Persberichten 2016

Tijdens het toernooi kunt u hier regelmatig het laatste nieuws terug vinden
Alle berichten kunt u hieronder terugvinden.

 

 

Johanna vd Luijtgaarden

19 april 2016


Gisteren kregen we het droevige bericht dat Johanna vd Luijtgaarden overleden is.
Johanna was jarenlang een gewaardeerd, trouw en enthousiast deelneemster van dit toernooi.
Namens de commissie en alle deelnemers van dit toernooi wensen we familie, vrienden en kennissen veel sterkte toe met dit verlies.

Peer v Hooijdonk, Jean Paul vd Luitgaarden, Albert Kwisthout en Guy Vanderhenst Kampioenen in de C, B, A en Hoofdklasse !

4 april 2016

Op de voorlaatste dag van het toernooi, de avond van 2 april, dan eindelijk de finales in de C- en B-klasse in ‘Flamingo’.
Zoals u weet, was de finale van de D-klasse al vóór Pasen gespeeld.De finale in de C-klasse ging tussen Gerrit Hop (die van de negen kuuses destijds in de A-klasse) tegen Peer van Hooydonk. Hij heet eigenlijk Peter, maar om geen verwarring te scheppen met de andere Peter van Hooydonk, die in de B-klasse heeft gespeeld, heeft hij een stukje identiteit opgeofferd.
Redelijk op tijd, om vijf over acht, ging Peer van acquit op de weg naar de vijftiende carambole met een keu uit het rek. U leest het goed: uit het rek van de ‘Flamingo’. Alle spelers hebben slechts vertrouwen in eigen materiaal, soms zelfs bestaande uit meerdere toppen, schuurpapier, een puntenslijper voor de pommerans en een natte vinger voor het kransje eronder. Peer niet, keu uit het rek…! En hij won de finale tegen Gerrit, weliswaar op het nippertje (15 om 14), maar toch. Het was van begin tot het einde spannend, 4-2, 9-8, 10-9, 14-13 en tenslotte de beslissende vijftiende, waarna Gerrit tenminste één kuus had bewaard voor de nastoot. Er werd goed gespeeld wat te zien is aan hun gemiddelden: 0.365 tegen 0.341. Chapeau…! De wisselbeker gaat een jaar lang de woonkamer van Peer sieren. De derde prijs werd uitgereikt aan Piet van Rijen.

In de B-klasse ging de finale tussen Toon Aarts en Jean Paul van de Luijtgaarden. Twintig caramboles moesten worden gescoord en daarover mochten ze zestig beurten doen. Toon Aarts won de acquit en maakte hem bijna (met de hulp van een klosje) maar niet helemaal. Hij moest voorts tot de elfde beurt wachten om zijn eerste drie punten te scoren, toen Jean Paul al op vijftien stond. Die was in de derde beurt losgebrand met een serie van zes en nog tweemaal drie, in de zevende en negende. Toon zei later, na de partij, dat hij was geschrokken van die zes en een tijdje van de leg raakte. Maar in het tweede deel van de partij herpakte hij zich en strandde uiteindelijk op negen in de zes-en-twintigste beurt, waarop Jean Paul de twintig vol maakte met een gemiddelde van 0.769. De B-spelers volgend jaar zullen van hem geen last meer hebben en de A-spelers kunnen dan hun borst(en) nat maken! Jean Paul, een waardig kampioen, die ook de wisselbeker een jaar lang op een ereplaats in de woonkamer mag tonen. De derde prijs kon, door afwezigheid van Rini Oomen, niet worden uitgereikt. Rini, waar was je…..?

De volgende dag, zondagmiddag 3 april, de laatste lootjes van het toernooi met de finales van de A- en Hoofdklasse bij ‘Marie’. In beide klassen moesten vijf-en-twintig caramboles worden gemaakt. Peter van Gils en Albert Kwisthout speelden om de eerste en tweede plaats in de A-klasse. Peter begon van acquit overtuigend en in de tiende beurt was het 9 tegen 2. Albert had deze tien beurten nodig om zijn zenuwen onder controle te krijgen en vanaf daar kwam hij steeds dichter bij. Hij werd rustiger en Peter voelde de hete adem van Albert in zijn nek al maar heter worden. Hij werd onrustiger en zo werd het 11-6, 15-12, 18-17 en na een serie van 5 van Albert plotseling 19-22, waarna Albert het pleit besliste, in de volgende vier beurten de partij uitspeelde met een gemiddelde van 0.694 en zich, met een zucht van verlichting, kampioen mocht noemen. Zo’n zucht zie je wel eens op TV in een natuurfilm over walvissen! Peter werd tweede.
De derde prijs werd uitgereikt aan Leo van Vugt.

Ja, en dan de finale in de Hoofdklasse, geleid door top bondsscheidsrechter René Luiken, door de Commissie speciaal voor deze gelegenheid uit Chaam overgevlogen, waarnaar velen hebben uitgezien: Hans Snijders moest proberen Guy Vandenhenst van titelprolongatie af te houden. Guy toonde in de halve finales al heel duidelijk zijn titel ambities. Hij bewees toen al in topvorm te zijn en wat een titanenstrijd had moeten worden, draaide uit op een deceptie…
Guy ging vanaf acquit als een speer, met in de derde beurt een serie van zes en na vijftien beurten, met slechts drie poedels, maakte hij de vijf-en-twintig vol met een gemiddelde van 1.66….! Het was voor het publiek enerzijds teleurstellend, dat er van een echte strijd van meet af aan geen sprake kon zijn, anderzijds was het genieten en geweldig om te zien hoe Guy met accuratesse, de juiste snelheid, fraaie oplossingen voor niet altijd gemakkelijke problemen vond en, dat moet gezegd, voor zijn tegenspeler een ongemakkelijke partij liet. Het was in ieder geval niet de middag van Hans, die in de voorronde op hetzelfde biljart het hoogste toernooi gemiddelde van 1.81 heeft gescoord. Hij kwam niet in zijn spel, moest vaak zoeken naar de oplossing en het juiste patroon, bleef steken op vijf en moest genoegen nemen met de tweede prijs. Guy prolongeerde zijn kampioenstitel en was in ieders ogen een waardig kampioen. Proficiat…! De derde prijswinnaar werd Hans Frijters.

Het toernooi zit erop. Commissievoorzitter Cees van Miert kon terugkijken op een alleszins geslaagd toernooi, complimenteerde Choco van Vugt en Ad Oomen voor hun soms moeilijke puzzelwerk om partijverplaatsingen te realiseren. Alles liep uiteindelijk gesmeerd. ook bedankte hij Tilo Machielse voor zijn vele persberichten in de afgelopen jaren en was verheugd in de heer A. Kiet zijn opvolger te hebben gevonden.
Hij hoopte op een zelfde enthousiasme bij de spelers om het toernooi volgend jaar een succesvol vervolg te geven.

Hij hief het glas….proost…!

A. Kiet

‘Paaspauze…!’

25 maart 2016

Uiteraard, zou ik haast willen zeggen. Het zal in het gezin niet zo goed vallen, als pa of opa de keu pakt en er tussenuit wil knijpen. Je wilt als vader of opa door moeders, vrouwen, kinderen en kleinkinderen voor vol worden aangezien. Voorbereidingen voor Pasen doe je samen, toch! Mogelijk iets cultureels, bijvoorbeeld met de ‘Matthäus Passion’ of ‘Jesus Christ Superstar’? Maar in ieder geval eieren beschilderen en verstoppen. Bij dat laatste het advies van een ervaringsdeskundige, zelf vader en opa, die niet in de gaten had, dat ‘Midas’, de labrador, ongemerkt achter hem aankwam in de tuin en de verstopte eieren met beschilderde schaal en al opvrat. Hond binnen houden dus!
De organiserende Commissie heeft het risico heel goed ingeschat. Want de ervaring in Nederland leert, dat je voor je het weet, demonstrerende ontevreden huisgenoten met spandoeken voor je huis heen en weer ziet lopen. De teksten daarop laat ik maar even buiten beschouwing, als u begrijpt wat ik bedoel…!

Maar op 2 en 3 april, ver na Pasen dus, brandt de strijd om de resterende acht prijzen los.
In ‘Flamingo’ op zaterdagavond 2 april om 20.00 uur eerst de finale in de C-klasse tussen Peter van Hooydonk en Gerrit Hop, waarbij Peter gewaarschuwd is…Gerrit scoorde ooit in één partij negen kuuses…maar gezegd moet worden, dat hij toen een stuk jonger was en verstand komt met de jaren. De derde plaats is al veroverd door Piet van Rijen.

Om rond 21.00 uur is de finale in de B-klasse gepland. Deze zal gaan tussen Toon Aarts uit de Jeugdlandschool van meester Harrie en de absolute verrassing van 2016: Jean Paul van de Luijtgaarden, waarbij beiden gewaarschuwd zijn…! Rini Oomen is, zoals bekend, in deze B-klasse derde geworden.

De volgende dag, op zondagmiddag bij ‘Marie’, begint om 14.00 uur de finale tussen Albert Kwisthout en Peter van Gils in de A-klasse. De derde plaats werd al eerder gewonnen door ‘good old’ Leo van Vugt.
Een beetje afhankelijk van de duur van de A-finale, maar ruw geschat rond 15.00 uur, moet Hans Snijders proberen Guy Vandenhenst van titelprolongatie af te houden. Als ‘hens’ in Vandenhenst ‘vuur’ betekent, dan wordt het oppassen voor Hans. Hans Frijters krijgt de derde prijs uitgereikt.
Hopelijk wordt het een spetterend weekend en hopelijk hopen vele supporters daarop.
En zoals bekend: iedereen is van harte welkom…!

Ik wens alle spelers een goede partij en veel grote series.
A. Kiet

Namens de commissie:
iedereen prettige paasdagen en tot volgend weekend!

Jan Heestermans Opnieuw Kampioen in de D Klasse!

21 maart 2016

Ik had spektakel voorspelt voor de halve finales Hoofdklasse vrijdagavond jongstleden in ‘Jeugdland’…..

Maar eerst iets over de loting; die gaat via de gemiddeldes, die gespeeld zijn in de kwart-finales, dat wil zeggen: één tegen vier en twee tegen drie. En dat zijn dit jaar Guy Vanderhenst tegen Hans Frijters èn Hans Snijders tegen Tilo Machielse. Het aantal caramboles stond op vijf-en-twintig. De spanning was te snijden, de toeschouwers stil, in gespannen afwachting voor wat er stond te gebeuren.
Ik heb de partijen zelf kunnen aanschouwen en ik moet zeggen, dat zonder aan ieder van de andere halve finalisten afbreuk te doen, Guy degene was die met een gemiddelde van 1.19 zijn ambities voor 2016 duidelijk maakte. Hans Frijters kwam, na een moeizame start, weliswaar terug van een achterstand van drie tegen tien naar acht tegen elf. Maar in de dertiende beurt demarreerde Guy met een serie van acht en maakte in de zestiende beurt daar nog een ‘viertje’ overheen. Daarmede was eigenlijk het lot van Hans beslecht. Overtuigend stelde Guy zijn finaleplaats veilig.
Of het alsmaar blijven ‘pompen’ (dat is een term van mij als leek en het betekent niets anders dan het heen en weer steken van de keu, alvorens de speelbal op weg te sturen) van Guy psychologisch te benoemen is, kan ik niet beoordelen. Als ik zelf al driebanden zou spelen, of biljart in het algemeen: het zou mij verlammen! Ik wil wel eens vragen aan zijn opponenten, hoe zij die werkwijze verwerken…..
De tegenstander van Guy moest komen uit de strijd tussen Hans Snijders en Tilo. Ja, wat zal ik schrijven. Hans was de meest regelmatig scorende, maar ik had bewondering voor Tilo, die weliswaar de partij verloor, maar toch met twee series van zes, waarvan de laatste in de nabeurt, tot die-en-twintig kwam. Tilo, chapeau! Hans, jij in ieder geval gefeliciteerd met jouw finaleplaats tegen Guy.
In beide partijen waren krasse staaltjes van techniek en inventiviteit te zien en ik kon mijn bewondering niet onder stoelen of banken teken. Mijn tafelgenoot relativeerde dan met te zeggen, dat het geen Goden zijn en dat zij ook hun blunders maken. En natuurlijk, tegen professionals als Jaspers en Blomdahl (schrijf ik zijn naam goed?) zullen zij niet veel klaarmaken, maar ik heb genoten! En van de finale verwacht ik spektakel. Hans en Guy….noblesse oblige…!
Om de derde en vierde plaats was de spanning enigszins weg, het publiek werd ook wat luidruchtiger, de spelers waren bevrijd van een zware last, probeerden, dacht ik, soms wat gekke patronen uit, die nergens op sloegen. Maar wat zou het! Hans Frijters deelde de tweede tik uit aan Tilo en won de derde plaats met vijf-en-twintig tegen negentien.

Afgelopen zondagmiddag viel de beslissing in de D klasse. In het voorprogramma werd eerst de partij om de derde en vierde plaats gespeeld tussen Sjaak Kools en Ton van Dorst. Waarschijnlijk om de tegenspeler te intimideren en de toeschouwers te imponeren protste Sjaak, dat hij over een geheim wapen beschikte. Hij tikte daarbij heel nadrukkelijk op zijn keu en zou zijn geheim na de partij onthullen. Na twaalf beurten stond het één tegen één en leek van een geheim wapen geen sprake. Vanaf de dertiende beurt leek er toch iets te gaan gebeuren, want Sjaak liep snel weg van Ton, scoorde op cruciale momenten twee enorme kuuses en maakte de twaalf punten vol in negen-en-twintig beurten met een mooi gemiddelde van 0.414. Ton kwam niet verder dan zeven. Heel triomfantelijk draaide Sjaak de dop onder uit de keu en toverde veertien oude dubbeltjes tevoorschijn: tien muntjes voor de tien ‘normale’ caramboles en twee maal twee muntjes voor de twee kuuses. Die waren het dubbele waard, volgens hem.Je kunt maar ergens in geloven…!

De finale verliep met normale wapens heel spannend. Peter Schalk moest proberen Jan Heestermans af te houden van zijn titel prolongatie. Het leek in het begin te lukken, want na achttien beurten stond hij met acht tegen twee voor, viel toen ‘stil’ (‘scoorde’ veertien poedels op rij) en gaf Jan de
gelegenheid de achterstand weg te werken en uiteindelijk met twaalf tegen elf in veertig beurten het kampioenschap naar zich toe te trekken, en dus zijn titel te prolongeren. Spannend tot het eind!

Tijdens de prijsuitreiking memoreerde Cees van Miert enkele opvallend hoge partijgemiddeldes van rond 0.6 en 0.7 in de D klasse, wat op z’n minst opmerkelijk genoemd mag worden. De prijswinnaars kregen hun ‘plaquette’, de kampioen kreeg de wisselbeker terug voor een jaar, en zijn vrouw werd in de bloemetjes gezet als dank voor het doorstaan van de slapeloze nachten van Jan vóór de finale (grapje van mij!).

A. Kiet

ʻNoblesse oblige…!ʼ

14 maart 2016

Na de beslissende partijen in de C- en D-groep, waarvan de D-finale op 20 maart bij ʻMarieʼ en de C-finale op 2 april in ʻFlamingoʼ worden gespeeld, was het afgelopen woensdag in ʻJeugdlandʼ de beurt aan de toppers, de Hoofdklasse dus.
De sfeer voelde voor mij ietwat anders aan, dan ik bij de andere groepen heb ervaren. Wat meer gespannenheid bij de spelers en duidelijk merkbaar ontzag bij de toeschouwers.

Tilo Machielse, bijvoorbeeld, trok zich terug in zichzelf en zat met gesloten ogen, ietwat achterover geleund, te mediteren tussen de beurten. Zij wisten, dat er veel van hen verwacht werd door de toeschouwers en wilden hen niet teleurstellen, want ʻNoblesse oblige…!ʼ.
In deze groep had Kees Martens zijn plaats in de kwart-finales afgestaan aan nummer zeven uit de poule, Choco van Vugt, omdat hij vanwege zijn werkzaamheden in het buitenland de eventuele halve finale en finale toch niet zou kunnen spelen. Een sportief gebaar, chapeau.
De kwart-finales werden gespeeld in twee poules van drie. Op de ene tafel Tilo Machielse, Guy Vanderhenst en Choco; op de andere Hans Frijters, Hans Snijders en Kees Gommers. Hans Frijters presteerde het om zowel tegen Kees Gommers als tegen Hans Snijders met een ʻkuusʼ de winnende twintigste carambole te scoren. Maar dat vond hij niet erg. Choco begon, na zijn nederlaag tegen Tilo, zijn tweede partij tegen Guy heel voortvarend, stond na tien beurten met 8 tegen 5 voor, maar moest uiteindelijk zijn meerdere erkennen in de gewiekstere Guy.
Uiteindelijk overleefden Tilo, Guy en de beide ʻHansjesʼ deze schifting en zullen op 18 maart de halve finales in ʻJeugdlandʼ en twee van hen op 3 april de finale bij ʻMarieʼ spelen.
Gewiekst, bedachtzaam, alle mogelijk- en onmogelijkheden overwegend, de situatie op de tafel vanuit andere posities bekijken, bestuderen bijna, de tijd nemen en vooral zich niet van de wijs laten brengen door een achterstand en het scorebord: dat is hoe deze mensen hun top positie waarmaken. Een tip misschien…? En dit maakt het ook voor de toeschouwers spannend.

Afgelopen zaterdag werden de twee halve A-finales in ʻFlamingoʻ afgewerkt: Leo van Vugt kon tegen Albert Kwisthout zijn ouderwetse vorm niet
waarmaken, kon niet in zijn spel komen. Hetzelfde gold in minder ernstige mate voor Albert, die toch nog vijftig beurten nodig had om de vereiste vijf-en-twintig caramboles te scoren en daarmee zijn finaleplaats veilig te stellen.
Peter van Gils had tegen Jan van Zundert een vliegende start en stond na zeventien beurten een gemiddelde van één te spelen. Hij viel stil, maar Jan kon deze avond hier geen gebruik van maken en toen Peter in de zes-en-twintigste beurt de draad weer oppakte was het pleit snel beslist; hij won de partij met een meer dan acceptabel gemiddelde van 0.735 en wordt zo in de finale de tegenstander van Albert.
Om de derde en vierde plaats wilde Jan zijn partij tegen Leo zonder rustpauze direct na zijn partij tegen Peter spelen. In overleg met de wedstrijdleiding werd het aantal caramboles teruggebracht naar twintig vanwege persoonlijke omstandigheden. Leo had zich goed hersteld en won de derde plaats met een goed gemiddelde van 0.555!

De volgende middag de twee halve B-finales bij ʻMarieʼ: Jean Paul van de Luijtgaarden versloeg Ton Vos. Hij liep al snel uit en Ton had moeite om in zijn spel te komen. Toch herstelde hij zich en maakte een aantal prachtige caramboles, maar kwam niet verder dan veertien.
Gezegd moet worden dat Jean Paul een prima partij speelde, in feite geen moment in gevaar kwam, kwam, enkele fraaie series van resp. vier en vijf maakte. Hij beëindigde zijn twintig caramboles met een gemiddelde van 0.606 gemiddelde van 0.606 en stelde zijn finaleplaats veilig.
De andere finalist moest komen uit de partij tussen Rini Oomen en Toon Aarts. Ook hier liep Ton duidelijk uit, maar viel plotseling wat stil. Rini liet zich niet van de wijs brengen, benutte de ʻstilvalʼ en kwam tot op één punt van Ton. Maar deze liet zich de zege niet door de vingers glippen en won uiteindelijk met twintig tegen achttien, zijn gemiddelde 0.426 en zal dus in de finale aantreden tegen Jean Paul.
Om de derde en vierde plaats gingen Ton Vos en Rini Oomen naar de tafel. Zij en de scheidsrechter zorgden voor een absoluut unieke gebeurtenis, door halverwege de partij een rook-pauze in te lassen, naar buiten gingen, de toeschouwers in opperste verbazing achterlatend….. Na de nicotine-boost gingen de spelers verder alsof er niets was gebeurd en won uiteindelijk Rini met twintig tegen zestien in twee-en-veertig beurten en zal te zijner tijd de derde prijs uitgereikt krijgen. Gekker moet het toch niet worden….!

Ik zet hier nog even de data, locaties en tijden voor de diverse finales op een rijtje:
20 maart De finale in de D Klasse bij Marie om 15.00 uur
2 april De finale van de C en B klasse in Flamingo, aanvang 20.00 uur
3 april De finale van de A en Hoofdklasse bij Marie, aanvang 14.00 uur

Iedere belangstellende is van harte uitgenodigd en ik voorspel spektakel.

A. Kiet

‘De Laatste Lootjes….de Laatste Krentjes….!

7 maart 2016

De ontknoping naar de finale-ronde verliep op het scherp van de snede tussen de zes besten uit de beide B’s: Jean Paul van de Luijtgaarden, Rini Oomen, Toon Aarts, Ton Vos, Jan van de Meer en Kees van Hooydonk. De ‘krenten’ moesten uitkomst brengen (voor wie het nog niet weet: 1 krent = 0.001 punt in het gemiddelde). Ieder van de zes had na twee partijen uiteindelijk twee winstpunten; Kees kwam vier en Jan vijf krenten te kort, zodat de eerste vier de halve-finales spelen. In zo’n situatie kun je niet van duidelijke, afgetekende winnaars of verliezers spreken. “Soms
valt het mee, soms valt het tegen!” is een veel gehoorde verzuchting tijdens een driebanden partij.

In de laatste aflevering (nummer 8) waren de vierde plaatsen in de C en D nog niet bekend. Nu dus wel en intussen hebben Peer van Hooydonk en Peter Schalk zich voor de finales geplaatst, resp. tegen Gerrit Hop (C) en Jan Heestermans (D). Gerrit Hop versloeg in een spannende partij (15-13) de kampioen van 2015 Jos Heestermans. En Peer van Hooydonk versloog na een spannende achtervolging piet van rijen 15-14. In de strijd om de 3de en 4de plaats moest knappe Jos tegen Piet van Rijen het onderspit delven en zich tevreden stellen met de vetleren medaille.
Dit alles speelde zich af op vrijdagavond op het blauwe laken van de Flamingo.

Afgelopen zondag zijn de kaarten in de D geschud bij ‘Marie’. Jan Heestermans versloeg met een fraai gemiddelde van 0.5 Ton van Dorst (12-3) en Peter Schalk was, na een zeer moeizaam begin, te sterk voor Sjaak Kools (12-7). Deze laatste maakte de fout door zijn systeem te veranderen. Normaliter neemt hij een teugje Schrobbelèr na ieder
door hem gemaakt punt. Vanmiddag was zijn glaasje al leeg voordat hij zijn eerste carambole had gemaakt. “Dom, dom, dom….!” vond hij zelf.

Even een persoonlijke noot over Gerrit Hop, een van de oudere deelnemers en erbij van het allereerste begin. Gerrit, zoals hij het zelf uitdrukt, pendelt al jaren lang tussen C en B. “Ik heb zelfs een keer in de A meegespeeld, of liever gezegd, met mij laten spelen. Want ik had nog niet één partij gewonnen, zelfs nauwelijks caramboles gescoord. Toen de laatste wedstrijd. Ik weet niet meer tegen wie; één ding weet ik heel zeker en vergeet ik nooit meer: ik wón
en van de twintig caramboles waren negen stuks, n-e-g-e-n stuks, ‘kuuses’. Dat was echt sensatie!”

A.Kiet

Aanstaande woensdagavond om 20:00 in Jeugdland staan de altijd spannende kwalificaties van de Hoofdklasse op het programma.
Gevolgd door de halve finales en strijd om de 3e en 4e plaats van de A klasse, op zaterdagavond 20:00 in de Flamingo.
Zondagmiddag komen bij Marie de finalisten van de B klasse aan de bak waarna ook gevochten zal worden om de 3e en 4e plaats.
Dus mocht U in de gelegenheid zijn, kom dan in ieder geval even kijken…..

De Commissie

De Kuus van Frans….

29 februari 2016

Niemand schijnt geïnteresseerd te zijn in hoe ‘de Kuus van Frans‘ tot stand kwam. Ik zal daarom ongevraagd de totstandkoming verwoorden. Let op!
Stel, je staat aan de korte band. De witte speelbal ligt vlak bij deze band op ongeveer dertig centimeter vanaf de linker lange band. De rode bal ligt aan de overkant, iets of wat los van de korte band op zeg maar vijf-en-dertig centimeter vanaf de rechter lange band en de gele bal op dezelfde hoogte als de rode ongeveer vijftien centimeter vanaf de linker lange band. Nu komt Frans aan de beurt….
Hij wil zijn speelbal binnendoor, niet te dik, van de gele bal via de korte band, rechter lange band, naar de andere korte band en via de linker lange band op rood spelen… En nou komt het: Frans mist de gele bal en zijn speelbal komt van de korte band aan de overzijde terug naar de andere korte band, loopt met een flinke snelheid op de binnenkant van rood en via de korte band op geel…carambole, niets op aan te merken, een vol punt… maar wat een ‘kuus’!
Probeer het zelf eens. Mag eventueel ook op het groene laken. Degene die daarin slaagt krijgt van mij een kratje Jupiler!

Maar dat even terzijde, want we zitten in de slotfase van de voorrondes. Overal het geroezemoes over nog open kansen (“Hoeveel punten hedde gij?”, “Als die of die maar verliest!”, “Ik heb het niet meer in eigen hand!”). De laatste hindernissen zijn genomen, met uitzondering voor de C- en D-poule. In de C moet nog vermeld worden, dat Frans Timmermans in de partij tegen Cees van Veltom zijn twaalf caramboles in elf beurten heeft gewonnen, onder andere met een fraaie serie van acht!!
Maandag- en dinsdagavond moeten in deze poules de laatste partijen worden gespeeld, te laat om de resultaten daarvan in deze aflevering mee te nemen.
De gelukkigen, die zeker zijn in een finale ronde verder te kunnen spelen zijn in deze In de Hoofdklasse Hans Frijters, Guy Vanderhenst, Hans
Snijders, Tilo Machielse, Kees Martens en Kees Gommers.
In de A Leo van Vugt, Peter van Gils, Jan van Zundert en Albert Kwisthout.
In de B-1 Kees van Hooydonk, Rini Oomen en Jan van de Meer. In de B-2 Jean Paul van de Luijtgaarden, Ton Vos en Toon Aarts.
In de C Jos Heestermans, Piet van Rijen, Gerrit Hop. De vierde man wordt óf Peer van Hooydonk óf Cees van Veltom en dat weten we pas dinsdagavond.
In de D Jan Heestermans, Sjaak Kools, Ton van Dorst. De vierde man komt uit het groepje Peter Schalk, Paul Billet en Ger Roovers. De beslissing valt hier op maandagavond.

A. Kiet

Uitzicht op de Finales

22 februari 2016

Op de blauwe Flamingo tafel werd zondagmiddag in een Hoofdklasseduel met Choco van Vugt het absolute top ‘verken’, ook wel ‘kuus’ of anderszins getiteld, gescoord door niemand minder dan Frans van de Velden! Choco heeft zijn eigen keu toch maar teruggehaald uit de lommerd, hij won de partij tegen Frans en houdt, eigenlijk vanuit het niets, uitzicht op de finale ronde. Ik neem daar mijn petje voor af, teken van mentaliteit!

Bij ‘Marie‘ en de ‘rode bal met witte stippen’, versterkte Sjaak Kools zijn leidende positie in de D door met een fraai gemiddelde van 0.435 Ad Oomen te verslaan (mede dank zij de Grobbelaartjes: na ieder punt een teugje?). In de D lijkt het erop, dat de huidige nummers 1 t/m 4 de finale ronde zullen halen, ofschoon nummer 5 nog niet uitgeschakeld is.
In de C lijkt de situatie identiek. De nummers 1 t/m 4 staan er goed voor, maar ook hier zijn de nummers 5 en 6 niet geheel kansloos. Frans Timmermans deed er afgelopen vrijdag alles aan om nog te klimmen door zijn partij tegen Fré Klemans met een gemiddelde van 0.428 te winnen.
Jack Dielemans putte na zijn verlies tegen Piet van Rijen troost uit de 5-0 overwinning van NAC tegen Fortuna Sittard. Wat dat met biljarten te maken heeft, weet ik ook niet! Jos Heestermans, de kampioen van 2015, staat opnieuw trots en onbereikbaar bovenaan. Gezegd moet worden, dat hij zijn uiterste best doet in de C te blijven?
In de B-2 is alleen Jean Paul van de Luijtgaarden zeker van een plaats in de finale ronde. Hij reageerde op mijn opmerking over ‘gemiddelde drukken’ (zie mijn bijdrage 17 februari j.l.) met een fraai partijgemiddelde van ruim 0.7! Dat is dan ook weer uit de wereld geholpen. Met zijn veertien punten is hij onbereikbaar op de eerste plaats. Alle overige negen maken nog kans op de twee overige plekken. Dat wordt nog heel spannend in de resterende acht dagen.
In de B-1 is tot en met plek 6 nog van alles mogelijk. Ruud Daniëls op 7 moet kansloos worden geacht de eerste drie te bereiken. Ja, Ruud,
resultaten in 2015 behaald geven geen garantie voor 2016! Volgend jaar beter, beste man!
In de A is feitelijk alleen Leo van Vugt veilig en kan zich opmaken voor de finale ronde. In deze groep maken de huidige nummers 2 t/m 6 nog een reële kans op het uiteindelijke pluche.
In de groepen A, C en D gaan de eerste vier over naar de finale ronde. Bij gelijke stand in het aantal wedstrijdpunten is een hoger algemeen gemiddelde doorslaggevend. In ieder van de B groepen (B-1 en B-2) gaan onder gelijke voorwaarden de eerste drie over, totaal zes dus.
In de Hoofdklasse gaan de eerste zes over. En waarom? Omdat er in die klasse drie of vier topspelers ieder jaar weer bovenaan staan en om de wat mindere spelers ook een kans te geven, zijn er in plaats van vier, twee extra spelers die doorgaan.
In die groep strijden Joop Graumans en Choco van Vugt om één plek naast Hans Snijders, Hans Frijters, Guy Vanderhenst, Kees Gommers en Tilo Machielse, zoals het er nu uitziet en er geen al te gekke dingen gaan gebeuren.

Belangstellenden kunnen ten allen tijde op de website de gedetailleerde standen bekijken en via het nog uitstaande programma interessante wedstrijden uitzoeken en bijwonen. Nu het echt spannend wordt en het beste in de spelers naar boven komt, zeker de moeite
waard!

A. Kiet

Komt er Licht aan het Eind van de Tunnel?

14 februari 2016

En dan gaat het natuurlijk om de standen in de diverse groepen, waar de verschillen zich langzaam aftekenen.
Maar eerst even naar enkele opmerkelijke partijen van de laatste dagen.
In zijn thuisbasis kwam Harrie Goos te laat in zijn spel en zijn fraaie eindserie van vier was net niet genoeg om Peter van Gils van de overwinning af te houden.

Dymphe van der Pluijm moest het daarna opnemen tegen ‘good old’ Leo van Vugt. Hoewel haar fluwelen touch een genot voor het oog was, maar schoonheid alleen niet genoeg is om punten te scoren, moest zij het onderspit delven tegen,
dat moet gezegd, een geweldig goed spelende Leo.
In Flamingo speelden Rini Oomen en Jan van de Meer een weliswaar spannende, maar drie-en-veertig (!) beurten durende partij op het blauwe laken, waar uiteindelijk Rini met één carambole verschil de overhand had. Laat ik het zó zeggen: de gelukkigste heeft gewonnen. Pascal van Vugt (de zoon van…) bracht Jan van de Meer de tweede nederlaag van de avond toe en bevestigde daarmee zijn plaats in de standenlijst waardig te zijn.
Trouwens, even over de Flamingo tafel. Ik heb het al eerder van meerdere ‘caramboleurs’ gehoord, dat de ballen daar ‘hoorbaar blijven rollen’. En dat schijnt te komen vanwege het dunne laken. Vandaar!
Het was geen gelukkige avond voor de gebroeders Goos. Beide verloren hun twee partijen. Toon verloor van Jean Paul van de Luijtgaarden, waarbij de laatste, na eerst een fikse voorsprong te hebben opgebouwd, zijn gemiddelde afbouwde om te voorkomen dat hij volgend jaar in groep A moet aantreden? Foei toch!
Opmerkelijk was in de D-klasse de zege van Paul Billet met een gemiddelde van 0.714 (!) en de nederlaag van Frans van de Velden in de Hoofdklasse, ondanks twee series, van resp. 5 en 6 (!).
Alarmerend nieuws bereikte mij over Choco van Vugt (de andere zoon van …), die niet op gang kan komen in de Hoofdklasse, daardoor totaal van slag in een zo diepe dip is beland, dat hij zijn keu te koop heeft gezet (gegadigden verwijs ik naar onze website onder ‘Gastenboek’).
Hij zal verder spelen met een (kromme?) keu uit het rek…. Nou, nou!

Of er licht komt aan het einde van de tunnel?
Wat de standen in de diverse groepen betreft: beslist is er nog niets, ofschoon in de Hoofdklasse een zekere aftekening te herkennen is.
In de overige groepen kan, weliswaar niet alles, maar nog veel veranderen. De winnaars van 2015 doen het goed tot zeer goed.
Maar oordeelt u zelf en bekijk op deze website (onder ‘standen’) de plaatsing van Guy Vanderhenst (H), Kees van Hooydonk (B), Jos Heestermans (C) en Jan Heestermans (D). De winnaar van groep A, Francois Timmermans, moet nu opboksen tegen de hoofdklasse spelers en heeft het beslist niet gemakkelijk.

A Kiet

“Iklachniewantdalagtie”

31 januari 2016

De witte bal moest na toucheren van de rode twee keer rond, alles leek goed te gaan, de eerste klos op rood werd ontweken, zo ook de tweede, maar rood bedacht zich en tikte net voordat het doel werd bereikt, de gele bal opzij… vandaar!
Ja, dan lach je niet, als je na een paar maal rond de tafel te hebben gelopen, iedere mogelijkheid voor het maken van het punt te hebben overwogen, op zo’n tegenwerking van rood stuit. Het gebeurt, het hoort bij het spel, “It’s all in the game!” zeg je dan maar schouderophalend. Het wordt dan alleen maar ergerlijker, als jouw opponent kennelijk een andere relatie, een ware vriendschap, heeft met rood, als zijn gele speelbal helemaal verkeerd is geraakt, totaal de andere kant op gaat als hij bedoeld had, maar dan van zijn rode vriend het engeltje op zijn schouder geplaatst krijgt en de witte bal netjes voor de touch met de speelbal klaarlegt. Hij lacht en spreekt met zijn armen omhoog: “Sorry, maat!”.

Maar het zijn in het algemeen gesproken zeer kortstondige vriendschappen, die zich als die onder politici gedragen: zoals de wind waait, waait mijn ‘rokje’ (sorry, zo is nou eenmaal het spreekwoord!). Wat dat ‘verkeerd raken’ betreft; de oorzaak is vaak een ‘kets’, in de meeste gevallen veroorzaakt door een onvoldoend gekrijte pomerans (‘krijt op tijd’).
Zelfs topspelers als Hans Snijders, Guy Vanderhenst, Hans Frijters e.a. overkomt dat. Trouwens nu we het toch hebben over toppers: ik kan iedereen aanbevelen eens te gaan toeschouwen als de H-klasse aan de beurt is. Niet altijd, maar wel heel vaak een lust voor het oog om ze te zien spelen en misschien steek je er nog iets van op. Dat wil niet zeggen, dat bijvoorbeeld in de D geen leuke successen worden geboekt. Wat te denken van Sjaak Kools, die een partij met een gemiddelde van 0.526 won?

Maar even terug naar de pomerans. Lang geleden, in de 15e eeuw, heeft Lodewijk XI de eerste biljarttafel laten maken: een houten plaat, bekleed met een laken en daar om heen leren opstaande banden. De ballen werden bespeeld met een rechte stok (‘keu’, afgeleid van het Franse ‘queue’ wat in feite staart betekent) en wel met het dikke uiteinde. Totdat in 1827 prof. Mingaut de evolutie van de biljartsport een enorme push gaf door de ‘pomerans’ uit te vinden, een klein leren dopje op het dunnere uiteinde van de keu. Daarmee werd het spel in één klap enorm populair, omdat het plotseling mogelijk werd de ‘trekstoot’ en het ‘effect’ te ontwikkelen.
En we weten intussen, waartoe dat alles heeft geleid….vandaar!

A. Kiet!

Kunnen de Winnaars van 2015 Hun Status Waarmaken?

25 januari 2016

In de groepsfase, waarbij in de Hoofdklasse elf, in de A, B-1 en -2, C en D ieder tien spelers om de eer strijden, is er nog geen pijl op te trekken, wie uiteindelijk op het pluche zal zitten. Na nog geen maand onder weg zijn honderdachtennegentig van de totaal te biljarten tweehonderdtachtig partijen gespeeld. Er is nog veel, weliswaar niet alles, mogelijk. Het wordt erg moeilijk voor de speler die na vier wedstrijden alle verloren heeft, evengoed verkeert ook degene die de eerste plaats bezet absoluut niet in de positie om achterover te leunen, want voor hij of zij het weet, zijn de poten onder zijn stoel weggezaagd. Het achterom- en klosvirus heersen op alle tafels en
kunnen de beste spelers tot wanhoop en slapeloze nachten leiden. Helaas, pindakaas! Maar, zoals gezegd, nog niet getreurd: de bedreigende achterhoede moet, in navolging van Nick Gommers, de rug rechten, de mouwen opstropen en driemaal diep ademhalen….en dan: ter tegenaan!

In de Hoofdklasse hebben Hans Snijders en Hans Frijters nog geen partij verloren en staan bovenaan.
De winnaar van 2015, Guy Vanderhenst ( ja, ja, het is een internationaal toernooi!), staat nu nog op de vierde plaats met één verloren partij. Maar ook hier hoeft zelfs bijvoorbeeld Frans van de Velden vanaf zijn negende plaats nog niet te wanhopen…

Harry Goos staat in de A bovenaan, maar in deze groep is nog niemand kansloos en hebben zelfs Dymphe van der Pluijm en Leo van Vugt als negende en tiende nog alle kans om op het pluche te geraken. Maar gezegd moet worden, dat Harry er de man niet naar is, om achterover te leunen…
De winnaar van 2015, Francois Timmermans, kan hen niet meer lastig vallen, want hij promoveerde naar de Hoofdklasse.

Jan van de Meer staat, evenals om deze tijd in 2015, weliswaar toen in de B-2, bovenaan. Helaas moest hij toen afhaken om gezondheidsredenen.
Maar dat gaat hem nu in de B-1 niet gebeuren. In deze groep kan zelfs André Heestermans, om maar een voorbeeld te noemen, nog flink klimmen. Zijn achterstand op Jan bedraagt ‘slechts’ zes punten met nog zes partijen te gaan?
In de B-2 staat Pieter Zuijdwijk bovenaan en ook hier geldt hetzelfde: Ton Vos staat als tiende, maar kan ook met nog zeven partijen te gaan nog ver komen.
De eerste drie uit beide B’s spelen de finaleronde. In 2015 was Kees van Hooydonk de kampioen en staat nu op de vierde plaats in B-1 In de C zijn Cees van Veltom, Jos Heestermans (kampioen in 2015) en Piet van Rijen ongeslagen op plaatsen één, twee en drie. Maar ook in deze groep is nog niets beslist en alles mogelijk.
Peter Schalk, Sjaak Kools en Jan Heestermans (kampioen in 2015) zijn in de D nog zonder verliespartij. Hier geldt hetzelfde: niemand is echt kansloos, maar er moet geknokt worden.

Ik maak ieder belangstellende er nog maar even op attent, dat uitvoerige verslagen, partijresultaten en gedetailleerde standen op de website van ‘Driebanden Ulvenhout’ te bekijken zijn. Op deze website kan iedereen zelfs terugzien hoe ‘Driebanden Ulvenhout’ er in 1983 uitzag!
Ik bedoel maar…!

A. Kiet

“ Krijg de ramban, ik word er niet goed van!”

17 januari 2016

Deze kreet ving ik op na de zoveelste ‘net-niet-carambole’ in ‘Flamingo’ op het blauwe laken. Het is soms ook te gek voor woorden: de wanhopige in kwestie (ik durf zijn naam niet te noemen, want voor je het weet krijgt hij een bijnaam) had bij het langdurig inspelen geen bal gemist. De moeilijkst liggende ballen leek hij naar elkaar toe te praten, hij maakte de caramboles met de ogen dicht, zelfs met het dikke einde van zijn keu.
Maar toen het echte werk begon was het sprookje over. Het was nu de beurt aan zijn tegenspeler, die hem niet meer zag staan, over hem heen zeilde, en uiteindelijk de wedstrijd won. Zijn het dan de zenuwen of is het zó, dat in iedere keu een maximum aantal caramboles zit? Maar niet meer inspelen, dus?

Afgelopen maandag in ‘Jeugdland’ in de B-1 groep zag ik Ruud Daniëls spelen, de nieuwkomer van vorig jaar, die zich toen verrassend bij de laatste zes knokte.
Na zijn wedstrijd sprak ik hem en vroeg hem of hij dit jaar goed was begonnen. “Nou, in dit toernooi heb ik nou drie wedstrijden gespeeld en alle drie verloren. Maar om te zeggen dat ik daarmee het jaar slecht ben begonnen? Het leven is nėt iets meer dan biljarten alleen!”

Over spektakel gesproken….
De nieuwkomer dit jaar, Nick Gommers, heeft zich op een fantastische wijze hersteld van de nederlaag tegen Dymphe van de Pluijm. Hij stond tegen Leo van Vugt met 6 tegen 16 achter, bijna niet meer in te halen, zou je denken. Maar Nick rechtte zijn rug, stroopte zijn mouwen op, haalde drie keer diep adem en deelde een geweldige tik uit door met een wonderbaarlijke serie van 10 de stand recht te trekken. Leo kwam deze blikseminslag niet meer te boven en ging kansloos ten onder. Het zal je maar gebeuren…..

Zondagmiddag bij ‘Marie’…..

Als je hier binnenkomt in het sfeervolle huiskamercafė, voel je de spanning al zinderen en dan moeten de wedstrijden nog beginnen.
Spanning was er niet zo zeer in het treffen tussen Hans Snijders en Choc van Vugt. De prachtige lange contrastoot lange band, korte en opnieuw lange band van Hans maakte indruk. Hij won met overmacht met een gemiddelde van 1.81 met een mooie laatste serie van 8. Choc was duidelijk nog onder de indruk van de klap die zijn vader Leo tegen Nick Gommers opliep. Des te meer spanning was er in wedstrijd tussen Renė Luiken en Nick Gommers. Nick stond aanvankelijk ver voor, viel wat stil, zag Renė steeds dichterbij komen en toen die met een serie van 4 op voorsprong kwam, haakte Nick toch weer aan. Het bleef spannend tot aan het eind, maar Renė trok uiteindelijk aan het langste eind. De partij was niet alleen spannend, maar ook heel goed: gemiddelden van 0.83 en 0.75!
Maar het was duidelijk de middag van Hans Snijders, die ook zijn tweede partij (tegen Frans van de Velden) won met een gemiddelde van 1.54!
De laatste partij tussen Kees Gommers (ja, ja, de vader van…) en Joop Graumans in over de 30 beurten werd uiteindelijk een
thuiszege…

A.Kiet

De Strijd Is Begonnen, De Eerste Punten Zijn Gewonnen

8 januari 2016

Eerst nog even terug naar mijn eerste aflevering van 28 december met een correctie na het commentaar van een opmerkzame lezer. Het is niet alles ‘groen’ wat er blinkt, want in de Flamingo is het laken blauw, dus: Ulvenhout op het groene èn blauwe laken.

Nu dat is rechtgezet kunnen we overgaan naar de orde van de dag en terugkijken naar maandag 4 januari, als in ‘Jeugdland‘ om 19.47 uur in de B Kees van Hooijdonk (rechts) en Rinie Oomen de ballen lieten rollen, waarmee het toernooi officieel geopend werd.
Bij binnenkomst werd Kees al gewaarschuwd, dat ‘resultaten uit 2015 geen garantie zijn voor 2016’. Dat heeft hij zó goed in zijn oren geknoopt, dat hij met twee winstpartijen op zak ‘thuis kon komen’.
De rest van de avond verliep zonder noemenswaardig spectaculaire voorvallen tot Dymphe van de Pluijm, een van de twee vrouwelijke deelnemers, het in de A op moest nemen tegen nieuwkomer Nick Gommers (ja, ja, de zoon van…!) en na een zeer moeizame en zeer lange, weliswaar gewonnen partij, zuchtend en op haar keu steunend de weg zocht naar de bar, almaar mompelend: “106 beurten, 106 beurten” en uiteindelijk geholpen door meelevende toeschouwers op een stoel neerzeeg. Soms raken spelers de tel kwijt (en een beetje van het padje). Trouwens die meelevende toeschouwers en deels ook spelers aan de bar zorgden na afloop voor een steekhoudend bewijs dat het advies van schrijver dezes (zie mijn bijdrage van 28 december j.l.) op vruchtbare bodem was gevallen. Mochten er al ‘flutpartijen’ zijn gespeeld, de slachtoffers waren niet van de winnaars te onderscheiden, genoten van hun ‘neut en nog een’ en alles kwam goed.

Een dag later ontstond in de C commotie, toen bleek dat in twee partijen de spelers met 12 caramboles geen genoegen wensten te nemen en tot 15 doorspeelden. De reglementaire winnaars werden zo verliezers en de verliezers winnaars. En dat kan natuurlijk niet.
De commissie heeft inmiddels de uitslagen aangepast.

A. Kiet

Ulvenhout Op Het Groene Laken…

28 december 2015

Na het uitbuiken en wegwapperen van de alcoholnevels gaan de driebanders vanaf 4 januari 2016 op weg naar de Ulvenhoutse Finales eind maart en begin april. Het wordt een lange weg, geplaveid met rond driehonderd wedstrijden, met startproblemen, valkuilen, bijna en frontale botsingen (in het jargon klossen genoemd), snelheidsovertredende of juist te langzaam rollende ballen, en heel belangrijk emoties, kortom: de ups en downs van het dagelijkse leven teruggebracht op het groene laken tussen vier banden.

De normale mens, die de geneugten van de carambolefilie niet kent, weet niet wat hij mist. De vreugde, die het oplevert, als een van tevoren bedacht patroon ook daadwerkelijk zo uitkomt of geen van tevoren bedacht plan dat op mirakuleuze wijze toch een punt oplevert.
Het spel haalt al het goede en minder goede in de spelers boven: van de hypereuphorie na een mooie overwinning tot de diepste depressies na een zware nederlaag en alles wat daar tussen ligt. En nou gaat het er maar om, hoe ze daar mee omgaan. Nemen ze de resultaten van een flutpartij mee naar huis, dan doen ze geen oog dicht. Nemen ze een flinke neut en nog eentje en bedenken ze dat ze er niet van hoeven te leven, dan komt alles goed.

Het Ulvenhoutse Driebandenkampioenschap heeft een rijke geschiedenis. Er wordt aan deelgenomen door amateurs. Maar wat te denken van de amateur die bij de vorige editie, 2015 dus, een absoluut ondenkbaar wedstrijdgemiddelde speelde van 4. Of, wat langer geleden, de amateur die met een voor amateurs bijna ondenkbare serie van 11 een finale partij uitspeelde en won.

Ook in 2016 zullen weer memorabele gebeurtenissen en onwaarschijnlijke prestaties worden geleverd.
Jullie worden daarvan op de hoogte gehouden op deze plek in deze krant.

A. Kiet

Programma Bekend

15 december 2015

Het programma voor 2016 is eindelijk klaar en is van heden op deze site te zien en eventueel compleet te downloaden of printen.
De gedrukte exemplaren zullen waarschijnlijk uiterlijk donderdagavond in de betreffende gelegenheden klaar liggen.
Nogmaals verzoeken we iedereen zoveel mogelijk het programma te volgen en alleen wijzigingen te maken indien echt noodzakelijk.
En mocht dat dan inderdaad nodig zijn, vragen we uw hulp om zelf met een oplossing te komen. Bijvoorbeeld ruilen met een andere deelnemer.
De wedstrijdleiding is dit jaar weer in handen van Ad Oomens. Hij moet ten alle tijden ingelicht worden over mogelijke wijzigingen!
Zorg dat u ruim voor aanvang van uw wedstrijden aanwezig bent, ook als u de eerste partij moet tellen of schrijven.

De commissie wenst u nogmaals alvast fijne kerstdagen toe en een prettige jaarwisseling.
En natuurlijk een gezond 2016 met heel veel biljart plezier en sportiviteit.

De commissie

Programma Bijna Bekend

12 december 2015

Het programma is bijna zover om gepubliceerd te worden!
Op dit moment zijn we nog druk bezig om alles te controleren en nog een laatste aanpassing te verwerken.
Die laatste aanpassing is deze keer vanwege een positieve reden en wel de volgende:
Zoals bij sommige wellicht bekend, heeft Hans Frijters zich niet ingeschreven omdat hij vanwege omstandigheden, niet tijdens de geplande finale partijen aanwezig kon zijn.
Die omstandigheden zijn nu veranderd en Hans heeft aangegeven toch graag nog mee te willen doen.
Omdat hij al jaren een trouwe deelnemer is, hebben we besloten aan dit verzoek te voldoen.
De Hoofdklasse wordt dus uitgebreid met een elfde deelnemer!

Het programma zal in de loop van komende week bekend gemaakt worden op deze site. Vanaf hier kan het dan compleet gedownload en/of eventueel geprint worden.
Voor diegene die daar uitdrukkelijk om gevraagd hebben zal er voor eind volgende week een papieren exemplaar bij de gelegenheden klaar liggen.
We doen zoals alle voorgaande jaren een uitdrukkelijk verzoek om dit programma alleen te wijzigen in uitzonderlijke gevallen. En mocht dat dan inderdaad nodig zijn, vragen we uw hulp om zelf met een oplossing te komen. Bijvoorbeeld ruilen met een andere deelnemer.
De wedstrijdleiding is dit jaar weer in handen van Ad Oomens. Die moet ten alle tijden ingelicht worden over mogelijke wijzigingen!

In het programma zult u kunnen zien dat we op Jeugdland soms beide tafels gaan gebruiken.
Dit wordt aangeven met “Jeugdland-1” en “Jeugdland-2”. Waarbij “Jeugdland-1” die tafel is bij binnenkomst aan de rechterkant (het dichts bij de bar/wc).
Hier kan dus tijdens de speelavonden geen discussie over ontstaan!
Dan nog een laatste verzoek: zorg dat u ruim voor aanvang van uw wedstrijden aanwezig bent, ook als u de eerste partij moet tellen of schrijven.

Maandag 4 januari gaan we op Jeugdland weer van start en dan al direct op beide tafels.
Dat belooft nu al een leuke avond te worden….

De commissie wenst u nu alvast fijne kerstdagen toe en een prettige jaarwisseling.
En natuurlijk een gezond 2016 met heel veel biljart plezier en sportiviteit.

De commissie

Pouleindeling 2016

18 november 2015

14 November jongstleden sloot de inschrijving voor het mooiste driebandentoernooi van Ulvenhout en omgeving. De commissie had er weer een dagtaak aan om alle formulieren te verzamelen en hier en daar nog iemand te bellen die blijkbaar toch het weekblad niet leest of verstoken was van internet.
We hebben moeten constateren dat de veranderingen in de deelnemende horeca gelegenheden wellicht toch invloed hebben gehad op het aantal inschrijvingen. We vermoeden zelfs dat sommige oud deelnemers niet op de hoogte waren van de laatste ontwikkelingen in Ulvenhout op horeca gebied en onverricht ter zake van een bezoek aan Cafetaria D’n Bert naar huis zijn gegaan zonder inschrijfformulier. Een feit is wel dat we dit jaar van start gaan met 60 deelnemers die allemaal staan te springen om vanaf januari hun biljartkunsten weer te tonen en hun tegenstanders af te troeven met technische hoogstandjes zoals ballen op de klos en mogelijk zelfs hier en daar een varkentje.

Gelukkig kunnen we ook dit jaar weer nieuwe deelnemers verwelkomen. Toen pa vorige jaar met een gemiddelde van 4,000 ( u leest het goed: VIER) thuis kwam, was dat direct aanleiding voor Nick Gommers om zich ook te gaan bemoeien met het biljartfenomeen en hij zal dit jaar in A klasse zijn opwachting maken. Gezien de cursus “Biljarten Doe Je Thuis” die hij recent gevolgd heeft, verwachten we veel van hem. In dezelfde A klasse zien we ook ene Rene Luiken uit Chaam die volgens insiders een taaie kan zijn om te verslaan. Rene heeft dit toernooi al jaren op zijn verlanglijst staan en mag nu eindelijk mee doen. Tenslotte zullen we in de B klasse Toon Aarts aan de tafels zien verschijnen. Toon heeft al jaren van zwager Tilo aan moeten horen hoe geweldig dit toernooi wel niet is, en hij wil dit nu zelf aan de lijve gaan ondervinden.

Belangrijk nieuws ook in de commissie! Ruud Daniels deed vorig jaar voor het eerst mee en vond het toernooi dermate goed opgezet, dat hij het nu wel ziet zitten om de commissie te versterken. Ruud zal zijn jarenlange ervaringen in de journalistiek gaan gebruiken om u tijdens het toernooi op de hoogte te houden van alle ontwikkelingen, nieuwtjes en laatste roddels. Mocht u tijdens het toernooi iets opvallen zoals een prachtige losse band over 6 banden, een hoge serie of een ontzettende grote kuus, schroom dan niet om Ruud hierover in te lichten.

Voordat u nu hieronder de poule indeling gaat lezen (u heeft dat vast al wel gedaan), toch nog een laatste oproep: indien u alsnog datums heeft wanneer u echt niet kunt spelen geef dat nog aan ons door via het email adres op de site www.driebandenulvenhout.nl ! We gaan namelijk nu weer met de megapuzzel beginnen die “programma maken” heet, en we hopen hiermee het iedereen zoveel mogelijk naar hun zin te maken, maar ook niet teveel te moeten wijzigen.
Half december zal dit programma gepubliceerd worden via onze fantastische site. Houd die dus in de gaten!

Tot slot dan hieronder nog de poule-indeling voor het toernooi 2016:

Hoofdklasse A-klasse
H.Frijters 1,043 P.v.Gils  0,590
H.Snijders 0,802 L.v.Vugt 0,545
C.v.Vugt 0,735 A.Kwisthout 0,529
G.Vanderhenst 0,734 H.Goos 0,503
K.Martens 0,718 J.v.Zundert 0,486
J.Graumans 0,704 D.vd.Pluijm 0,485
T.Machielse 0,655 R.Luiken 0,473
K.Gommers 0,650 C.v.Miert 0,459
Frs.Timmermans 0,641 N.Gommers 0,451
B.Frijters 0,621 C.Schalk 0,448
F.vd.Velden 0,609
B1-klasse B2-klasse
R.Oomen 0,444 P.Zuijdwijk 0,443
N.Wick 0,436 JP.vd.Luijtgaarden 0,421
J.vd.Meer 0,411 T.Aarts 0,405
P.v.Vugt 0,396 T.Vos 0,393
R.Blom 0,382 H.Joppen 0,377
J.vd.Luijtgaarden 0,375 T.Dons 0,375
R.Daniels 0,375 T.Goos 0,364
K.v.Hooijdonk 0,355 Peter v.Hooijdonk 0,351
A.Heestermans 0,344 G.v.Opstal 0,344
A.Voermans 0,335 E.Heestermans 0,329
C-klasse D-klasse
F.Timmermans 0,319 S.Kools 0,252
C.v.Veltom 0,319 P.Schalk 0,244
A.v.Gils 0,317 G.Roovers 0,236
F.Klemans 0,317 T.v.Dorst 0,234
Peer v.Hooijdonk 0,309 Jan Heestermans 0,221
G.Hop 0,303 P.Billet 0,216
J.vd.Luitgaarden 0,298 B.vd.Broek 0,208
P.v.Rijen 0,295 A.Oomens 0,175
Jos Heestermans 0,276 B.Oomen 0,140
J.Dielemans 0,256 G.Harris 0,125

De commissie

Inschrijving Toernooi 2016

12 oktober 2015

4 Januari gaat voor de 34e keer het driebanden kampioenschap van Ulvenhout weer van start. Dit toernooi zal tot en met maart gespeeld worden in drie Ulvenhoutse gelegenheden waar de spelers weer gastvrij ontvangen zullen worden en de biljarttafels in prima staat klaar zullen staan.

Vanaf 17 oktober tot en met 14 november kunnen liefhebbers zich weer inschrijven voor dit mooiste biljarttoernooi in de verre omstreken van Ulvenhout en zelfs ver daarbuiten. Spelers die al eerder deelgenomen hebben en nieuwe deelnemers uit het voormalig verspreidingsgebied van het “Nieuw Geluid” krijgen voorrang. Maar hierna is eventuele aanvulling mogelijk. U kunt zich vanaf 17 oktober aanmelden via deze site of via een formulier dat bij de deelnemende gelegenheden te verkrijgen is. Inschrijven via de site heeft onze voorkeur. Het inschrijfgeld bedraagt net als vorig jaar 7 euro.

In tegenstelling tot voorgaande jaren zal dit toernooi nu slechts bij drie gelegenheden gespeeld gaan worden. De reden hiervoor zal bij de meeste deelnemers bekend zijn. Deze drie gelegenheden zijn: Café Marie (voorheen Christianen), Taveerne Jeugdland en Café-Zaal Flamingo. Omdat er toch vier biljarttafels nodig zijn om de meer dan driehonderd partijen in twee maanden te kunnen spelen, zal er in Taveerne Jeugdland op beide tafels gespeeld gaan worden.
Het driebandentoernooi in Ulvenhout staat al jaren bekend om zijn persoonlijke aanpak. Spelers kunnen bij inschrijving hun wensen doorgeven, bijvoorbeeld wanneer zij wel of niet kunnen spelen. De organisatie probeert hiermee rekening te houden maar het blijft een grote opgave voor de driebandencommissie om alle wedstrijden goed te laten verlopen. Met name het feit dat er in Taveerne Jeugdland nu op twee tafels gespeeld gaat worden heeft zeker invloed op de planning! Er zullen hierdoor veel minder partijen op zaterdag en zondag gespeeld kunnen worden, en daarentegen veel meer op de maandag, woensdag en vrijdagavond. Houd hier dus rekening mee als u inschrijft! Daarnaast doen we zoals alle voorgaande jaren weer een beroep op u als deelnemer om het wedstrijdprogramma alleen in geval van hoge nood te wijzigen.

De driebandencommissie Ulvenhout vraagt geïnteresseerden zich kandidaat te stellen voor de driebandencommissie. Vorig jaar heeft Tilo Machielse afscheid genomen van de commissie en daarmee missen we onder andere onze correspondent. De commissie die nu nog bestaat uit Cees van Miert, Ad Oomens en Choc van Vugt, kan dus versterking gebruiken. Mocht u interesse hebben laat het ons dan weten.
Vanaf december zal onze site actueel gehouden worden met alle informatie over dit toernooi. U vindt hier het wedstrijdprogramma, de uitslagen, de standen in de verschillende klassen en nog veel meer biljartnieuws over het toernooi. U moet die zeker gaan bekijken.
En vergeet niet: inschrijving is mogelijk tot 14 november 12:00 uur aanstaande.

Dus wees er vlug bij!

De commissie

Toernooi 2016

1 oktober 2015

De commissie is onlangs weer bij elkaar gekomen om de voorbereidingen voor de Kampioenschappen Driebanden Ulvenhout door te nemen.

Dit toernooi zal op maandag 4 januari 2016 voor de 34ste keer een aanvang gaan nemen.
En zoals U van ons kunt verwachten gaat de commissie weer haar best doen om alles in goede banen te leiden.
Zoals U wellicht al wel kunt begrijpen, zullen we het komend toernooi met een lokatie minder moeten doen ten opzichte van afgelopen jaren. We hopen daarvoor een goede oplossing gevonden te hebben. U hoort daar nog meer over.

Binnenkort zal de inschrijving voor dit toernooi weer van start gaan. Dit zowel via de bekende inschrijfformulieren als ook via deze site.
Als U weer geïnteresseerd bent, houd dan de berichtgeving in het weekblad en uiteraard op deze site in de gaten.

De commissie