatief regelmatig, met voor beide spelers een aantal poedel-pauzes inbegrepen. Dat mocht de pret niet drukken met François op 25 en Harrie op 23 met de nabeurt. Daarin scoorde deze één punt en zijn gelijkmakende punt werd verhinderd door een vervelende klos. Maar dat alles in één-envijftig
beurten leverden goede gemiddelden. François dus de kampioen van de A-klasse.

Op zondag middag werd het record ‘het aantal aaneengesloten poedels’ dat op naam stond van de man wiens naam ik, discreet als ik ben, nooit heb genoemd met drie-entwintig ruimschoots ‘verbeterd’ door de man wiens naam ik niet zal noemen om dezelfde reden, met vijfen-twintig. En deze reeks werd afgesloten met een luid bejubelde ‘kuus’.
Jan van de Luitgaarden versloeg in de D-finale (om twaalf caramboles) Jan Heestermans met 11 – 8 in zestig beurten. Deze laatste had in de twee voorgaande edities het kampioenschap gewonnen en als hij ook nu had gewonnen, had hij de wisselbeker mee naar huis kunnen nemen. Misschien heeft hij dit kampioenschap aan zich voorbij laten gaan om redenen van plaatsgebrek thuis? 

Zonder afbreuk te doen aan de D-finale en haar finalisten, keek iedereen, en dat waren er weer veel op deze zonnige middag, uit naar de finale in de Hoofdklasse: Hans Frijters tegen Hans Snijders. En de toeschouwers werden niet teleurgesteld. De eerste manche eindigde in 25 – 25 (met 2 – 1 kuusjes in het voordeel van Hans Frijters). Een barrage dus!  Na een korte dweilpauze, waarin Choco de ballen nog weer eens oppoetste, zou een tweede manche over dertien punten de beslissing kunnen brengen. Als het dan weer gelijk zou eindigen, moesten penalty’s beslissen. Hans Snijders liet het niet zover komen en won het kampioenschap met 13 – 11 in acht beurten! Totale uitslag: 38 – 36 in vier-en-dertig beurten!
Alle kampioenen kregen naast een kampioensbeker en de wisselbeker een fraaie bloementuil, die ook aan de locatie gastheren en -dame werd geschonken, geschonken door Supermarkt Jumbo. Een fraaie geste, nietwaar? 

Nog even de kampioenen van deze 35ste editie op een rijtje:
Hoofdklasse: Hans Snijders
A-klasse: François Timmermans
B-klasse: Nick Gommers
C-klasse: Cees van Veltom
D-klasse: Jan van de Luitgaarden

Dat was het dan.….op één belangrijke mededeling na: Cees van Miert, in feite de voorzitter van de Commissie, verantwoordelijk voor het inroosteren van de wedstrijden, de afspraken met de locaties, het bijhouden van de website en wat dies meer zei, treedt na 10 jaren (!) terug en zal op de Jubileumavond officieel afscheid nemen en het stokje overgeven aan Toon Aarts.

Enfin, ik hoop velen, die de biljartsport een warm hart toedragen, terug te zien op 8 april in
‘Flamingo Bar’ bij de Jubileumavond. Tot dan!

A. Kiet

Op de deze site kunt u naast alle foto’s, ook alle uitslagen van afgelopen toernooi en de voorlopige poule indeling voor 2018 vinden. Maar bijvoorbeeld ook de algemeen gemiddelde van 1996-2017 van alles deelnemers zijn terug vinden in het archief.

We zien u graag op 8 april,
De commissie

 

Geen grote verrassingen in de D-klasse en een fantastisch spektakel in de Hoofdklasse

20 maart 2017

Op vrijdag 17 maart moesten Jan Heestermans, Paul Billet, Peter Schalk en Jan van de Luitgaarden in de halve-finales uitmaken wie op zondagmiddag 26 maart in ‘Flamingo Bar’ om het kampioenschap in de D-klasse mogen strijden. In de eerste partij begon Jan Heestermans tegen Paul Billet met het maken van ‘stille omgangen’ en prachtige libre-punten, maar geen geldige caramboles. Intussen kabbelde Paul in alle rust naar een 4 – 0 voorsprong. Jan’s vrouw zag dat alles met lede ogen aan en toen Jan die lede ogen zag, werd hij wakker, besefte dat het om driebanden ging, dat hij zó niet thuis kon komen en trok van leer, over Paul heen en met drie punten in de laatste drie beurten won hij zijn twaalf caramboles. De tweede partij tussen Peter Schalk en Jan van de Luitgaarden ging in het begin gelijk op met aanvankelijk een kleine voorsprong voor Peter. Maar met een serie van drie en vier beurten later met een van vier, waarvan de laatste carambole een prachtige ‘kuus’, trok Jan, tegen alle verwachtingen in, de winst naar zich toe. De laatste partij om de derde en vierde plaats was een ‘ART’- partij (deze afkorting heb ik via via van ‘good old’ Bert Frijters: Alleen Resultaat Telt!): zestig moeizame beurten, met af en toe een mooie carambole van Paul. Maar zonder enige overtuiging; de fut was eruit, de stoom was afgeblazen, de blik was gericht op het einde en dat kwam met uiteindelijk 8 – 5 voor Paul. In ieder geval kunnen de beide Jannen zich opmaken voor de finale.

Op zondagmiddag 19 maart stond voor de Hoofdklasse hetzelfde op het spel. Twee halve-finale partijen door Hans Snijders tegen Tilo Machielse en Hans Frijters tegen Kees Martens en een laatste partij om de derde en vierde plaats tussen de verliezers. De eerste partij (sorry, Tilo!) werd nooit een echte wedstrijd. Het was Tilo’s middag niet. Hans maakte de vijf-en-twintig punten vol in één-en-twintig beurten, zeer regelmatig scorend maar zonder een gebruikelijke grotere serie: de grootste was vier! Het fantastische spektakel speelde zich af in de tweede partij. Absoluut gelijk opgaand, met dan de één en dan de ander met kleine voorsprong. Na negen-en-twintig beurten kwamen ze samen uit op vijf-en-twintig, waarbij Hans in zijn nabeurt nog twee punten moest goedmaken. Dus een barrage-partij: dertien caramboles in maximaal dertig beurten. Het begin was al spektakel op zich: Hans begon al met een serie van vijf vanaf acquit. Het antwoord van Kees was een mooie serie van vier. Het begon te gonzen onder de toeschouwers; wat moet dit worden. Toch niet de penalty’s? Jawel, de penalty’s! Beide kwamen uit op dertien, waarbij in dit geval Kees in zijn nabeurt twee punten moest goedmaken. En dat alles in dertien beurten! Voor wie het niet precies weet, zal ik uitleggen wat ik die middag over het nemen van penalty’s heb geleerd. Het begint zoals in een gewone partij: uitmaken wie mag cq moet beginnen. In dit geval was de keus aan Hans en hij liet Kees beginnen: één carambole en een misser. Ook de tweede speler moet van acquit: Hans scoorde één carambole en een misser. Wie bij de eerste penalty begon, moet ook bij de volgende beginnen: Kees miste! De acquit-stoort van Hans was bijna mis dus helemaal raak en daarmee won hij de finaleplaats tegen Hans Snijders.
Ook deze finale wordt met de D-finale op zondag 26 maart in ‘Flamingo Bar’ gespeeld. Was dat spektakel of niet?
Opnieuw een ‘ART’-partij om de derde en vierde plaats. Tilo won deze met 25 – 24 in 34 beurten!
Ik had toch nog een vraag aan Hans, waarom hij de acquit aan Kees liet. Het antwoord: ik wilde de druk bij hem leggen, want als eerste moet je scoren, omdat je niet weet wat de ander gaat doen. Pure strategie.
Zowel bij de D-klasse, als bij de Hoofdklasse was er relatief veel toeschouwing. Goed signaal!

A. Kiet

Pittige partijen in de Hoofdklasse, bizar spektakel in de A-klasse en een mooie finale in de B-klasse

13 maart 2017

Het begon allemaal op maandagavond 6 maart in ‘Jeugdland’. Onder de zes overgebleven Hoofdklasse spelers moest worden uitgemaakt, welke vier caramboleurs de halve-finales zullen spelen. Het was al vrij snel duidelijk, en van tevoren te verwachten, dat Hans Snijders en Hans Frijters zich zouden plaatsen. Maar wie zouden het kwartet volmaken? Tilo Machielse deed goede zaken door met een gemiddelde van 1.54 (!) van Joop Graumans te winnen (en zoals iedereen zal weten zijn de gemiddelden uiteindelijk bepalend!). Choco van Vugt viel af door twee partijen te verliezen. Om de laatste plaats in het kwartet ging het tussen Joop Graumans en Kees Martens. De eerste zou nog een kans hebben als hij in zijn laatste partij van Hans Frijters zou winnen. Helaas, hij verloor met 19 – 20. Zijn eventueel gelijkmakende (hoewel zonder enige betekenis verder) gele bal bleef op nauwelijks zichtbare afstand van de rode liggen.
Uiteindelijk zullen op zondagmiddag 19 maart in ‘Café Marie’ de beide Hansen, Tilo en Kees de halve-finales spelen.

En dan nu het bizarre spektakel in de halve-finales van de A-klasse op vrijdagavond 10 maart in ‘Café Marie’. Het moesten vijf-en-twintig caramboles worden, te scoren in maximaal zestig beurten. In de eerste partij (FrançoisTimmermans tegen Albert Kwisthout) begon het nog vrij aardig voor François met achttien in een-en-dertig beurten en Albert op zeven. Maar om een lang verhaal (en dat niet spreekwoordelijk bedoeld!) kort samen te vatten: de vijf-en-twintig werden niet gehaald. In de volgende negen-en-twintig beurten scoorde François ergens onderweg nog een serie van drie en daarmee was het gedaan. Na zestig beurten was de stand 21 – 16.
In de tweede partij zouden Harrie Goos en Bert Snijders wel eens laten zien hoe het moest. Nou, mooi niet! Het liep van geen kanten. En als Bert dan verzuchtte: “Jonge klungel!” na een gemiste bal en dat niet één, maar meerdere malen, dan weet ik niet, wat hij bedoeld met zijn drie-en-tachtig jaren! Ik heb geen komma gehoord. Jullie begrijpen het al: ook hier werden de vijf-en-twintig niet gehaald en Harrie won de partij met 23 – 21.
Intussen was het kwart voor twaalf en de partij om de derde en vierde plaats moest nog worden gespeeld. Vanwege het late uur werd in overleg met de aanwezige Commissieleden het aantal te spelen caramboles teruggebracht naar dertien. Albert Kwisthout won van Bert Frijters met 13 – 10 en daarmee de derde plaats.
Harrie en François zullen op zaterdagavond 25 maart in ‘Café Marie’ de finale spelen.
Het goede nieuws: een nieuwe term werd geboren. Naast ‘kuus’, ‘klos’ en ‘kets’ wordt van nu af aan ‘lui varken’ gebruikt voor een of meerdere klossen, die de carambole vloeidun mist (auteur: Bert Frijters).

De biljart-week werd op zondagmiddag 12 maart in ‘Flamingo Bar’ afgesloten met de strijd om de derde en vierde plaats en de finale in de B-klasse.
Om de derde en vierde plaats kwam Pieter Zuijdwijk tegen Cees Schalk niet aan de bak, kwam niet in zijn spel. Hij was weer op de fiets, maar dit keer door het zonnetje. Mocht niet baten. Cees Schalk herstelde zich van zijn halve-finale debacle tegen Hans Joppen en won met 20 – 8 in acht-en-dertig beurten. Niet slecht, toch?
De finale bracht niet wat er van verwacht mocht worden na de partijen van de halve-finales. Het werd nooit een echte, spannende wedstrijd. Nick Gommers leek aanvankelijk erg gespannen, maar doordat het bij hem lekker ging lopen kreeg hij meer zelfvertrouwen, maakte prachtige caramboles, in het bijzonder een paar in het kleine spel. Hans daarentegen bleef gespannen, speelde meer tegen zichzelf en kon Nick niet bijhouden. Nick scoorde de twintig caramboles in vijf-en-dertig beurten en toonde zich met een gemiddelde van 0.571 een waardig kampioen. Als debutant was hij uit de A-klasse gedegradeerd en is nu een geducht tegenstander in de B klasse. Proficiat jongen!
Voor Hans was de derde keer dat hij in een B-finale speelde. Eén keer met succes, als ik het goed heb begrepen destijds in de ‘Harmonie’.
Een laatste vermelding: ondanks het prachtige lenteweer was er veel belangstelling en dat gaf de spelers en de Commissie een goed gevoel.

Bedankt, namens hen!
A. Kiet

De finalisten van de B- en de C-klasse kunnen zich opmaken voor het kampioenschap

6 maart 2017

Laat op de woensdagavond van 1 maart waren de namen bekend van de vier, die zich in de voorronde van de halve-finales hebben afgescheiden om op
zondagmiddag 5 maart in ‘Café Marie’ de halve -finales te spelen: Nick Gommers tegen Pieter Zuijdwijk en Hans Joppen tegen Cees Schalk.
Maar eerst moesten op zaterdag 4 maart de halve-finales en de strijd om de derde en vierde plaats van de C-klasse worden afgewerkt. Partijen van vijftien caramboles. In de eerste partij moest Gerrit Hop het opnemen tegen de nummer één uit de poule, Jac Dielemans. Jac had veertig beurten nodig voor de vijftien caramboles en met tien punten moest Gerrit het hoofd buigen. De tweede partij tussen Cees van Veltom en Toon Goos ging sneller. In acht-en-twintig beurten was Cees te sterk voor Toon, die later ten koste van Gerrit derde werd. Op 25 maart spelen Jac en Cees de finale in ‘Café Marie’.

En dan nu de halve-finales van de B-klasse. Partijen van twintig caramboles. In de eerste partij tussen Nick Gommers en Pieter Zuijdwijk kwam Pieter pas heel laat, te laat bleek later, in zijn spel. Hij was door de felle regenbuien op de fiets gekomen, handen en keu koud en klam en kreeg te weinig tijd om op temperatuur te komen. Moet je ook niet doen, Pieter, als je topsport wilt bedrijven! Uiteindelijk bleef hij op
dertien staan. Nick speelde van meet af aan sterk en rondde de partij af in veertig beurten.
In de tweede partij ging voor Cees Schalk alles mis wat er mis kon gaan. Na zeven beurten stond hij op drie, waarna drie-en-twintig poedels volgden (een toernooi record?). Hij bleef op negen steken. Hans Joppen daarentegen miste weliswaar de acquit-stoot, maar maakte in het verdere
verloop weinig fouten en beëindigde zijn partij in vier-enveertig beurten. Op zaterdag 12 maart mogen Nick en Hans in ‘Flamingo Bar’ om de kampioenschapstrofee strijden. Kan een mooie partij worden tussen twee gelijkwaardige spelers, waarvan de één, Nick, mijn inziens wat sterker is in het kleine spel en Hans zijn sterkte zoekt in de lange ballen (ook mijn inziens!). Op die dag en die locatie spelen Pieter en Cees om de derde en vierde plaats.

Wat mij als buitenstaander opvalt en teleurstelt is het gebrek aan belangstelling voor de laatste speelrondes. Zestig deelnemers in de poule fase en nog geen handvol komt kijken naar de mannen, die zover gekomen zijn. Jammer!

A. Kiet

Het feest kan beginnen, maar wie gaat er winnen?

26 februari 2017

De mannen uit Papslokkersgat, Baviaonenland, Bosuilendorp, Kielegat, Dringersgat, Bonenpikkersland en wie weet nog andere plaatsnamen, gaan de strijd aan om de kampioenschappen in de verschillende klassen. Carnavalsschlagers moeten uit het hoofd worden verbannen, alcohol- en andere nevels worden weggewuifd en alles wat kan afleiden van wat nu belangrijker is: voldoende caramboles scoren om in de strijd te blijven.
Het begint allemaal op de avond van woensdag 1 maart in ‘Jeugdland’ (aanvang 20.00 uur). In de voorronde van de halve-finales in de B-klasse wordt gespeeld door Hans Joppen uit Baviaonenland, Pieter Zuijdwijk uit Kielegat, Nick Gommers, Jos Heestermans, Cees Schalk en Nico Wick uit Bosuilendorp.
Het is de voorronde en dat betekent dat er uiteindelijk aan het eind van de avond vier spelers over blijven die de halve-finales zullen spelen in ‘Café Marie’ op de middag van zondag 5 maart (aanvang 14.00 uur). In deze klasse wordt dan om de derde en vierde plaats gespeeld op de dag van de finale in ‘Flamingo Bar’ op zondag 12 maart ’s middags om 14.00 uur.
Maar niet alleen de B-klasse komt deze week in actie. Op zaterdag 4 maart worden in ‘Flamingo Bar’ de halve-finales en het gevecht om de derde en vierde plaats van de Cklasse afgewerkt. Opmerkelijk zijn de relatief hoge gemiddelden van de vier hoogst geplaatsten. Toon Goos (4.00) uit Baviaonenland speelt tegen Gerrit Hop (0.280) uit Bosuilendorp en Jac Dielemans (0.340) uit Baviaonenland tegen Cees van Veltom (0.336) uit Bosuilendorp. De winnaars van deze partijen komen later in de maand (de 25ste in ‘Café Marie’) in de finale tegen elkaar en de verliezers spelen om de derde en vierde plaats.
Of het allemaal publieksspelers zijn, weet ik niet. Zeker is dat publiek altijd en voor iedereen aanleiding is om het beste van zijn spel boven te halen.
Ik zal er zeker bij zijn!

A. Kiet

Het blijft spannen, maandag valt de laatste beslissing!

20 februari 2017

Eerst een correctie. Ik heb abusievelijk gemeld dat de finale-ronde van de Hoofdklasse door vier hoogst geplaatsten wordt gespeeld. Dat moet zes zijn. Reden om zes in plaats van vier spelers de dienst te laten uitmaken is het grote verschil in gemiddelden: de beide Hansen spelen gemiddeld boven 1.00 en de overige acht tussen 0.5 en 0.8. De competitie wordt daardoor interessanter, in de eerste plaats voor de andere acht. En dan nog iets: merkwaardigerwijze vond ik in mijn tekstbestanden een eenzaam rondzwervende ‘r’. Die blijkt Jan van de(r) Meer toe te behoren. Sorry, Jan, ik wist dat jij hem mist. Daarmee is weer recht gedaan, aan wie recht toekomt.

De eindstanden van de poule-fase in de Hoofd-, A-, C- en D-klasse staan nu vast.
In de B-1 en B-2 is het wachten op de derde gegadigde. Daarover verder in dit artikel meer.

Hoofdklasse: Hans Frijters, Hans Snijders, Choco van Vugt, Tilo Machielse, Kees Martens en Joop Graumans, in deze volgorde. Hans Snijders behaalde tegen Kees Martens een gemiddelde van 2.222. Kees kwam met zijn negen caramboles toch nog uit op een gemiddelde van 1.000!
En dan vader en zoon van Vugt. De vader, Leo, kon als debutant niet opboksen tegen de anderen. Voor hem blijft het een mooie ervaring om in deze sterke klasse te hebben meegespeeld. Hij maakte gemiddeld toch dertien caramboles per partij. In ieder geval zal hij trots zijn op zijn zoon, die na de beide Hansen, de beste bleek van de rest.

A-klasse: Albert Kwisthout, Bert Frijters, Harrie Goos en François Timmermans.
C-klasse: Jan Dielemans, Toon Goos, Cees van Veltom en Gerrit Hop.
D-klasse: Jan Heestermans, Jan van de Luitgaarden, Peter Schalk en Paul Billet.

Ja, dan nu de vraag wat er in de B-klasse gaat gebeuren.
B-1: De plaatsing van Jos Heestermans en Hans Joppen is zeker. Voor de derde plaats gaat het tussen Nick Gommers en Jan van der Meer. Beslissend wordt hier de partij tussen Hans Joppen en Nick Gommers. Wint Nick of speelt hij gelijk, dan gaat hij als derde de finale-ronde in. Maar als Hans wint, dan hangt het af van het gemiddelde dat Nick scoort of hij Jan de baas blijft. Dat wordt nog spannend.
B-2: Nico Wick en Pieter Zuijdwijk zijn zeker van plaatsing. Voor de derde plaats komen nog drie spelers in aanmerking: Cees Schalk, Peter van Hooijdonk en Ruud Daniëls. Voor alle drie is de vermaledijde maandag beslissend. Ruud moet beide partijen tegen Peter en Cees winnen om derde te worden. Wint hij van de één, dan gaat de ander over. Winnen beide van Ruud, dan beslist het algemeen gemiddelde van de beiden.

A. Kiet.

In theorie kunnen er nog veel gekke dingen gebeuren!

13 februari 2017

Na rond tachtig procent gespeelde wedstrijden van het te spelen totaal lijken vele kaarten geschud. Er zijn reeële kanshebbers en absolute kanslozen voor het bereiken van de finale-rondes. Het grijze gebied daartussen biedt aan een groot aantal spelers nog een theoretische kans zich bij de eerste vier in de Hoofd-, A-, C en D-klasse en in de B-klasse bij de tweemaal drie (drie bij de B-1 en drie bij de B-2) te plaatsen. Bij de analyse kijk ik naar het tot nu toe behaalde aantal winstpunten en de theoretische kansen zijn berekend door uit te gaan van het winnen van alle resterende partijen. Hetgeen dus duidelijk zeer theoretisch is: weliswaar mogelijk, maar niet zeer waarschijnlijk. Ter illustratie lopen we langs de vijf klassen in de standen per 11 februari.
In de Hoofdklasse zijn Hans Frijters en Hans Snijders vrijwel zeker van plaatsing. De resterende twee plaatsen moeten worden bevochten tussen Choco van Vugt, Tilo Machielse, Kees Martens en Kees Gommers. Choco heeft goede zaken gedaan in deze strijd door met een gemiddelde van 1.54 van Tilo te winnen. Het hoogtepunt tot nu toe werd bereikt in de partij tussen Hans Frijters en Hans Snijders. In een prachtige en enerverende partij moest Hans Snijders met een gemiddelde van 1.40 (!) het hoofd buigen voor de 2.00 van zijn tegenspeler.
In de A-klasse gaan Albert Kwisthout (kampioen 2016) en Bert Frijters (in het vorige toernooi nog Hoofdklasse) aan kop. Harrie Goos ( redelijk hersteld na een dip), Jean-Paul van de Luijtgaarden (in 2016 kampioen van de B) en François Timmermans moeten nog uitmaken welke twee de strijd met de beide koplopers mogen aanbinden.
In de B-1 zijn de kaarten enigermate geschud. Buiten Jan van de Luijtgaarden, Kees van Hooijdonk, Ted Dons en Gerrit van Opstal kunnen enkelen nog, weliswaar met een zeer theoretische kans, de topposities van Jos Heestermans, Hans Joppen en Jan van de Meer bedreigen.
In de B-2 voeren Nico Wick en Pieter Zuijdwijk de lijst aan. Wie van de overigen de begeerde derde plaats zal veroveren? Rinus Blom, Toon Aarts en Jac Jochems hebben daarop geen kans meer. Edwin Heestermans (wat is er met die familie aan de hand?) heeft goede, maar nog geen zekere papieren; er zitten nog enige jagers op het vinkentouw.
In de C-klasse kunnen Ad van Gils en Sjaak Kools nog een bedreiging vormen voor de eerste vier: Jac Dielemans, Toon Goos (wederopstanding), Cees van Veltom en Gerrit Hop (hij weer!)
In de D-klasse voert de vrijwel herstelde Jan Heestermans (ik bedoel maar!) ongeslagen tot nu toe, de lijst aan, gevolgd door Jan van de Luitgaarden. Buiten Ad Oomens en Gerald Harris zijn er nog enkele kandidaten voor de overige twee plaatsen.

Kortom: nooit opgeven en knokken voor ieder punt.
A. Kiet.

Er komt tekening in de strijd!

5 februari 2017

Na rond zeventig procent gespeelde wedstrijden van het te spelen totaal kunnen we heel voorzichtig een kloof zien ontstaan tussen de reeële kanshebbers en de kanslozen. Maar het grijze gebied daartussen omvat toch een aantal spelers die beide kanten op kunnen, dalers of stijgers worden. Bij de analyse kijk ik nu eens niet naar het aantal tot nu toe behaalde winstpunten, maar neem de verliespunten ter beoordeling van de kansen om de finale-ronde te halen. In de Hoofd-, A-, C- en D-klasse wordt deze finale-ronde door vier en in de B-klasse door tweemaal drie spelers bevochten. Een verloren partij kost twee en een remise één verliespunt. Lopen we ter illustratie langs de vijf klassen. De standen gelden t/m zaterdag 4 februari.

In de Hoofdklasse heeft Hans Snijders 0, hebben Hans Frijters en Choco van Vugt 2, Tilo Machielse 6, Kees Martens en Wim van Biesen 7 verliespunten. Vooral Choco heeft hier goede zaken gedaan door zijn partij tegen Tilo met een gemiddelde van 1.54 te winnen. Zoals het er nu naar uit ziet kunnen Tilo, Kees en Wim nog twee kanten op.

In de A-klasse is de situatie met een aantal slagen om de arm iets duidelijker. Albert Kwisthout verloor nog geen partij, Bert Frijters heeft 2, François Timmermans en Jean-Paul van de Luijtgaarden ieder 5 verliespunten. In deze klasse zou men kunnen spreken van een kloof met de rest.

Dan de B-klasse, die zoals bekend in een B-1 en een B-2 is verdeeld. Vandaar de tweemaal drie in de finale-ronde. Goed, de B-1 dan: Nick Gommers met 2, Jos Heestermans met 3, Jan van de Meer en Hans Joppen met ieder 4 verliespunten. Hier is ook sprake van een kloof met Ton Vos, Jan van de Luijtgaarden, Piet van Rijen met ieder 6 verliespunten. Jos Heestermans heeft hier zijn positie duidelijk verbeterd door zijn partij deze zondagmiddag tegen Gerrit van Opstal met een gemiddelde van 0.833 te winnen.
In de B-2 heeft Peter Zuijdwijk 2 en hebben Nico Wick en Edwin Heestermans ieder 3, op de voet gevolgd door Peter van Hooijdonk met 4 verliespunten. Edwin had de ‘pech’, zoals eerder vermeld, door van Rini van Pelt te winnen!

In de C-klasse leidt Jac Dielemans met 2, gevolgd door Gerrit Hop en Cees van Veltom met ieder 4 verliespunten. Het niet absoluut kansloze trio Frans Timmermans, Ad van Gils en Sjaak Kools heeft (ieder) 6 verliespunten.

Een vergelijkbare situatie doet zich voor in de D-klasse, met Jan Heestermans (kampioen 2016) op 0, Jan van de Luitgaarden op 2 en Peter Schalk op 4. Het ‘volgzame’ trio bestaat uit Bram van de Broek, Best Oomen en Ger Roovers met 6 verliespunten.
Veel, maar niet alles is nog mogelijk! Ik zou zeggen: nooit opgeven en knokken
voor ieder punt, winstpunt in dit geval!

A. Kiet

Kan het nog mooier en beter?

30 januari 2017

Zondag 22 januari speelde Dick Jaspers de finale in het NK driebanden tegen de tig-jaren jongere Glenn Hofman. Heel bijzonder, maar het werd uitgezonden op NOS Sport op NPO-1. Triest voor Glenn, want hij kreeg geen schijn van kans tegen Dick. Uiteindelijk werd het 40 – 6…! Twee finalisten van een Nederlands kampioenschap. Met Glenn Hofman als de beste van de rest: betekent dat, dat er geen duidelijke opvolging is voor Jaspers?
Ik heb de finale van begin tot eind gezien en het viel mij, weliswaar een absolute leek, op dat de patronen, die beide spelers etaleerden niet bijzonder veel verschillen van wat ik bij de Ulvenhoutse kampioenschappen zie. Maar de verschillen zitten in de rust, de accuratesse en de vastheid: wonderschoon trefzeker.

Dit even terzijde, mag wel, he? en terug naar het leven van alle dag in Ulvenhout.
Het spektakel van Jeugdland: zo zal de partij tussen Hans Joppen en Jan van de Luijtgaarden de boeken in gaan. Ik heb toch in de laatste twee afleveringen geschreven over ‘startproblemen’ en ‘stilvallen’?
Nou, let op! Dit gebeurde er: na dertig beurten stond Hans met vier caramboles tegen dertien van Jan in feite hopeloos achter. ‘Startproblemen’ voor Hans. Zo worden kadetjes niet gebakken, moet hij gedacht hebben. Hij trok zijn broek en rolde zijn hemdsmouwen op, haalde diep adem en scoorde zijn resterende elf caramboles in acht beurten, waarvan vier in de laatste beurt. Jan dacht de buit binnen te hebben, maar viel stil en moest het loodje leggen. Was dat spektakel of niet?

En dan hadden we in de Flamingo Bar nog de affaire met de rode bal…. Toeschouwers beweerden, dat Ruud Daniëls de rode bal als speelbal wilde stoten. Ik hoorde het achteraf en kon het niet geloven. Dus vroeg ik de betrokkene of hij werkelijk de rode bal tot zijn speelbal had gepromoveerd. ‘Natuurlijk niet’, was zijn commentaar. ‘Ik heb geleerd van echte biljarters, dat je de positie van de ballen van alle kanten moet bekijken. Vandaar dat ik naar de rode bal liep, met mijn keu wijzend en metend mijn mogelijkheden beoordeelde en met mijn echte speelbal het punt maakte’.

Zo zie je maar weer: niet alles is zoals het lijkt!
De standen bekijk ik de volgende keer. Er zijn geen spectaculaire veranderingen te vermelden.
A. Kiet

Startproblemen….

23 januari 2017

Ik schreef in de vorige aflevering over ‘stilvallen’ en de daarop volgende slapeloze
nachten. Zeker zo traumatisch is de partij, waarin pas in de drie-en-twintigste beurt de
eerste carambole wordt gemaakt. Dan is er met recht sprake van ‘startproblemen’.
Twee-en-twintig keer naar de tafel en met hangend hoofd weer terug naar de stoel en dan,
bij de volgende beurt, het eerste punt. Vanuit mijn gezichtspunt van de leek is het een
teken van moed, standvastigheid en doorzettingsvermogen om toch door te gaan. Daar
kun je alleen maar respect voor hebben! Chapeau…!
Ik hoorde toevallig in het voorbijgaan dat zich deze situatie werkelijk had voorgedaan.
Weliswaar weet ik natuurlijk niet wie het betrof en al zou ik het weten, ik zou uit piëteit de
naam niet noemen…!

Intussen is in de B-2 klasse Rien van Pelt uitgevallen wegens gezondheidsproblemen. Erg
jammer voor hem en ik wens hem van harte beterschap. Ook jammer voor Edwin
Heestermans, wiens gewonnen partij tegen Rien geannuleerd is. In zo’n geval zijn er altijd
winnaars en verliezers, zoals in het toernooi van 2015. Jan van de Meer moest toen
opgeven, waarvan Hans Joppen de dupe werd (hij had van Jan gewonnen) en Kees van
Hooijdonk een plaatsje opschoof, in de finale-ronde belandde en uiteindelijk kampioen van
de B-klasse werd.

Maar het leven en het biljarten gaan door.
In de Hoofdklasse blijkt Hans Snijders in geweldige vorm: twee partijen op één avond
gewonnen met gemiddelden van boven de ‘één’ en hij voert de lijst aan, op de hielen
gezeten door Joop Graumans.
In de A gaat Albert Kwisthout aan kop en Bert Frijters (vorig toernooi nog in de
Hoofdklasse) volgt hem op de voet.
Jan van de Meer en Hans Joppen staan er in B-1 goed voor, Peter Zuijdwijk in B-2, Jan
Dielemans en, hij weer, Gerrit Hop in de C.
In de D leidt Jan van de Luitgaarden. In deze groep is het onduidelijk of en wanneer Jan
Heestermans zijn resterende partijen kan spelen. Hopelijk voor hem en voor de groep zal
hij niet lang verstek laten gaan.
Maar voor allen geldt, dat de weg nog lang is en het nog te vroeg is om voorspellingen te
doen over hoe het uiteindelijk zal uitpakken.

A. Kiet.

Het liep als een trein, totdat er blaadjes op de rails kwamen…

15 januari 2017

‘Stilvallen’ is de nachtmerrie voor menige biljarter. Alles loopt op rolletjes, alles lukt; je
maakt, bij wijze van spreken, de moeilijkste ballen met de ogen dicht. En dan, plotseling,
lukt niets meer. Alle slechts wat je je maar bedenken kunt gebeurt: de fatale klos die jouw
speelbal op het laatste moment weg tikt, de speelbal die vloeitjedun achterom of voorlangs
gaat, de keu die ketst. Het scoren stopt, zoals bij de NS de trein als er blaadjes op de rails
liggen. Dat alles overkwam Jack Jochems in zijn partij tegen Rinus Blom: 12 caramboles
in 18 beurten en toen niks meer. Rinus profiteerde daar grif van en won uiteindelijk,
weliswaar in 47 beurten, met 15 tegen 14..! Ik bedoel maar…!

A. Kiet

Het programma voor de finales is enigszins aangepast en ziet er nu als volgt uit:

Woensdag          1 maart                20:00     Jeugdland                          Voorronde halve finales B1/B2 klasse
Zaterdag 4 maart                20:00     Flamingo                             Halve finale en 3/4 plaats C-klasse
Zondag 5 maart                14:00     Marie                   Halve finale B-Klasse
Maandag 6 maart 20:00     Jeugdland                          Voorronde halve finales Hoofd klasse
Vrijdag 10 maart              20:00     Marie                   Halve finale en 3/4 plaats A-klasse
Zondag                12 maart              14:00     Flamingo                             3/4  Plaats en finale B-klasse
Vrijdag 17 maart              20:00     Jeugdland                          Halve finale en 3/4 plaats D-klasse
Zondag 19 maart              14:00     Marie    Halve finale en 3/4 plaats Hoofd klasse
Zaterdag 25 maart              20:00     Marie                   Finale C en A-klasse
Zondag 26 maart              14:00     Flamingo                             Finale D en Hoofd klasse
Zaterdag 8 april                   20:00     Flamingo                             Jubileum avond

Voor bovenstaande partijen vraagt de commissie al een aantal jaren bij sommige deelnemers, om wat hulp bij het tellen en schrijven.
Mocht U dat nog niet eerder gedaan hebben en toch interesse hebben een avond of middag te assisteren, laat het ons dan weten.

De commissie

Is de eerste klap een daalder waard of is het eerste gewin kattengespin?’

6 januari 2017

Het feest is begonnen en leverde de eerste avond gelijk al spectaculaire uitslagen en resultaten: Ton Vos met een mooie serie van 6 in ‘Jeugdland’ en Hans Snijders met een serie van 10 en een gemiddelde van 1.53 bij ‘Marie’… en wat te denken van de debutant in de Hoofdklasse Leo van Vugt, die maar ternauwernood Hans Snijders voor moest laten gaan!
We zien wel wat die prestaties uiteindelijk waard blijken te zijn: de weg naar de finales is nog lang….!

Iedereen heeft natuurlijk de datum van 8 april al gereserveerd voor de Jubileumavond. En niet voor niks. Ik heb al in een eerdere bijlage bericht over ‘spektakel’. En dat is slechts een magere omschrijving van wat zich in de ‘Flamingo Bar’ gaat afspelen: een extra prijs voor de uiteindelijke winnaars van de A-, B-, C- en D-klasse, die aan de hand van Raymond of Kurt Ceulemans een partij ‘Scotch Double’ mogen spelen. Voor de finalisten van de Hoofdklasse ligt de lat flink wat hoger: zij zijn de uitdagers van het koppel vader en zoon ‘Raymond en Kurt’.

Raymond is al bij leven een legende in de wereld van het driebanden. Hij werd 61 keer kampioen van België, 45 keer Europees en 35 keer Wereldkampioen. Zoon Kurt treedt in de voetsporen van zijn vader en is naast een excellente speler TV commentator van belangrijke wedstrijden.

‘Scotch Double’ is een partij van twee tegen twee, waarvan de speler, die begint na het maken van één carambole wordt afgelost door zijn medespeler, die na het maken van weer een carambole de beurt teruggeeft aan de eerste speler. Als één van hen mist, gaat de beurt naar het andere tweetal, waarna het hele scenario wordt herhaald. Op papier lijkt het ingewikkeld, maar in de praktijk is het een fluitje van een cent…

Nog een bericht over die finales : de roosters daarvan zijn klaar en kunnen hier op de site bekeken worden.
En over ‘kijken’ gesproken: er zijn nogal wat veranderingen en verschuivingen in de speelroosters en eenieder wordt aangeraden regelmatig zijn mail te lezen. Attentie dus…!
A. Kiet

Planning Finales

6 januari 2017

De datums van de voorrondes, en (halve) finales zijn ondertussen bekend:

Woensdag 1 maart 20:00 Jeugdland Voorronde halve finales B1/B2-klasse
Zaterdag 4 maart 20:00 Flamingo Halve finale en 3/4 plaats C-klasse
Zondag 5 maart 14:00 Marie Halve finale B-klasse
Maandag 6 maart 20:00 Jeugdland Voorronde halve finales Hoofdklasse
Zaterdag 11 maart 20:00 Marie Halve finale en 3/4 plaats A-klasse
Zondag 12 maart 14:00 Flamingo 3/4 plaats en finale B-klasse
Vrijdag 17 maart 20:00 Jeugdland Halve finale en 3/4 plaats D-klasse
Zondag 19 maart 14:00 Marie Halve finale en 3/4 plaats Hoofdklasse
Zaterdag 25 maart 20:00 Marie Finale C en A-klasse
Zondag 26 maart 14:00 Flamingo Finale D en Hoofd-klasse
Zaterdag 8 april 20:00 Flamingo Jubileum avond

Voor bovenstaande partijen vraagt de commissie al een aantal jaren bij sommige deelnemers, om wat hulp bij het tellen en schrijven.
Mocht U dat nog niet eerder gedaan hebben en toch interesse hebben een avond of middag te assisteren, laat het ons dan weten.

Ook dit jaar zien we weer een aantal wijzigingen op het programma binnen komen.
Sommige zijn van dermate omvang dat de wedstrijdleider genoodzaakt is een en ander via mail af te handelen.
Daarom verzoeken we degene die een email adres hebben opgegeven, dit ook regelmatig te controleren en te lezen.
Hiermee kan een hoop leed worden voorkomen.

De commissie

Programma 2017 Bekend

9 december 2016

Pak de agenda’s er maar bij want het zover.

De eerste datum die u moet noteren is:
Zaterdag avond 8 april 2017.
Traditiegetrouw probeert de commissie elke 5 jaar een speciale jubileum avond te organiseren. En ook deze keer beloven wij u een spectaculaire avond waarin u allen kans maakt om met enkele professionals samen een biljart team te vormen. Hierover zullen wij u binnenkort nader over informeren, maar noteer die datum in ieder geval alvast.

En verder heeft onze programmamaker alles weer in het werk gesteld om het programma vroegtijdig af te maken en daarbij toch zoveel mogelijk aan ieders wens te voldoen. Een uitzondering misschien daar gelaten.
U kunt het programma vanaf heden op onze site terug vinden.
Voor degene die nog om een boekje gevraagd hebben, die kunnen dat vanaf morgen ook afhalen in de diverse gelegenheden.

De planning voor de finales is helaas nog niet bekend. Zodra dat is brengen wij u hiervan uiteraard zo snel mogelijk op de hoogte.
De commissie hoopt echt dat u zoveel mogelijk het programma ongewijzigd laat en alleen in uitzonderlijke gevallen hiervan afwijkt. Probeer in dat laatste geval ook eerst zelf een oplossing te vinden voordat u de wedstrijdleider (Ad Oomens) daarvan op de hoogte brengt.

De commissie wenst u alvast fijne feestdagen en we zien elkaar in het nieuwe jaar.

Pouleindeling 2017 Bekend

15 november 2016

Beste biljartliefhebbers- en liefhebster.

Afgelopen zaterdag sloot de inschrijving van ons fantastisch toernooi.
Helaas moeten we constateren dat vier oud deelnemers besloten hebben het komend toernooi niet mee te zullen doen.
Daarentegen kunnen we twee “herintreders” en een nieuwkomer welkom heten.
Zowel Rini van Pelt als Jack Jochems konden de verleiding niet meer weerstaan en doen opnieuw mee. En in de hoofdklasse kunnen we Wim van Biesen aan het werk gaan zien.

Verder zien we dat steeds meer deelnemers strengere wensen hebben wat betreft het wel of niet kunnen spelen op bepaalde dagen. Vele willen (of kunnen) alleen in het weekend en aangezien we in het weekend slechts op twee locaties kunnen spelen kan dit weleens een probleem gaan geven met het maken van het programma. We hopen dat jullie er begrip voor hebben dat soms niet aan een bepaalde wens kan worden voldaan.

Rest ons nog de poule indeling voor 2017 bekend te maken:

Hoofdklasse A-klasse
 H.Frijters 0,966  L.v.Vugt 0,568
 G.Vanderhenst 0,880  Frs.Timmermans 0,533
 H.Snijders 0,803  A.Kwisthout 0,532
 K.Martens 0,773  P.v.Gils 0,522
 T.Machielse 0,730  C.v.Miert 0,499
 W.v.Biesen 0,700  R.Luiken 0,498
 F.vd.Velden 0,671  J.v.Zundert 0,489
 K.Gommers 0,636  B.Frijters 0,488
 C.v.Vugt 0,628  H.Goos 0,486
 J.Graumans 0,573  JP.vd.Luijtgaarden 0,486
B1-klasse B2-klasse
 T.Vos 0,456  T.Aarts 0,399
 N.Gommers 0,397  Peter v.Hooijdonk 0,376
 P.v.Rijen 0,371  P.Zuijdwijk 0,370
 K.v.Hooijdonk 0,365  R.v.Pelt 0,362
 J.vd.Meer 0,362  C.Schalk 0,360
 Jos Heestermans 0,360  N.Wick 0,355
 H.Joppen 0,342  R.Daniels 0,341
 J.vd.Luijtgaarden 0,341  R.Blom 0,331
 T.Dons 0,331  J.Jochems 0,326
 G.v.Opstal 0,320  E.Heestermans 0,317
C-klasse D-klasse
 G.Hop 0,310  T.v.Dorst 0,237
 F.Timmermans 0,309  Jan Heestermans 0,225
 C.v.Veltom 0,306  G.Roovers 0,208
 Peer v.Hooijdonk 0,300  J.vd.Luitgaarden 0,204
 T.Goos 0,297  P.Schalk 0,195
 A.Heestermans 0,294  P.Billet 0,190
 A.Voermans 0,281  B.vd.Broek 0,167
 A.v.Gils 0,273  B.Oomen 0,165
 S.Kools 0,245  A.Oomens 0,147
 J.Dielemans 0,239  G.Harris 0,133

Zodra het programma samengesteld is, zullen we dit via de gebruikelijke kanalen bekend maken.
De verwachting is dat we dat omstreeks half december kunnen doen.

De commissie

 

Kom Op, Biljarters!

4 november 2016

Zoal al eerder aangekondigd gaat de nietsontziende strijd om de Ulvenhoutse Driebanden Kampioenschappen op 2 januari 2017, na de bedwelmende feestdagen, van start.
Tot 12 november 12.00 uur staat de inschrijving nog open. Alle tijd, dus? Misschien, maar misschien ook niet! Want net als bij de Jumbo geldt: op = op! Met andere woorden: wie als eerste komt, als eerste maalt.

Inschrijving on-line is mogelijk via deze site, maar ook liggen op de speellocaties (Marie, Jeugdland en Flamingobar) inschrijfformulieren.
Voor inschrijvers, waarvan het speelgemiddelde niet bekend is, worden tussen 14 en 18 november voorwedstrijden ingeroosterd.
Dus, wat houdt je nog tegen?

A. Kiet

‘Op naar 2017…’

8 oktober 2016

De tijd gaat snel, en naarmate je ouder wordt sneller en sneller. (Daarover is een mooi boek geschreven door Douwe Draaisma met de titel: Waarom het leven sneller gaat als je ouder wordt). Maar dat terzijde. Want we moeten het over biljarten hebben… en wel over het ‘Driebandenkampioenschap Ulvenhout 2017’.

De aftrap hiervoor is al gegeven. Op 5 oktober j.l. is de Commissie (voorzitter Cees van Miert, wedstrijdleider Ad Oomen, Choco van Vugt en Ruud Daniëls) voor een eerste bespreking bij elkaar gekomen. Naast details over de taakverdeling onderling (voor jullie niet interessant) is de startdatum op maandag 2 januari in ‘Jeugdland’ vastgesteld. Als alles meezit kunnen de poulewedstrijden voor Carnaval (eind februari) worden beëindigd.
Vanaf 15 oktober zullen de inschrijfformulieren op de drie speellocaties (Jeugdland, Marie en Flamingobar) klaarliggen.
Uiterlijk 12 november om 12 uur moeten deze op één van de speellocaties zijn ingeleverd. Daarnaast bestaat de mogelijkheid in te schrijven via deze site.
Op 19 november wordt de poule indeling bekendgemaakt, via deze site en in het weekblad.

Het was een mooi toernooi in 2016, waarvan alle deelnemers met een tevreden gevoel afscheid konden nemen. De Commissie hoopt, dat ook in 2017 weer veel driebanders zich zullen aanmelden om de sportieve strijd aan te gaan. Mochten hieronder nieuwelingen zijn, waarvan het speelgemiddelde niet bekend is, dan worden tussen 14 en 18 november
voorwedstrijden ingeroosterd.

Er waren tijdens het toernooi wat discussies onderling over het puntensysteem (2 punten voor de winnaar, 1 ingeval van gelijkspel en 0 voor de verliezer). Spelers, die hun wedstrijden verloren met minimaal verschil, beleven, wellicht na goed spel, met lege handen staan. Er bestaat, zoals eenieder van jullie weet een alternatief in de vorm van het zgn. Belgische systeem. De Commissie heeft dat systeem getoetst aan de poule-eindstanden van 2016 en kwam tot de conclusie dat de verschillen in vergelijking met het huidige systeem minimaal zijn. Zij heeft besloten dat in 2017 het traditionele systeem wordt gehandhaafd. Maar zij zal naar de stem des volks, in dit geval de biljarters, luisteren en mocht een ruime meerderheid aan het Belgische systeem de voorkeur geven, dan is het geenszins ondenkbaar dat in 2018 anders zal worden geteld.

A. Kiet